Agenda > Verslagen > Spiel 2004

Internationale Spieltage
SPIEL '04
Messe Essen 21.-24. oktober 2004


Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV - Deel V - Deel VI
komspiel.gif (6620 bytes)

Fragor’s kikkerrace

In hal 9.1 demonstreerde een stel vriendelijke Schotten in groene kilts het luchtige racespel Leapfrog. Iedere speler beschikt over één kikker en zes genummerde fiches in zijn kleur. Het is de bedoeling om in een kikkerrace de meeste punten te scoren. Deze punten verdien je in drie races, die elk uit zes ronden bestaan. In de eerste race wil je vooraan eindigen. In de tweede race is de laatste plek het meeste waard. In de derde race levert de eerste plek weer de meeste punten op, maar wordt jouw kikker opgegeten als hij per abuis op de tweede plek eindigt (waarmee je het spel verliest!). Je verdient de punten op twee manieren: met de positie van jouw kikker in de drie races en met gewonnen kikkervisjes. Elke ronde kiest een speler een van zijn genummerde fiches. Je legt deze steeds gedekt naast jouw kikker. Neutrale kikkers (bij minder spelers) krijgen een willekeurig fiche. Alle geplaatste fiches worden tegelijkertijd omgedraaid. Op basis van de afgebeelde cijfers mogen de kikkers nu over elkaar heen springen. Een kikker met een hoger cijfer haalt een kikker met een lager cijfer in. Hierbij kan de ingehaalde kikker nooit meer posities verliezen dan het op zijn fiche afgebeelde cijfer. De in eerdere rondes uitgespeelde fiches blijven open liggen, waardoor je tegen het einde van de race meer informatie krijgt over de mogelijkheden van jouw tegenstanders. Dit vlotte en lollige racespelletje biedt meer tactische mogelijkheden dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Yuhodo

De Japanse uitgever Yuhodo was dit jaar voor de tweede keer aanwezig. In een nauwelijks ingerichte stand presenteerden zij het nieuwe kaartspel Fairy Tale. In dit kaartspel kies je een van de vijf kaarten in jouw hand, leg je deze gedekt op tafel en geef je de rest door aan de volgende speler. Op jouw beurt krijg jij de kaarten van jouw rechterbuurman. Dit ritueel van kiezen, doorgeven (met wisselende richting) en ontvangen gaat door, totdat iedereen vijf gedekte kaarten bezit. Dan kiezen de spelers een van deze kaarten en draaien deze tegelijk open. Vervolgens worden in de voorgeschreven volgorde de effecten van de kaarten uitgevoerd. Er zijn drie soorten: andere kaarten neutraliseren, open neerleggen of dicht neerleggen. In totaal worden drie kaarten omgedraaid, de andere twee worden afgelegd. Na de vierde ronde krijgen de spelers punten voor hun open kaarten. Dit eenvoudige kaartspel valt op door de prachtige afbeeldingen op de kaartjes.

Jolly Roger Games

Gezien het logo van deze Amerikaanse uitgever (een piratenvlag met doodshoofd) zou je verwachten dat zij een steentje zouden bijdragen aan de zeeroversinvasie op deze beurs. Dit was niet het geval, Jolly Roger richtte zich thematisch op Halloween en de klokkentorens van een middeleeuwse stad.

Het kaartspel Clock Towers van Moon & Weissblum was oorspronkelijk bedoeld als een kaartspelvariant op hun bordspel Capitol. De spelers bouwen middeleeuwse klokkentorens. Je speelt met drie kaartstapels: verdiepingen (1 of 2), klokken en daken. De bovenste kaart van elke stapel wordt omgedraaid. Sommige verdieping- en klokkaarten bevatten muizen, sommige verdiepingen ook katten. De daken hebben verschillende kleuren. In jouw beurt speel je één kaart om een nieuwe toren te starten of een bestaande toren uit te breiden. Aan het einde van jouw beurt trek je een open kaart van een van de drie stapels. Een voltooide toren bestaat uit een of meer verdiepingen, een klok en een dak. De eerste toren van een kleur moet één of twee verdiepingen bevatten. Als iemand later een toren met dezelfde dakkleur wil voltooien, moet deze nieuwe toren één verdieping hoger zijn dan de voorganger. De score hangt af van de aanwezigheid van dieren. Een toren met alleen maar muizen levert de minste punten op. Een mix van muizen en katten is beter, uitsluitend katten is nog beter en je verdient de meeste punten met een voltooide toren zonder beesten.

In het kaartspel Knock Knock van Faidutti & Bouquin proberen de spelers monsters naar een Halloweenfeest in een kasteel te lokken. Het spelsysteem draait om bluffen. Een medespeler legt een voor jou onbekende kaart op tafel en zegt “knock knock”. Vervolgens moet jij beslissen of je deze onbekende gast binnenlaat. Als jij de gast toelaat, moet jij deze kaart aan jouw gasten toevoegen c.q. het negatieve effect van de kaart ondergaan. Als jij de gast weigert, moet degene die de kaart uitspeelde deze aan zijn gasten toevoegen c.q. het negatieve effect van de kaart ondergaan. Een vamp lokt een van jouw gasten mee naar het feestje van een medespeler, een nerd kan meerdere gasten naar een medespeler verjagen en Magere Hein kan meerdere kaarten uit het spel knikkeren. Aan het einde van het spel krijg je punten voor jouw gasten. Sommige gasten leveren dan een leuke bonus op.

