Update: 19-10-10

Agenda > Kalender > Spiel > Preview

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2010
Messe Essen 21 - 24 oktober 2010

Op 21 oktober 2010 beginnen in Essen de Internationale Spieltage 2010, de grootste spellenbeurs ter wereld met meer dan 750 exposanten uit 32 landen, zo'n 150.000 bezoekers en honderden nieuwe producten.

Spiel is een publieksbeurs, waar je meer kunt dan alleen maar kijken en/of kopen. Het motto luidt niet voor niets "Komm, spiel mit". De tafels bij de stands nodigen je uit: schuif aan en speel mee. Een gebrek aan medespelers zul je niet hebben, de hallen zijn gevuld met spelliefhebbers. Om het helemaal makkelijk te maken worden de spelregels ook nog uitgelegd. Zeg het nou zelf, er is toch geen mooiere manier om nieuwe spelletjes te leren?

Spiel besteedt aandacht aan alle bekende spelsoorten. Je vindt hier klassieke bord- en kaartspellen, wargames, verzamelkaartspellen, fantasy-rollenspellen, CD-rom's, miniaturen, live roleplaying, reclamespellen, spelmaterialen en -tijdschriften. Het geheel wordt afgerond met toernooien, wedstrijden en tentoonstellingen. Laat ik de beroemde vlooienmarkt niet vergeten, de plek voor een tweedehands koopje of een uniek collectors item. Wat je ook speelt of verzamelt, tijdens Spiel kom je het tegen. Mocht je wat willen kopen, dan zul je aangenaam verrast zijn door de lage prijzen. Elders in Bordspel.com vind je een uitgebreid verslag van Spiel 2009. Dit artikel geeft je een indruk van hetgeen je tijdens de Spieltage kunt verwachten.


een van de vele volle stands in 2008

Toernooien, demo's en acties

Tijdens Spiel 2010 worden allerlei toernooien, tentoonstellingen en andere activiteiten georganiseerd, waaronder:

  • De feestelijke uitreiking van de Deutsche Spiele Preis 2010 op woensdagavond.
  • De bijeenkomst van spellenverzamelaars op vrijdagmiddag [link].
  • Speciale aandacht voor het thema RUHR.2010, inclusief een spelontwerpwedstrijd voor kinderen en een speciale tentoonstelling.
  • De huldiging van de winnaars van de International Gamers Awards. 
  • Het EK bordspellen voor teams.
  • Informatie en tips voor spelauteurs in de SAZ-stand.

Nieuwe spellen

Steeds meer uitgevers gebruiken de Spieltage als platform voor de lancering van nieuwe spellen. Ook tijdens Spiel 2010 kun je tientallen nieuwe spellen verwachten:

2F-Spiele (stand 11-63/65)
Funkenschlag: Russland/Japan [info] is alweer de zesde uitbreiding van Friedemann Friese's prachtige bordspel Funkenschlag (hier te lande bekend als Hoogspanning).
In het kaartspel Famiglia [info] zijn de spelers gangsterbazen, die meer en betere gangsters dan de concurrentie proberen te ronselen. Je krijgt de betere gangsterkaarten door een paar van een mindere soort te vormen en vervolgens ťťn van die kaarten af te leggen.
Funkenschlag - Lagerhalle is een kleine gratis uitbreiding met drie kaartjes, die je voor een donatie aan een goed doel mag meenemen.
In het bordspel FŁrstenfeld [preview] produceren de spelers grondstoffen (hop, gerst en bronwater), die ze aan verschillende bierbrouwerijen verkopen. Hiermee laten ze hun economische kracht groeien en kunnen ze gebouwen stichten. Het is uiteindelijk de bedoeling om een paleis te bouwen, maar dit gaat ten koste van de ruimte voor productiegebouwen. Tijdens het spel moet je ook oog hebben voor de prijsontwikkeling, want de groeiende productiecapaciteit van alle spelers doet de prijzen kelderen. Proost!

Abacus Spiele (stand 10-40)
Isis & Osiris
[info] is een heruitgave van Michael Schacht's Egyptische legspel uit 2001. Deze nieuwe editie bevat een regelvariant. 999 Games heeft het spel ook opnieuw uitgebracht.
Zooloretto Boss [info] is een uitbreiding van het bordspel Zooloretto (bij ons bekend als Burgers' Zoo). Deze set introduceert nieuwe spelelementen, zoals donaties waarmee je de dierentuin kunt verfraaien. De set bevat verder een setje personeelsleden, nieuwe bordjes en veel nieuwe tegels.
Zooloretto Special: na de ijsbeer, de gorilla en de grizzly van vorige jaren, geven ze ook dit jaar een dierentegel voor Zooloretto en Aquaretto weg.
Deel 4 van de Zooloretto News. Deze editie bevat de uitbreiding Big Boss voor Zooloretto Boss.
De Valdora Special is een gratis nieuwe kaart voor het bordspel Valdora.
Monuments: Pergamon
is een uitbreiding van Monuments.

/

Jerusalem [info] is een meerderhedenspel met leuke extraatjes, dat zich afspeelt ten tijde van de kruistochten. De spelers strijden om de macht in de wijken van Jeruzalem, waar ze versterkingen, geld en/of winstpunten kunnen verdienen. Ingrijpende gebeurtenissen vragen daarnaast om speciale aandacht, omdat hiermee met ťťn druk op de resetknop complete districten worden weggevaagd. Deze liefhebber van meerderhedenspellen is zeer te spreken over deze titel.

Adlung Spiele (stand 11-33)
Adlungland speelt zich af in het gelijknamige attractiepark. De spelers zijn investeerders, die nieuwe attracties aanleggen. Daarbij is het zaak om de bouwkosten laag te houden en de risico's goed in te schatten. Het vinden van de juiste locatie is ook lastiger dan het lijkt, omdat naburige attracties elkaar beÔnvloeden.
Bij Spot! bevatten de kaarten drie cirkels of vierkanten met verschillende formaten en kleuren. Je moet op zoek naar combinaties van drie kaarten. Iets voor de fans van Set?
In Antigua zijn piraten op zoek naar een schat. Je moet de juiste bemanning verzamelen, jouw schip behendig langs de eilanden navigeren en de kostbaarste schatten verzamelen.
Quirrly ABC is een zusterspel van Quirrly, waarbij je nu razendsnel kaarten met letters moet verzamelen i.p.v. cijfers.

