Agenda > Verslagen > Spiel 2008

Internationale Spieltage
SPIEL '08
Messe Essen 23.-26. oktober 2008


Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV - Deel V - Deel VI
komspiel.gif (6620 bytes)

Schmidt Spiele
Los Banditos is een tweepersoonspelletje in de serie EasyPlay. Tussen de spelers worden vier schijven neergelegd. Deze schijven hebben de waarde 1 t/m 3. Daarnaast zijn er zeszijdige dobbelstenen in vier kleuren. Als een speler aan de beurt is, pakt hij drie dobbelstenen uit een stoffen zak en gooit ze. Hij verdeelt de dobbelstenen daarna aan zijn kant over de vier schijven. Een speler mag maximaal drie dobbelstenen aan zijn zijde bij een schijf hebben liggen. Door het leggen van pokercombinaties proberen de spelers de schijven te winnen. Zodra een speler aan zijn kant drie dobbelstenen heeft liggen en de andere speler heeft geen mogelijkheid meer om over zijn combinatie heen te komen, dan mag hij de schijf pakken. De dobbelstenen aan beide zijden van die schijf gaan terug in de zak en er wordt een nieuwe schijf neergelegd. Als er aan beide zijden van een schijf drie dobbelstenen liggen, wordt er gekeken welke speler de sterkste combinatie heeft. Die speler krijgt de schijf. Het spel is afgelopen als alle schijven zijn verdeeld. Degene met de meeste punten wint het spel. In de Nederlandse vertaling staat overigens een cruciale vertaalfout. Daar staat doodleuk dat een speler met drie stenen aan zijn kant de schijf mag pakken. De toevoeging dat de andere speler niet meer over deze combinatie heen moet kunnen, is men vergeten toe te voegen. Dat verandert het spel wezenlijk en er is dan niets aan. Maar ook met de goede regels vind ik het slechts een slap aftreksel van het prima tweepersoonskaartspel Schotten-Totten van ASS. (Tekst: Det)

Een tweede spelletje uit de serie EasyPlay is Drachenwurf. Het is een dobbelspelletje waarbij men draken verzamelt. In het midden ligt een aantal draken klaar. Er zijn in totaal zes kleuren draken en zes verschillende ondergronden. De spelers dobbelen met zes dobbelstenen. Komt een kleur overeen met een draak in het midden dan leggen ze deze dobbelsteen opzij. Ze mogen maximaal zes keer gooien, maar er moet wel elke keer minimaal één dobbelsteen opzij worden gelegd. Dit moet een kleur zijn die overeenkomt met een liggende draak. Als een speler stopt, pakt hij de draken die hij gedobbeld heeft. Voor een draak moeten minimaal twee dobbelstenen in diens kleur zijn gegooid. De speler plaatst zijn veroverde draak in zijn drakenbasis. Deze basis heeft vier zijden met een verschillend aantal dobbelstenen. Als een speler een draak heeft gewonnen met vier dobbelstenen, dan legt hij hem aan de zijde met vier dobbelstenen. Spelers kunnen ook proberen om draken bij tegenspelers te veroveren. Hiervoor moeten ze één dobbelsteen meer gooien dan de drakenbasis van die speler aangeeft. Als een draak bij vier dobbelstenen ligt, dan moet de tegenstander dus vijf van die draken gooien. Als het is gelukt, legt hij de draak in zijn eigen drakenbasis. De speler die de draak verliest, krijgt een drakenei. Deze kan worden ingezet bij één dobbelsteen om deze te verdubbelen. Aan het begin van zijn beurt mag een speler alle draken in zijn drakenbasis naar zijn drakenbolwerk halen. Hier vormt hij horizontale rijen van draken in één kleur, of rijen met dezelfde ondergronden. Eventueel mag hij een drakenei inzetten om een kaartje te verplaatsen binnen de rijen. Vanuit een bolwerk kunnen draken niet meer worden weg geroofd. Het spel is afgelopen als de laatste draak in een bolwerk is gelegd. De spelers waarderen nu hun rijen. Elke rij levert het kwadraat aan punten op. Een rij van twee is dus vier punten waard en een rij van vijf is vijfentwintig punten waard, enz. Drakeneieren leveren nog één punt op. De speler met de meeste punten wint. Drachenwurf is een leuk dobbelvariantje dat je in een half uurtje speelt. Ideaal spelletje voor op vakantie. (Tekst: Det)

FRED Distribution
Deze Amerikaanse uitgever had allerlei leuke dingetjes aangekondigd, maar kon ter plaatse weinig waarmaken. Van Roll through the Ages waren blijkbaar alleen een paar demo-exemplaren aanwezig, maar geen spellen voor de verkoop. De nieuwe Railroad Tycoon varianten/uitbreidingen heb ik ook niet gezien. John Bohrer zwaaide nog wel even met een nieuwe Age of Steam doos, waarbij ik de indruk kreeg dat deze bij FRED zou verschijnen. Een andere toekomstige release is een nieuwe editie van Battle Cry.

