Agenda > Verslagen > Spiel 2007

Internationale Spieltage
SPIEL '07
Messe Essen 18.-21. oktober 2007


Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV - Deel V - Deel VI
komspiel.gif (6620 bytes)

Van 18 t/m 21 oktober was de Duitse industriestad Essen opnieuw het centrum van de spelende wereld. Volgens het slotbericht van de organisator lokte de 25e editie van de Internationale Spieltage 148.000 bezoekers uit alle werelddelen naar deze spellenbeurs. Dit is een bescheiden daling ten opzichte van 2006. Op andere terreinen zijn wel records gesneuveld. Dit jaar waren er 758 standhouders uit 30 landen present, die meer dan 500 nieuwe producten presenteerden. Met de term ‘product’ kun je alle kanten op (voor hetzelfde geld slaat dit op een nieuwe worstsoort in een snackcorner), maar iedere bezoeker weet dat de hoeveelheid nieuwe spellen dit jaar overweldigend was.

Donderdag was een extreem rustige dag, wat met name was te merken in de hallen in het ‘achterland’. De beurs viel ook dit jaar niet samen met de herfstvakantie en een treinstaking in de vroege morgen hield nog meer bezoekers weg. Uit de berichten over zaterdag en zondag maak ik op dat veel afwezigen de schade in het weekend hebben ingehaald, met overvolle stands en bijna onbegaanbare wandelpaden in de voorste hallen tot gevolg. Ik ben ook dit jaar op vrijdag afgehaakt. Na drie intensieve beursdagen (incl. de persdag) vroegen mijn benen om rust en kregen de vingers de kans om zich uit te leven op dit beursverslag.

De persconferentie viel mij dit jaar een tikje tegen. Ik had bij de 25e verjaardag van ’s werelds grootste spellenevenement meer vuurwerk verwacht. In de begeleidende video werd wel teruggeblikt op 25 jaren Spiel, maar de vonken vlogen er niet vanaf. Voor de rest leek de persconferentie sterk op de voorgaande jaren.

De interessante onderdelen van de persdag waren ook dit jaar de presentatie van de nieuwe spellen en een eerste wandeling over de beurs in opbouw. Bij de presentatie wringen een paar honderd journalisten zich door drie zaaltjes vol nieuwe spellen. De drukte en de temperatuur zijn minder aantrekkelijk, de eerste kennismaking met de nieuwe titels en de ontwerpers is uiteraard wel leuk. Na de presentatie was het tijd voor een eerste wandeling door de hallen. Dan loop je oude bekenden tegen het lijf en eindig je vanzelf bij de gezelligste club van de woensdag: de Lamont brothers van Fragor Games en hun jaarlijkse borrel. Het drankje was dit jaar goed gekozen: Stag’s Breath, een likeur met whisky en honing, sloot goed aan bij het hertenthema.


een vrolijk hert

De zaalindeling was dit jaar een tikje anders, door een aanpassing van de ‘achtertuin’. De opblaasbare speeltoestellen voor kinderen waren verplaatst naar de ‘Galeria’, een relatief smalle en hoge hal tussen het oude en het nieuwe gedeelte van het beurscomplex. Vreemd genoeg stonden hier ook een paar gewone standhouders, waaronder de Czech Games Edition. Ik kan me voorstellen dat deze mensen zich hier niet helemaal op hun gemak voelden. De Galeria was overigens wel een prettige plek om even uit te blazen, dankzij de aangename temperatuur, de frisse atmosfeer en de worstenverkoper zonder filevorming. Een andere aanpassing was de ‘versnippering’ van de vlooienmarkt. Ik kwam de stands met tweedehands spellen op allerlei plekken tegen, er stond er zelfs een in de Galeria. Dit was aan de ene kant niet bevorderlijk voor de overzichtelijkheid, aan de andere kant voorkwam dit de traditionele filevorming rond deze stands.

Op de avond van de persdag organiseert het Merz Verlag elk jaar een feestavond rond de uitreiking van de Deutsche Spiele Preis. Middels ‘toneelstukjes’ en presentaties worden daar de winnaars in het zonnetje gezet. De Deutsche Spiele Preis ging dit jaar naar Die Säulen der Erde (in Nederland bekend als De Kathedraal van 999 Games), de kinderversie ging naar Burg Appenzell (dat ook in de belangstelling van 999 Games staat).

Naarmate het aantal standhouders en de stortvloed aan nieuwe producten stijgt, wordt dit verslag per jaar relatief gezien steeds onvollediger. Ik heb ook dit jaar enkele subjectieve krenten uit de enorme pap gevist, aangevuld met nuttige toevoegingen van Niek en Det. Bij sommige spellen vind je al een eerste oordeel. Realiseer je wel dat wij deze spellen nog niet grondig hebben getest. Ons oordeel is gebaseerd op een eerste indruk.Lees verder in deel II van dit verslag

Agenda > Verslagen > Spiel 2007


Top