Agenda > Verslagen > Spiel 09 > Verslag 

Internationale Spieltage
SPIEL '09
Messe Essen 22.-25. oktober 2009


Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV - Deel V - Deel VI
komspiel.gif (6620 bytes)

Van 22 t/m 25 oktober 2009 vonden in de Duitse industriestad Essen de Internationale Spieltage 2009 plaats, de grootste spellenbeurs ter wereld. Volgens het slotbericht van de organisator heeft deze 27e editie van de Internationale Spieltage 152.000 bezoekers uit alle werelddelen naar het beursgebouw gelokt. Dit is een stijging van 1.000 bezoekers ten opzichte van het record uit 2006. De beurs vond voor het eerst sinds jaren weer plaats tijdens de herfstvakantie in Nordrhein-Westfalen. Dit zorgde reeds op donderdag en vrijdag voor een grotere stroom kids en families. Ook op andere terreinen zijn records gesneuveld. Dit jaar waren er 763 standhouders uit 31 landen, die zo'n 600 nieuwe producten presenteerden. Het aandeel van de niet-Duitse standhouders is alweer gestegen. Er waren ook meer Nederlandse uitgevers op de beurs. 


volle zalen en speeltafels

Voor mij begon Spiel al op woensdagmorgen met de traditionele persconferentie. Die bestond ook dit jaar uit drie bijdragen, een toespraak van organisator Dominique Metzler, een kort praatje van de exploitant van de beurshallen en een voordracht van de voorzitter van de branchevereniging van speluitgevers. Laatstgenoemde benadrukte het succes van deze beurs, in noviteiten en het aantal standhouders. Spiel doet het opmerkelijk goed in het door de crisis veroorzaakte slechte beursklimaat. De vertegenwoordiger van de Messe Essen blikte alvast vooruit naar 2010, het jaar waarin Essen de culturele hoofdstad van Europa is en waarin een toegankelijk cultuurgoed als het gezelschapsspel een mooie plek kan krijgen.


de persconferentie

De resultaten van de gezelschapsspellenbranche vallen sowieso erg mee. Als je de teruglopende aandacht voor puzzels en poker niet meetelt, is deze sector 3% gegroeid. Een opmerkelijk resultaat in deze barre tijden. Blijkbaar hebben wij een crisisbestendige hobby. We zitten graag met onze vrienden en familieleden rond de tafel en stappen op een speelse wijze even weg uit de harde realiteit. Een mooi tijdverdrijf!

Na de persconferentie trokken de journalisten in grote hoeveelheden naar de Neuheitenschau, de perszalen met alle nieuwe spellen. De blikvanger in beeld en geluid was de Nederlandse uitgever The Game Master. Zij presenteerden het nieuwe bordspel Opera met een zangduo, dat prachtige liederen uit bekende opera’s zong. Een indrukwekkende PR-stunt, zoiets kun je Hans van Tol wel toevertrouwen.


de presentatie van Opera

Op de persdag werden uiteraard ook de winnaars van de Deutsche Spiele Preis en de Kinderspiele Preis in het zonnetje gezet:


Dominion


Burg der 1000 Spiegel

Woensdagavond was het feest, niet alleen voor de winnaars van de Deutsche Spiele Preis (Dominion), de Deutsche Kinderspiele Preis (Burg der 1000 Spiegel) en de Goldenen Feder (Diamonds Club), maar voor alle spellen in de top tien van de ranglijst. Spelauteurs, grafici en uitgevers van de betrokken spellen werden naar het podium gehaald en kregen daar een oorkonde uitgereikt.


de top drie

De top drie en het beste kinderspel werden uitgebreider in het zonnetje gezet. De personen achter deze spellen (auteur, uitgever en graficus) werden kort geïnterviewd. Dit ging niet iedereen even gemakkelijk af. Donald X. Vaccarino, auteur van de grote winnaar Dominion, moest duidelijk wennen aan het podium en de nadrukkelijke aandacht van een zaal vol belangstellenden. Gelukkig werd hij gesteund door de ervaren mannen van Rio Grande Games en Hans im Glück. Bernd Brunnhofer van laatstgenoemde heeft veel ervaring met prijsuitreikingen.


in het midden: Donald X. Vaccarino

Na de huldigingen werd een uitgebreid buffet geopend en genoten de honderden gasten van een smakelijke hap, een goed glas en prettige gesprekken. Ik deelde een tafel met o.a. Michael en Peter van 999 Games, da's altijd goed gezelschap. 

Het vervolg van dit verslag bevat een opsomming van de spellen die ik en/of mijn medeschrijvers hebben gespeeld of grondig besnuffeld. Een compleet overzicht van de nieuwe titels zul je hier niet vinden, daarvoor was het aanbod veel te groot. Ik hoop dat ik, mede dankzij Det, Niek en Bob, de voor jullie interessante titels in dit verslag heb opgenomen. Zoals gebruikelijk zijn de mooiste foto’s gemaakt door Bob, Niek en Henk Rolleman. Voor de minder geslaagde kiekjes mogen jullie mij verantwoordelijk houden.Lees verder in deel II van dit verslag

Agenda > Verslagen > Spiel 09 > Verslag 


Top