Agenda > Verslagen > Spiel 2006

Internationale Spieltage
SPIEL '06
Messe Essen 19.-22. oktober 2006


Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV - Deel V - Deel VI
komspiel.gif (6620 bytes)

The Game Master

Deze Nederlandse uitgever presenteerde het voor Duitsland nieuwe kaartspel 10 en het bordspel Section X. In het laatstgenoemde spel bouwen de spelers een netwerk van tunneltegels, vanuit een gevangenis op het midden van het speelbord. Via jouw tunnelsysteem probeer je jouw speelstukken te laten ontsnappen. De interactie wordt geregeld door het wegkapen van tunneltegels of het plaatsen van deuren. Aan het einde van een speelfase storten de tunnels in en loop je het risico dat je speelfiguren verliest. Het spel is voorbij zodra iemand vijf speelstukken in veiligheid heeft gebracht. Tijdens de persdag werd dit spel gepresenteerd door twee charmante boefjes. Dit was blijkbaar een goede start, want alle meegebrachte (Nederlandstalige!) exemplaren zijn tijdens de beurs verkocht.

Tijdens de beurs presenteerde partner Huch & friends de Duitse editie van De Ontembare Stad. Deze versie van het spel heet Die Unbezwingbare Stadt. De presentatie van de spelregels is verbeterd, het bord is iets groter en steviger, de kaartjes zien er beter uit en er zijn plastic bewaarvakken voor het materiaal toegevoegd. De eerste 1.000 exemplaren hebben de beurs op de valreep gehaald. Volgens The Game Master kan ook Skyline rekenen op een Duitse uitgave.

Goldsieber

Het bordspel Die Säulen von Venedig is ontworpen door het duo dat ons vorig jaar liet kaarten in een Romeins toilet. Het thema ruikt dit jaar veel frisser. De spelers bouwen houten palen op het aanvankelijk lege speelbord en markeren deze met hun speelstukken. Op deze palen worden stadswijken van Venetië gebouwd. De verschillende spelhandelingen worden uitgevoerd met behulp van actiekaarten: palen bouwen, aanvoer van wijktegels, het bouwen van deze tegels, het plagen van medespelers enzovoort. Iedere speler beschikt steeds over vijf actiekaarten, waarvan je er elke ronde één gedekt uitspeelt. Het is dus steeds de vraag wat iedereen doet. 

De gespeelde kaarten worden om de beurt afgewikkeld en daarna aan de linkerbuurman gegeven. Je verdient o.a. winstpunten met het plaatsen van stadswijken of als de door jou gemarkeerde palen worden bebouwd. Als de laatste paal op het speelbord wordt geplaatst, is het spel meteen voorbij en wint de speler met de meeste punten.

Hans im Glück

Het populairste spel bij deze uitgever was uiteraard het Spiel des Jahres Thurn und Taxis. In de stand van distributeur Schmidt Spiele werd nauwelijks iets anders gespeeld. Volgens goed gebruik werd ook dit Spiel des Jahres voor extreem lage prijzen verkocht. Als je een beetje rondsnuffelde, kon je voor 15 euro met de postkoets mee.


het Spiel des Jahres speel je op de vloer

Taluva is een bordspel voor 2-4 spelers. De spelers bouwen aan een eiland, dat bestaat uit tegels met drie verschillende terreinsoorten. Vulkanen zorgen ervoor dat vanzelf een grillig landschap ontstaat, de op elkaar geplaatste tegels zorgen voor hoogteverschil. Iedere speler beschikt over 3 tempels, 2 torens en 20 hutten in zijn eigen kleur. De actieve speler trekt eerst een gebiedstegel en kan hiermee het landschap vergroten of een vulkaanuitbarsting activeren. In het tweede geval leg je de tegel op reeds eerder geplaatste tegels. Hierdoor kunnen hutten van het speelveld verdwijnen. Als tweede actie moet je 1 of meer speelstukken op lege velden plaatsen. Een losse hut bouw je op niveau 1; een toren bouw je op niveau 3 of hoger, naast een eigen dorp zonder toren; een tempel bouw je op een veld naast een eigen dorp zonder tempel en dat minstens drie velden groot is. Je kunt in één stap een eigen dorp fors uitbreiden, door naburige gebieden met dezelfde terreinsoort met hutten te bezetten. Als je in jouw beurt niet een van deze vier bouwacties kunt uitvoeren, heb je meteen verloren en speel je niet meer mee. Als de laatste tegel is gelegd, wint de speler met de meeste tempels. Als je tijdens het spel twee van jouw drie gebouwsoorten volledig op het bord weet te plaatsen, win je meteen. Taluva is op het eerste gezicht een prima tactisch spel, met prachtig spelmateriaal. Met een volle bezetting kan het speelplezier mogelijk lijden onder een destructieve speelstijl. Dit kun je o.a. voorkomen door "gaten" in het speelveld te maken. Volgens een betrouwbare bron komt 999 Games volgend jaar met een Nederlandstalige versie.