JKLM Games
Deze Britse uitgever had maar liefst drie nieuwe titels aangekondigd, maar kon op de beurs alleen demonstratiespellen laten zien. Ascendancy, Tulipmania 1637 en Huang Di worden pas vanaf medio december verwacht. Houd je adem niet in, het kan zomaar 2009 worden.

Fragor
De sympathieke Schotse broers Lamont presenteerden Snow Tails, een racespel voor 2-5 spelers. Op een speelveld, dat uit losse delen wordt samengesteld, racen de spelers op door honden voortgetrokken sleeën. Voor de beweging gebruik je speelkaarten. Je hebt een eigen deck met 20 kaarten (waarde 1-5). In je beurt speel je 1-3 kaarten van dezelfde waarde op jouw eigen sleebordje. Je speelt ze als hond of om de stand van jouw rem te wijzigen. Jouw slee beweegt vervolgens een aantal velden voorwaarts (honden minus rem). Tijdens de beweging glijdt de slee zijwaarts in de richting van de sterkste hond in jouw span. Hierdoor kun je de zijkant van het circuit rammen. Als je te hard door een bocht gaat, kun je ook schade oplopen. Roekeloze spelers verzamelen aldus schadekaarten, die hun kaarthand een aantal rondes beperken. Als jouw span goed is samengesteld, verdien je een bewegingsbonus die gelijk is aan jouw positie in de race. Sommige spelers mopperden over de afwezigheid van de koddige dierenminiaturen, die in de vorige spellen van deze uitgever opvallend aanwezig waren.

Er was verder een gelimiteerde heruitgave van Leap Frog, hun allereerste spel. Deze editie is verpakt in een houten kistje en wel voorzien van koddige miniaturen van kikkers. Het is me gelukt om een van de 50 exemplaren te bemachtigen.

Rio Grande Games
Dominion is een kaartspel voor 2-4 spelers met maar liefst 500 speelkaarten. Iedere speler begint het spel met een eigen startdeck met 7 kopermunten en 3 landerijen. Het geld heb je nodig om nieuwe kaarten te kopen, de landerijen zijn je eerste winstpunten. Er zijn tal van andere kaartsoorten, die in meerdere stapels de algemene voorraad vormen. Hier vind je meer en betere geldkaarten en kaarten met winstpunten, vervloekingen en koninkrijkskaarten in alle soorten en maten. Van de laatstgenoemde kaarten worden slechts enkele sets gebruikt, wat elk potje een eigen karakter geeft. Bij dit spel zoek je allereerst de juiste balans tussen het verzamelen van kaarten met nuttige acties en kaarten met winstpunten. Aan laatstgenoemde kaarten heb je tijdens het spel niet zoveel, maar aan het einde bepalen ze wel de winnaar. Verder moet je op zoek naar de juiste ‘motor’, kaartcombinaties die extra acties opleveren, waardoor je extra kaarten mag trekken en waardoor je de gewenste kaarten kunt kopen. De actieve speler doorloopt de drie fasen van zijn beurt. In de actiefase speelt hij een actiekaart uit en voert de instructies uit (kaarten trekken, extra inkomsten enzovoort). In de koopfase mag hij een kaart uit de algemene voorraad kopen. In de derde fase legt hij gespeelde actie- en geldkaarten af en trekt hij nieuwe kaarten van zijn eigen deck. Het spel is voorbij wanneer de stapel provinciekaarten of drie willekeurige stapels uit de algemene voorraad zijn uitgeput. Dan tellen de spelers de winstpunten op de kaarten in hun eigen decks (hand en aflegstapel). De speler met de meeste punten wint. Deckbuilding, listige combo’s en handmanagement in een redelijk toegankelijk spelsysteem, daar wordt deze voormalige Magicspeler vrolijk van! Over de vormgeving van Dominion ben ik minder te spreken. De coverafbeelding zal in de winkel weinig mensen aanspreken, de rand langs de cover heeft een onsmakelijke rioolbruine kleur en voor het lettertype van de titel zou zelfs een beginnende homepagebouwer zich schamen. Het lijkt erop dat men heeft gestreefd naar een zo onaantrekkelijk mogelijke presentatie van een geweldig kaartspel.

