Update: 24-10-09

Agenda > Kalender > Spiel > Dag 3

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2009
Messe Essen 22 - 25 oktober 2009

Spiel 2009 - de derde dag

Ik ben gisteren geŽindigd met een prille versie van de Fairplay hitlijst, ik begin vandaag met de slotstand van vrijdag.

Je ziet het zelf, deze ranglijst is aan schommelingen onderhevig. Het machtsspel van Eggert lijkt vruchten af te werpen....... tot de volgende tussenopname? Leuk dat Carson City een mooie positie overhoudt en dat Opera de hitlijst beklimt.

Ik ga verder met de eerste indruk van een drietal 'kleine' spelletjes. 

Langfinger van Pegasus is een spelletje voor 2 - 5 boefjes. Om de beurt kies je een actie: gereedschappen pakken, gereedschappen omwisselen, inbreken of naar de heler. Uiteraard is elke actie maar beperkt te kiezen in een ronde. Iedereen heeft een eigen specialisme en daarmee een stukje gereedschap minder nodig. Wie het meeste gestolen goed via de - zelfs nog kieskeurige - helers weet te laten gedijen, wint het spel. Een luchtig spelletje voor een keertje tussendoor (tekst: Niek).

Corne van Moorsel van Cwali heeft een dierentuintje met miniaturen van allerlei beesten geopend. Hij heeft voor een zak met deze diertjes een lollig loopspelletje bedacht. In Tricky Treck speel je een snoezige leeuw, die de juiste prooidieren moet opvreten om voldoende energie te verzamelen om snel vooruit te komen. Het speelveld bestaat uit een lange reeks prooidieren en leeuwen. De verorberde prooi bepaalt hoeveel stappen jouw leeuw beweegt. De spelers kiezen tegelijk welke prooi (1 of 2 stuks) ze verteren. De voorste leeuw beweegt vervolgens altijd als eerste. Op het veld waar je eindigt, neem je het prooidier weg. Deze voeg je toe aan de maaginhoud van jouw leeuw. De voor deze beweging verteerde prooi voeg je toe aan de voorkant van de rij. Het is de bedoeling om als eerste het laatste prooidier te bereiken of in te halen. Een leuk en vlot loopspelletje over leeuwenkots, je kunt er geen buil aan vallen.


de hypnotiserende blik van een leeuwentemmer

Het bij Amigo verschenen Atlantis van Leo Colovini is een loopspel in de stijl van Cartagena. De spelers vluchten via een spoor van losse tegels met de waarde 1-7 van Atlantis naar het vasteland. Het einde van het spel wordt ingeluid door de speler die zijn drie pionnen als eerste op het eindveld krijgt. De actieve speler speelt een bewegingskaart en verplaatst een van zijn pionnen naar de voor deze pion eerstvolgende vrije tegel met hetzelfde symbool. Daarna neemt hij de tegel achter zijn pion weg en vervangt deze door een watertegel (als er een dubbele tegel lag, neemt hij de bovenste weg). Zoín gat in de route kun je vullen met een brug, waarover gratis wordt bewogen en waarvan iedereen profiteert. Zonder brug kost de beweging over een gat punten (de waarde van een van de aangrenzende tegels), die je betaalt met verzamelde tegels of bewegingskaarten. Aan het einde van je beurt krijg je een of meer bewegingskaarten. Aan het einde van het spel krijg je 1 punt voor elke resterende kaart en 1-7 punten voor de verzamelde tegels. Atlantis is best een lollig tussendoortje, maar voegt voor mij te weinig toe aan het speelplezier van Cartagena. Ik kon het zonder moeite laten liggen.

Europe Masters

In zaal Essen ging vanmorgen het internationale bordspellentoernooi Europe Masters van start. De toernooispellen zijn dit jaar: Chicago Express, Funkenschlag, Diamonds Club en Smallworld.


vlak voor de start

Dit is mijn laatste bijdrage vanaf de beurs. Vanmiddag ben ik uitgespeeld en ga ik terug naar Nederland. Volgende week stort ik me op een beursverslag.


de drukte op zaterdagmorgen, even na tienen

^

Foto's: Niek Ederveen en Erwin Broens


Agenda > Kalender > Spiel > Dag 3


Top