Kabale und Hiebe is een kaartspel voor 2-6 spelers. Iedere speler beschikt over een eigen set met 25 biedkaartjes. Je begint het spel met drie biedkaartjes in de hand. Elke biedkaart heeft een bepaalde waarde en soms ook nog een bijzondere eigenschap. Bij een volle bezetting wordt er gestreden om 36 doelkaarten in zes verschillende categorieën: muziek, alchemie, vechten, handel, akkerbouw en religie (waarde 1-5). Aan het begin worden zes doelkaarten open neergelegd. De actieve speler moet een gedekte biedkaart onder een van de doelkaarten leggen. Als daar reeds een biedkaart ligt, wordt deze omgedraaid en weet je dus wat hier is gespeeld. Als de omgedraaide biedkaart een bijzondere eigenschap heeft, wordt deze meteen uitgevoerd (of pas aan het einde van de ronde als deze eigenschap de puntentelling betreft). De ronde is voorbij als bij elke doelkaart minimaal het vereiste aantal biedkaarten ligt. Dan volgt een puntentelling. In principe verdien je daarbij een doelkaart, als jij met jouw biedkaarten de hoogste waarde hebt ingezet. Uiteraard spelen de biedkaarten met speciale eigenschappen ook hier de hoofdrol. Deze eigenschappen schakelen bijv. andere biedkaarten uit of beïnvloeden ze op een andere wijze. Het spel is voorbij als na 6 rondes alle doelkaarten zijn verdeeld. Dan tellen de spelers hun punten. Als je een doelkaart uit elke categorie hebt verzameld, kun je een forse bonus verdienen: de waarde van het setje van 6 verschillende kaarten wordt verdubbeld, maar elke andere doelkaart levert je dan wel een strafpunt op. Uiteraard wint de speler met de meeste punten. 999 Games heeft een Nederlandstalige versie uitgebracht.

Hasbro

Bij Hasbro demonstreerde men uiteraard het Oostenrijkse Spiel der Spiele, Reiner Knizia’s nieuwe bordspel Tal der Abenteuer. Dit is een eenvoudig “loopspel” met een paar aardige elementen. Dit spel wordt in Nederland uitgegeven als De Verborgen Vallei. Hasbro Duitsland brengt ook volgend jaar een spel van een bekende auteur op de markt. Dit wordt een meerderheden- annex veroveringsspel van Wolfgang Kramer.

Hurrican

Deze nieuwe Zwitserse uitgever trapte af met Mr. Jack, een deductiespel voor twee spelers. Dit spel was in Franse veelspelerkringen al bekend als Une ombre sur Whitechapel. De eerste en enige oplage van die versie was binnen enkele dagen uitverkocht. Mr. Jack toont de Londense wijk Whitechapel. De straatjes worden bevolkt door acht personen. Die vind je terug als tweezijdige speelfiguren (verdacht/onschuldig), op 8 alibikaarten en op 8 persoonkaarten. Het spel is een duel tussen Jack the Ripper en een detective. De ene speler trekt één alibikaart en houdt deze geheim voor de ander. Deze persoon is Jack the Ripper. Zijn speler probeert hem te laten ontsnappen. De andere speler, de detective, probeert in 8 rondes Jack te vangen. In de eerste ronde worden vier personenkaarten omgedraaid. De spelers kiezen en spelen in een voorgeschreven volgorde deze personen uit. In de tweede ronde volgen de overige vier persoonkaarten. Personen bewegen over het bord en beschikken over speciale acties. Met deze acties kun je bijv. elke tweede ronde een van de resterende alibikaarten bekijken, een andere lantaarnpaal aansteken of politieversperringen verplaatsen. Afhankelijk van de positie ten opzichte van lantaarnpalen en andere personen zijn de personen al dan niet zichtbaar. Na de beweging van de vier personen moet de Jack speler melden of Jack (on)zichtbaar is. Dit levert de detective speler vaak nuttige informatie op, waardoor hij sommige personen als onschuldig kan aanmerken. Tijdens het spel doven de meeste lantaarns, waardoor het lastiger wordt om deze informatie te verkrijgen. 


