Agenda > Verslagen > Spektakel 2005

 


Spellenspektakel
XIV
Beursgebouw Eindhoven 28 - 30 okt 2005

Deel I - Deel II

 

 
999 Games

Deze toonaangevende Nederlandse uitgever had dit jaar het roer omgegooid. De vele stands met decorstukken en doeken waren dit jaar ingeruild voor één indrukwekkende grote stand onder een van de balkons. Daar werden op een overzichtelijke en professionele manier de producten van 999 Games en enkele Duitse partners gedemonstreerd. Een geslaagde vondst was de "999 Games Academy": op beeldschermen kon je een korte introductie van enkele nieuwe spellen doorlopen. De 999-strippenkaart was een aardig idee, maar werd door sommige bezoekers toch niet gewaardeerd. Door de afgebeelde spellen te spelen, kon je de Carcassonne uitbreiding "Rivier II" verdienen.

999 Games presenteerde het nieuwe bordspel Amazone. De spelers zijn op zoek naar zeldzame plant- en diersoorten in het Amazonegebied. Elke ronde begint met een gebeurteniskaart, die bijv. extra inkomsten genereert of bepaalde routes op het speelbord blokkeert. Daarna speel je een van jouw biedkaarten uit, die bepaalt hoeveel inkomsten je ontvangt en wanneer je aan de beurt komt. Deze biedkaarten krijg je pas terug wanneer je jouw volledige set hebt verbruikt. Vervolgens kun je in een dorp een nieuwe hut bouwen. De eerste speler betaalt de laagste prijs voor zijn hut, de prijs voor elke volgende hut is hoger. Sommige dorpen hebben maar 1 of 2 bouwplaatsen. Als je daar te laat bouwt, zijn sommige delen van het bord lastig bereikbaar. Als je een hut bouwt, ontvang je het afgebeelde ontdekkingsfiche. Om hiermee te scoren, moet je minimaal drie fiches van deze soort bezitten. Het is belangrijk om veel fiches van dezelfde soort te verzamelen, ook omdat deze fiches soms extra inkomsten opleveren. Daarnaast wordt spreiding over de soorten ontdekkingsfiches ook nog beloond met 2-5 bonuspunten. Iedere speler bezit verder een opdrachtkaartje met vier dorpen. Aan het einde van het spel levert elke ontbrekende hut drie minpunten op. Amazone is een toegankelijk familiespel, dat wat diepgang en speelgevoel betreft enigszins doet denken aan Ticket to Ride ("Ticket to the Tropics"?).


Amazone in actie

999 Games presenteerde verder de verzamelspelletjes Clout Fantasy (fiches gooien), Chizo Rising (tegels leggen en slaan), Carcassonne Overzee (een flauw aftreksel van het origineel), het partyspel Cliché (eerder aangekondigd als "Mannen en Vrouwen"), het Eufraat & Tigris kaartspel (de reisversie van Knizia's beste spel), een prachtige en prijzige 3D-versie van Kolonisten en zes nieuwe scenario's voor het laatstgenoemde spel. Deze scenario's zijn een leuk extraatje voor de liefhebbers van Kolonisten. Ze zijn prettig geprijsd en stellen je in de gelegenheid om op een andere manier van dit spel te genieten. Petje af voor de marketing afdeling van 999 Games. Voor deze scenario's heb je namelijk het basisspel + Zeevaarders nodig. Dit is een listige manier om de verkoop van Zeevaarders te bevorderen.

Het viel verder op dat 999 Games op geen enkele wijze aandacht besteedde aan het feit dat Goa en Sint Petersburg hoog waren geëindigd bij de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs. In de vitrinekast bij de ingang stond nota bene een Duitse versie van Goa.

Omstreeks 21 november komt 999 Games met een Nederlandstalige versie van Knizia's Sudoku bordspel, inclusief de eenvoudige variant voor kinderen. De Duitse versie van dit spel werd reeds gedemonstreerd in een kleine stand achter de infobalie.