Alea
Het nieuwe spel Die Burgen von Burgund wordt pas na Spiel uitgebracht. Op de beurs worden handmatig geproduceerde demonstratiespellen gepresenteerd. Dit is een bouwspel van Stefan Feld, dat opnieuw een innovatief dobbelmechanisme aan boord zou hebben.

Albe Pavo (stand 9-53)
In het bordspel MUNERA: Familia Gladiatoria [info] zijn de spelers managers van een gladiatorenschool in het oude Rome. Middels veilingen rekruteer je gladiatoren, medici, trainers enzovoort. Vervolgens probeer je zoveel mogelijk sestertiŽn te verdienen met wedden op de uitkomst van de strijd.

Alderac (AEG) (stand 5-21)
Wrath of the Elements
en Doomgate Legion zijn uitbreidingen van Thunderstone.

Amigo (stand 11-22)
Zoals gebruikelijk draait het bij deze uitgever vooral om kaartspellen. Bauer sucht Frau - Das Kartenspiel [info] lijkt me iets voor fans van dit blijkbaar ook in Duitsland populaire televisieprogramma. Bohnanza - Fun & Easy [info] is een vereenvoudigde versie van Rosenberg's eerste hit. Wizard Extreme [info] is een heruitgave van Stefan Dorra's slagenspel Die Sieben Siegel [recensie], dat om commerciŽle redenen aan de klassieker Wizard is gekoppeld. Friesematenten [info] is een bewerkte heruitgave van Friedemann Friese's kaartspelletje uit 1999. Stich-Meister [info] is een nieuw kaartspel van deze groenharige spelauteur. Dit is een slagenspel met een twist, waarbij de regels wijzigen.

In het bordspel Voll in Fahrt [info] staat een race tussen locomotieven op een rangeerterrein centraal. Privacy - Scharf wie Chili [info] is een uitbreiding van het spel Privacy. Kissenslacht [info] is een kussengevecht in de vorm van een behendigheidsspel voor kinderen van de Nederlandse spelauteur Liesbeth Bos. Verder verschijnen een Barbolzbande WŁrfelspiel [info], Barbolzbande Kartenspiel (gebaseerd op karakters uit voetbalboeken voor kinderen) [info], GeoPuzzle Europa [info] en GeoPuzzle Deutschland [info].

AoS Team (stand 10-66)
Een Age of Steam uitbreiding met Parijs en Moskou.

Aqua Games (stand 4-213)
Toscana [info] is een bordspel over wijnhandel. Door het inschakelen van arbeiders, vinologen en andere specialisten produceer je wijn en beÔnvloed je de prijzen op de markt van de grondstof water en van de verschillende wijnsoorten. Met deze transacties probeer je het meeste geld te verdienen.

Argentum (stand 5-64)
First Train to NŁrnberg [info] is een bewerkte heruitgave van Martin Wallace's treinenspel Last Train to Wensleydale. Naast een grafische verbouwing en een tweede speelbord, heeft het spel nu ook regels voor twee spelers.
Er verschijnt verder een uitbreiding van het bordspel Hans Teutonica. Deze Ost-Erweiterung [info] heeft een nieuw speelbord en andere varianten aan boord.

Ascora Games (stand 4-411)
Deze nieuwe uitgever debuteert met het bordspel Kaigan [preview]. De spelers zijn landmeters in Japan in de vroege 19e eeuw. Ze spelen actiekaarten op een speelbord, totdat iedereen een actierij heeft geclaimd. Dan worden de acties op het speelbord afgewikkeld. Iedere actiekaart biedt de keuze tussen een primaire actie (landmeters of markers op landtegels plaatsen, geld verdienen, punten kopen of artistieke of politieke invloed verdienen) of een secundaire actie (een landmeter op een nieuwe tegel plaatsen). Daarna bepalen dobbelstenen op welke landtegels neutrale markers worden bijgeplaatst, waarna voltooide tegels winstpunten opleveren.

Asmadi Games
In het kaartspel Innovation ontwikkelt iedere speler zijn beschaving met verschillende technologieŽn, ideeŽn en culturele groei. Dit doe je met speelkaarten, die punten opleveren, verdere ontwikkeling faciliteren en zelfs aanvallen op andere beschavingen toestaan. Het is ook mogelijk om te profiteren van andermans ontwikkelingen. Een ontwikkelingsspel in kaartspelvorm?

B2FGames LLC (stand 4-125)
In het bordspel Mars is Ours! winnen de spelers met behulp van robots grondstoffen op Mars. De concurrentie is zwaar, waardoor spelers zich geroepen voelen om hun mijnrobots om te bouwen tot iets waarvoor zelfs een Transformer gillend op de vlucht zou slaan.

Bambus (stand 12-76)
Een handgemaakte nieuwe editie van het bordspel Chinagold [info]. Er wordt ook nog gewerkt aan een nieuw familiespel van GŁnter Cornett en Peer Sylvester.

Bewitched-Spiele (stand 11-65)
Freeze
is een actief partyspel voor 5-10 spelers. Vier van de spelers staan op het virtuele toneel en improviseren een scene die alleen hen bekend is. De anderen moeten de rang op jouw kaart raden.

Bezier Games (stand 5-100)
In Perpetual Motion Machine [info] bouwen de spelers de beste eeuwig draaiende machine. De Essen 2010 Map Pack [info] is een set met nieuwe borden voor Age of Steam.

Blast City Games (stand 4-410)
Het bordspel After Pablo [info]. Na de dood van Pablo Escobar zijn de Mexicaanse drugskartels in opkomst. Iedere speler controleert een kartel. Je probeert de macht over de internationale drugshandel te verkrijgen, maar vergeet daarbij niet om de bedrijfsvoering van jouw eigen bedrijfjes gezond te houden. Auteur Nate Hayden heeft iets met onfrisse thema's. Na San Quentin Kings is dit zijn tweede spel met een luchtje.

Boadicea's Backyard (stand 4-230)
Wicked Wickets [info] is een bordspel over de edele cricketsport. Het speelbord is onderdeel van een complete tafel, wat het vriendenprijsje van 550 GBP verklaart.

Cocktail Games
Deze uitgever is gespecialiseerd in rare 'fun games' in kleine doosjes. Killer Party is een ingeblikte versie van het bekende public domain spel Killer. Om het tweede nieuwe spel Photo Party te spelen heb je een camera met een timer nodig. Kaartjes dragen de spelers op om rare fratsen uit te halen, de camera legt op een gegeven moment iets vast.