Strozzi is een nieuw spel van Reiner Knizia, dat thematisch aansluit bij de klassieker Medici en het tweepersoonsspel Medici & Strozzi. Stel je overigens niet teveel voor van het thema, dit is namelijk flinterdun. Iedere speler beschikt over drie biedfiches, waarmee hij lucratieve schipkaarten probeert te bemachtigen. De actieve speler trekt een schipkaart van de dichte stapel en legt deze open. Als hij zijn piratenfiche speelt, legt hij de schipkaart met zijn fiche meteen naast een van de drie havens en is de volgende speler aan de beurt. Als hij past of een ander biedfiche speelt, kan een medespeler de schipkaart bemachtigen. Iedere speler kan per ronde maximaal drie schipkaarten bemachtigen. Elke schipkaart toont de snelheid en een of meer symbolen. Met de symbolen verplaats je jouw telstenen in vier Italiaanse steden of verzamel je bonusfiches. Als iedereen zijn biedfiches heeft gespeeld of de stapel schipkaarten is verbruikt, is de ronde voorbij. Dan krijg je punten voor de snelste schepen per haven en voor de hoogst geklasseerde telstenen per stad (aangevuld met een flinke bonus op de beste velden). Na drie rondes volgt een eindtelling voor de bonusfiches. Dit lichte biedspelletje zal de top van Knizia’s oeuvre niet halen.

The Gathering Storm is de eerste uitbreiding van Race for the Galaxy, het spel dat het Puerto Rico kaartspel tot galactische proporties wist te verheffen. Deze set zorgt voor nieuwe ontwikkel- en combinatiemogelijkheden, bevat een solitaire variant, maakt een vijfde medespeler mogelijk, bevat uiteraard nieuwe kaarten en introduceert bonuspunten voor bepaalde tussentijdse doelen. Meer chroom en meer spelers bij een spel dat het toch al niet zo moet hebben van interactie? Geen probleem voor de verknochte en veelal kritiekloze fans, een bescheiden zorgpuntje voor andere spelers. Wat dit betreft is de solitaire variant misschien wel interessant.

Z-man Games
Deze uitgever had veel interessante nieuwe spellen aangekondigd, maar bleek de pechvogel van de beurs. Het bordspel Pandemic bevond zich in de klauwen van een nijvere douaneambtenaar. Volgens een medewerker ontbrak er een paraaf of stempel op een of ander formulier. Om de ellende te vervolmaken had de transporteur Middle Kingdom, Genji en Start Player tijdelijk zoekgemaakt. Alleen Wasabi heeft de beurs gehaald, terwijl dit spel nota bene vooraf was aangemerkt als een twijfelgeval. Ik heb geen idee of deze spellen in de loop van het weekend alsnog zijn opgedoken. Ik heb ze in ieder geval niet meer kunnen spelen en /of kopen. Voor Middle Kingdom staat mijn postorderduif al in de startblokken.

In Wasabi! maken de spelers sushi. Naast het speelbord liggen de vele ingrediënten klaar. Daarnaast krijgen de spelers recepten voor de verschillende soorten sushi. De recepten bestaan uit 2 t/m 5 ingrediënten. Tijdens het spel proberen de spelers ingrediënten van hun recepten in een rechte lijn op het speelbord te krijgen. Als dit gelukt is, leveren die recepten punten op. Hoe uitgebreider het recept, des te meer punten het waard is. De spelers kunnen een bonus verdienen door de ingrediënten ook nog eens in de juiste volgorde op het bord te krijgen. De bonus bestaat uit wasabi-blokjes, die verzameld worden in leuke kleine schaaltjes. Deze blokjes leveren ieder een punt op aan het eind van het spel. Actiekaartjes helpen de spelers om hun recepten sneller af te krijgen of om anderen te dwarsbomen. Zodra het speelbord vol ligt, eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint en mag zich Sushimeester noemen. Als een speler voortijdig al zijn recepten af heeft gekregen, stopt het spel meteen en is hij de winnaar. (Tekst: Det)

