Agenda > Verslagen > Spektakel 2003

 


Spellenspektakel
XII
Beursgebouw Eindhoven 31 okt - 2 nov 2003

Deel I - Deel II

 

 
PS Games

Deze distributeur uit Helmond wordt steeds actiever als uitgever. Op het Spellenspektakel presenteerden ze de twee fonkelnieuwe kaartspellen Munchkin en De Grote Dalmuti. Laatstgenoemde is al jaren populair in spelerskringen en zal nu ook een groter publiek bereiken. Dalmuti is een bewerking van het public domain kaartspel “asshole”, dat leuk wordt als je een beetje meegaat in de sfeer. Laat die loser inderdaad maar eens de drankjes en de hapjes verzorgen.

Het kaartspel Munchkin is geïnspireerd door fantasy roleplaying games. Je begint het spel als een eenvoudige menselijke avonturier. Door het verzamelen van kaarten word je steeds sterker en kun je allerlei schatten verzamelen en monsters verslaan. Degene die als eerste het 10e ervaringsniveau bereikt, is de winnaar. De leuke plaatjes en teksten op de kaarten geven het spel een toegevoegde waarde. De vertalers (Ronald van Spelmagazijn en Jeroen van Spellenstapel) en het redactieteam hebben goed werk geleverd. Het vertalen van de Engelstalige woordgrappen was ongetwijfeld een lastige klus. Nog meer goed nieuws: deze Nederlandstalige versie ligt voor 15 euro in de winkels en kost daarmee 50% minder dan het Engelstalige origineel.


Warcraft

Bij PS Games wordt verder hard gewerkt aan de Nederlandstalige editie van Warcraft. Met een beetje geluk ligt het spel één week voor Sinterklaas in de spellenwinkels. Dit lijkt me alweer een goede reden om de Ducosimbeurs van 6 december te bezoeken.

Queen Games

Een leuke verrassing was de komst van de Duitse uitgever Queen Games. Zij presenteerden het Spiel des Jahres Alhambra, dat goed in de smaak leek te vallen bij het Nederlandse publiek. Alhambra is een leuk meerderhedenspel, dat alleen een beetje tekortschiet op het gebied van interactie. De populariteit van dit spel werd vergroot door de aangename verkoopprijs en de beschikbaarheid van Nederlandstalige spelregels. 


de volle Queen Games stand

Op de website van het Spellenspektakel werd aangekondigd dat van alle Queen Games spellen Nederlandstalige regels beschikbaar zouden zijn. Dit bericht was onjuist. In de nabije toekomst kunnen we overigens nog meer vertalingen verwachten, o.a. van Michael Schacht’s nieuwe bordspel Industria. Het was jammer dat het uitmuntende veroveringsspel Wallenstein nog steeds niet verkrijgbaar is. Van dit spel wordt binnenkort een nieuwe druk verwacht.

Bushalte Hodin

De Belgische distributeur Hodin is sinds kort ook actief op de Nederlandse markt. Tijdens het Spellenspektakel vielen ze op door hun flitsende bus, waarin en waarvoor je hun nieuwe spellen kon spelen. Ze demonstreerden er het reactiespel Junglespeed. Dit is een vlot spel, waarbij elke speler een kaart uitspeelt, je snel bepaalde combinaties moet herkennen en vervolgens als eerste een houten staaf probeert te grijpen. 


de bus van Hodin

Meer diepgang vind je terug in het abstracte bordspel Blokus. In dit uitstekende spel leggen de spelers om de beurt gekleurde speelstukken met grillige vormen op het bord. Jouw eigen stukken mogen elkaar alleen diagonaal raken. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk stukken kwijt te raken, voordat de medespelers je blokkeren. In dit intrigerende spel moet je constant kiezen tussen offensieve en defensieve zetten. Blokus is een boeiend en vlot spel, dat toegankelijk is voor alle spelersoorten. Hodin distribueert verder de spellen van Days of Wonder. Op het Spellenspektakel vond je onder meer grote stapels met Pirate’s Cove (Piratenbucht met een paar verbeteringen) en Faidutti’s chaotische Cluedovariant Mystery of the Abbey.

Ronald 4 – Corné 1

Cwali demonstreerde de nieuwe spellen Subulata en Logistico. Laatstgenoemde viel in de smaak bij de veelspelers, maar veel "normale" consumenten werden op het eerste gezicht afgeschrikt door het "open" spelbegin en de vele keuzemogelijkheden. Dit is blijkbaar een spel waaraan onervaren spelers even moeten wennen. Tijdens de beurs gaf Corné van Moorsel nogmaals aan dat het spel inderdaad makkelijker speelt met vier spelers. Met vijf spelers wordt het allemaal een stuk krapper. Mogelijk geeft hij t.z.t. een kleine uitbreiding met een extra spelbordje uit, waardoor je ook met vijf spelers iets soepeler kunt transporteren.