Cwali (stand 12-24)
Deze Nederlandse uitgever komt met drie nieuwe spellen naar de beurs. Als je ze allemaal bestelt, krijg je een korting van maar liefst enkele tientjes.
In het bordspel Sun, Sea & Sand [info] wordt een prachtig eiland overspoeld door toeristen. De spelers bouwen bungalows om de gasten te herbergen en faciliteiten om ze lang te laten blijven. De toeristen leveren inkomsten op, die je weer in jouw vakantiepark kunt investeren.
Summy [info] is een legspel met cijfers. Je plaatst blokjes met cijfers en rekenkundige symbolen, die samen een som vormen. De cijfers in jouw som leveren punten op.
In het bordspel Tricky Safari [info] gaan de spelers op fotosafari. Ze bewegen hun speelfiguren over het bord, waarna alle dieren ťťn stapje voorwaarts worden gezet. Als je voor of naast een dier staat, maak je een foto. Het is de bedoeling om als eerste 10 dieren te fotograferen.

Czech Board Games (stand 4-115)
Het bordspel Verona speelt zich af in de gelijknamige stad tijdens de Renaissance. Spelers strijden om economische en militaire macht. Veilingen zijn een belangrijk spelmechanisme.

Czech Games Edition (stand 4-310) (update: 19-10)
Sneaks & Snitches [info] is een spel van Vlaada Chvatil. De spelers sturen dieven op pad, bij voorkeur naar locaties waar niemand ze verwacht. Met de verklikker probeer je informatie over de vijandelijke plannen te verzamelen.
Space Alert: The New Frontier
[info] is een uitbreiding van het bordspel Space Alert.
Travel Blog
[info] is een spel van Vlaada Chvatil, waarbij je reisafstanden goed en snel moet inschatten.
20. Jahrhundert/20th Century
[info] is een leg- en biedspel van VladimŪr Suchż over de ontwikkeling en bevolking van nieuw gebied.

Days of Wonder (stand 12-68)
Fictionaire [info] is een taalspel, waarin verbale vaardigheden, bluf en triviale kennis samenkomen. De spelers proberen de spelleider met hun antwoorden om de tuin te leiden. Het spelsysteem gaat van start met vier sets: Classic Fictionaire, Tall Tales, Fool Science en Naturals.

Memoir '44 Breakthrough is een uitbreiding van het tweepersoonsspel Memoir '44 met vergrote speelborden en nieuwe scenario's. Memoir '44: Disaster at Dieppe bevat twee veldslagen en een paar nieuwe miniaturen.

DDD Verlag (stand 9-29)
In het biedspel Habemus Papam [info] heeft de paus anno 1655 het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. De spelers zijn de machtigste kardinalen van Rome, die de verkiezing van de nieuwe paus moeten organiseren. Met tactisch inzicht, list en bedrog proberen ze de meeste stemmen te bemachtigen.

dlp Games (stand 5-104)
Bangkok Klongs [info] is een bordspel van Martin Schlegel. Klonks zijn kanalen, waar handelaren op hun bootjes waren aanbieden. De spelers proberen hun bootjes naast de beste steigers aan te leggen. Alleen steigers met voldoende bootjes leveren op marktdagen punten op. Daarnaast is ook een voorraadtelling van belang voor de score. De hierboven geplaatste link leidt naar Nederlandstalige spelregels.

Drei Magier Spiele (stand 11-31/03)
Het Geistertreppe Kartenspiel [info] is gebaseerd op het spelsysteem van het gelijknamige bordspel (bij ons bekend als Spokentrap).
Die kleinen Zauberlehrlinge
is een nieuw bordspel.

dV Giochi (stand 10-39)
Duitse edities van de weerwolfspellen Lupus in Tabula en Lupusburg. Daarnaast komt men met King Up!, een bewerkte heruitgave van het leuke blufspel Viva il Re! [info].

Eagle Games (stand 10-53)
Baltimore & Ohio is een professioneel uitgevoerde heruitgave van het gelijknamige treinenspel uit de keuken van Winsome Games, dat zich afspeelt in het oosten van de Verenigde Staten van 1830-1900.
In het kaartspel Railways of the World The Card Game [info] bouw je met spoor- en stadskaarten aan meerdere spoorverbindingen, waarover goederen worden vervoerd. Naarmate het spel vordert, verbind je meer steden. Je moet jouw treinen moderniseren, om meer lading over grotere afstanden te vervoeren. Het spel bevat twee regelssets, voor familiespelers en voor liefhebbers van treinspellen.
In het bordspel Charon Inc. [info] ben je de directeur van een mega-bedrijf. Je bent actief op de maan Charon, waar je mijnrechten claimt, grondstoffen wint, speciale acties inzet en jouw economische imperium opbouwt.
Defenders of the Realm [info] is een coŲperatief bordspel in een fantasy setting, waarin helden moeten samenwerken en hun eigen vaardigheden optimaal moeten inzetten. Dit doen ze om het koninkrijk te verdedigen tegen de vier oprukkende legers van orks, draken, ondoden en demonen. Zoals het hoort in dit genre leiden meerdere wegen naar verlies en slechts ťťn weg naar de winst.
Defenders of the Realm: The Dragons Expansion is een uitbreiding van het hiervoor genoemde coŲperatieve bordspel. De naam doet vermoeden dat de uitdaging voor de spelers er niet geringer door zal worden.

Eggert Spiele (stand 12-84)
Grand Cru [preview] is een economisch bordspel over de exploitatie van een wijngaard. Je maakt verschillende soorten wijn. Ga je voor het snelle geld of steek je meer tijd in het rijpen van exclusieve wijnen? Van dit spel verschijnt ook een gelimiteerde editie in een houten doos.
Een verrassing is de heruitgave van het bordspel Die Hšndler [info], dat in 1999 door Queen Games is uitgebracht. Dit spel is ontworpen door Wolfgang Kramer en Richard Ulrich, bekend van kroonjuwelen als El Grande en De Vorsten van Florence.
Met het bordspel Rummelplatz [info] viert de Duitse uitgever Eggert Spiele zijn vijftiende verjaardag. Het spel speelt zich af op een kermisterrein met acht attracties. Dit zijn acht vlotte en luchtige spelletjes, die zijn ontworpen door acht verschillende spelauteurs en acht verschillende vormgevers. Met deze spelletjes verzamel je punten voor de grote loterij en vergroot je jouw kans bij de grote verloting.
De uitbreiding van Die Speicherstadt, met nieuwe kaartjes en een setje metalen munten, komt pas volgend voorjaar uit. Edo, het eerder aangekondigde bordspel van een nieuwe Vlaamse auteur, waarin Japanse familieclans strijden om de gunst van de Shogun, schuift een jaartje door naar Spiel 2011.