Mr. Jack (persfoto)

Ik ben geen liefhebber van deductiespellen, maar voor dit kostelijke exemplaar ben ik toch gevallen. Mr. Jack is gewoon een prima tweepersoonsspel. Het spel bevat Nederlandstalige regels. Ik vermoed dat de vertaling is gebaseerd op de Engelse regeltekst en zonder kennis van het spelmateriaal is gemaakt, omdat een paar vreemde zinnen zonder meer zijn overgenomen.

JKLM Games

Deze Britse uitgever trok dit jaar de aandacht van de liefhebbers van treinspellen. In samenwerking met Lookout Games resp. Rio Grande Games presenteerde men de 18xx-variant 1861 en On the Underground, een bordspel over de Londense metro.


een wand vol ondergronds speelplezier

Eerstgenoemde heb ik maar laten schieten (ik heb eigenlijk al genoeg 18xx-spellen), het tweede spel wist mij wel te verleiden. De spelers bouwen metrolijnen in Londen. Als je aan de beurt bent, kun je maximaal vier spoordelen in een of meer van jouw kleuren aanleggen. In principe bouw je aan het uiteinde van een lijn verder, maar als je zijspoorfiches verzamelt, kunt je ook vertakkingen aanleggen. Die fiches verzamel je door minder dan vier lijnen aan te leggen. Tijdens het bouwen krijg je o.a. punten voor het aansluiten op stations en eindpunten. Na jouw beurt wordt de passagier vervoerd. Deze reist naar een of twee van de stations op de openliggende doelkaartjes. De passagier kiest daarbij voor de route(s) waarbij hij het langst in de metro mag blijven zitten en dus zo min mogelijk hoeft te lopen. Voor elk spoordeel dat de passagier passeert, krijgt de desbetreffende speler 1 punt. Uiteraard wint degene met de meeste punten.

Kosmos

De Catanfans konden zich uitleven op een nieuw bordspel uit de reeks historische scenario's. Het speelbord van Kampf um Rom toont Zuid-Europa in de klassieke oudheid. Dit bord bevat verschillende terreinsoorten en is verder verdeeld in regio’s. Elke regio bevat een aantal steden met gedekte stadsfiches. De spelers vertegenwoordigen Germaanse stammen en zijn op rooftocht in het Romeinse rijk. Iedere speler begint met twee legers, ruiters en infanterie. Deze legers worden bewaard op aparte velden, twee 'aanvoerders' bewegen over het bord en vallen de steden aan. Aan het begin van een ronde gooit de startspeler vier dobbelstenen voor grondstoffen (graan, ijzer en ossen of paarden). Deze grondstoffen ontvangen de spelers uit de gebieden naast hun legers en hun veroverde steden. Uiteraard mogen de spelers grondstoffen ruilen. Je gebruikt de grondstoffen voor het versterken van jouw legers en/of het kopen van ontwikkelingskaartjes. Als er een '7' wordt gegooid, wordt de legionair verplaatst (legionair is een Germaanse term voor struikrover). Vervolgens bewegen de spelers om de beurt hun legers. Als je een stad plundert, draai je het stadsfiche om. Dit levert goud en/of grondstoffen op, maar kost je soms ook gevechtskracht. Als je een stadsfiche uit elke regio verzamelt, ontvang je twee winstpunten. Als een leger voldoende gevechtskracht heeft verzameld, kun je steden veroveren. Dit levert je één winstpunt per veroverde stad op. De speler die met beide legers vier steden heeft veroverd, ontvangt twee bonuspunten. Hetzelfde geldt voor de speler met de meeste diplomatiekaartjes (ontwikkelingskaarten waarmee je de legionair kunt verplaatsen). Het spel is voorbij zodra een speler 10 punten heeft verzameld. 999 Games geeft de Nederlandstalige versie De Val van Rome uit. Na Prehistorie is dit alweer een geslaagde variatie op het bekende spelprincipe. Rome is vooral interessant door de juiste timing van het 'omslagpunt': wanneer staak ik mijn barbaarse plundertocht en start ik met de verovering van steden? Dat doe je bij voorkeur wanneer die hinderlijke medespelers niet in de weg staan, opdat je jouw eerste steden naast mooie gebieden kunt claimen en bovendien niet te snel vastloopt. Het spelmateriaal ziet er prima uit, met één bedroevende uitzondering: Kosmos en 999 Games moeten zich diep schamen voor de slappe papieren speloverzichten. Met zo’n banaal goedkope oplossing sla je anno 2006 een modderfiguur.