Identity Games

Ook deze uitgever probeert een graantje mee te pikken van de Sudokurage en demonstreerde twee spelletjes rond dit thema, waarvan de tweede in ieder geval van een lollige titel is voorzien: "Sudoku for Dummies". Over rages gesproken, volgend jaar komt Identity Games met een derde spel in de "Dan Brown reeks". Ook dit spel zal ongetwijfeld weinig tot niets met het desbetreffende boek te maken hebben, maar volgens ontwerper Arthur Tebbe wordt het speltechnisch wel een lekkernij. Identity Games presenteerde verder een piepkleine versie van het kennisspel Foto-Safari, die voor een schappelijk prijsje in de winkel ligt.

Jumbo

Bij Jumbo werd uiteraard weer gepuzzeld met de bekende kubus. Verder werd je de kans geboden om te testen of je vroeger goed hebt opgelet tijdens de geschiedenislessen. In het kaartspelletje Vroeger of Later moet je een aantal historische gebeurtenissen in de juiste volgorde plaatsen. Je kunt de "tijdbalk" van de vorige speler in twijfel trekken. Heeft hij zijn geschiedenisles verprutst, dan krijgt hij extra kaarten. Als hij het toch goed had, krijg jij extra kaarten. Het is de bedoeling om als eerste jouw kaarten kwijt te raken, middels een juiste mix van bluf en kennis. Vroeger of Later is in Duitsland bekend als Anno Domini.

Hodin

De Belgische distributeur en uitgever Hodin presenteerde onder meer het misdadige partyspel Cash 'n Guns, waarbij de spelers met pistooltjes van piepschuim een geldstapel uit de klauwen van de concurrentie proberen te houden.


Shadows over Camelot

Men demonstreerde verder het populaire bordspel Shadows over Camelot, waarbij de schitterende demoversie met miniaturen een publiekstrekker bleek.

Ravensburger

Bij Ravensburger werd vreemd genoeg geen aandacht besteed aan Australia (genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs) en het fonkelnieuwe Pirates. In de stands van Ravensburger lagen alleen That's Life, Palazzo en het bordspel King Arthur op tafel. Laatstgenoemde werd in een min of meer afgesloten ruimte gedemonstreerd. Een verstandige zet, want hierdoor was de stem van computer tenminste te verstaan. Ik heb Pirates gespeeld in de stand van een spellenclub. Dit luchtige piratenspelletje is ongetwijfeld leuk voor kinderen en familiespelers, maar loopt niet lekker als er veelspelers aan tafel zitten. Die zitten niet te wachten op een dobbelspel met een dominante tactiek, die bestaat uit het ronddobberen met een boot vol kanonnen, waarmee je avontuurlijke medespelers vlak voor de haveningang van hun schatten probeert te beroven.

Hasbro

Deze grote uitgever presenteerde de nieuwe DVD-edities van Atmosfear en Trivial Pursuit. Bij het laatstgenoemde spel wist een presentator de belangstelling van het publiek te wekken. De bezoekers moesten allerlei "weetvraagjes" beantwoorden en maakten daarbij kans op een gratis spel. Hasbro demonstreerde verder het toegankelijke "fantasy wargame" Heroscape en het simpele familiespel Toru.

Gamepack

Richard van Vugt presenteerde ook in Eindhoven zijn bordspel H2olland. De spelers malen een meer droog door dijken en molens te bouwen. Op de nieuwe polder planten ze verschillende gewassen. Met de inkomsten kopen ze tulpenbollen, die ook op het nieuwe land worden geplant. 


Daan denkt aan tulpjes

Het spel verloopt in jaren, die zijn verdeeld zijn in de vier seizoenen. In de lente plaatsen de spelers hun boerderijen, molens, koeien, gewassen en tulpenvelden. In de zomer bouwen de spelers dijken en wordt het land drooggemalen, waardoor nieuw land wordt gewonnen. In de herfst worden de effecten van het weer doorgevoerd (waaronder mogelijke natuurrampen) en oogsten de spelers van velden naast hun boerderijen en/of molens. In de winter kopen de spelers nieuwe gebouwen en gewassen. Het spel eindigt met de aanleg van tulpenvelden, die de spelers met hun arbeiders bezetten. De tulpen leveren niet alleen een bontgekleurd speelveld op, maar zijn ook nog eens goed voor 1-6 winstpunten per bezet tulpenveld.