ESG (stand 4-303)
Alex & Co wordt uitgebracht in het kader van de tiende verjaardag van het Europese spellenverzamelaarsgilde ESG. Dit ontwerp van Martin Ebel en Niek Neuwahl draait om onthouden en verzamelen. Je verzamelt sets van kaarten met spelauteurs en hun spellen. De titel verwijst uiteraard naar Alex Randolph.

Fantasy Flight Games (stand 9-108)
In het bordspel City of Thieves [info] strijden vier dievenbendes om de buit in een fantasy stad. Het spel bevat onder meer 20 prachtige miniaturen.
Ingenious Challenges [info] is een doosje met drie 'einfach geniale' spelletjes van Knizia:  Ingenious Dice, Ingenious Cards en Ingenious Tiles. De overeenkomst tussen de spellen is de centrale rol van gelijke symbolen.
Het bordspel Constantinopolis [info] wordt al jaren aangekondigd. Dit najaar gaat het daadwerkelijk gebeuren.

DungeonQuest [info] is een bewerkte heruitgave van de klassieke dungeon crawler van Games Workshop. Monsters, helden, schatten en valstrikken, het zit er allemaal in.
Battles of Westeros: Wardens of the West
[info] is een uitbreiding van deze variant op Battlelore.
Dragonheart
[info] is de Engelstalige editie van RŁdiger Dorn's leuke tweepersoonsspel Drachenherz.
Space Hulk: Death Angel - The Card Game
[info] is een coŲperatief kaartspel in het Warhammer 40,000 universum.
Dust Tactics
[info] is een tactisch bordspel met miniaturen. Het thema is een 'alternate realityī variant op WO II. Beetje ranzig als je het mij vraagt.

Fragor (stand 9-19)
In het bordspel Antics [preview] beheer je een mierenkolonie. Je stuurt jouw mieren op pad om bladeren en prooidieren te verzamelen. Naast het eigenlijke speelbord bouw je met dubbele zeszijdige tegels aan een mierenheuvel. De velden op deze heuveltegels zijn jouw actiemogelijkheden. Hoger geplaatste tegels leveren sterkere acties op.

Fun Forge (stand 9-38)
Isla Dorada [info] is een bordspel van Bruno Faidutti. De spelers zoeken naar schatten op een mysterieus eiland vol monsters, wilde beesten en andere gevaren. Het spel is geÔnspireerd door Alan Moon's Elfenroads/Elfenland. Dit spel verschijnt later dit jaar ook bij Fantasy Flight Games.

The Game Master (stand 12-42)
Loch Ness is een kinderspel over het monster uit dit wereldberoemde meer. De spelers willen foto’s van ‘Nessie’ maken. Je plaatst jouw toeristen op de oever en probeert daarna met de dobbelsteen het monster naar de juiste plek te krijgen. Je trekt fototegels uit een zak, waarmee je de kop, rug en staart van ‘Nessie’ vormt. Een combinatie van handig spel en geluk levert de beste foto op.
In het bordspel Imperial 2030 zijn de spelers internationale investeerders. Ze verstrekken kredieten aan zes grootmachten en proberen daarmee invloed te verzamelen. De grootste geldschieter van een land bepaalt daar de politiek. De grootmachten zijn op zoek naar mogelijkheden voor expansie en zullen daarom andere landen aanvallen. Om het spel te winnen, moet je jouw kapitaal vergroten en de machtigste landen kredieten verlenen. Aan het begin van het spel weet je uiteraard nog niet welke landen aan het einde van de rit de meeste macht hebben. Imperial maakt geen gebruik van dobbelstenen of speelkaarten. Voor het kiezen van de verschillende acties wordt de van deze spelauteur bekende actiecirkel gebruikt.

Gameworks (stand 12-07)
Tikal II [info] is de jonge broer van het Spiel des Jahres uit 1999. In de jungle worden nieuwe tempels ontdekt. Sobek [info] is een kaartspel van Bruno Cathala. Goederen worden per schip naar de bouwplaats van de tempel vervoerd. De spelers strijden om de beste goederen. In Dominique Ehrhard's Water Lily [info] racen kikkers over de bladeren van waterlelies. Pix [info] is een partyspel over het tekenen van plaatjes met pixels.

Gary Games (stand 6-331)
Ascension: Chronicle of the Godslayer [recensie] is een kaartspel met deck building als spelmotor. In tegenstelling tot Dominion liggen hier niet alle kaarten aan het begin klaar. Als je aan de beurt bent, heb je de keuze uit zes openliggende kaarten. Monsters versla je voor winstpunten, helden versterken jouw speeldeck en de zogenaamde constructs blijven zelfs doorlopend actief. Dit is een elegant en flitsend kaartspel, dat bovendien prachtig is uitgevoerd. Liefhebbers van deck building spellen moeten hier zeker een blik op werpen.

Gen42 Games (stand 4-406)
Junkyard Races is een heruitgave van Yianni's racespel uit 2003. Er verschijnen verder een uitbreiding van Hive (lieveheersbeestje) en een nieuwe versie van dit abstracte spel.

Gen X (stand 4-119)
In het bordspel Target Earth staat een invasie van buitenaardse wezens centraal. De aliens worden gespeeld door het spelsysteem. De spelers vertegenwoordigen facties van een menselijke alliantie, die moeten samenwerken om de vijand te verslaan. De basisregels zijn volledig coŲperatief, de regels voor gevorderden introduceren geheime persoonlijke doelen.
Total Rumble is een partyspel over worstelen.

Gigantoskop (stand 4-215)
Het bordspel Genesis [info] is volgens de uitgever een tactisch theologisch resourcemanagementspel. Engelen helpen God bij de schepping. De vele werkzaamheden moeten uiteraard in zeven dagen worden verricht. Om de religieuze gevoeligheid nog wat te versterken, vliegt er ook nog een gevallen engel rond, die alle spelers probeert te verslaan.