de overvolle Kosmosstand

Het bordspel Die Säulen der Erde is thematisch gebaseerd op de roman van Ken Follett, waarin de bouw van een kathedraal centraal staat. De spelers leveren gedurende zes speelrondes een bijdrage aan de bouw van deze kathedraal. Met hun arbeiders verzamelen ze de grondstoffen zand, steen en hout. Met hun ambachtslieden veredelen ze deze grondstoffen tot winstpunten. Aan het begin van een ronde kiezen de spelers om de beurt uit 9 openliggende kaarten: 2 ambachtslieden en 7 grondstoffen. Ambachtslieden leveren aan het einde van de ronde met name winstpunten op; de grondstofkaarten bepalen waar je jouw arbeiders inzet om grondstoffen te verzamelen. In de tweede speelfase worden de bouwmeesters van de spelers ingezet op sommige actievelden op het speelbord. Iedere speler bezit drie bouwmeesters, die blind uit een zak worden getrokken. De eerste keuze uit de actievelden kost je een bom duiten. Het is mogelijk om te passen, als je jouw schaarse geldvoorraad wilt sparen. In de derde fase worden de actievelden een voor een afgewikkeld, waarbij de spelers onder meer winstpunten, grondstoffen, goud en speciale kaarten kunnen verdienen. Na zes rondes wint de speler met de meeste punten. Dit spel is mij zeer goed bevallen. Het geld is vaak schaars en er is constant strijd om de grondstoffen, interessante acties en sterke ambachtslieden. Dit betekent dat je iets te kiezen hebt en elkaar regelmatig in de weg zit. Het spelsysteem is een cocktail van leuke dingen die je elders al een keer hebt gezien, maar de mix smaakt hier prima en met 90 minuten blijft de speelduur binnen de grenzen der redelijkheid. Last but not least is het spel mooi uitgevoerd. Die Säulen der Erde is naar mijn mening het beste spel dat de afgelopen 10 jaren uit de stal van Kosmos is gekomen. Ik hoop dat 999 Games zo verstandig is om deze parel ook in Nederland uit te brengen.

De andere nieuwe Kosmosspellen, waaronder een tweepersoonsspel, een woordspel en twee Sodoku-dingetjes, heb ik niet bekeken. Mijn oog viel wel op twee interessante presentjes. Het nieuwe nummer van de Catan-News bevat een variant waarmee je De Kolonisten van Catan met twee spelers kunt spelen. Men deelde verder Die Grosse Karawane uit, een gratis mini-uitbreiding voor Kolonisten.

Lookout Games

Deze kleine Duitse uitgever had de nodige nieuwe titels (1861, Das grosse Turnier en Die Drachenbändiger von Zavandor) bij zich, maar ik ben alleen aan het zoveelste Bohanzaspelletje toegekomen. Kannibohne is een nieuwe variant voor twee spelers. De basis van deze bonenschotel is bekende kost. Dit inmiddels bijna saaie gerecht moet deze keer smaak krijgen van de bonenkaartjes met speciale actiemogelijkheden. Leuk voor de fanatieke fan.