Vendetta Games

Deze Nederlandse distributeur en uitgever herhaalde het leuke initiatief van Spiel. Ook nu was de stand gevuld met de spellen van kleine Nederlandse uitgevers c.q. spelontwerpers, aangevuld met de eigen uitgaven. Richard van Rijk demonstreerde het kaartspel AAARGH! en een tweede uitbreiding voor Atta Ants. De mannen van Symbiose Games demonstreerden hun tweepersoonsspel War Stories en prototypes van hun nieuwe spellen. 


Het Vendetta collectief

In de stand van Gameforce heb ik even kunnen "ruiken" aan het prototype van het driedimensionale damspel, dat in Essen al de aandacht trok. Je moet even wennen aan het kubusvormige speelveld, maar vervolgens word je getrakteerd op een originele en uitdagende variant op dit klassieke spelprincipe.

Dali Productions

De opbrengst van Babuska was bestemd voor het goede doel (het behoud van het koraal in de wereld). In dit kaartspel wordt een raster (3x3) kaarten dicht neergelegd. Alleen de eigen, onderste rij mag bekeken worden. Elke beurt moet een kaart gepakt worden (van de dichte of open stapel), die verwisseld mag worden met een kaart uit de onderste rij en vervolgens wordt afgelegd. Verder mag een speler een rij afsluiten. Vanaf nu mag hij de onderste rij niet meer veranderen en gaat door met de volgende rij (waar hij dus de kaarten nog niet van kent). Als de bovenste rij afgesloten wordt, mogen alle andere spelers nog een keer een kaart verwisselen en dan wordt geteld. De kaarten worden opengelegd. Nummerkaarten (dit zijn de meeste) leveren strafpunten op, tenzij ze aan hetzelfde nummer grenzen. De Babuskaart (heet inderdaad Babus en niet Babuska) levert vijf strafpunten op, tenzij er een andere Babuskaart naastligt. In dat geval leveren ze winstpunten op (hoe meer aan elkaar liggen, hoe meer punten). Zo worden verschillende potjes gespeeld. Als iemand meer dan honderd strafpunten heeft, wint de speler met de minste strafpunten. Maar een speler die precies op de honderd uitkomt, wint het spel meteen. Het spel heeft als varianten nog een eenvoudiger raster (twee rijen) of de beperking dat niet alleen naar de nummers gekeken wordt, maar ook naar de kleur. Op zondagochtend was het spel uitverkocht. Verschillende uitgeverijen hebben al belangstelling getoond. De naam zal echter gewijzigd moeten worden, want er was al een ander spel met dezelfde naam. (Beschrijving: Niek).

4-4 games

Ook voor het goede doel (de vierde wereld; de dak- en thuislozen) was deze Belgische uitgever aanwezig. Hij had twee spellen meegenomen: Quintus en Tamega. Quintus is een variant op het koninginnenprobleem op het schaakbord. Er zijn 25 stukken, in vijf vormen en vijf kleuren. Iedere speler kiest er om de beurt één. Het laatste stuk wordt in het midden van het (5x5) speelbord gelegd. Om de beurt leg je een stuk neer volgens de regels: per rij, kolom en hoofddiagonaal mag elke kleur en elke vorm slechts één keer voorkomen. Wie niet meer kan zetten, verliest. Om het extra moeilijk te maken, kunnen de punten die aan de onderkant afgebeeld zijn, ook nog gebruikt worden als strafpunten. En dan is er ook nog een solitaire versie; met de punten en de andere regels moeten magische vierkanten gemaakt worden. Voor de doorgewinterde puzzelaar is er nog een extra uitdaging; behalve magische vierkanten moet ook elk plus-vormpje een bepaald totaal opleveren. De stand trok zeker aandacht door de twee demo-modellen, die in plaats van blokjes levensgrote insecten en ridderfiguren hadden. (Beschrijving: Niek).


