Update: 20-10-09

Agenda > Kalender > Spiel > Preview

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2009
Messe Essen 22 - 25 oktober 2009

Op 22 oktober 2009 beginnen in Essen de Internationale Spieltage 2009, de grootste spellenbeurs ter wereld met meer dan 700 exposanten uit 31 landen, zo'n 150.000 bezoekers en honderden nieuwe producten.

Spiel is een publieksbeurs, waar je meer kunt dan alleen maar kijken en/of kopen. Het motto luidt niet voor niets "Komm, spiel mit". De tafels bij de stands nodigen je uit: schuif aan en speel mee. Een gebrek aan medespelers zul je niet hebben, de hallen zijn gevuld met spelliefhebbers. Om het helemaal makkelijk te maken worden de spelregels ook nog uitgelegd. Zeg het nou zelf, er is toch geen mooiere manier om nieuwe spelletjes te leren?

Spiel besteedt aandacht aan alle bekende spelsoorten. Je vindt hier klassieke bord- en kaartspellen, wargames, verzamelkaartspellen, fantasy-rollenspellen, CD-rom's, miniaturen, live roleplaying, reclamespellen, spelmaterialen en -tijdschriften. Het geheel wordt afgerond met toernooien, wedstrijden en tentoonstellingen. Laat ik de beroemde vlooienmarkt niet vergeten, de plek voor een tweedehands koopje of een uniek collectors item. Wat je ook speelt of verzamelt, tijdens Spiel kom je het tegen. Mocht je wat willen kopen, dan zul je aangenaam verrast zijn door de lage prijzen. Elders in Bordspel.com vind je een uitgebreid verslag van Spiel 2008. Dit artikel geeft je een indruk van hetgeen je tijdens de Spieltage kunt verwachten.


een van de vele volle stands in 2008

Toernooien, demo's en acties

Tijdens Spiel 2009 worden allerlei toernooien, tentoonstellingen en andere activiteiten georganiseerd, waaronder:

 • De feestelijke uitreiking van de Deutsche Spiele Preis 2009 op woensdagavond.
 • De bijeenkomst van spellenverzamelaars op vrijdagmiddag, met het thema 'fantasy' [link].
 • Het 4e WK Carcassonne.
 • De huldiging van de winnaars van de International Gamers Awards. 
 • Hitlijsten: het tijdschrift Fairplay organiseert de Scoutaktion 2009, die een hitlijst vol populaire spellen oplevert. Ook de mensen van Boardgamegeek zijn dit jaar present met een ranglijst.
 • Giro d'Italia Ludico: haal een formulier in stand 9-57, bezoek de deelnemende Italiaanse standhouders en maak kans op mooie prijzen. Meer informatie: Spielepizza.
 • Kleinverlagsrallye: ook het tijdschrift Spielerei organiseert een trektocht langs standhouders, waarmee prijzen zijn te winnen. Meer informatie: Spielerei, stand 12-04.
 • Het EK bordspellen voor teams.
 • Informatie en tips voor spelauteurs in de SAZ-stand.

Nieuwe spellen (Word-versie: klik hier)

Steeds meer uitgevers gebruiken de Spieltage als platform voor de lancering van nieuwe spellen. Ook tijdens Spiel 2009 kun je tientallen nieuwe spellen verwachten:

 • 12-Spiel: de tweede uitbreiding van het tweepersoonsspel Jambo. Deze set bevat o.a. 5 personen, 2 beesten en 15 goederen. Standnummer 4-210 en 10-30.
 • 2F-Spiele: Funkenschlag - Fabrikmanager [regels & sheet] is een nieuw bordspel van Friedemann Friese. Iedere speler heeft een fabriek, waarmee hij veel geld probeert te verdienen. Je gebruikt jouw arbeiders om de beste machines en robots op de markt te kopen en om de machines zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Door de stijgende energieprijzen moet je het verbruik beperken. Stroomvreters drukken de winst. Daarnaast verschijnt een kleine uitbreiding van Funkenschlag, het transformatiestation (deze kaart is in de Nederlandse editie Hoogspanning reeds opgenomen). Er verschijnt verder een nieuw bord van Funkenschlag, met Brazilië en het Iberisch schiereiland. Standnummer 11-63.
 • Abacus: deze Duitse uitgever distribueert de dobbelvariant van Ra, een nieuwe editie van Ra, het Samurai kaartspel en het tweepersoonsspel Burger Joint (allen van Rio Grande Games). Daarnaast verschijnen een uitbreiding van Michael Schacht's Valdora (met een metalen miniatuurtje, een variant voor twee spelers en speciale kaarten, die extra winstpunten of actiemogelijkheden opleveren) en Anno Domini - Europa. Gonzaga en Turandot zijn twee coproducties met de Italiaanse uitgever daVinci. Er zijn verder presentjes voor de fans van Zooloretto, een dierentegel en een nieuwsbrief met een variant. Standnummer 10-40.
 • Adlung: geen nieuwe spellen, maar wel een uitbreiding van Zauberschwert & Drachenei: speelmatten om je kaarten tijdens het spel te organiseren en materiaal voor een zevende speler. Standnummer 11-33.
 • Alderac: In Knizia's Abandon Ship [regels] proberen de spelers de juiste ratten te laten ontsnappen van een zinkend schip. Bij het kaartspel Arcana [regels] strijden de spelers om de kaarten in gemeenschappelijke stapels, die aan het einde winstpunten opleveren. Infinite City [regels] is een legspel, waarbij met de tegels een moderne stad wordt opgebouwd en de spelers de grootste wijken en de duurste gebouwen willen controleren. In Monkey Lab [regels] speel je een aapje in een laboratorium. Als je de juiste voorwerpen hebt verzameld, kun je aapjes bevrijden, wat winstpunten oplevert. Myth: Pantheons [regels] is een slagenspel met een goddelijk thema. In Pressure Matrix [regels] hollen de speelfiguren door een doolhof, dat langzamerhand wordt afgesloten en de figuren zal pletten. Rush N' Crush [info] is een gewelddadig racespel, waarbij de wagens zijn voorzien van wapens. The Adventurers [regels] is een Indiana Jones actiescene vermomd als bordspel. Je weet het wel, schatten zoeken en tegelijkertijd spectaculaire valstrikken en ander ongerief vermijden. The Isle of Doctor Necreaux [regels] is een cooperatief spel, waarbij de spelers op een eiland gevangen geleerden moeten bevrijden voordat de boel ontploft. Thunderstone [regels] is een kaartspel met een fantasy thema, waarbij de spelers tijdens het spel een gelikt deck moeten bouwen. Standnummer 9-70.
 • Alea: Macao [regels] is een nieuw bordspel van Stefan Feld over de ontwikkeling van een kolonie. De spelmotor draait om 'actiestenen', die je elke ronde in verschillende hoeveelheden en kleurcombinaties handig moet inzetten. Standnummer 9-11.
 • Amigo: Atlantis [regels] is een nieuw bordspel van Leo Colovini. Albion [regels] is een bordspel van Klaus-Jürgen Wrede, waarbij de spelers kastelen en nederzettingen bouwen, die ze tegen vijandelijke aanvallen moeten beschermen. Halli Galli Deluxe [regels] brengt het spel met de bel in een luxe uitvoering. Sitting Ducks Deluxe [regels] gaat ook op de speciale toer, met extra spelmateriaal en nieuwe actiekaarten. Er verschijnt verder een trio kinderspellen met het thema Lauras Stern. Standnummer 11-22.
 • Angelo Porazzi Games: PiFroG is een abstract tweepersoonsspel, waarin kikkers en varkens elkaar bestrijden. Angels, Jappo en Maya zijn drie nieuwe rassen voor Warangel. Standnummer 9-30.
 • AoS Team: twee uitbreidingen van Age of Steam, een kaart van Nederland en een kaart van Madagascar. Standnummer 10-66.
 • Argentum: In het bordspel Hansa Teutonica [regels] van Andreas Steding zijn de spelers koopmannen, die hun economische macht in en rond de Hanzesteden proberen uit te breiden. Santa Timea is een kaartspel van Dirk Liekens. Standnummer 5-64.
 • Asyncron: Zero is een heruitgave van een kaartspelletje van Kniza uit 1998. Standnummer 4-309.
 • BamBus: Filipino Fruit Market is een setje met twee 'traditionele' kaartspellen met een twist (Tindahan en Bastos) van Peer Sylvester. Sudoku goes Classic [regels] is een abstract tweepersoonsspel met meerdere varianten. Standnummer 12-76.
 • Bewitched: Klimapoker is een kaartspel, waarbij de speelkaarten landen tonen tijdens een conferentie over klimaatverandering. Deze landen hebben scores in verschillende categorieën, waarmee wordt bepaald wie een slag wint. Startspieler is een Duitse versie van Alspach's kaartstapeltje met grappige methodes om de startspeler te bepalen. Standnummer 11-65.
 • Bezier Games: de twee serieuze Steam/Age of Steam uitbreidingen heten 1867 Georgia Reconstruction, South Carolina & Oklahome Land Rush en Alabama Railways, Antebellum Louisiana & Four Corners. De derde uitbreiding Beer & Pretzels is een vlotte en luchtige aanpassing van het AoS-spelsysteem. Beer & Pretzels [regels] is tevens de titel van een luchtig kroegspelletje. In dit behendigheidspelletje gooien de spelers hun fiches op tafel. Zo onstaat een berg fiches. Als de juiste zijde van jouw fiche aan het einde zichtbaar is, levert dit fiche geld/punten op. Standnummer 5-100.
