Update: 23-10-09

Agenda > Kalender > Spiel > Dag 2

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2009
Messe Essen 22 - 25 oktober 2009

Spiel 2009 - de tweede beursdag

Ik begin dit verhaal met mijn eerste indruk van enkele nieuwe spellen. 

Ik ben zeer gecharmeerd van Loyang, Rosenberg's derde spel in de 'oogsttrilogie'. Op jouw akkers verbouw je allerlei groentesoorten, die je voor zoveel mogelijk geld wilt afleveren bij ongeduldige vaste klanten of bij snelle passanten. De motor van dit spel is een leuk distributiesysteem van actiekaarten. Je begint met een hand van vier kaarten, waarvan je er uiteindelijk twee mag inzetten, een uit je hand, de ander uit het open aanbod op tafel. Als je aan de beurt bent, moet je kiezen uit kaarten inzetten of een kaart aan het open aanbod toevoegen. Het open aanbod groeit, bevat kaarten die voor verschillende spelers een verschillend belang hebben, je blijft hopen dat een mooie kaart weer terugkomt. Dit zorgt per saldo voor een portie gezonde spanning. In de actiefase kun je naar hartelust allerlei acties uitvoeren, met maar een doel: het vullen van de geldpot. Deze pegels heb je nodig om vooruit te komen op de 20 genummerde velden van jouw scorespoor. De eerste stap van een speelronde kost je altijd maar 1 geldstuk, voor elke volgende stap betaal je de op het veld afgebeelde waarde. Een schitterend tactisch en dynamisch groeispel, met een nadeel: sommige actiekaarten bevatten veel Duitse tekst en zijn dus niet taalneutraal.

Een andere favoriet is Endeavor van Z-Man Games. Het speelbord toont een abstracte weergave van Europa, zeeroutes naar een nieuwe wereld en meerdere kolonies. In 7 rondes probeer je o.a via ontdekkingsreizen zoveel mogelijk winstpunten te verdienen. Je hebt een eigen bordje met vier ontwikkelsporen, velden voor gebouwen, velden voor bonuskaarten en een haventje, waar jouw actieschijfjes liggen te wachten tot ze op pad worden gestuurd. Op de vier ontwikkelsporen kun je in de loop van het spel jouw groei in vier categorieŽn bijhouden. Een speelronde begint met de keuze van een nieuw gebouw. Deze gebouwen leveren actiemogelijkheden en/of vooruitgang op ontwikkelsporen op. Daarna krijg je nieuwe schijfjes en keren de schijfjes op eerder geactiveerde gebouwen naar jouw haven terug. Dan volgt de belangrijke actiefase. De acties (varen, stad stichten, stad veroveren, een fiche van een gebouw halen of een bonuskaart trekken) activeer je door een schijfje op het juiste gebouw te zetten of door een actiefiche in te leveren. Deze fiches krijg je als bonus wanneer je met de actie varen of en stad stichten een eigen actieschijfje op het desbetreffende zee- of stadsveld legt. Als je twee naburige steden verbindt, krijg je als bonus ook nog eens het tussenliggende fiche. Deze fiches leveren niet allemaal acties op, de meeste fiches geven je stapjes vooruit op een ontwikkelspoor. Met jouw acties probeer je zoveel mogelijk punten te verdienen. Je krijgt onder meer winstpunten voor steden en tussenliggende verbindingen, voor de winstpuntsymbolen op kaarten en gebouwen en voor de stand op de vier ontwikkelsporen. Endeavor is een elegant en vlot spelend ontwikkelspel, met een dosis directe interactie in de Amerikaanse zin van het woord. QWG Games heeft de Nederlandse licentie van dit mooie spel op de kop getikt. Als je op deze beurs toch een exemplaar wilt kopen, adviseer ik de Amerikaanse versie. Deze heeft iets grotere spelerbordjes dan de versie van Lookout Games.

