Agenda > Verslagen > Spiel 2001

Internationale Spieltage
SPIEL '01
Messe Essen 18.-21. oktober 2001


Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV
komspiel.gif (6620 bytes)

De Nederlandse inbreng

Begin jaren negentig vond je op Spiel niet meer dan een handvol Nederlandse bezoekers. Dit betrof dan meestal de teams die meededen aan Intergame, het toenmalige EK gezelschapsspellen. De laatste jaren trekt Spiel honderden Nederlandse spelliefhebbers. Dit jaar kon je nauwelijks een stap verzetten zonder ergens de Nederlandse taal te horen of, nog mooier, een bekende tegen het lijf te lopen. Spiel lokt niet alleen Nederlandse spelers, ook onze spelontwerpers zijn present.

Splotter Spellen had een kleine stand in hal 5, waar de nieuwe spellen als warme broodjes over de toonbank vlogen. De laatste exemplaren van Roads & Boats waren ongetwijfeld binnen de kortste keren van eigenaar gewisseld. Ook het nieuwe deductiespel Beest was snel uitverkocht, tot grote teleurstelling van veel Duitse spelliefhebbers. Splotter presenteerde dit jaar ook een nieuw "groot" bordspel. UR-1830 BC is een bordspel over irrigatie, waarbij een deel van het spelsysteem is gebaseerd op mechanismen uit de 18xx-treinspellen. Een spelronde bestaat uit twee delen: de aan- en verkoop van land en vervolgens de bewatering van het land. Tijdens het spel ontwikkelt zich een uitgebreid irrigatiesysteem. Later komen kanalen droog te staan omdat een medespeler stroomopwaarts nieuwe waterwerken heeft gebouwd. Je bevolking bouwt nederzettingen en verhuist later naar betere locaties. Uiteraard is het daarbij de bedoeling dat de verkoop van land je zo mogelijk veel winst oplevert. Naarmate de technologie ontwikkelt, kunnen de reservoirs en sluizen meer water verwerken en wordt meer land vruchtbaar. Uiteindelijk verbruikt men te veel water en luidt een grote droogte het einde van het spel in.

Achter Splotter bevond zich de stand van Cwali, de uitgeverij van Corné van Moorsel. Omdat hij dit jaar voor de vijfde keer op Spiel stond, trakteerde hij zijn klanten op een presentje: een gratis exemplaar van het piepkleine puzzelspelletje Dutch Mountains. De trekpleister van Cwali was uiteraard het nieuwe spel Titicaca. Dit is een bordspel op een los spelbord met verschillende zeszijdige landtegels en 15 meren. De landtegels worden na een biedronde bezet door de spelers. Degene met het hoogste bod mag als eerste een nederzetting bouwen. Op deze tegel mag je een landje stichten. De grens van je land geef je aan met houten staafjes. Je kunt je nieuwe landtegel ook laten samengaan met een aangrenzend land, als de gebiedsoort waarop jouw speelstuk staat nog niet in dat andere land voorkomt. Daarnaast heb je soms de mogelijkheid twee landen samen te voegen. Je verdient winstpunten met de controle over een of meer gebiedsoorten in een land. De speler met de meeste huizen in het land krijgt bovendien een bonus, waarbij ook de meren punten opleveren. Titicaca is inhoudelijk een prima spel en valt verder op door de prachtige vormgeving.

Zonder zieltjes

Franjos presenteerde een bewerking van het Amerikaanse kaartspel Hell Rail. Bij Frachtexpress draait het niet om transport van verdoemde zieltjes, maar houden we het beschaafd bij goederentransport. Aan het begin van het spel worden tien stations uitgelegd. De spelers krijgen speelkaarten, die ze op verschillende manieren kunnen gebruiken: voor de bouw van spoorlijnen, voor het aankoppelen van wagons op het afgebeelde station, voor het rijden van treinen, het afkoppelen van wagons op het afgebeelde station en het trekken van nieuwe kaarten. Het aardige van het spel is dat je steeds moet kiezen hoe je jouw kaarten inzet. Aan het einde verdien je winstpunten voor je afgekoppelde wagons. Bij de stand van Mayfair Games kon je overigens terecht voor een nieuwe editie van het origineel Hell Rail.

