Update: 20-10-10

Agenda > Kalender > Spiel > Persdag

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2010
Messe Essen 21 - 24 oktober 2010

Spiel 2010 - de persdag

De traditionele persconferentie bestond ook dit jaar uit drie bijdragen, een toespraak van organisator Dominique Metzler, een kort praatje van de exploitant van de beurshallen en een voordracht van de voorzitter van de branchevereniging van speluitgevers.

Laat ik beginnen met het goede nieuws. Het gaat goed met de branche en de beurs. In de persconferentie werden 786 exposanten uit 32 landen gemeld, die op de beurs meer dan 650 noviteiten presenteren. Alhoewel, het kunnen er ook iets minder zijn, maar daarover later meer. In het totale marktsegment doen de gezelschapsspellen het uitstekend. De omzet in kinderspellen is met 15% gestegen, de omzet in familispellen met 11%. Voor de verzamelkaartjes is 2010 geen topjaar. Door het ontbreken van een hype, zit deze spelsoort in de min.


een van de perszalen met nieuwe titels

De persconferentie ging van start met een video-impressie van de beurs van 2009. Men was nog niet gewend aan de nieuwe geluidsinstallatie van de perszaal, waardoor de muziek oorverdovend hard door de zaal gierde. Toen tijdens een latere presentatie van nieuwe spellen Jumbo's 'Bin Ich Beethoven?' werd genoemd, waren we allemaal doof genoeg om deze vraag bevestigend te beantwoorden.

Tijdens de persconferentie werd aandacht besteed aan de Sonderpreis van de Deutsche SpielePreis voor een spelproject van scholieren. Zij bedachten het spel Ruhrpott-Party voor een wedstrijd in het kader van RUHR.2010, de culturele hoofdstad van Europa.

De kids kregen allemaal een oorkonde, waarna de klas werd beloond met een stapel spellen. Dit werd gevolgd door een lief kinderstemmetje en de woorden 'aber das haben wir schon'.

De zaalindeling is dit jaar nagenoeg gelijk gebleven. Een belangrijke wijziging voor liefhebbers van gezelschapsspellen: in de fantasyhal 6 zijn dit jaar meer uitgevers van bordspellen te vinden dan je uit het verleden gewend was. Vergeet deze hal niet bij jouw rondje over de beurs.

Ik sluit af met het slechte nieuws. Meerdere interessante nieuwe titels hebben de beurs niet gehaald. Automobile en Vinhos waren al bekende afvallers. Helaas is nagenoeg het volledige assortiment aan nieuwe Queen Games titels ook de sigaar. Alleen het bordspel Discover India was op tijd klaar.


de eenzame Queen Games titel

Ik sluit af met enkele foto's:


7 wonderen? Welnee, +1!


Wolfgang Kramer en dames uit Asara


Chislaine en haar nieuwe spel


Gelukkig, geen paardenhoofd als promotie


Spellenkenner en -ontwerper Fred Horn


White Goblin Games in opbouw


Lookout's Rad van Fortuin


de broertjes Lamont


bijna klaar voor de massa

Tot later...........

>>

Foto's: Bob en Erwin


Agenda > Kalender > Spiel > Persdag


Top