Days of Wonder

Deze Frans-Amerikaanse uitgever pronkte uiteraard volop met Zug um Zug, de winnaar van het Spiel des Jahres 2004. Naast de reguliere stand in hal 5 werd dit Spiel des Jahres volop gedemonstreerd in hal 12, in een stand met een grote kartonnen stoomlocomotief. In beide stands konden de bezoekers een gratis uitbreiding voor dit spel afhalen. Daartoe moest je een exemplaar van het spel kopen of kunnen bewijzen dat je het reeds bezit. Helaas was men vergeten de bemanning van beide stands gelijke instructies over dit bewijs te verstrekken. Bij de ene stand ging het allemaal vrij eenvoudig, bij de andere stand moest je nota bene twee reclamekaartjes inleveren. De randen van de kaartjes zijn overigens wit. Dit combineert niet al te best met de zwarte kaartjes uit de eerste oplage van het spel.

Volgend jaar verschijnt een speciale Europese editie van Zug um Zug/Ticket to Ride. Dit spel bevat niet alleen een kaart van Europa, maar ook een paar nieuwe spelregels. In 2005 wil men in Duitsland tevens een aangepaste versie van Memoir ’44 uitbrengen. De aanpassing zal ongetwijfeld bestaan uit het wegpoetsen van alle verwijzingen naar de tweede wereldoorlog.

Mind the Move

Deze kleine Italiaanse uitgever stond dit jaar voor de tweede keer op Spiel. Men presenteerde het handelsspel Oltremare. Dit spel was zo populair dat men in de loop van de zaterdag door de voorraad heen was. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk geld te verdienen, met name door het verzamelen van sets gelijksoortige goederenkaarten. Er zijn zeven verschillende goederensoorten. Afhankelijk van de soort zijn er 8-20 kaarten in omloop. Een spelronde bestaat uit een aantal fasen. In de eerste fase moet je kaarten inleveren, als je meer kaarten bezit dan het voor deze ronde toegestane aantal. De limiet wordt bepaald door de bovenste kaart van jouw eigen ladingstapel. In de tweede fase mag je kaarten ruilen en/of kopen (van de goederenstapel of van jouw piratenstapel). Als andere spelers met jou handelen, verdienen zij een prestigepunt. In de derde fase moet je een aantal kaarten uitspelen (wederom bepaald door de bovenste kaart van jouw ladingstapel). De op deze kaarten afgebeelde pictogrammen bepalen welke acties je moet uitvoeren: winstpunten ontvangen, goederenkaarten trekken, kaarten van de goederenstapel gedekt afleggen op jouw piratenstapel of jouw schip verplaatsen. Met de laatste actie kun je een nieuw havenfiche ontvangen, die een leuke bonus oplevert. In de vierde fase leg je de zojuist uitgespeelde kaarten open op jouw ladingstapel. De volgorde is belangrijk, omdat setjes gelijksoortige kaarten veel punten opleveren en de bovenste kaart van jouw lading de handlimiet en actieruimte voor jouw volgende beurt bepaalt. Als de goederenstapel is verbruikt, bepaalt iedere speler hoeveel punten zijn lading goederenkaarten oplevert. Je krijgt verder bonuspunten voor de meeste havenfiches en de meeste prestigepunten. Jouw piratenstapel levert minpunten op. Het systeem, setjes gelijksoortige kaarten verzamelen en veel handelen, doet een beetje denken aan Bohnanza. Aan deze bekende basis zijn allerlei leuke extraatjes toegevoegd. Oltremare is een kostelijk spel!

KidultGame

Ook dit is een relatief kleine Italiaanse uitgever, maar dat was aan het formaat van de stand niet te merken. Ze bemanden ook dit jaar een forse demostand in hal 12. Gezien de gemengde ervaringen met hun kaartspelletjes van dit voorjaar (zeer lichte kost), wilde ik hun nieuwe kaartspellen Druids en Casanova niet ongespeeld kopen. Helaas was mijn programma te vol voor een testsessie. Gelukkig staan ze ook in Eindhoven en kan ik de spellen daar alsnog proberen.