 • Clemens Gerhards: de abstracte spellen Schwarze Löcher [info] en Sia Sola [info]. Standnummer 11-8.
 • Clicker Spiele: Schinderhannes is een deductiespel in de lijn van Old TownStandnummer 9-37.
 • Cocktail Games: Captain Pirate [regels] is een kaartspelletje over piraten op jacht naar schatten, die af en toe moeten samenwerken om verder te komen. Comme des Sardines [regels] is een partyspel met slogans over betere leefomstandigheden voor sardientjes. Crazy Dancing [regels] is een partyspel, waarbij de spelers bepaalde danspassen moeten uitvoeren. Kaleidos Limited Edition is een uitbreiding met extra bordjes. Surprises [regels] is een Memoryvariant voor kinderen. Standnummer 12-89.
 • Cranio Creations: Horse Fever [info] is een bordspel over het gokken op de uitkomst van paardenraces. De regels bevatten drie spelvarianten: het eigenlijke bordspel, een familiespel en een partyspel. Standnummer 4-225.
 • Cwali: In BasketBoss [info - regels] ben je de manager van een basketball team. Je moet de beste spelers naar jouw team halen om de belangrijkste prijzen te winnen. In Tricky Trek [info] speel je een leeuw, die de juiste prooidieren moet opvreten om voldoende energie te verzamelen om snel vooruit te komen. Het speelmateriaal bestaat uit prachtige miniatuurdiertjes. Daarnaast verschijnen uitbreidingen van Gipsy King [info], Factory Fun [info] en Power Boats [info]. Cwali heeft een speciale beursaanbieding: beide spellen en de drie uitbreidingen voor 30 euro. Standnummer 12-24.
 • Czech Board Games: in het bordspel Insula [info] speelt iedere speler een avonturier, die op een eiland vol gevaren een 'duistere heerser' probeert te verslaan. Vermoedelijk vooral leuk voor de liefhebbers van bordspellen met een rollenspelsfeertje. Standnummer 9-21.
 • Czech Games Edition: In het bordspel Dungeonlords [regels & sheet] van Vlaada Chvátil bouwt iedere speler gedurende drie seizoenen aan zijn eigen dungeon, die vervolgens in de winter wordt belaagd door een groepje helden. Acties kies je met actiekaarten, waarbij laatkomers voordeel hebben, maar de laatste plaats erg vervelend is. Als je te goed boert, groeit jouw status van slechterik. Klinkt goed, maar lokt ook sterkere helden. Laatstgenoemden proberen jouw mooie dungeon te slopen. Jij probeert ze een kopje kleiner te maken met valstrikken en monsters. In het economische spel Shipyard [regels] van Vladimir Suchy beheer je een scheepswerf in de 19e eeuw. In Bunny, Bunny, Moose, Moose [regels] van Vlaada Chvatil wordt gejaagd op schattige diertjes in het bos. Ze proberen hun lot te ontlopen door zich te vermommen als diersoorten waarin de jager niet is geïnteresseerd. Meer informatie: [CGE preview]. Standnummer 4-310.
 • daVinci: in het bordspel Gonzaga trek je elke beurt een tegelkaart en pak je de bijpassende driedimensionale plastic 'tegel'. Vervolgens bepalen een regiokaart en een actiekaart waar en hoe je de tegel op het speelbord plaatst. Dit levert je winstpunten op. Aan het einde krijg je bonuspunten voor verbonden tegels en voor jouw geheime opdracht. In het kaartspel Turandot proberen de spelers o.m. de juiste acteurkaarten voor de juiste rol te verzamelen, waarmee ze in een opvoering winstpunten verdienen. Standnummer 10-40.
 • Days of Wonder: Grand Dames of Small World en Cursed! zijn twee kleine uitbreidingen van Small World. Verder verschijnt een uitbreiding van Ticket to Ride Europe, Ticket to Ride Europa 1912 (nieuwe kaarten). De set bevat een tweede uitbreiding, Warehouses & Depots, die je voor alle TTR-spellen kunt gebruiken. Via pakhuizen kun je extra treinkaartjes bemachtigen. Standnummer 12-68.
 • DDD Verlag: Campanile [regels] is een zwaar bewerkte heruitgave van het gelijknamige spel van Blatz. De spelers bouwen torens en moeten aan het einde goed vertegenwoordigd zijn in de hoogste exemplaren. In het bordspel Seidenstrasse [regels] verdienen de spelers edelstenen als ze met hun karavanen hun doel bereiken. Onderweg dreigen allerlei gevaren. Standnummer 6-312 en 9-29.
 • DLP Games: het real-time voetbalspel Crazy Kick [regels]. In het handelsspel Lübeck vervoeren de spelers goederen over de Oostzee. Standnummer 5-104.
 • Doris & Frank: Igel Ärgern++ is een heruitgave van twee klassiekers, Igel Ärgern en Tante Tarantel. Igel Ärgern heeft een nieuw gekleurd speelbord. Standnummer 12-80.
 • Drei Magier: het schitterend uitgevoerde kinderspel Vampire der Nacht [info]. Tarantel Tango [regels] is weer zo'n lekker raar kaartspelletje vol ongedierte van Jacques Zeimet. Je moet je kaarten snel afleggen en het juiste geluid produceren. Standnummer 11-31.
 • Duyfkengames: Arrondissement speelt zich af tijdens een Parijse revolutie anno 1871. Je probeert invloed te verzamelen in de Parijse arrondissementen, waarvan er elke ronde slechts twee worden geteld. Standnummer 4-217.
 • Editions du Matagot: in het bordspel Cyclades [regels] vertegenwoordigen de spelers Griekse stadstaten, die zich proberen te ontwikkelen via bouwen, wetenschap en oorlog. Via deze drie routes proberen de spelers als eerste twee metropolen te bemachtigen. De spelers bieden elke ronde op de gunsten van de goden, waarmee hun actiemogelijkheden worden vastgelegd. Indians is een kleine gratis uitbreiding van Dicetown. De Nefertiti uitbreiding bevat regels voor 2 en 5 spelers, een nieuwe markt met buitenlandse goederen en zeven karakters met nieuwe eigenschappen. Standnummer 12-07.