Over Lookout Games gesproken, zoals je gisteren kon lezen was de rij voor hun stand weer fors. Voor de nieuwe Agricolaspeeltjes (o.a. een deck kaarten met een Tsjechisch thema, nieuwe spelerborden en houten speelstukjes voor bouwmaterialen) kun je gelukkig ook terecht bij Hanno de handelsreiziger (die zijn rug meer dan hem lief was voelde). 

Een prima familiespel is Tobago van Zoch. Het speelbord toont een eiland met meerdere terreinsoorten. Daarop worden aan het begin enkele hutjes, palmboompjes en beelden geplaatst, waarna iedere speler zijn terreinwagen mag neerzetten. Wat gaan we daar doen? Schatten zoeken en opgraven! Er zijn schatten in vier kleuren. De exacte locatie van een schat wordt pas bekend, nadat een of meer spelers aanwijzingkaarten voor deze schatkleur hebben uitgespeeld. Je markeert een gespeelde aanwijzing met een eigen fiche. Door deze kaartjes vallen er steeds meer gebieden af. Voorbeelden van aanwijzingen: ligt in het grootste bos, ligt niet naast een berg, ligt direct naast een beeld enzovoort. De resterende schatlocaties worden gemarkeerd met blokjes. In plaats van kaarten spelen, mogen de spelers ook rondscheuren in hun wagens. Als jouw wagen op de juiste plek staat, mag je een ontdekte schat opgraven. Dan worden er schatkaartjes (waarde 2-6) getrokken, door de rechthebbenden bekeken, vervolgens geschud en daarna in volgorde verdeeld. Er zitten ook nog twee vervloekte schatten in, die een opgraving verstoren. Als je dan geen beschermend amulet kunt inleveren, moet je jouw kostbaarste schatkaart afgeven. De amuletten duiken na elke opgraving op. Het is handig om ze te verzamelen, omdat je ze ook kunt inzetten voor extra acties of om bijv. het voorlaatste blokje van een schatkleur te verwijderen. Als de voorraad schatkaarten is uitgeput, worden de punten op de verzamelde schatkaarten geteld en is de winnaar bekend. Tobago is een ontzettend leuk familiespel, waarbij het draait om optimaliseren en profiteren van andermans inspanningen en waarbij het geluk soms  een hoofdrol speelt. De speelstukken zijn lust voor het oog, het uit losse delen opgebouwde speelbord zorgt voor veel variatiemogelijkheden.

Drie karavanen zijn in Seidenstrasse van de uitgever DDD onderweg met 1 - 3 goederen, elk met een eigen bestemming. Daar wacht voor elk goed een gekleurde diamant. Om een karavaan te bewegen, leg je een aantal goederenkaarten van 1 soort voor je neer, en beweegt de karavaan evenveel vakjes. Daarna pak je 1 nieuwe kaart. Vervoert de bewogen karavaan de overeenkomstige handelswaar, dan krijg je nog een kaart extra. De plaats waar de karavaan eindigt, levert nog een actie op. Deze varieert van meegevoerde goederen verkopen tot een medespeler bestelen (die dan zelf weer ergens anders kan stelen). Op de bestemming aangekomen, worden alle meegevoerde goederen verkocht. De speler die per soort de meeste warenkaarten uit heeft liggen, krijgt een diamant in ruil voor de helft van die kaarten. Verkochte goederen worden meteen vervangen door nieuwe, er komt een nieuwe bestemming en de volgende reis kan beginnen. Als de diamanten op zijn, eindigt het spel. Veel verschillende diamanten zorgen voor de winst. Een eenvoudig en snel te spelen spel, maar zeker wel amusant. (Tekst: Niek)