Kakelen en stapelen

Zoch is gespecialiseerd in kinder- en behendigheidsspellen. Dit jaar sleepte het kinderspel Zapp Zerapp een nominatie voor het Spiel des Jahres in de wacht en wist zelfs de Deutsche Kinderspiele Preis te winnen. Op Spiel presenteerden ze twee nieuwe spellen.

Hick Hack in Gackelwack is een bordspel in een piepklein doosje. Het bevat zes spelbordjes met verschillend gekleurde boerderijen vol kippen, eenden en andere vogels. Aan het begin bevat elke boerderij één voedselblokje. De spelers bieden met gedekt uitgespeelde kaarten op voedsel. Er zijn vogel- en voskaarten met verschillende waardes. De kleur van de kaart bepaalt in welke boerderij je voedsel zoekt. Als jouw vogel alleen is, vreet je de aanwezige voedselblokjes. Zijn er meer vogels op dezelfde plek, moet je duelleren met de dobbelsteen. Staat een enkele vos op een boerderij met een of meer vogels, dan vreet hij deze op. Je krijgt winstpunten voor voedsel en door je vossen verzamelde vogels. Een leuke variant op Razzia c.q. Hol's der Geier, met prachtige tekeningen van Doris Mattäus.

Villa Paletti is een behendigheidsspel met een rond spelbord waarop 20 zuilen in vier kleuren worden verdeeld. Iedere speler beschikt over een aantal zuilen, met verschillende waardes. Op de zuilen wordt een etagebord gelegd, waarna de spelers zuilen naar de hogere etage moeten verplaatsen zonder het bouwwerk in te laten storten. Als een ander het bouwwerk laat instorten, verdien je punten voor jouw zuilen op de hoogste verdieping. Er is een ook een luxe versie verkrijgbaar met de naam Palazzo Paletti. Het spel is mooi uitgevoerd, maar ik vraag me af wie er zit te wachten op deze zoveelste variant op Jenga.

Vive la France

Martin Wallace van Warfrog heeft de thuisproducties van enkele jaren geleden ver achter zich gelaten en presenteerde ook dit jaar een professioneel uitgevoerd bordspel. Liberté is een bordspel over verkiezingen tijdens de Franse revolutie. Het spel bevat regels in drie talen: Engels, Duits en Frans (al maakte Martin zich zorgen over een chauvinistische reactie van Fransen, die het niet zien zitten dat een Engelsman zich met hun land bemoeit). Het spel wordt gespeeld in vier rondes. Elke ronde eindigt met een verkiezing, waarna een van de drie facties (de radicalen, de gematigden en de koningsgezinden) de regering mag vormen. Door het uitspelen van kaarten probeer je invloed te verkrijgen op de drie facties. Hoe sterker je invloed op de machtigste groep, des te meer winstpunten zijn er te verdienen. Je kunt ook winstpunten verdienen met provinciale verkiezingen en door het winnen van een veldslag. In principe wint de speler met de meeste punten, maar er zijn twee manieren waarop het spel een ander einde krijgt: door een massale overwinning van de radicalen of door een contrarevolutie van de koningsgezinden. In dat geval bepalen andere criteria over winst of verlies.

Wild Wild West

Vorig jaar had Martin Wallace een bordspel over het wilde westen en liet hij zijn vrienden en kennissen met cowboyhoeden over de beurs stappen. Dit jaar vond je de hoeden op de hoofden van Krimsus Krimkrams-Kiste. Zij hadden twee kaartspellen over het wilde westen.

Saloon is een redelijk vlot kaartspelletje over knokpartijen in een bar. Iedere speler heeft een eigen vechtersbaas, waarop zogenaamde KO-punten zijn aangegeven. Door het uitspelen van kaarten deel je klappen uit of probeer je die af te weren. Eventuele schade trek je van je KO-punten af. Degene die als laatste blijft staan, wint het spel. Leuk detail: een van de kaarten bevat een portret van Reiner Knizia.

Goldrush City is een langduriger spel (speelduur: 1-3 uur!). Het is de bedoeling om punten te verdienen met het bouwen van een western stad. Een spelronde bestaat uit twee fasen. In de eerste fase worden city-kaarten omgedraaid. Hiermee kun je bandietkaarten verdienen, een veiling van bouwmateriaal starten of een toevallige gebeurtenis activeren. Vervolgens mag je twee acties uitvoeren (o.a. gereedschap kopen, gebouwen stichten, medespelers beroven of hun gebouwen opblazen). In de tweede fase verdienen de spelers goud, waarmee je in latere veilingen nieuw materiaal kunt kopen.