 • Eggert Spiele: in Havanna [regels] moeten de spelers de gelijknamige stad na de revolutie herbouwen. Je begint het spel met 13 actiekaarten, waarvan je er gaandeweg meer en meer moet inleveren. Met deze kaarten verzamel je de grondstoffen waarmee je gebouwen kunt bouwen, die jou winstpunten moeten bezorgen. In Machtspiele [regels] proberen de spelers met list en bedrog carriere te maken in een grote onderneming. Standnummer 12-02 en 12-84.
 • Emma Games: TWRS [info] is een abstract tweepersoonsspel in een gelimiteerde en zeer exclusieve uitvoering. Jouw torens bewegen over de lijnen op het speelbord. Na een beweging plaats je stenen op het bord. Hiermee probeer je de mobiliteit van vijandelijke torens te beperken en een gebied af te bakenen, waarmee je aan het einde punten verdient.  Wadi - De Wachters [info] is een kleine uitbreiding van Wadi. Met jouw wachter kun je een strategisch belangrijk gebied blokkeren. Wadi - De Splitsing is een door zichtige tegel, waarmee je een splitsing in de rivier markeert. Standnummer 5-45.
 • Fantasy Flight Games: Letter of Marque [info] is een blufspelletje van Faidutti. Je speelt gedekte schipkaarten op schatten. Sommige bieden bescherming tegen aanvallen van medespelers, anderen niet. Je probeert de schatten veilig op jouw scorestapel te krijgen. Middle-Earth Quest [info] is een avonturenspel in Midden-aarde. Standnummer 9-108.
 • Ferti: De nieuwe uitbreiding van Pitchcar bevat kruisvormige tegels. Sombrero [regels] maakt een gezelschapsspel van een behendig kroegspelletje met bierviltjes. Standnummer 10-57.
 • Filosofia: een bewerkte heruitgave van Wolfgang Kramer's bordspel Die Händler. In deze versie wordt o.a. een nieuwe speelfase met een veiling van investeringskaarten geïntroduceerd. Er zijn verder twee nieuwe soorten invloedkaarten. Standnummer .
 • Fragor: Savannah Tails [regels] is een racespel voor 2-5 struisvogels. De race voert je over Afrikaanse vlaktes, waar o.a. jachtluipaarden jouw struisvogel als een lekker hapje zullen beschouwen. De race is kaartgestuurd. Standnummer 9-19.
 • Fun Forge: Pony Express [regels] van Bruno Faidutti en Antoine Bauza is een vlot racespel met dobbelstenen, dat zich uiteraard afspeelt in het 'Wilde Westen'. Standnummer 9-38.
 • The Game Master: Opera [beschrijving] [regels] is een pittig bordspel voor veelspelers. Het spel draait om het organiseren van opera’s in zes Europese steden. De spelers kopen en vullen operazalen met fiches van componisten. Met geld bepaal je jouw budget en de speelvolgorde, maar uiteindelijk draait het om de winstpunten. De actiemotor bestaat uit meerdere rollenkaarten (een architect voor het bouwen van operazalen, een criticus om de populariteit van componisten te beïnvloeden, een impresario om componistenfiches te bemachtigen, een dirigent om de waarde van jouw opera te verhogen enzovoort). Eerder dit jaar werd ook een nieuwe uitbreiding van De Ontembare Stad aangekondigd, maar hierover hoor ik niets meer. Standnummer 12-42.
 • GamesinItaly: in Strada Romana [regels] rijden handelaren met hun wagens door het Romeinse rijk. Onderweg verzamel je goederen en geld. De sesesrtien heb je nodig voor bijzondere beweginsgacties. Standnummer 5-53.
 • Gameworks: Jaipur [info] is een tweepersoonsspel van Sébastien Pauchon. De spelers ruilen, kopen en verkopen handelsgoederen voor de beste prijzen. Standnummer 12-7.
 • Gémklub: in het kaartspel Krysis [regels] verzamelen de spelers edelstenen en nuttige voorwerpen. De buit is niet meteen veilig, de spelers kunnen elkaar beroven. Standnummer ?.
 • Gen X Games: in het kaartspel Luna Llena moeten de spelers ontsnappen aan weerwolven, terwijl een deel van de medespelers in het geheim verzot is op rauw vlees en op bepaalde tijden extreme haargroei vertoont. Standnummer 6-226.
 • Geode Games: een uitbreiding voor Krakow 1325 AD voor drie spelers. Standnummer 4-413.
 • Giochix: in het kaartspelletje African Park [regels] vullen de spelers hun park met dieren, waarbij ze wel moeten letten op de voedselketen. Medievalia: Action [regels] is een uitbreiding van het kaartspel Medievalia. Acqua Dolce [regels] draait om het afleggen van kaarten, die vissen en voorwerpen in een aquarium voorstellen. Daarbij moet je aan de actuele voorwaarden voldoen. Standnummer 9-41.
 • Giuoco: Koplopers & Dwarsliggers [regels] is een bordspel van Chislaine van den Bulk, waarbij de spelers zoveel mogelijk passagiers over het Nederlandse spoornet moeten vervoeren. Standnummer 5-99.
 • Goldsieber: Psycho-Pet is een bordspel van Fiore en Happel over een waanzinnige dierenartspraktijk. Pizza Paletti is een wedstrijd voor de snelste pizzabakkers van de stad. Standnummer 10-12.
 • Hall Games: Vor den Toren von Loyang [regels - video] is een stevig bordspel van Uwe Rosenberg. De uitgever noemt dit het derde deel van de 'oogsttijd-trilogie' (na Agricola en Le Havre). Standnummer 9-64.
 • Hans im Glück: Car(d)cassonne is Carcassonne als kaartspel. Dominion: Seaside is een niet zelfstandig speelbare uitbreiding van het Spiel des Jahres Dominion. In het bordspel Egizia zetten de spelers hun Egyptische 'arbeiders' in om grondstoffen te verzamelen, waarmee wordt bijgedragen aan de bouw van monumenten. Laatstgenoemde titel is bedacht door het auteursteam achter Leonardo da Vinci. Standnummer 5-10, 11-45 en 11-46.
 • Hazgaard Editions: in het bordspel Nostra citY [regels] zijn de spelers maffialeden, die moeten voorkomen dat hun peetvader door de rechtbank wordt veroordeeld. Tijdens het spel kan iemand verklikker van de FBI worden, waarmee zijn speeldoel ineens 180 graden wijzigt. In Pocket Rockets [info & regels] proberen de spelers zo snel mogelijk hun raketten te voltooien, voordat de brandstofvoorraad is uitgeput. Standnummer 12-64.
