Update: 21-10-09

Agenda > Kalender > Spiel > Persdag

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2009
Messe Essen 22 - 25 oktober 2009

Spiel 2009 - de persdag

De traditionele persconferentie bestond ook dit jaar uit drie bijdragen, een toespraak van organisator Dominique Metzler, een kort praatje van de exploitant van de beurshallen en een voordracht van de voorzitter van de branchevereniging van speluitgevers. Laatstgenoemde benadrukte het succes van deze beurs, in noviteiten en het aantal standhouders. Spiel doet het opmerkelijk goed in het door de crisis veroorzaakte slechte beursklimaat. De vertegenwoordiger van de Messe Essen blikte alvast vooruit naar 2010, het jaar waarin Essen de culturele hoofdstad van Europa is en waarin een toegankelijk cultuurgoed als het gezelschapsspel een mooie plek kan krijgen.

De resultaten van de gezelschapsspellenbranche vallen sowieso erg mee. Als je de teruglopende aandacht voor puzzels en poker niet meetelt, is deze sector 3% gegroeid. Een opmerkelijk resultaat in deze barre tijden. Blijkbaar hebben wij een crisisbestendige hobby. We zitten graag met onze vrienden en familieleden rond de tafel en stappen op een speelse wijze even weg uit de harde realiteit. Een mooi tijdverdrijf!

De beurs trekt dit jaar maar liefst 763 exposanten uit alle werelddelen, een indrukkend aantal en zowaar een record. Ook de aangekondigde 600 noviteiten liegen er niet om.

Na de persconferentie trokken de journalisten in grote hoeveelheden naar de Neuheitenschau, de perszalen met alle nieuwe spellen. De blikvanger in beeld en geluid was de Nederlandse uitgever The Game Master. Zij presenteerden het nieuwe bordspel Opera met een zangduo, dat prachtige liederen uit bekende opera’s zong. Een indrukwekkende PR-stunt, zoiets kun je Hans van Tol wel toevertrouwen.

Op de persdag werden uiteraard ook de winnaars van de Deutsche Spiele Preis en de Kinderspiele Preis in het zonnetje gezet:


Chislaine heeft maar liefst drie nieuwe spellen bij drie uitgevers


De vriendelijke broers van Fragor hebben Meep Meep Meeples


De groene fabrieksmanager


Halli Galli - inderdaad erg luxe!


Meesterkok Schmiel in actie, een nieuwe versie van a la Carte


Wolfgang Kramer's Alcazar


het vlaggenschip van Queen: Colonia


Egizia


de internationale hype Stronghold 


Tobago


Die Tore der Welt

Het is de hoogste tijd voor een eerste wandeling over de beurs in opbouw:

Tot later...........

>>

Foto's: Bob Schubert en Erwin Broens


Agenda > Kalender > Spiel > Persdag


Top