Wattsalpoag
Jet Set is een spel over vliegtuigroutes binnen Europa. De spelers proberen zoveel mogelijk vluchten te maken en daar punten mee te verdienen. Om routes te claimen is geld nodig. Gemaakte vluchten leveren geld op. Eerst wat meer, maar na 2-3 keer duidelijk minder. De spelers claimen vluchttrajecten. Daarnaast kunnen ze vliegtuigen inzetten. Dit kan zowel op hun eigen traject als bij een ander. Uiteraard is het laatste duurder. Bovendien krijgt niet alleen de bank hiervoor geld, maar ook die andere speler. Er ligt een aantal te claimen routes open naast het bord. Zodra een speler voldoet aan één van de routes, kan hij deze claimen. In de laatste fase van het spel kunnen de spelers proberen om hun bonusvlucht uit te voeren. Deze gaat langs drie steden in een vaste volgorde en levert veel punten op. Zodra iemand zijn bonusvlucht heeft gevlogen, mogen de andere spelers nog maximaal vijf beurten doen. Iedere beurt levert de speler die dit heeft veroorzaakt nog twee winstpunten op. Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft verdiend met zijn vluchten, wint het spel. Het spel laat zich makkelijk spelen. Het heeft een beetje het sfeertje van vroeger van Jumbo Jet, al zitten in Jet Set wel meer tactische mogelijkheden. Als familiespel is het best leuk, maar verder voegt het niet zoveel toe. Het grappige was wel dat wij steeds het bord bijna helemaal leeg hadden, terwijl de tafel naast ons het hele bord bomvol met vliegtuigen had staan... typisch. (Tekst: Det)

Na de hele prettige en rustige Amerikaanse uitleg bij Jet Set, kregen we nu een aardige, maar zenuwachtige ietwat aanstellerige uitlegger bij Fruit Fair, die ook nog eens heel chaotisch was. Gedurende het spel moesten wij hem steeds helpen herinneren aan allerlei zaken, omdat hij van alles vergat te doen. Daar moest hij dan weer beschamend om giechelen. Toen we hem vroegen hoe vaak hij dit spel al had gespeeld (al het begin kan moeilijk zijn natuurlijk), bleek dit al ontzettend vaak te zijn. Tja... en toen moesten wij eigenlijk wel lachen. Maar goed... Fruit Fair draait om het zaaien en oogsten van fruit: pruimen, appels, citroenen en kersen. De spelers hebben een eigen setje met kaarten. Die worden in het begin van een ronde dicht ingezet. Hiermee geven de spelers aan welk fruit ze willen zaaien en welk fruit ze willen oogsten. De kaarten worden per speler afgewikkeld. Soms is het fruit al op voordat iemand het kan oogsten en dan heeft hij pech gehad. Daarnaast is er een wasbeer die ook vrolijk mee-eet. Met het verzamelde fruit kunnen de spelers actiekaarten en een soort medailles kopen. Dit zijn de uiteindelijke winstpunten waar het om draait. Fruit Fair ziet vrolijk uit. Het heeft echter veel te weinig te bieden om lang te kunnen boeien. Hooguit voor families met kinderen die in het lichtere genre een spel zoeken. (Tekst: Det)

Ystari
Deze Franse uitgever presenteerde het nieuwe bordspel Sylla van Dominique Ehrhard. De spelers kruipen in de huid van Romeinse senatoren in hun zoektocht naar glorie. Ze gebruiken hun fortuinen en connecties om grote werken te bouwen en de politieke problemen van Rome op te lossen. Aan het einde van het spel wint de speler met het meeste aanzien de macht over Rome. De spelers moeten de situatie in Rome steeds in de gaten houden. De Res Publica-score toont de huidige staat van tevredenheid van het volk in vijf gebieden. De spelers worden geholpen door karakters met speciale vaardigheden: senatoren, handelaren, legionairs, Vestaalse Maagden en slaven. Elke speelronde bestaat uit 7 fasen: I) De Eerste Consul kiezen, m.b.v. senatoren en geld. II) Een nieuw karakter werven. III) Karakters gebruiken om gebouwen te koop aan te bieden. Gebouwen leveren voordeeltjes op (aanzien, geld, fiches enzovoort). IV) De spelers ontvangen hun inkomsten. V) Gebeurtenissen bedreigen Rome. Met Vestaalse Maagden en Legionairs kunnen spelers gezamenlijk deze bedreigingen bestrijden. VI) De spelers werken samen aan een 'groot werk', m.b.v. senatoren en/of geld. Dit levert aanzien op en heeft een positief effect op de Res Publica-score. VII) Hongersnood en crisis: tijdens deze fase moeten de spelers het volk van Rome voeden of aanzien verliezen. 

Op de website van de uitgever kun je een - bij gebrek aan een betere term - Nederlandstalig regelboekje downloaden. Dit is helaas niet veel meer dan een brij van kromme zinnen en wollig taalgebruik. Ik zou me de moeite besparen en gewoon de Engelstalige regels gebruiken.Lees verder in deel VI van dit verslag

Agenda > Verslagen > Spiel 2008


Top