Eagle Games

Deze Amerikaanse uitgever had dit jaar een grote stand met de nodige speeltafels. Tijdens ons bezoek had de standbemanning helaas meer aandacht voor elkaar dan voor speellustige gasten uit Nederland. De kennismaking met het nieuwe bordspel Bootleggers beperkte zich daarom noodgedwongen tot een besnuffeling van de regels en het spelmateriaal. Bootleggers speelt zich af tijdens de drooglegging in de jaren twintig. De spelers proberen geld te verdienen met de illegale handel in alcohol. Tijdens de 12 spelronden wordt drank gestookt, vervoerd en verkocht. Een ronde bestaat uit vijf stappen. In de eerste stap zetten de spelers gangsterkaarten in. Deze kaarten bepalen de actuele kracht van jouw bende en daarmee in welke mate je de concurrentie kunt lastigvallen. In de tweede stap wordt drank gestookt. Het aantal stokerijen bepaalt hoeveel dobbelstenen je dan mag gooien. Je loopt daarbij het risico dat de politie binnenvalt. In de derde stap wordt de drank vervoerd. Als jouw hoeveelheid drank en het aantal beschikbare vrachtwagens niet op elkaar aansluiten, kun je proberen vrachtwagens te huren of drank aan medespelers te verkopen. In de vierde stap wordt de drank verkocht aan illegale kroegen. De spelers proberen deze kroegen onder controle te krijgen. Dan kun je ze dwingen om jouw drank in te kopen c.q. drank van de concurrerende bendes te weigeren. In de laatste stap wordt de politie actief en loopt de best lopende stokerij gevaar. Het spel is voorbij zodra een speler de aangegeven hoeveelheid geld heeft verdiend.

In een naburige stand demonstreerde Eagle Games het bordspel Blood Feud in New York van de Amerikaanse uitgever Rebel Forge. In dit spel probeer je met jouw gangsters wijken in New York te controleren en vijandelijke bendes uit te schakelen. Dit leek op het eerste gezicht een mix van prachtig spelmateriaal en een ouderwetse spelsysteem in de stijl van Risk.

Opwindbare zombies en dolende ridders

Tijdens een wandeling door hal 6 stuitten we op de stand van de Amerikaanse uitgever Twilight Creations. Daar demonstreerde men o.a. het spel All Wound Up. Dit spel was bijna te laat door de Duitse douane vrijgegeven. In dit racespel bestuurt iedere speler een opwindbare zombie, die je op behendige wijze door een kerkhof moet loodsen. Aan het begin van elke ronde ontvangt iedere speler tien opdrachtkaarten. In een aantal stappen moeten ze kaarten uitwisselen met de medespelers, om uiteindelijk een sterke set met de gewenste acties over te houden. De startspeler kiest een bepaalde actie en speelt alle kaarten van die actie uit, eventueel aangevuld met jokers. Zijn medespelers doen hetzelfde. De speler die de meeste kaarten heeft gespeeld, mag de actie uitvoeren. Voorbeelden van acties: jouw zombie van richting veranderen, de richting van een vijandelijke zombie veranderen of jouw zombie 1-4 keer opwinden en laten bewegen. De beweging van de zombies is vaak onvoorspelbaar, zodat ze regelmatig in een open graf donderen of tegen een mausoleum knallen. Uiteindelijk wint degene die zijn zombie als eerste uit het kerkhof weet te krijgen. Dit is uiteraard geen diepzinnige kost, maar het spel is wel vreselijk leuk en bovendien mooi uitgevoerd.

De stand werd gedeeld met de Amerikaanse uitgever Z-Man Games. Zij presenteerden het kaartspel Camelot Legends. Het spel bevat drie grote locatiekaarten: Camelot, Cornwall en Perilous Forest. De spelers hebben de beschikking over karakterkaarten. Elke karakterkaart toont zes verschillende vaardigheden: gevecht, diplomatie, avontuur, list, ridderlijkheid en psyche. Elke vaardigheid heeft een waarde van -1 tot 6. De spelers spelen hun karakterkaarten aan hun eigen zijde van de locatiekaarten. Een groep karakters van dezelfde spelers bij dezelfde locatie is een compagnie. Tijdens het spel worden regelmatig gebeurteniskaarten van de kaartstapel getrokken en op de desbetreffende locatiekaart gelegd. Elke gebeurteniskaart toont de voorwaarde die je moet vervullen om deze gebeurtenis te overwinnen. Deze voorwaarde bestaat uit een van de vaardigheden en een getal van 8 t/m 18. Als een compagnie de vereiste waarde evenaart of overtreft, win je de gebeurteniskaart. Deze levert je 1-7 winstpunten op. De prachtige illustraties op de speelkaarten zijn getekend door bekende artiesten, die hun sporen o.a. hebben verdiend bij het verzamelkaartspel Magic.

Fantasy Flight Games

Deze uitgever demonstreerde een paar veredelde heruitgaven van Knizia (Colossal Arena en Minotaur Lords), een prototype van het Doom bordspel en het nieuwe bordspel Senator. In het laatstgenoemde spel moeten de spelers als Romeinse senatoren samenwerken om Rome te beschermen tegen gevaren als oorlogen, interne opstanden, epidemieën en economische neergang. Tussen de bedrijven door proberen ze ook nog hun eigen plannen te verwezenlijken. Senator en Colossal Arena zijn voorzien van Nederlandstalige regels en worden door PS Games gedistribueerd. Ik heb de inhoudelijke kennismaking daarom uitgesteld tot het Spellenspektakel.Lees verder in deel IV van dit verslag

Agenda > Verslagen > Spiel 2004


Top