 • Histogame: Maria [regels] is een historisch bordspel voor drie spelers. Het spelsysteem is deels gebaseerd op Friedrich. Standnummer 5-94.
 • Hurrican: Mr. Jack in New York [video] is een zusterspel van het populaire tweepersoonsspel Mr. Jack. Ook deze versie is voorzien van Nederlandstalige spelregels. Standnummer 12-36.
 • Iron Games: Peloponnes [info] is een bordspel van Bernd Eisenstein voor 2-5 spelers. Dit ontwikkelingsspel speelt zich af in de klassieke oudheid. De spelers moeten in 8 speelrondes zoveel mogelijk land bemachtigen, indrukwekkende gebouwen stichten, luxe en rijkdom verzamelen en hun bevolking laten groeien. Standnummer 5-92.
 • Japon Brand: Chronicle is een slagenspel. Greedy Kingdoms en Let's Catch the Lion! zijn tweepersoonsspellen. Parade is een kaartspel, waarin een optocht van karakters uit Alice in Wonderland wordt samengesteld. In Solar System moet je via veilingen de juiste planeetkaarten verzamelen. Square on Sale [regels] is een bouwspel, waarin de spelers bieden op het recht om etages in naburige flats te mogen bouwen. Aan het einde leveren de bovenste verdiepingen punten op. Standnummer 4-123 en 4-227.
 • Jira's Games: Cuba Cube [regels] en Fantastate [regels] zijn twee sets met vijf spelletjes, die per set hetzelfde materiaal gebruiken. Standnummer 9-21.
 • JKLM Games: Tinners' Trail [regels] is een nieuwe editie van Martin wallace's bordspel over mijnbouw in Cornwall. Tulipmania 1637 [regels] is een spel over speculatie in tulpen. Standnummer 5-76 en 9-49.
 • Kosmos: het bordspel Die Tore der Welt [regels] van Stadler & Rieneck is de opvolger van het succesvolle bordspel De Kathedraal. De spelers zijn burgers van Kingsbridge, die druk bezig zijn met allerlei activiteiten: bouwen, handelen, voedsel verzamelen, medische wetenschap en het geloof. De gebeurteniskaart van de huidige ronde bepaalt de actieruimte. Winstpunten verdien je o.a. door gebouwen en verpleging van zieken. 
  In het bordspel Alcazar [info] van Wolfgang Kramer (ver)bouwen de spelers kastelen en villas, die ze met hun edelen bewonen. Een groter bouwwerk kan meer bewoners huisvesten en is daardoor meer waard. Als kastelen groeien, komen ze dichter bij elkaar. Dan zal een groot kasteel een klein kasteel opslokken. De bewoners van het kleine kasteel worden met een afkoopsom buiten de deur gezet. De cover meldt dat dit spel de variant 'Das neue Big Boss' bevat, waarmee de langverwachte heruitgave van Kramer's klassieker Big Boss eindelijk in aantocht is.
  Herr der Ringe: Abenteuer in Mittelerde
  [regels] is de Duitse editie van een nieuw spel van FFG. Dit is een groot bordspel in Tolkien's Midden-Aarde.
  In het kaartspelletje Maus au Chocolat [regels] maken muisjes mooie bonbons. Bananagrams [regels] is een woordspel. Chicago Gangsters [regels] is een kaartspel met een gangsterthema. Komm mit durch Deutschland! is een kinderspel. Nichtlustig: Labor Chaos [regels] is een spel waarbij de regels steeds wijzigen. In Nichtlustig: Lemming-Mafia [regels] bieden de spelers op springende lemmingen. Ubongo 3-D [regels] is een luxe versie met houten speelstukken. Standnummer 12-17 en 12-20.
 • Kuźnia Gier: Kingpin [regels] draait om concurrerende maffiabendes. Kung Fu is een realtime kaartspel over de hogere vechtkunst. Ze hebben verder een setje miniaturen voor Wolsung. Standnummer 4-121.
 • Lookout Games: Die Moorbauern [regels] is een uitbreiding van het populaire bordspel Agricola. Het boerenleven wordt er niet gemakkelijker op. De familie wil meer dan voldoende voedsel, ook een verwarmde hut wordt geëist. Daartoe moet je turf steken. Andere nieuwe zaken: bostegels, paarden als vierde diersoort en uiteraard nieuwe speelkaarten. Magister Navis is de Duitse editie van de Z-Man titel Endeavor. Het Agricola Czech Deck is een nieuwe setje kaarten. Bohnedikt is een uitbreiding van Bohnanza met een religieus sausje. Standnummer 9-40.
 • Ludically: Dungeon Twister 2: Prison [regels] is een nieuwe versie van dit tweepersoonsspel, maar is ook geschikt als uitbreiding van de voorganger. In What's Missing? moeten de spelers de verschillen tussen twee plaatjes ontdekken. Standnummer 12-64.
 • Ludoart: Intriganten is een uitbreiding van het kaartspel Marquis. In Darwinci verzamelen de spelers via veilingen botten, die je op de juiste wijze moeten combineren. ShenShi is een abstract bordspel over de verlichting van monniken (incl. prachtige speelstukken, een CD met meditatieve muziek en wierook). Standnummer 12-93.
 • Mondainai: in het bordspel Longships verzamelen Vikingen grondstoffen via handel en plunderingen. Deze grondstoffen veredel je tot nieuwe manschappen en schepen, die je uiteindelijk nodig hebt om het spel te winnen. Standnummer 4-412.
 • Mücke Spiele: in Linwood zoeken de spelers op een speelveld van losse tegels naar verborgen edelstenen, die ze moeten verzamelen voor de winst en die tijdens de rit extra mogelijkheden opleveren. In Schwarzes Gold vullen de spelers eerst een speelveld met aan oliewinning gerelateerde voorwerpen, die ze in de tweede speelfase moeten verzamelen. Standnummer 9-37.
 • Nexus Games: Ad Astra [regels] van Faidutti en Laget draait om de ontdekking van het heelal en de ontwikkeling van jouw imperium. Standnummer 12-56.
 • Onni Games: Politix is een satirisch kaartspel over de Finse politiek. Standnummer 4-113.
