Agenda > Verslagen > Spiel 2008

Internationale Spieltage
SPIEL '08
Messe Essen 23.-26. oktober 2008


Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV - Deel V - Deel VI
komspiel.gif (6620 bytes)

Spiel is de grootste spellenbeurs ter wereld, die elk najaar tienduizenden spelliefhebbers uit alle werelddelen naar de Duitse industriestad Essen lokt. De beurs vindt plaats in de Messe Essen, waar meerdere grote beurshallen zijn gevuld met alles wat een spelershart sneller doet kloppen. Grote uitgevers presenteren hun nieuwe titels, auteurs tonen hun handgemaakte spellen, er is een forse vlooienmarkt met duizenden oude spellen, op Spiel vind je alles wat een speler nodig heeft.

De beurs viel dit jaar niet samen met de herfstvakantie in deze Duitse deelstaat, waardoor er relatief veel bezoekers in het weekend kwamen. Ik was dit jaar voor de afwisseling weer eens op zaterdag present. In de vroege ochtend was het nog relatief rustig, maar rond het middaguur werd een wandeling door de zalen een ware worsteling. Volgens de organisator heeft Spiel 2008 150.000 bezoekers getrokken. Dit is een bescheiden stijging ten opzichte van 2007, maar het record van 2006 werd net niet gehaald.

Tijdens de persconferentie op woensdag bleek dat op andere terreinen wel records zijn gesneuveld. Dit jaar waren er 760 standhouders uit 31 landen present, die meer dan 500 nieuwe producten presenteerden. Het aandeel van de - vanuit Duitse optiek - buitenlandse standhouders is alweer gestegen. Er waren dit jaar ook meer Nederlandse uitgevers op de beurs, waaronder enkele nieuwkomers onder de paraplu van Vendetta.

De persconferentie ging van start met een praatje van een manager van het beurscomplex. Zijn motto (‘sprich über alles, nur nicht über 2 Minuten’) sprak mij wel aan. Hetzelfde gold voor de bijpassende duur van zijn speech. Daarna leidde Dominique Metzler ons door de opvallende thema’s en andere bijzonderheden van de beurs. Bij Ravensburger en Kosmos verschenen bordspellen over populaire boeken: Der Name der Rose, Der Schwarm en Der Hexer von Salem. Quiz- en partyspellen zijn onverminderd populair, waarbij Amigo opviel met Marquards Küchenlatein. De naamgever van dit spel is sterrenkok Stefan Marquard. Deze kokende piraat liet na afloop van de persconferentie zien hoe je in een betonmolen eten kunt bereiden. Coöperatieve spellen zijn een andere opvallende trend. Blijkbaar vinden we het leuk om met z’n allen tegen het systeem te spelen, getuige de populariteit van spellen als Pandemie, Ghost Stories, Battlestar Galactica en Space Alert. Beide laatstgenoemde spellen overlappen een andere ‘trend’: met name de - alweer vanuit Duitse optiek - buitenlandse standhouders zijn niet bang voor het thema ‘SF’.


eten uit de betonmolen


Battlestar Galactica


Ghost Stories

De persconferentie werd afgesloten met het traditionele praatje van de Fachgruppe Spiel, de branchevereniging van spellenuitgevers. Dit jaar vertelde de nieuwe voorzitter Michael Hopf over het belang van de beurs (‘het startschot voor de kerstinkopen’), de ontwikkelingen in de markt en de sterke positie van de kinder- en familiespellen in het totale speelgoedsegment. Men heeft goede verwachtingen van het Spiel des Jahres Keltis, waarvan een indrukwekkende hoeveelheid buitenlandse licenties is verstrekt. Uiteraard zijn de werkelijke ontwikkelingen in de komende maanden onbekend. Wat zijn de gevolgen van de kredietcrisis? Houdt de consument ook in de spellenwinkel de hand op de knip, of worden de euro’s juist besteed aan onze relatief goedkope vorm van vermaak?

Een van de journalisten vroeg naar de spanning tussen de sterk opkomende virtuele speelwerelden en de traditionele gezelschapsspellen. Hopf sloeg hier de plank een beetje mis, door computerspellen als een puur solitaire activiteit neer te zetten en daarmee de concurrentie af te wimpelen. Dit standaardantwoord klopte vroeger misschien wel, maar tegenwoordig zit er wel degelijk een sociale en interactieve laag in digitale speelwerelden.

Na afloop van de persconferentie stortten zich honderden journalisten op de tafels van de Neuheitenschau, een handige presentatie van de nieuwe spellen. De spellen zijn er uitgestald, de auteurs en/of uitgevers zijn er een paar uur beschikbaar voor een praatje. In deze Neuheitenschau kregen de winnaars van de Deutsche Spiele Preis, de Deutsche Kinderspiele Preis en Die Goldene Feder uiteraard extra aandacht.


Agricola, voor alle leeftijden?


Wer war's?, tweemaal het beste kinderspel

Spiel was in het verleden niet het toonbeeld van een gezonde leefstijl: in de hallen werd altijd flink gepaft en het gemiddelde beursvoer kon je het beste omschrijven als een ranzige cholesterolbom. Dit jaar constateerde ik een forse verbetering. Ik vond her en der zowaar smakelijk en redelijk gezond eten, waaronder een tropische fruitbar (met lekkere sapjes voor astronomische bedragen). De rokers zijn eindelijk uit de hallen verbannen, waardoor ik de luchtkwaliteit bijna redelijk durfde te noemen.

Over de hallen gesproken, de indeling was nagenoeg gelijk aan de beurs van vorig jaar. De Nederlandse uitgevers QWG Games en Emma Games zijn verhuisd van hal 4 naar hal 5. Dit is ze ongetwijfeld goed bevallen, omdat ze hierdoor beter opvielen bij het ‘grote publiek’. Cwali had het ook dit jaar perfect voor elkaar, met een stand naast de drukste verkeersader van deze beurs. Ook The Game Master mocht niet klagen, met een gunstig geplaatste stand aan de andere kant van hal 12.

In dit verslag vind je een beperkt overzicht van de nieuwe spellen van Spiel 2008. Gezien de enorme hoeveelheid nieuwe releases wordt het elk jaar lastiger om alles te spelen, te bekijken en/of te kopen. Onvolledigheid wordt dus gegarandeerd. Wil je meer? Volg dan de hyperlinks aan het einde van dit verslag.Lees verder in deel II van dit verslag

Agenda > Verslagen > Spiel 2008


Top