de stand van DDD

Scheep gaan naar nieuwe werelden? Vasco da Gama van de Italiaanse uitgever What's your Game? biedt je de mogelijkheid. Het is weer een 'plaats-arbeiders-en-optimaliseer', maar wel met een grappige twist. Om de beurt claim je een actie. Het bijzondere is, dat je ook aangeeft wanneer die actie uitgevoerd zal worden, door er een volgordefiche op te leggen. Fiche 1 zal als eerste aan de beurt komen, maar kost ook het meeste geld. Aan het begin van de ronde heb je al wel een idee vanaf welk fiche het gratis wordt, maar pas aan het einde wordt het helemaal bekend. En dan kan het allemaal een stukje duurder uitvallen dan verwacht... Met acties kun je bemanning aanmonsteren, schepen kopen of uitsturen (mits bemand). Ook zijn er nog karakters in het spel, die je kunnen helpen als jij daar een actie spendeert. Uiteindelijk leveren uitgestuurde schepen overwinningspunten op. Hoe beter het schip, hoe beter de haven waarin het terecht kan komen. Als een haven vol is, gaan de schepen door naar plekken in de volgende haven, mits de schepen goed genoeg zijn en er daar nog plaats is, anders gaan ze uit het spel. Zolang je schepen nog in het spel zijn, krijg je er punten voor. Een strategisch spel dat vlot speelt. Erg interessant en prachtig uitgevoerd. (Tekst: Niek)

Ik heb vanmorgen volop genoten van Hansa Teutonica van Andreas Steding. Dit spel wordt uitgegeven door de kleine Duitse uitgever Argentum Verlag. Het speelbord is gevuld met Duitse en Nederlandse Hanzesteden en de tussenliggende verbindingen. In de loop van het spel vul jij deze verbindingen met jouw blokjes. Als een weg tussen twee steden is voltooid, mag je die route gebruiken voor een telling. Je mag dan een van jouw blokjes in een naburige stad plaatsen, de rest gaat naar een aflegstapel. Dit blokje in de stad levert je in volgende rondes winstpunten op, als iemand deze weg nogmaals telt. Bij sommige steden kun je afzien van het plaatsen van zo'n blokje en neem je de daar aangeboden bonus. Deze bonussen zijn zeer belangrijk. Ze vergroten je actieruimte, je kunt betere speelstukken inzetten, je kunt betere posities in de steden innemen, je kunt meer ingezette speelstukken van het aflegveld terughalen en je kunt het scorepotentieel van jouw verbindingen verhogen. Het is mogelijk om medespelers van wegen te verdrijven, maar dan duiken ze met een bonus op een naburige weg op. Als je een beetje handig in de weg gaat staan, kun je hier leuk van profiteren. Aan het einde worden nog allerlei bonuspunten verdeeld, waarbij met name een groot netwerk met een verhoogde puntenbasis flink kan aantikken. In dit spel ben je zeer zeker niet alleen maar met jouw eigen routes bezig, het systeem nodigt uit tot interactie. Een prima spel voor een sympathieke prijs (27 euro). 


Hans Teutonica (helaas met reflectie van een schijnwerper) 

Prijsuitreiking International Gamers Awards

Om 14.00 uur werd in zaal Essen de huldigingceremonie van de International Gamers Awards 2009 gehouden. Voorzitter Greg Schloesser trapte af met een gemengde Duits- en Engelstalige speech, met een indrukwekkend exotische uitspraak van eerstgenoemde taal. De winnaar in de categorie spellen voor meer spelers is Le Havre van Uwe Rosenberg (uitgever Lookout Games). Deze opvolger van Agricola wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games. De winnaar in de categorie spellen voor twee spelers is Day & Night van de Nederlandse spelontwerper Valentijn Eekels (uitgever Mystics).


Greg Schloesser


Uwe Rosenberg en Hanno Girke


Het team van Mystics

De Fairplay hitlijst

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert ook dit jaar een 'Scout Aktion', waarbij bezoekers hun favoriete spellen mogen aanmelden. Deze lijst hanteert Duitse rapportcijfers, waarbij de '1' het hoogste cijfer is. Deze lijst is de eerste dagen gevoelig voor 'fan-acties', maar dit weerhoudt ons er natuurlijk niet van om een beetje trots te zijn op het succes van QWG met Carson City.


QWG staat er vandaag leuk op

>>

Foto's: Bob Schubert en Erwin Broens


Agenda > Kalender > Spiel > Dag 2


Top