Giochix Edizioni (stand 5-53)
De Vulgari Eloquentia [info] is een bordspel van Mario Papini, dat zich afspeelt in ItaliŽ tijdens de middeleeuwen. De spelers verdienen punten door het verzamelen van manuscripten, het lezen van documenten en het verbeteren van hun sociale status. Lookout Games verzorgt de Duitstalige editie, Z-Man Games de Engelstalige.
In het bordspel Rio de la Plata [info] zetten de spelers hun ‘arbeiders’ in om gebieden te claimen, gebouwen te stichten of grondstoffen/geld/winstpunten te verzamelen. Soms heb je niet genoeg ‘arbeiders’ voor een gebouw en moet je met een medespeler samenwerken. De inheemse bevolking zit niet te wachten op kolonisten. Zij proberen de gebouwen te vernietigen. Deze indianen worden beurtelings door een verschillende speler gecontroleerd. Hij verdient winstpunten door zijn medespelers te belagen, zij verdienen punten met een goede verdediging. Worker placement en een toefje ‘coŲp’, dit klinkt eigenlijk wel interessant. Giochix komt met een meertalige editie, Rio Grande Games met de Engelstalige.

Giuoco
Lino is een abstract tweepersoonsspel van Chislaine van den Bulk. Op een variabel speelveld leggen de spelers om de beurt een steen op een vrij legveld. Je verdient tijdens het spel punten voor het afsluiten van een rij. Aan het einde van het spel krijg je punten voor vier of meer stenen op een rij van de eigen kleur. Wie de meeste punten haalt, wint het spel. Er is ook nog een variant met bonuspunten.

GMT Games
In het bordspel Dominant Species [info] staat het recht van de sterkste centraal. Een ijstijd nadert, iedere speler probeert zijn diersoort zo goed mogelijk te evolueren. Dit is geen solitair proces, voor dominantie moet je de tegenspelers dwarszitten. De spelers plannen hun acties door de inzet van actiepionnen op vrije actievelden. Dit lijkt me een interessante pittige titel.

Goldsieber (stand 10-12)
Captain Jack’s Gold lijkt op het eerste gezicht een mooi uitgevoerd kinderspel met een piratenthema.
Stefan Dorra's Linie 1 is een heruitgave van het gelijknamige bordspel uit 1995. In dit legspel bouwen de spelers aan een netwerk van tramlijnen, waarmee ze hun geheime doelen proberen te verbinden. Niet alleen de vormgeving is aangepakt, maar ook het geluksafhankelijke dobbelen in de eindfase heeft een opknapbeurt gekregen. Speciale dobbelstenen bieden je nu de keuze tussen riskante en minder riskante manieren om de trams te laten rijden. Dit past wat mij betreft beter bij de tactische eerste fase van het spel.

Gry Leonardo (stand 4-114)
In het bordspel Magnum Sal [info] staat een Poolse zoutmijn in de 14e eeuw centraal. Iedere speler is de voorman van een mijnploeg. Je moet het zout zo efficiŽnt mogelijk uit de mijn halen (waarbij water voor overlast zorgt), het voor een goede prijs op de markt verkopen en vooral de bestellingen van de koning vervullen. Je wint het spel door het meeste geld te verdienen.

H@ll Games (stand 9-64)
Luna – Im Tempel der Mondpriesterin [info] is een bordspel van Stefan Feld. De spelers bewegen hun speelfiguren - novieten in een religieuze setting - langs allerlei actievelden, om uiteindelijk de meeste punten te verdienen. Omdat de speelfiguren beginnen waar ze de vorige beurt zijn geŽindigd, is beweging een belangrijke onderdeel van de planning ('worker movement').

Hans im GlŁck (stand 11-45/46/03)
Dominion BlŁtezeit is een nieuwe uitbreiding van Dominion. De set voegt 25 nieuwe kaarten aan het spelsysteem toe. Het centrale thema is rijkdom. Er zijn schatten met actiemogelijkheden, kaarten die schatten beÔnvloeden en erg sterke dure kaarten.
Loch Ness
is een familiespel van Ronald Wettering. De spelers proberen foto's te maken van het monster van Loch Ness. Je probeert jouw camera op de plek te richten waar het monster zal opduiken. Wees daarbij niet te voorspelbaar.
Ranking is een spel van Ralf zur Linde en Stefan Dorra. Iedere speler legt een gedekt fiche met een afbeelding op tafel, die samen met enkele neutrale fiches worden geschud. Na het omdraaien worden afbeeldingen beargumenteerd vergeleken. Hiermee probeer je onopgemerkt een hoge score voor jouw fiche te bemachtigen.

Hazgaard (stand 12-64)
In het kaartspel Intrigo proberen de spelers de nieuwe Doge van VenetiŽ te worden. De kaarten worden op een virtueel speelveld uitgespeeld. Met invloedkaartjes kun je kaarten verplaatsen of verwijderen.
In Takenoko [info] onderhouden de spelers een bamboeplantage. Met de opbrengst wordt een Pandabeer gevoed. De spelers telen drie soorten bamboe. Elke beurt voer je twee acties uit: nieuw land bemachtigen, irrigatiekanalen graven, de tuinman bewegen, de panda laten eten of een doelkaart trekken. Een weerdobbelsteen kan leuke extraatjes opleveren.

Homoludicus (stand 4-119)
In 4 Monkeys [info] probeer jij de slimste aap in het trainingsprogramma van NASA te worden. Op tafel vind je tegels met allerlei combinaties van kleuren en vormen. Met jouw handkaarten moet je de combinatie van zo'n tegel na-apen. Als dit lukt, leg je de tegel en kaarten op jouw scorestapel. Dit lijkt me iets voor liefhebbers van Set.

Huch (stand 5-89)
Fauna Junior is een kinderversie van het kennisspel Fauna. Campos is een tactisch legspel, waarbij gekleurde vakken worden gevormd, die je op het juiste moment moet waarderen. Met Welt der KŲlner en Das kleine KŲlnquiz kom je spelenderwijs van alles te weten over Keulen, Welt der Hamburger en Das kleine Hamburgquiz doen hetzelfde met Hamburg. In de Logicus-reeks verschijnen enkele solitaire denkspellen. Huch komt verder met Duitse edities van buitenlandse spellen, waaronder nieuwe titels van White Goblin Games en van Era of Inventions van Quined Games.

Hurrican (stand 12-36)
Het kaartspel Mr. Jack Pocket is afgeleid van het tweepersoonsspel Mr. Jack. Het speelveld bestaat uit negen straattegels, waarop de verdachten zijn afgebeeld. Holmes, Watson en hun hond lopen om dit speelveld en begluren daarbij rijen en kolommen in hun jacht op Jack. Ook dit spel bevat Nederlandstalige spelregels.