 • Out of the Box: de drie razendsnelle kaartspelletjes 7 Ate 9 [regels], Run Wild [regels] en Super Circles [regels]. Standnummer 12-01.
 • PD-Verlag: een nieuwe editie van Antike, een paar exemplaren van de uitbreiding Hamburgum: Lisboa en het bordspel Imperial 2030 [regels], een zusterspel van voorganger Imperial. Standnummer 9-34.
 • Pegasus: in Langfinger [regels] stuur je jouw boeven op pad voor betere uitrustingstukken en uiteindelijk de grootste buit. Verder verschijnt een waslijst Duitse versies van Engelstalige spellen. Standnummer 12-01.
 • Pfifficus Spiele: Galactico is een tactisch bordspel over ruimtegevechten. Standnummer 5-110.
 • Phalanx Games: Age of Piracy - Bloody Caribbean is een bordspel over piraten (onder voorbehoud). In Rise of Empires [regels] van Martin Wallace ontwikkelen de spelers hun beschaving vanaf de prehistorie tot heden. Ze beginnen als bescheiden volk, maar groeien gaandeweg in rijkdom en macht. Standnummer 9-118.
 • Piatnik: Callisto is een Blokusachtig bordspel van Knizia. Rio Grande is een kaartspel over het bouwen van bruggen over de gelijknamige rivier. In het kaartspel Steinzeit jagen de spelers op wilde dieren. Standnummer 11-40.
 • Playoff Games: het bordspel Dino Business scheppen de spelers dino's uit DNA en vullen ze vervolgens een eiland met de lieve diertjes. Het aandelenspel Super Stocks is een bewerkte heruitgave van Fund Manager. Standnummer 4-100.
 • Portal: in het stevige bordspel Stronghold [regels] wordt een kasteel bestormd en belegerd. Neuroshima HEX!: Duel [regels] is niet alleen een tweepersoonsspel, maar ook een uitbreiding van het originele bordspel. Standnummer 4-312.
 • Post Scriptum: in het kaartspel Caligula [regels] draait het om samenzweringen in het oude Rome. Als je na de moordaanslag de juiste partij ondersteunt, verdien je punten. Standnummer 9-42.
 • Queen Games: Arena is een zusterspel van Revolte in Rom. San Francisco Cable Car is een bordspel van Dirk Henn, waarin de Parijse Metro verhuist naar de trambanen van San Francisco. Colonia [regels] is een bordspel van Dirk & Barbara Henn over kooplieden en zeevaart. Granada [regels] is de derde 'nieuwe' titel van Dirk Henn, maar is overduidelijk gebaseerd op het spelsysteem van Alhambra. Nelly is een kinderspelletje met koddige dierenplaatjes. Sultan [regels] is ooit door Phalanx afgeblazen, maar verschijnt nu bij Queen. Er is ook een kleine uitbreiding van Chicago Express gepland, met Erie Railroad en Schmalspurbahnen. Standnummer 10-16 en 10-17.
 • Quined Games: Fish Fish Fish is een spel van Chislaine van den Bulk. De spelers proberen met hun schepen de kostbaartste vissoorten te vangen. Standnummer 5-41.
 • QWG Games: in het bordspel Carson City [regels] verhuizen bekende spelsystemen (rollen kiezen en 'arbeiders' inzetten op actievelden) naar het wilde westen. Martinique is een tweepersoonsspel. Fish Fish Fish is een spel van Chislaine van den Bulk. Standnummer 5-41.
 • Ragnar Brothers: A Brief History of the World [info] is een flitsende bewerking van de beroemde voorganger, waarin wachttijden en speelduur fors zijn afgenomen. Standnummer 5-76.
 • Ravensburger: in Mister X: Flucht durch Europa jaagt een continent vol detectives op de naamgever. Ook in Colovini's Donna Leon: Gefährliches Spiel wordt de dader van een misdrijf gezocht. Nog belangrijker is het vinden van de juiste getuigen, want die leveren je de winst op. Dit spel speelt zich af in Venetië. Wo war's? is de opvolger van Knizia's Kinderspiel des Jahres van 2008. Standnummer 9-11 en 11-01.
 • R&D Games: The Boardgamegeek Game [regels] is een nieuw bordspel van Richard Breese over spellenwinkels. Aladdin’s Dragons Card Game is de kaartspelversie van het uitstekende bordspel Morgenland. Met jouw heldkaarten verzamel je schatten, sluip je langs de paleiswacht en verzamel je artefacten en toverspreuken. Je zet jouw heldkaarten gedekt in op de verschillende locatiekaarten. Daarna wordt per locatie bepaald wie de sterkste is en de buit mag pakken. Standnummer 4-112.
 • Reiver Games: een kleine uitbreiding van Sumeria maakt het spel geschikt voor twee spelers. Standnummer 4-415.
 • Repos: de uitbreiding Ghost Stories: White Moon [regels]. Het kaartspelletje You Robot wordt gespeeld in teams. De wetenschapper geeft instructies, de robot probeert ze uit te voeren. Standnummer 12-07.
 • Rio Grande Games: Dominion: Seaside [regels] is de tweede uitbreiding van het succesvolle kaartspel Dominion. Andere door RGG genoemde titels zijn: Priests of Ra, The Heavens of Olympus, Samurai: The Card Game en een heruitgave van El Caballero. Deze uitgever wil vaak meer dan men in een seizoen kan verwerken, geen van deze titels is dus 100% zeker. Standnummer 10-33.
 • Sandtimer: Empty Erlenmeyer Experiment Expansion (E4) is een uitbreiding van het kaartspel Experiment. Er zijn ook nieuwe losse promokaarten beschikbaar. Standnummer 4-322.
 • Schmidt Spiele: in het puzzelspelletje Mosaix [regels] vul je jouw bordje met de op dobbelstenen afgebeelde symbolen. Numeri [regels] van Rudi Hofmann is een dobbelsteengestuurd loopspel. Würfel Ligretto [regels] is een dobbelvariant op LigrettoStandnummer 11-03.
 • Sierra Madre Games: Erosion [info] is een geologisch kaartspel, waarbij je jouw eigen bergketen in stand probeert te houden en de andere ketens laat eroderen. Standnummer 9-31.
 • SMART: Kris Burm's Riomino is een interessante nazaat van Domino. Iedere speler gooit een eigen setje van 12 dobbelstenen met Dominosymbolen. Deze worden rond een 25ste startsteen aangelegd tot iemand niet meer kan. Standnummer 9-48.
