Update: 22-10-10

Agenda > Kalender > Spiel > Donderdag

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2010
Messe Essen 21 - 24 oktober 2010

Spiel 2010 - donderdag

Het geautomatiseerde kassasysteem werd donderdagmorgen geplaagd door een flinke storing, waardoor men geen tickets kon printen. De wachttijden liepen op tot maar liefst vijf kwartier. Toen we tegen lunchtijd even naar buiten gingen, stonden er bij Eingang Ost nog rijen tot aan de ingang van het metrostation.


12.45 uur: met dank aan het kassasysteem


herfstvakantie = drukke donderdag

Bij Treefrog leek het woensdagmorgen wel een Lookout Games stand. De rij belangstellenden voor Martin Wallace's nieuwe spel London groeide snel. De gelimiteerde editie ging in een rap tempo van de hand, ondanks de forse prijs. Martin Wallace onderging de drukte in alle rust.

Het Japanse uitgeverscollectief Japon Brand werd ook vandaag nog geplaagd door de afwezigheid van alle nieuwe titels. Blijkbaar heeft een ijverige douaneambtenaar veel tijd nodig om al die onleesbare doosjes in te klaren. Vervelend voor de uitgever, maar misschien wel een mooie kans voor de spelers die pas vandaag of morgen de kans hebben om een van de weinige exemplaren van het schitterende kaartspel Grimoire op de kop te tikken. Bij dit spel beschikt iedere speler beschikt over een spreukenboekje, waarmee je elke ronde de speelvolgorde bepaalt en de toverspreuk van de dag kiest. De speelvolgorde bepaalt wie als eerste een questkaart mag kiezen, met de toverspreuk kun je extraatjes bemachtigen, medespelers lastigvallen of jezelf verdedigen. De questkaarten leveren winstpunten en andere voordelen op. Dit blind bieden op de speelvolgorde is voorzien van een leuke 'patregel': als meerdere spelers dezelfde spreuk kiezen, komen zij in ieder geval als laatste aan de beurt. Unieke spreuken beginnen de ronde in oplopende volgorde. Dacht je goed beschermd te zijn tegen een offensieve spreuk, blijkt die onverlaat met snode plannen al aan de beurt te komen terwijl jouw defensie nog niet actie is. Auw!

Ik heb vandaag de nieuwe spellen van 2F-Spiele gespeeld. Friedemann zelf was nergens te bekennen. Uit navraag bleek dat de wereld onlangs een Friedemensje rijker is geworden. De logische vervolgvraag werd negatief beantwoord, de baby heeft geen groene haren. Wij feliciteren hem van harte. Junior is geboren in het weekeinde waarin hij de Nederlandse en de Spaanse spellenprijzen heeft gewonnen. Als dit geen goed gesternte is, weet ik het niet meer. Fürstenfeld is een prima combinatie van deck planning, optimalisatie, timing, timing en nog eens timing en handig omgaan met de speelvolgorde. Omdat iedereen op zijn eigen bordje bezig is, lijkt interactie op het eerste gezicht niet of nauwelijks een rol te spelen. Als je beter kijkt, krijg je door dat het mechanisme voor de daling van marktprijzen nare streken mogelijk maakt. Voor een uitgebreide beschrijving verwijs ik je naar de preview. Ik volsta hier met de opmerking dat dit spel me zeer goed is bevallen.

Ik heb daarna nog even aan het nieuwe tweepersoonsspelletje Famiglia gesnuffeld. Iedere speler heeft een setje maffiakaarten met waardes van 0 en hoger en met speciale vaardigheden. Er liggen ook open kaartjes op tafel. Het is de bedoeling om jouw familie gaandeweg te versterken. Dit doe je door betere kaarten te pakken: speel bijv. twee nulkaarten, leg er één af en pak een openliggende '1' in deze kleur. Zo wordt jouw verzameling gaandeweg steeds waardevoller. Ik heb maar een half potje kunnen spelen, maar dit smaakt zeker naar meer.

Vervolgens was het tijd voor Quined Games en een inhoudelijke kennismaking met Era of Inventions. De belangstelling voor dit spel bleek groot, de tafels zaten vol en trokken veel kijkers. Goed nieuws voor zuinige Hollanders: het spel is scherp geprijsd. Voor 30 euro kun je zelf aan de slag. Ik zal het spel hier niet uitgebreid beschrijven - zie daarvoor de preview. Era of Inventions is een mooie toevoeging aan de reeks worker placement spellen. Het thema is goed met het spelverloop verweven, wat het begrijpen van het spelsysteem gemakkelijker maakt. Ik vind de introductie van de bonusacties een prima vondst. Dit vergroot de flexibiliteit en verkleint de kans op een frustrerende ronde als je aan de foute kant van de speelvolgorde zit. Men had de actiecirkels overigens wel iets duidelijker op het speelbord mogen markeren. Ach ja, laat ik geen zeurpiet zijn, het materiaal ziet er namelijk prima uit.


de ontwerper van Era of Inventions

Later op de dag heb ik genoten van 7 Wonders. Aan het begin word je knettergek van al die pictogrammetjes (en zeker van de stroom vragen als 'wat is dit?', 'wat doet dat?' enzovoort). Even doorbijten, dan blijkt vanzelf hoe duidelijk de pictogrammetjes in feite zijn. Waar gaat het over? In drie fasen speelt iedere speler driemaal zes actiekaarten uit. Je begint elke fase met zeven kaarten. Na het uitspelen van de eerste kaart, geef je jouw hand door aan de buurmaan. De rest van jouw hand landt dus in de grijpgrage vingers van buren met snode plannen. Met de actiekaarten bouw je o.a aan een grondstoffenmotor, een ontwikkelspoortje om gratis kaarten in de toekomst mogelijk te maken, aan militaire macht en vooral aan een forse winstpuntenfabriek. Veel kaarten kosten je grondstoffen. Liggen die in jouw eigen stad, kost het gebruik je niets. Moet je ze bij de beide buren halen, moet je twee geld betalen. In plaats van een kaart spelen, kun je 'm gedekt afleggen voor drie munten. Je kunt 'm ook gebruiken om een stap in de constructie van jouw wonder te markeren. Dit zijn manieren om gevaarlijke kaarten uit de klauwen van de buren te houden. Aan het einde van een fase vergelijk je jouw militaire macht met die van de buren. Als jij sterker bent, krijg jij - afhankelijk van de fase - 1-3-5- winstpunten. De zwakkere krijgt 1 strafpunt. Na drie fasen worden de punten geteld, waarbij met name setjes groene kaarten veel punten kunnen opleveren. Mijn eerste indruk: zeer veel speelplezier in een half uur. Ronduit geweldig!


veel wonderen in de Repos stand

Corné van Moorsel van Cwali was donderdag ook vol in bedrijf. Hij kreeg 's middags bezoek van twee 'Benidorm Bastards', die een van zijn speeltafels gebruikten om langdurig uit te puffen en bij te praten. De krasse knarren wilden maar niet begrijpen dat een tafel met een spel vooral voor ludieke doeleinden is bedoeld. Zijn nieuwe bordspel Sun, Sea & Sand werd op de andere tafels gelukkig wel volop gespeeld.

Tot later...........

>>

Foto's: Bob en Erwin


Agenda > Kalender > Spiel > Donderdag


Top