Hyptic (stand 4-102)
In het kaartspel Tornado Alert [info] jagen de spelers met hun fotocamera's op tornado's. Het is de bedoeling om de beste foto's te maken. Speelkaarten worden afgelegd op een centrale stapel. Door goed op te letten en op het juiste moment toe te slaan, probeer je de gewenste kaarten te bemachtigen. Volgens de Finse uitgever wordt dit spel ook voorzien van Nederlandstalige spelregels.

Iello (stand 9-45)
The Dwarven King (Le Roi des Nains) is een slagenspel van Bruno Faidutti, dat volgens de auteur losjes is gebaseerd op het Franse public domain kaartspel Barbu [info].
Biblios is een nieuwe uitgave van het kaartspel Scripts & Scribes [info].

Igramoon (stand 4-112)
In het bordspel Expedition Sumatra [info] proberen de spelers in de jungle van Sumatra wilde dieren te vangen voor een dierentuin. Door het draaien en keren van tegels baan je een weg door de jungle en ontdek je zeldzame dieren, die je op jouw schip moet laden. Soms kom je een inwoner tegen, die je dwingt om een gevangen dier vrij te laten. Tijdens het spel verandert de jungle doorlopend.

Indie Boards & Cards (stand 12-76 met Bambus)
Triumvirate [info] van Travis Worthington is een kaartspel voor twee spelers in een Romeinse setting. Door het uitspelen van kaarten bepaal je niet alleen welke Romeinse leider (Caesar, Pompeius of Crassus) tot keizer wordt gekroond, maar verkrijg je ook invloed op de individuele kandidaten.
Haggis
[info] is een kaartspel voor 2-3 spelers in de stijl van Tichu. Dit spel is ontworpen door Sean Ross.
The Resistance
[info] is een groepsspel, dat liefhebbers van Weerwolven zal aanspreken. Hier draait het om een groep vrijheidsstrijders, die is geÔnfiltreerd door spionnen van de regering. Deze spellen worden verkocht in de stand van Bambus Spiele.

Iron Games (stand 5-92)
Hellas [info] is een uitbreiding van het bordspel Peloponnes.
In het bordspel Porto Carthago [info] drijven de spelers handel in de haven en sturen ze schepen op pad. Het is met name de bedoeling om, ondanks de intriges van de medespelers, de meeste invloed in het paleis te verzamelen.

Isensee Spiele (stand 10-49)
In Geschenke fŁr den Radscha trek je door de woestijn op zoek naar een magische lamp en een vliegend tapijt voor de heerser. Bekende routes verdwijnen door de zandstormen, zodat je nieuwe wegen moet vinden om thuis te komen.

Jactalťa (stand 6-130)
Splits [info] is een abstract tweepersoonsspel met een speelduur van 5 minuten.

Japon Brand (stand 4-123)
Dit samenwerkingsverband van Japanse uitgevers komt ook dit jaar met een flinke hoeveelheid bord- en kaartspellen naar de beurs. Op hun website vind je een overzicht van de nieuwe titels, met hyperlinks naar meer informatie. Ik stip er hier een paar aan.

In het kaartspel Rainbow moet je als eerste jouw kaarten kwijtraken. Nobunaga is een kaartspel met een coŲperatief element. Catch Out is een blufspel, waarbij je de voorganger op een leugen moet betrappen. In Cat & Chocolate onderzoek je een spookhuis. Je bent lid van een van de twee geheime genootschappen. Je gebruikt jouw kaarten om de gevaren op gebeurteniskaarten te vermijden. De medespelers stemmen over het succes van jouw oplossingen. Het genootschap met de minste ongelukken wint het spel. R-Eco Recycle is een vervolg op het kaartspel R-Eco (dat onlangs door 999 Games is uitgebracht onder de naam Recycle). Je moet afval vervoeren naar de recyclingfabriek. Vervoer je te veel, dan moet je illegaal storten. In het kaartspel Mai-Star probeer je een succesvolle geisha te worden. Je gebruikt kaarten om jouw reputatie te verhogen of via klanten punten te verdienen. Het tweepersoonsspel RRR is een vervolg op het spel RR. Door het geschikt uitspelen van kaarten probeer je een speelveld van 3x3 velden te controleren. Van de Engelstalige beschrijving van het kaartspel Witchcraft kon ik geen soep koken. Het lijkt erop dat je medespelers moet beschuldigen van hekserij en zelf zo onschuldig mogelijk door het spel moet zweven (al zou laatstgenoemde bewegingsmethode in sommige kringen verdacht kunnen lijken). Er verschijnt verder een uitbreiding van Greedy Kingdoms. String Railway gaat niet over lingerie, maar is een treinenspel met opmerkelijk spelmateriaal: gekleurde touwtjes. Bus Stop is de bordspeluitvoering van het gelijknamige kaartspel. Je moet gelijksoortige passagiers vervoeren. In het bordspel Mars is Ours! vechten bedrijven letterlijk om de grondstoffen van Mars.

De leukste nieuwe titel is vermoedelijk het kaartspel Grimoire [info]. Iedere speler beschikt over een spreukenboekje, waarmee je elke ronde de speelvolgorde bepaalt en de toverspreuk van de dag kiest. De speelvolgorde bepaalt wie als eerste een questkaart mag kiezen, met de toverspreuk kun je extraatjes bemachtigen, medespelers lastigvallen of jezelf verdedigen. De questkaarten leveren winstpunten en andere voordelen op. De Vlaamse Kaartspellenreus (zonder hangoren!) is reeds voor dit spel gevallen.

Jira's Games (stand 4-115)
Goal! is een voetbalspel voor twee spelers. Je gooit in totaal zeven stenen, waarvan elke partij er maar vijf kan zien. Vervolgens combineren beide spelers een handkaart met een sterke dobbelcombinatie om een actie uit te plannen.
Bizzarie is een fantasievol partyspel, waarin de spelers gaandeweg al vragend een beeld van sprookjesmonsters opbouwen. Daarna is het raden geblazen (in de stijl van Dixit).

Kosmos (stand 12-17/20)
Die FŁrsten von Catan [info] is een ingrijpend verbouwde nieuwe versie van het Kolonisten kaartspel.
Voor een kleine donatie aan een goed doel krijg je een Catanvariant op een kaart van Oostenrijk.
Het kaartspel Die Sšulen der Erde is losjes gebaseerd op het gelijknamige bordspel (in Nederland bekend als De Kathedraal). Door het winnen van de juiste slagen probeer je grondstoffen en handwerkers te verzamelen. De combinatie van deze twee kaartsoorten is winstpunten waard. Er zijn ook nog een paar karakters die strafpunten opleveren en bonuskaarten die je een permanent extraatje geven.