 • Sphinx Spieleverlag: in het kaartspel Die Exorzisten gebruik je de vaardigheden van allerlei specialisten om bezeten slachtoffers te bevrijden. Eine gegen Eine is een bijzonder project van meerdere auteurs. Dit spel heeft geen spelregelboekje. Standnummer 9-31.
 • Spielbox: het oktobernummer van dit mooie Duitse spellenblad heeft een kleine uitbreiding van Carcassonne aan boord, Die Tunnel. Standnummer 11-50.
 • Spielen in Österreich: een gratis uitbreiding van Atlantis van Amigo en een gratis uitbreiding van Donna Leon van Ravensburger. Daarnaast verkoopt men de spellengids Spiel für Spiel 2010. Standnummer 9-14.
 • Spiellabor: Abriss is weer eens wat ander dan een bouwspel, hier mogen de spelers een stad slopen. Standnummer 12-76.
 • SpielSpass: Zack Zack is een luchtig dobbelspel met een scorebordje. Standnummer 5-35.
 • Spielteufel: Die Tränen der Götter [info] draait om het verzamelen van waardevolle barnsteen, waarmee je invloed in de middeleeuwse samenleving kunt vergroten. Standnummer ?.
 • Splotter: Greed, Incorporated is een bordspel over de scherpe kantjes van kapitalistische graaizucht. Probeer zoveel mogelijk geld te verdienen, deins daarbij niet terug voor malversaties en incasseer jouw vertrekbonus voordat het bedrijf op de fles gaat. Gordon Gekko, leef je uit........ Gezien de speelduur (3-4 uur) is dit ongetwijfeld een pittig spel. Standnummer 5-105.
 • Stratamax Games: Tammany Hall [regels] draait om politieke strijd in New York aan het begin van de 19e eeuw. Standnummer 5-93.
 • Surprised Stare Games: in het kaartspelletje Fzzzt! [regels] worden robots geveild. Standnummer 4-116.
 • Swan Panasia: hoesjes voor speelkaarten in tientallen formaten. Chinese en Japanse edities van Carcassonne, de Japanse editie van Siedler. Standnummer 5-55.
 • Theta: in het behendigheidsspel Cheese [regels] gooi je met stukjes kaas. Letter [regels] is een woordspel. Standnummer 9-60.
 • Tuonela Productions: Inquisitio [regels] is een kaartspel over de Spaanse Inquisitie. In het kaartspel Modern Society [regels] proberen politici via wetgeving de samenleving te verbeteren. In het kaartspel Soul Hunters [regels] jagen de spelers op zieltjes. Standnummer 4-113.
 • Vendetta: een heruitgave van That's Life!, een leuk loopspel van Kramer & Kiesling. Ze verkopen verder plastic speelkaarten van Black Orchid. Standnummer 4-102.
 • Warfrog/Treefrog: in Last Train to Wensleydale [regels] exploiteren de spelers spoorlijnen in het oosten van Engeland. In het driepersoonsspel God's Playground [regels] proberen de spelers als Poolse edelen buitenlandse dreigingen af te slaan en ondertussen vooral ook zelf goed voor de dag te komen. Steam Barons [regels] is een uitbreiding van het treinenspel Steam/Stoom. Martin verkoopt verder een zakje met houten speelgeld. Standnummer 5-95.
 • What's your Game?: In het bordspel Vasco da Gama [regels] bouwen de spelers schepen, waarmee ontdekkingsreizigers verre landen bezoeken. Reef Encounters of the Second Kind is een uitbreiding van Reef Encounters. Standnummer 12-56.
 • Winning Moves: Cir*Kis [info] is een legspel, waarbij tegels met vijf gekleurde delen worden aangelegd. Standnummer 9-133 en 11-02.
 • Winsome Games: Kansas Pacific is een nieuw treinenspel met een speelduur van 60 minuten. Baltimore & Ohio is een pittig strategisch treinenspel, dat zich afspeelt in het oosten van de VS van 1830-1900. Berlin-Stettiner is een uitbreiding van Preußische Ostbahn. The Narrow Gauge is een tweede uitbreiding van Wabash Canonball. Er verschijnen verder uitbreidingen van Age of Steam (Finland en Portugal) en van Gulf, Mobile & Ohio. Standnummer 10-66.
 • Wolf Fang P.H.: in het fantasievolle avonturenspel 7 [regels] bestrijden helden het grote kwaad. De spelers zoeken daarbij de juiste mix tussen samenwerking (ze willen niet van het spelsysteem verliezen) en eigenbelang (ze willen uiteraard wel zelf het spel winnen). Kazaam Dice [info] is een dobbelspelletje. Standnummer 4-219.
 • Ystari: het bordspel Assyria [regels] is ontworpen door Emanuele Ornella (bekend van Mind the Move). De 2-4 spelers controleren nomadenstammen, die in de woestijn proberen te overleven. Ze slaan daar waterputten en bouwen ziggurats (tempeltorens). Verder verschijnt een set met uitbreidingen van de spellen Amyitis, Caylus Magna Carta, Metropolys, Sylla en Yspahan. Standnummer 12-07.
 • Z-Man Games: in het tweepersoonsspel Campaign Manager 2008 [regels] zijn de spelers campagneleiders van John McCain en Barack Obama. Endeavor [regels] is een vlot en pittig bordspel, waarbij de spelers Europese grootmachten in de 18e eeuw laten groeien en bloeien. Reef Encounters of the Second Kind is een uitbreiding van Reef Encounters. MegaCorps [regels] is een economisch spel over machtige concerns in een roerige toekomst. Skyline 3000 [regels] is een bewerkte heruitgave van Capitol, een schitterend bordspel van Alan Moon en Aaron Weissblum. Standnummer 9-28 en 9-68.
 • Zoch: het bordspel Tobago [regels] van Bruce Allen voert de spelers mee naar exotische eilanden vol kostbare schatten. Boochie is een behendigheidsspel voor tuin, strand of camping. Bamboleo [regels] is een heruitgave van een behendigheidspel met een wankel speelbord. Mausgeflippt is een vlot kaartspelletje van Chislaine van den Bulk. Zicke Zacke Igelkacke is een nieuw geheugenspelletje in de bekende kippenreeks. El Paso [regels] is biedspel van Stefan Dorra, waarin bandieten elkaar bestrijden om de beste buit. Standnummer 5-01 en 11-15.
 • Meer informatie volgt............