Mind the Move

Hermagor is een stevig bordspel voor 2-5 spelers. Elke maandagmorgen wordt op de marktplaats van Hermagor een grote weekmarkt gehouden. Op een markttabel worden o.a. goederenfiches geplaatst, waarna de spelers tegen betaling hun inkopers inzetten. De positie van de inkopers bepaalt niet alleen welke goederenfiches je bemachtigt, maar ook hoeveel geld je op de markt verdient. Uiteraard vliegen de inkopers elkaar regelmatig in de haren en wordt er fel gestreden om gewilde fiches. Na de sluiting van de markt stuur je jouw koopman op pad naar de dorpen, om de op de markt verzamelde goederen te verkopen. Je kunt alleen in nieuwe dorpen verkopen en wordt dus gedwongen om te reizen. Het reizen kost je geld. Als je in een nieuw dorp een goed verkoopt, bouw je daar meteen een handelpost. Deze levert meteen geld op en later ook nog een bescheiden bonus als een medespeler hier een goed verkoopt. Als je in alle dorpen rond een regio handelsposten bezit, mag je een productiegebouw of een edelman plaatsen. Eerstgenoemde levert enkele duiten op. Een productiegebouw levert aan het einde veel geld op als de desbetreffende categorie voldoende is ontwikkeld. Aan het einde krijg je ook nog een financiële bonus voor de spreiding van jouw handelsposten over de drie hertogdommen c.q. de sterkste positie op de hoofdweg. Aan het einde van de rit wint degene met het meeste geld. 


'Advanced Elfenland'

Hermagor is alweer een prima spel van deze kleine Italiaanse uitgever. Het spelconcept lijkt op het eerste gezicht mogelijk een tikje simpel (fiches verzamelen en een beetje reizen), maar blijkt na de eerste speelminuten voldoende pit te bevatten. Op de markt wordt vaak fel gestreden om de gewilde fiches (niet alleen voor het voltooien van regio's, maar ook voor de ontwikkeling van de goederensoorten). Daarnaast probeer je zo zuinig mogelijk te reizen, omdat geld en winstpunten hetzelfde zijn. Hermagor lijkt me minder geslaagd met trage medespelers, vooral als zij proberen te onthouden hoeveel geld iedereen bezit. Met vlotte spelers is het genieten geblazen. Dit boeiende spel wordt in Nederland uitgegeven door QWG Games.

Pegasus

In Don Pepperoni is het verkiezingstijd, de burgemeester moet worden gekozen. Niet democratisch natuurlijk, maar zo corrupt als de pest. Door middel van geheime omkoopsommen proberen de spelers in elk huis de stem naar hun grote baas te laten gaan. Uiteraard is er veel concurrentie en is geld niet altijd genoeg. Daarom kunnen ook geheime agenten worden ingezet. Pistolen Paultje maakt vaak meer indruk dan een geldbedrag, toch? Om de beurt lopen de spelers met 2 kiesmannen door de stad. In de huizen kunnen ze een eenmalig dicht bod neerleggen. Als er in een huis 2 of 3 geldbedragen liggen, wordt er gekeken wie het meest heeft geboden. Diegene wordt voorlopig gekozen. Maar door invloed van de geheime agenten, kan alles toch weer anders worden. De huizen waar uiteindelijk op jouw grote baas wordt gestemd, leveren punten op. Uiteraard wint degene met de meeste punten. Don Pepperoni is een chaotisch spelletje. Het zit grappig in elkaar, maar je bent heel erg afhankelijk van je medespelers. Het spel duurt acht ronden, maar dat hadden er zes mogen zijn wat mij betreft. (Tekst: Det)

Volgend jaar promoveert deze uitgever weer naar de hoogste divisie van bordspellenland. Volgens eigen zeggen komen ze dan met een nieuwe editie van Eufraat & Tigris, Knizia’s kroonjuweel uit 1997.Lees verder in deel V van dit verslag

Agenda > Verslagen > Spiel 2006


Top