De Duitse uitgave van High Five! is een mooi succes voor het redactieteam van 999 Games. Dit Nederlandse spel is het product van hun eigen 'Bring & Try stand'. Met dit spel bewandelt 999 Games de omgekeerde weg en verstrekken zij voor de eerste keer een licentie aan hun grootste Duitse licentiepartner.

In Friedemann Friese's Schwarzer Freitag kopen en verkopen de spelers allerlei materialen om zoveel mogelijk winst te maken. Omdat de aandelenmarkt zal instorten, is het zaak zoveel mogelijk goud te verzamelen. Aan het begin is goud nog goedkoop, maar heb je jouw geld ook hard nodig voor lucratieve aandelentransacties.
Strauβ Voraus!
is een heruitgave van het racespel Savannah Tails van de Schotse uitgever Fragor.
Der Pate
is een bordspel van Michael Rieneck over een in olijfolie handelende familie uit New York.
Eclipse - Biss zum Abendrot
is een bordspel naar aanleiding van de derde film uit die vreselijk kleffe Twilight reeks.
Turm Bauer
is een abstract bouwspel, waarin met grillige bouwstenen een toren wordt gebouwd.

Krok Nik Douil (stand 5-59)
In het bordspel Regents [info] strijden de spelers om het regentschap van Schotland, na het overlijden van koning Alexander III. De strijd draait om de meeste invloed op vijf verschillende terreinen (politiek, militair, religieus, financieel en handel).

Kuznia Gier
Pirates: Governor’s Daughter is een bewerkte tweede editie van een bordspel over piraten. Verder verschijnt een uitbreiding van het bordspel Kingpin.

Lautapelit
In Hornet [info] speelt iedere speler twee roofwespen, die bijennesten proberen te veroveren om honing te bemachtigen.

LEGO (stand 5-20)
De blokjesgigant gaat ook dit door met de spellenlijn. De nieuwe titels heten Atlantis Treasure, Harry Potter Hogwart's Challenge, Meteor Strike en Orient Bazar.

Libellud (stand 5-22)
Fabula is een nieuw spel van de makers van Dixit, het Spiel des Jahres van 2010. De spelers krijgen elementen van een sprookje aangereikt: een betoverde plek, vreemde voorwerpen enzovoort. Een speler vertelt het verhaal, terwijl de anderen zijn verzonnen hoofdpersonen spelen. Dit leidt tot een spel vol fantasie, vertelkunst en improvisatie. Dit spel wordt gedistribueerd door Asmodee.

Lookout Games (stand 9-15/40)
In Uwe Rosenberg's bordspel Merkator [preview] bezoeken koopmannen andere landen om goederen te kopen en/of contracten te vervullen. Hierdoor komen er betere contracten in omloop. De contracten leveren winstpunten op. Je kunt ze tijdens het spel ook liquideren voor de aankoop van speciale kaarten, waarmee je extra goederen en bonuspunten kunt verdienen.
In het bordspel Die Minen von Zavandor [info] ontwikkelen de spelers hun eigen mijnen. Tijdens het spel moet je zorgen voor voldoende opbrengsten, aan het einde gaat het om de meeste punten. Een geslaagde combinatie van blind bieden op betere kaarten en het ontwikkelen van jouw eigen mijn.
De Vulgari Eloquentia [info] is een bordspel van Mario Papini, dat zich afspeelt in ItaliŽ tijdens de middeleeuwen. De spelers verdienen punten door het verzamelen van manuscripten, het lezen van documenten en het verbeteren van hun sociale status.
In het bordspel Poseidon [info] wordt het spelprincipe van een 18xx-treinenspel losgelaten op de klassieke oudheid. De spelers controleren volken, ze sturen hun vloten op pad om met zeszijdige tegels handelsroutes te vormen en ze bouwen handelsposten. Uiteraard is het de bedoeling om aan het einde de rijkste stinkerd te zijn. Volgens de makers duurt deze 18xx-variant ongeveer twee uur. Deze belofte maakt 'm ineens erg aantrekkelijk.

Agricola the Goodies is een (Engelstalig) doosje met al die leuke spulletjes voor Agricola, die de afgelopen jaren al los werden verkocht.
Railroad Barons [info] is een kaartspel voor twee spelers, waarin spoorwegbaronnen aandelen in spoorwegmaatschappijen bemachtigen. Deze 18xx-variatie zonder speelbord en spoortegels staat hoog op mijn verlanglijstje.
Automobile [info] is een nieuwe editie van Martin Wallace's blik op de economie van de autoindustrie. Volgens mijn contact bij 999 Games zit dit uitstekende bordspel ook nog steeds in hun pijpleiding. Er verschijnt ook een luxe editie van dit spel, die je voor 80 euro op de kop kunt tikken. De standaarduitvoering van de nieuwe editie is vertraagd en komt enkele weken na de beurs uit.

Ludocortex (stand 6-505)
In Bruno Cathala's kaartspel Trolland ergeren de trollen zich aan de vele immigranten in hun rijk: mens, elf, goblin of dwerg. De ongewenste vreemdelingen worden het land uitgezet. Degene die de laatste kaart aan een vertrekkende groep toevoegt, krijgt de punten. Een onsmakelijk thema? Welnee, dit is gewoon een ludieke sneer naar onsmakelijke politiek. Misschien een geschikt spelletje voor de lunchpauze van ons nieuwe kabinet?

Ludonaute (stand 5-59)
In het coŲperatieve bordspel Yggdrasil [info] strijden Noorse goden als Odin, Thor en Freya tegen Loki en zijn aanhangers. De spelers verdedigen de mythologische wereldboom Yggdrasil tegen de oprukkende vijanden. De actieve speler trekt een vijandkaart, waardoor deze vijand oprukt en zijn vaardigheden inzet. Daarna voer je acties uit op verschillende werelden, om bondgenoten te winnen en vijanden te bevechten. Het spelsysteem wint als de slechterikjes bepaalde gebieden innemen.