Cwali organiseerde verder een NK Streetsoccer. In de finale werd Corné verpletterd door Ronald “the champ” Hoekstra van Spelmagazijn. Deze sympathieke dribbelaar wist de ontwerper met maar liefst 4-1 te verslaan.

Identity Games

Identity Games demonstreerde uiteraard het Tomb Raider bordspel. Dit spel werd opgeluisterd door de aanwezigheid van een rondborstige look-a-like van Lara Croft (die op een bepaald moment werd gesignaleerd in een intiem onderonsje met een niet nader te noemen dribbelaar). Je kon hier ook terecht voor het kaartspel Zeepkistenrace. Dit is een simpel en lollig racespelletje, dat een klein beetje doet denken aan de klassieker Der Ausreisser. Helaas is de kwaliteit van de speelkaarten belabberd. Als je dit spel een paar keer speelt, zijn jouw kaartjes versleten. Andere nieuwe spellen waren het Cluedo kaartspel, het prachtig uitgevoerde Triviaspel Foto-safari en een simpel loopspelletje over Pietje Bell.

Yinsh en een handvol toernooien

Don & Co. demonstreerde Yinsh, het nieuwe tweepersoonsspel van Kris Burm. Dit uitstekende denkspel werd ook in Nederland goed ontvangen. De speeltafels waren goed bezet. Kris Burm pendelde met grote regelmaat tussen zijn stand en de toernooiruimte op het eerste etage, waar diverse wereldkampioenschappen van zijn spellen werden georganiseerd.


Yinsh: speelgenot voor twee

Uitverkocht

De Amerikaanse uitgever Fantasy Flight Games had een kleine stand, waar uitsluitend oudere spellen werden verkocht. De interessante nieuwe titels A Game of Thrones en Warcraft waren reeds op Spiel uit de stand gevlogen. Zoals gezegd brengt PS Games over een paar weken de Nederlandstalige editie van Warcraft op de markt.

Hasbro

De afgelopen jaren werden de spellen van Hasbro gedemonstreerd door aanwezige winkeliers, maar schitterden ze zelf door afwezigheid. Dit jaar zetten ze hun eerste bescheiden stapje naar Eindhoven. In een piepkleine stand demonstreerde Hasbro het Dungeons & Dragons bordspel en het kinderspel Drakenwraak. Laatstgenoemde zag er lollig uit, maar is vermoedelijk niet aan mij besteed. D&D is een geslaagde bewerking van het spelidee achter Heroquest en levert een interessante vermenging van rollenspel en bordspel op. De uitbreiding voor Lord of the Rings Risk was nog niet verkrijgbaar, al zag ik in een hoekje van hun stand wel een Duits exemplaar slingeren.

Kale stand

Jumbo had een nogal kale stand in een tent, die wat mij betreft te weinig sfeer uitstraalde. Vorig jaar bood de combinatie met de Squad Seven truck een mooier plaatje. Het publiek werd er vermaakt met recente spellen als Maniki, Zoom-In! en Cash & Run. Ik hoorde dat de ontwerper van Zoom-In! op de beurs aanwezig was, maar ik heb de beste man zelf niet gezien. Na Wrede is dit al de tweede ontwerper die ik heb gemist. Misschien wordt het tijd voor een bezoekje aan de opticien?

Splotter

De kleine Nederlandse uitgever Splotter is gespecialiseerd in pittige bordspellen, die op een beurs als het Spellenspektakel helaas te weinig belangstelling trekken. Op Spiel zijn veel meer ervaren spelers aanwezig en is hun stand doorlopend gevuld. Ik had verwacht dat met name Cannes, een van de genomineerden van de Nederlandse Spellenprijs, voldoende spelers naar de stand zou lokken. Misschien heeft het feit dat hun stand op vrijdag niet bezet was de belangstelling van het publiek verminderd? Hoe dan ook, hun aanwezigheid stelde mij in ieder geval in staat om mijn foutje van Spiel te herstellen. Ik heb alsnog de uitbreiding voor het uitmuntende ontwikkelingsspel Roads & Boats gekocht.