Das Schwarze Auge & X-Bugs

De eerste term is niet alleen het resultaat van een rake klap uit het bovengenoemde kaartspel, het is ook de titel van een populair Duits rollenspelsysteem. Ook Nederland kent de nodige liefhebbers, ondanks het feit dat verschillende Nederlandse edities commercieel zijn mislukt. De huidige Duitse uitgever Fanpro presenteerde de fonkelnieuwe vierde editie van het regelsysteem. De nieuwe basisdoos bevat een regelboek van 160 pagina's, een landkaart van Aventurië, diverse dobbelstenen en andere hulpstukken. De meest opvallende wijzingen zijn een nieuw systeem om helden te maken (geen vaste types, maar een systeem met ras, cultuur en beroep); nieuwe eigenschappen (waaronder initiatief); een aangepast gevechtssysteem; individualisering van talenten en slechte eigenschappen enzovoort.

Fanpro presenteerde verder X-Bugs, een spelsysteem dat is gebaseerd op het klassieke vlooienspel. Een dobbelsteen bepaalt hoeveel Bugs (plastic schijfjes met opdruk) je deze ronde mag bewegen. Deze schijfjes beweeg je door ze met een ander schijfje te lanceren. Als je op een vijandelijke Bug landt, neem je deze gevangen. Sommige Bugs beschikken over speciale vaardigheden, die je kunt gebruiken als de juiste kant bovenop ligt. Het is helemaal mooi als je op een vijandelijke thuisbasis landt. Je wint namelijk meteen als je deze allemaal weet te vangen.

Vivendi Universal

Deze grote uitgever van computerspellen was voor de eerste keer present op Spiel. Ze pakten meteen flink uit, met een forse stand vol snelle computers en interessante spellen. De aandacht ging vooral uit naar twee nieuwe titels Empire Earth en Elfenland, die in de loop van november op de markt komen. De eerste titel is een uitgebreid "real time" strategisch spel over de ontwikkeling van de mensheid gedurende een periode van 500.000 jaar, van het stenen tijdperk tot een hightech toekomst. Dit lijkt me op het eerste gezicht een indrukwekkende mix van spellen als Civilization en Age of Empires. Het spel bevat schitterende 3D-graphics en multiplayer opties voor 16 spelers. De tweede titel is de computerversie van Alan Moon's populaire spel over reizende Elfen. Elfenland bevat het bordspel, de expansie Elfengold en als kers op de slagroom het rollenspel Elfenwelt. Ook dit computerspel heeft de nodige multiplayer opties.

De vlooienmarkt

Een van de trekpleisters van Spiel is de uitgebreide vlooienmarkt in hal 8. Hier vind je een fors aantal stands met grote stapels tweedehands spellen. Je kunt er de nodige Duitse gezelschapsspellen voor een zacht prijsje op de kop tikken. Als je op zoek bent naar collectors items moet je veel dieper in de buidel tasten. Tijdens een rondgang langs diverse stands zag ik vaak astronomische prijzen. Bijvoorbeeld: Avé Caesar voor 150 DM, Elfenroads voor 350 DM (een complete White Wind set kostte nota bene meer dan 2.000 DM), Conquest of the Empire voor 500 DM en tal van oude Avalon Hill spellen voor forse bedragen. Aangezien ik de genoemde titels in de kast heb staan, ben ik bang dat ik mijn inboedelverzekering moet opwaarderen.

Ten slotte

Spiel 2001 was een geslaagde beurs met veel interessante spellen. Was er dit jaar een spel dat boven de rest uitsteeg? Wat mij betreft wel: Urland van Doris & Frank heeft alles in zich om de topper van de komende maanden te worden.

Volgend jaar gaat het feest verder: van 17 t/m 20 oktober is iedereen welkom op Spiel 2002.


Erwin Broens
Oktober 2001
(met dank aan Henk-Johan Kwakkel)


 

Agenda > Verslagen > Spiel 2001


Top