levensgroot

Tamega staat voor Tactical memory game. Dit spel kan met twee tot vier personen gespeeld worden. Het bord ziet eruit als een groot solitair-spel, met allemaal schijfjes waar (aan de onderkant) figuurtjes op staan. Aan het begin van het spel ligt in het midden een rode schijf. Om de beurt verplaatst een speler z'n pion naar een aangrenzend (ook diagonaal) nog dicht liggend schijfje en draait daarna het schijfje waar hij vandaan kwam open. Liggen er nu twee dezelfde afbeeldingen open, dan pak je die twee schijfjes weg. Je verplaatst aansluitend de rode schijf naar een leeg vakje, draait alle schijfjes weer dicht en mag er eentje open draaien. Zo gaat het spel door. Langzamerhand zijn er dus steeds minder vakjes waar je naartoe kunt. Schijfjes worden namelijk weggenomen en opengedraaid. De rode schijf kan dan als brug dienen (daar mag je overheenspringen). Natuurlijk wint de speler die de meeste schijfjes weet te verzamelen. Het tactische aspect is de mogelijkheid om elkaar helemaal klem te leggen. In een proefpotje kon ik bijna een paar vormen (ik stond op de tweede schijf en hoefde er alleen nog maar af te stappen), toen mijn medespeler fortuinlijk een ander paar open draaide. De rode schijf werd mij aan de ene kant ontfutseld. De enige resterende verbinding met de rest van het bord werd vervolgens nog opengedraaid, en zo stond ik hartstikke klem. Dan zijn ineens alle schijfjes op het bord voor de ander. Leuk spel, alleen jammer dat het in hout is uitgevoerd. Het voert de prijs enorm op (39 Euro is toch een behoorlijk bedrag), maar bovendien kun je aan nerven en andere onvolkomenheden de schijfjes na verloop van tijd herkennen, en dat lijkt me een andere vorm van Memory dan bedoeld... (Beschrijving: Niek).

Winkeliers

Grote jongens als V&D en Intertoys waren dit jaar niet meer present, maar de gebruikelijke speciaalzaken boden de bezoekers voldoende gelegenheid om de kooplust te bevredigen. Er werd opvallend veel gestunt met buitenlandse titels en oudere spellen van 999 Games. Uiteraard waren er ook weer winkeliers die met fonkelnieuwe spellen wilden stunten. Dit leidde zoals gebruikelijk tot luidkeels geklaag van de concurrentie, waarna een verkoper van de desbetreffende uitgever op pad moest voor een "corrigerend gesprekje".

Marktkramen

Een van de balkons was gevuld met marktkramen en kleine stands. Een opvallende aanwezige was een promotor van een online casino voor pokerspelers. Ik heb begrepen dat de organisator van de beurs het promotiemateriaal van dit casino zelfs in de tasjes heeft gestopt, die aan alle bezoekers werden uitgedeeld. Ik gun iedereen zijn eigen vorm van speelplezier, maar het stimuleren van gokken op een familiebeurs lijkt mij een minder charmant initiatief.

Een aardige verrassing was de kraam van het "Card & Board Magazine". Dit voormalige tijdschrift over verzamelkaartspellen heeft zijn horizon verlegd en besteedt nu ook aandacht aan andere bord- en kaartspellen. Het blad zit boordevol spellennieuws, recensies en spelbeschrijvingen, al wekt de "jubeltoon" van de laatstgenoemde artikelen soms de indruk dat ze door de uitgevers zelf geschreven zijn.

Uiteraard waren er ook dit jaar twee kramen waar honderden tweedehands spellen werden verkocht, o.a. door 't Ezelsoor uit Amersfoort.

Ten slotte

Ook het veertiende Spellenspektakel was een geslaagde en sfeervolle spellenbeurs. Het was voor de organisator jammer dat de zon een paar duizend bezoekers uit de hal heeft gehouden. Voor de aanwezige spelers was het prettig dat de gangpaden hierdoor begaanbaar bleven en men met een beetje geduld meestal wel een vrije speeltafel kon vinden.

De mensen achter het Spellenspektakel werken inmiddels aan een tweede beurs, die van 31 maart t/m 2 april in het Belgische Gent zal plaatsvinden. Deze "Games & Toys Experience!" biedt meer dan gezelschapsspellen. Deze beurs zal zich ook op speelgoed en computerspellen richten.Erwin Broens & Niek Ederveen
November 2005
 

Agenda > Verslagen > Spektakel 2005

 


Top