Mieren en spinnen

The Realm of Fantasy demonstreerde Atta Ants, een vlot legspel met mieren en spinnen. Het speelveld bestaat uit losse tegels rond een mierennest. Met jouw mieren probeer je bladeren te verzamelen en naar het nest te brengen. Als dit lukt, mag je een nieuwe mier in het spel brengen. Degene die als eerste zes mieren bezit, wint het spel. Dit is overigens geen eenvoudige klus, want tussen de bedrijven door vreten de spinnen jouw kostbare mieren op. Op de beurs kon je het spel voor 10 euro aanschaffen.

Andere uitgevers

Uiteraard waren er meer uitgevers en spelontwerpers aanwezig, maar ik heb geen tijd om alles uitgebreid te behandelen. Wizards of the Coast demonstreerde de bekende verzamelkaartspellen, af en toe onder begeleiding van stevige muziek. Upperdeck had een stand voor het Marvel verzamelkaartspel. Daar vond ik overigens niet veel meer dan een paar tafels en de tekst "coming soon". De toegevoegde waarde van deze stand is mij en vele anderen ontgaan. BarboGames presenteerde het prachtig uitgevoerde bordspel YinYang, dat ook opviel door de flinke verkoopprijs. Mooi uitgevoerde spellen vond je ook terug bij Pin, waar je de bekende houten spellen kon spelen. In een kaal en donker tentje kon je Scrabble en Uno spelen, maar ik heb niet de indruk dat veel bezoekers hier gebruik van maakten. 

Toernooien en een lichtshow

Ook tijdens dit Spellenspektakel werden tientallen toernooien georganiseerd: voor Catan, Carcassonne, diverse verzamelkaartspellen en de denkspellen van Kris Burm. De organisatie had de mazzel dat men een aangebouwde tent van een vorige beurs kon gebruiken, waardoor de toernooiruimte dit jaar niet een compleet balkon bezette. Dit kwam de indeling van de beurs ten goede en bood meer ruimte voor andere activiteiten. Het meest opvallende toernooi was het Carcassonne evenement van Intertoys, waarmee de winnaar een reis naar Disney World heeft verdiend. Intertoys viel ook op door het asociaal felle licht in hun verkoopstand. Als je daar een paar minuten verbleef, liep je kans op een stevige hoofdpijn. Ik hoop dat de organisatie zo verstandig is om deze wanstaltige lichtshow volgend jaar te verbieden.

De marktplaats

De inmiddels traditionele marktkramen waren verplaatst naar een van de balkons, om op de begane grond plaats te maken voor Kinderland. Omdat de balkons dit jaar goed bereikbaar waren, leverde dit geen problemen op. De marktplaats werd bezet door handelaren in kaartjes, spellenwinkels met een te klein budget voor een echte stand en diverse artiesten. De Tolkienwinkel verkocht er prachtige producten en bij de handelaren in tweedehands spellen vond je honderden – soms - interessante oudjes (bijv. Avé Caesar voor 25 euro), maar ook fonkelnieuwe spellen.

Het verenigingsleven

Het andere balkon was dit jaar het domein van de spellenclubs. Ducosim deelde een stand met de Nederlandse Spellenprijs, waar uiteraard de genomineerde spellen werden gedemonstreerd. Ducosim had verder een paar tafels waar spelauteurs hun creativiteit konden tonen. Ook bij Roll the Dice, TMG en Forum konden de bezoekers tientallen oude en nieuwe spellen proberen. Op het balkon vond je verder een sfeervolle stand voor rollenspelers.


Ducosim en de Nederlandse Spellenprijs

Ten slotte

Het Spellenspektakel was ook dit jaar een geslaagde en sfeervolle beurs. De nieuwe beurscoördinator heeft goed werk afgeleverd. Hij heeft de goede ideeën van zijn voorganger niet overboord gezet, maar wel een aantal verbeteringen aangebracht. De verhuizing van de “retail plaza”, de markt en de toernooiruimte verhoogden de bereikbaarheid en de aantrekkingskracht van de balkons, waardoor de drukte op de begane grond dit jaar meeviel.

Ik hoop wel dat de organisatie volgend jaar het gestuntel in de voorbereiding weet te voorkomen. De ellende rond de toegangskaarten, het Spellenspektakel Magazine en de werving van spelleiders is niet voor herhaling vatbaar. De hoge stapels ongelezen magazines boden een trieste aanblik en waren wat mij betreft voldoende bewijs dat niemand 3 euro wil betalen voor een veredelde reclamefolder. Misschien kunnen ze volgend jaar iets minder bladen drukken, om met het bespaarde geld extra “goodie bags” te vullen. Dan krijgen de spelleiders van 999 Games misschien ook zo’n tasje en worden ze niet afgewimpeld met de tekst “nee, dit is niet voor jullie”.


Erwin Broens
November 2003
 

Agenda > Verslagen > Spektakel 2003

 


Top