Agenda > Verslagen > Spektakel 2006

 


Spellenspektakel
XV
Beursgebouw Eindhoven 27-29 okt 2006

 

 

Dit weekend was Eindhoven het domein van spelend Nederland. Het vijftiende Spellenspektakel lokte duizenden enthousiaste spelers naar het beursgebouw. Ik ben dit jaar maar één dagje naar de beurs geweest. De organisator was er vooraf niet in geslaagd mij een aantrekkelijk evenement voor te schotelen. Met name het niveau van de publiciteit op de eigen Spellenspektakel website was bedroevend. Daarmee heeft men ondergetekende in ieder geval niet voor deze beurs weten te enthousiasmeren. Ik heb me dit jaar niet aangemeld voor de persconferentie. Van de aanwezige persmuskietjes hoorde ik dat deze bijeenkomst beter is bevallen dan vorig jaar. Ook de huldiging van de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs verliep nu redelijk tot goed, o.a. dankzij de verbale bijdrage van winnaar QWG Games.

De zaal was wat mij betreft prima ingedeeld. De looppaden waren breed en de stands ruim opgezet. Op sommige plekken vond ik zelfs lege stands en rijen vrije speeltafels. Het was duidelijk te merken dat de organisator dit jaar onvoldoende standmeters had verhuurd. De bekende uitgevers waren uiteraard present met een eigen stand. De opvallende afwezige was PS Games. Deze uitgever had geen stand voor zijn bord- en kaartspellen. Dit had volgens insiders iets te maken met een conflict over hun extreem gestegen standhuur. PS Games deed nog wel iets met sommige WotC-producten.


Een blik op de zaal (vrijdag)

De drukste stand vond ik op vrijdag bij QWG Games. Daar werden de beste spellen van 2006 gedemonstreerd en dat had het publiek goed in de gaten. Caylus, de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2006, werd daar volop gespeeld. Ook interessante nieuwe spellen als Leonardo Da Vinci en Hermagor waren in trek. QWG is een relatief jong bedrijf, dat in iets meer dan één jaar tijd de kwalitatieve top van de Nederlandse spellenmarkt heeft veroverd. Gezien de plannen voor 2007, waaronder de komst van De Vorsten van Florence, houden ze deze koppositie vooralsnog stevig in handen.


QWG Games: volle bak

999 Games had o.a. een grote demostand onder het balkon. Daar werden de nodige nieuwe spellen gedemonstreerd, waaronder Castello en Thurn und Taxis. Ook dit jaar had men een strippenkaart, waarmee je na vier proefpotjes een presentje kon verdienen. De deelnemers kregen een schaap uit Paniek in de Wei, maar vroegen zich vervolgens af wat ze hiermee op Catan moeten doen. Voorafgaand aan de beurs had de organisator namelijk een “een leuk cadeautje ... voor de Kolonisten van Catan” beloofd. Paniek in de Wei was wel een van de publiekstrekkers, o.a. door de aanwezigheid van de twee sympathieke auteurs Gordon en Fraser Lamont.


twee sympathieke Schotten

Gordon en Fraser kwamen vrijdag ook nog even buurten in de stand van Ducosim, waar o.a. hun nieuwe bordspel Hameln werd gedemonstreerd. Gordon vertelde tussen neus en lippen door nog iets over het ontstaan van dit nieuwe spel. Hameln was niet de oorspronkelijke kandidaat voor een release op Spiel 2006, maar tijdens een vakantie in de omgeving van Hameln kregen ze zoveel leuke ideeën, dat het dit jaar een spel over ratten is geworden.


Hameln bij Ducosim

Ducosim had dit jaar een stand op een A-locatie in het midden van de zaal. Daar demonstreerde men onder meer de nieuwste spellen uit Essen en lokte nieuwe leden met hippe ansichtkaartjes en een speciaal tarief. Een van de buren was het radiostation Laser Radio. De aanvankelijk te luide muziek maakte het uitleggen van spellen er niet gemakkelijker op. De woorden “lazer op radio” kwamen bij mij spontaan opzetten.

Op het balkon was een andere spellenclub actief. Roll the Dice uit Veldhoven organiseerde daar een variant op de van Spiel bekende Fairplay lijst. De bezoekers konden stemmen op de nieuwe spellen van deze beurs. De top 3 lijstjes van de bezoekers werden door Roll the Dice verwerkt tot een top 30. Aan het einde van de beurs had men meer dan 500 stemmen verzameld en stond Paniek in de Wei aan kop. Daarnaast hadden ze een groot deel van hun Speel-o-theek bij zich, waaronder veel nieuwe spellen uit Duitsland. Ten slotte organiseerden ze een fotoprijsvraag.


Roll The Dice Top 30 (vrijdagmorgen)

The Game Master demonstreerde onder meer het nieuwe bordspel Section X. Je kon het spel spelen met de ontwerpster Chislaine van den Bulk. Zij werd in de loop van de middag geïnterviewd door "4 in het land". Dit korte interview werd vrijdagavond uitgezonden.


The Game Master

Ik was zeer verbaasd over de aanwezigheid van een grote 999 Games dumpstand, waar oudere 999 & Phalanx spellen, allerlei Duitse titels en zelfs spellen uit de privé-collectie van de eigenaar van 999 Games werden verkocht voor extreem lage prijzen. Eerst weigeren ze aan Speldorado en Adriaensen een stand te verhuren (vanwege hun vermeende dumpprijzen), gaan ze vervolgens zelf vrolijk tekeer. Dit voelt en ruikt niet lekker. In het verleden werd het Spellenspektakel door sommigen beschouwd als een PR- en verkoopvehikel voor 999 Games. De afgelopen vijf jaren is onder leiding van Frank Eimers en daarna Wim de Boer geïnvesteerd in de professionalisering van de beurs. Daar hoorde een onafhankelijker aanpak van de organisatie bij. Gezien de reacties op de beursvloer heeft 999 Games de door Eimers en De Boer verbeterde reputatie in één ferme klap tenietgedaan. Het Spellenspektakel is voor veel bezoekers, winkeliers en andere uitgevers gewoon weer de oude 999-show.

Dit zijn wat mij betreft genoeg woorden over het Spellenspektakel van 2006. Ik vind het jammer dat het derde lustrum van dit leuke evenement is overschaduwd door financiële krapte (geen eigen blad, geen tasje voor de bezoekers, geen Catanpresentje en geen aanbouw voor toernooien), de gebrekkige publiciteit en de nare streken jegens sommige standhouders. Ik vind het verder jammer dat de organisator in een interview de volgende omschrijving van een gezelschapsspel heeft gegeven: “Het is een oorlog in het klein, die met de uitbreidingen van tegenwoordig langer voortgezet kan worden”. Ik word bepaald niet vrolijk van de hierdoor veroorzaakte krantenkoppen met een hoog “freakshow gehalte”.

Erwin Broens
Oktober 2006
 

Agenda > Verslagen > Spektakel 2006

 


Top