Zie de releasepagina's voor meer informatie over nieuwe spellen.

Comic Action 2009

Ook dit jaar wordt Spiel gecombineerd met Comic Action, een evenement voor liefhebbers van comics in alle soorten en maten. Je vindt er stands met strips, posters, video's en merchandise. Tientallen tekenaars signeren hun werk (waaronder Bill Morrison van The Simpsons), uitgevers presenteren gelimiteerde beursedities van nieuwe strips en comics. 

Gegevens Spiel 2009

Organisator: Friedhelm Merz Verlag GmbH & Co. KG.
Locatie: Messe Essen.
Data: donderdag 22 t/m zondag 25 oktober 2009.
Openingstijden: 10.00-19.00 uur, zondag 10.00-18.00 uur.
Entreeprijzen: 
- dagkaarten: € 11,50 (tot 12 jaar € 6,50).
- dagkaarten vanaf 10 pp: € 10,-- (tot 12 jaar € 5,50).
- passe-partout: € 27,-- (tot 12 jaar € 15,50).
- passe-partout vanaf 10 pp: € 24,-- (tot 12 jaar € 13,50).
- familiekaart: € 26,-- (2 volw. & 2 kids tot 13 jaar).

Kaarten zijn t.z.t. onder meer te bestellen via Eventim of TicketCorner.

Routebeschrijving:
Per auto via Arnhem naar Autobahnkreuz Oberhausen, Autobahn 3 richting Düsseldorf en Köln, vervolgens heb je twee mogelijkheden:

 1. bij Autobahnkreuz Kaiserberg naar de A40 richting Essen, ten slotte afrit Essen-Holsterhausen, waarna je de borden "Messe/Gruga" kunt volgen. Deze route loopt door het centrum van de stad.
 2. bij Autobahnkreuz Breitscheid naar de A52 richting Essen, ten slotte afrit Essen-Rüttenscheid, waarna je de borden "Messe/Gruga" kunt volgen. Bij deze route rijd je een tikje om, maar vermijd je het centrum.

Meer informatie: routekaart.

Per trein via Oberhausen naar Essen Hbf, en dan verder met de U-Bahn (lijn 11) naar het Messe/Grugapark (halte: Messe Ost).

Het beursterrein ligt aan de Norbertstrasse.

Handige links:
Spielbox online: Duitstalig overzicht van de nieuwe spellen.
Essen: o.a. informatie over hotels en pensions.
Merz Verlag: de website van de organisator (incl. plattegronden).
Comic Action: de website van de organisator.
Spieltage Traveler's Guide: tips voor de spellentoerist.


Agenda > Kalender > Spiel > Preview


Top