Matagot (stand 12-07)
Agents Doubles [info] van Faidutti & Maublanc is een deductiespel voor twee spelers. Je probeert de identiteit van jouw spionnen geheim te houden, terwijl je de geheimen van de tegenstander probeert te achterhalen. 
In Takenoko [info] onderhouden de spelers een bamboeplantage. Met de opbrengst wordt een Pandabeer gevoed. De spelers telen drie soorten bamboe. Elke beurt voer je twee acties uit: nieuw land bemachtigen, irrigatiekanalen graven, de tuinman bewegen, de panda laten eten of een doelkaart trekken. Een weerdobbelsteen kan leuke extraatjes opleveren.
Felinia
[preview] is een nieuw spel van Michael Schacht. Volgens de auteur is het een bordspel over exploratie en handel, dat zich afspeelt in een wereld vol katachtige mensen. De spelmotor is een innovatief biedsysteem. Het dubbelzijdige speelbord zorgt voor twee speelniveau's. Er zijn Nederlandstalige regels bijgevoegd. Ik hoop dat ze de vreselijk slechte vertaler van Giants inmiddels aan de kant hebben gezet.

Mayday Games (stand 4-321)
King's Vineyard is een kaartspel over de druiventeelt. Door het uitspelen van kaarten planten de spelers druivenplanten, die vervolgens groeien tot ze de aangegeven lengte bereiken. Uiteindelijk oogst je de rijpe druiven, waarmee je punten verdient. Bepaalde combinaties leveren bonuspunten op. Door het spelen van meer kaarten kun je het speeltempo versnellen.

Mayfair Games (stand 11-41)
In Lords of vegas [info] ben je een projectontwikkelaar en casinobaas. Je bouwt en verbetert casino's, verhandelt vastgoed en gokt in andermans casino's. Een en ander levert tijdens het spel geld op, waarmee je jouw imperium vergroot. Aan het einde van het spel wil je met jouw bezittingen de meeste winstpunten verdienen.
Mogelijk is de nieuwe editie van het treinenspel 1830 al op Spiel 2010 verkrijgbaar, maar ik zou er niet te vast op rekenen.
Glenn's Gallery [info] is een bordspel van Reiner Knizia. Dit is een heruitgave van Members Only uit 1996. De spelers bieden/gokken op succesvolle kunstsoorten.

MESAboardgames (stand 4-318)
In het bordspel Caravelas staan de Portugese ontdekkingsreizen in de 15e en 16e eeuw centraal. Navigatie is een centraal spelelement, waarbij je gratis met de stroming kunt meevaren, maar een gerichte koers je navigatieschijfjes kost. Onderweg kun je positieve en negatieve gebeurtenissen activeren. In vreemde havens verdien je winstpunten en goederen, die je via een bijdrage aan een kunstwerk ook in punten kunt omzetten.

Moonster Games
In het kaartspel Gosu [info] voeren Goblins oorlog. Iedere speler vormt zijn eigen leger met krijgers, helden, magiŽrs en andere specialisten. Zo'n legertje bestaat uit drie rijen kaarten in drie verschillende niveau's. Elke beurt kun je een nieuwe goblin uitspelen, een goblin activeren, kaarten trekken of passen. Als iedereen heeft gepast, wint het sterkste leger de veldslag. Erg geluksafhankelijk, maar best wel lollig met twee spelers. Met een volle bezetting kon het ons niet lang boeien. Gosu is belachelijk duur voor een stapeltje speelkaarten in een veel te grote doos.

MŁcke Spiele
Het bordspel Namibia [info] speelt zich af in de koloniale tijd, waarin Duitsland dit gedeelte van zuidelijk Afrika controleerde. De spelers bemachtigen consessies voor de ontginning van goud, zilver, diamanten en koper. Ze winnen deze delfstoffen en bouwen aan de benodigde infrastructuur.
Het bordspel Ghawar is een tactisch spel over het claimen van de beste locaties in het gelijknamige olieveld.

Murmel (stand 12-76, gedeeld met Bambus)
Caminos [info] is een driedimensionaal strategisch spel voor twee spelers/teams. De spelers proberen twee tegenoverliggende zijden op het speelbord te verbinden met hun eigen speelstukken. Afhankelijk van het gebruikte speelbord varieren het aantal en de vorm van de te verbinden zijden.

Nestor Games
Vicious Fishes [info] is een legspel van de bekende Amerikaanse recensent Tom Vasel. Zes verschillende scholen vol vissen strijden om dominantie in hun deel van de zee. De spelers ondersteunen openlijk hun eigen vissoort en gokken in het geheim op een verliezende vissoort.

Nexus (stand 12-56)
Het bordspel Dakota [info] speelt zich af in het Wilde Westen. Een speler controleert een groep kolonisten of een indianenstam. Kolonisten exploiteren het land middels landbouw en industrie. Indianen gebruiken de natuurlijke grondstoffen en proberen het land zo lang mogelijk ongerept te laten. De spelers werken soms samen, maar zijn ook concurrenten. Ik meen me te herinneren dat de redactie van een belangrijke Nederlandse uitgever vorig jaar zeer gecharmeerd was van dit spelsysteem.

Magestorm [info] is een groot bordspel, waarin twee spelers veldslagen in een fantasywereld uitvechten. Het spelsysteem draait niet alleen om eenheden op het speelbord, maar heeft ook een intrigerend magiesysteem aan boord. Lijkt me een aanrader voor liefhebbers van Battlelore en dergelijke.

Olyphante
Een nieuwe editie van het partyspel Coyote. Iedere speler krijgt een kaart, die in een hoofdband wordt gestoken. De spelers kunnen hun eigen kaart niet zien. De kaarten tonen een aantal indianen of een speciale actie. Het is de bedoeling om het totale aantal afgebeelde indianen te raden. De actiekaarten zorgen daarbij voor verrassingen.

Onni Games
Aether [info & online game] is een abstract bordspel. De spelers plaatsen zeszijdige tegels en speelstukken op het bord. De speelstukken krijgen of verliezen kracht door de naburige tegels. Je moet zogenaamde Aethertegels winnen door ze met de meeste kracht te omringen.

PD-Verlag (stand 9-34)
Navegador [preview] is een bordspel van Mac Gerdts. Het speelt zich af in de tijd dat Portugal als wereldmacht de ene na de andere kolonie stichtte. De actiemotor is de van deze auteur bekende 'Rondell'. De spelers stichten kolonies, bouwen scheepswerven en fabrieken en leveren een bijdrage aan de bouw van kerken.
Antverpia
is een uitbreiding van het bordspel Hamburgum. De ene kant van het speelbord toont Antwerpen, de andere kant een nieuwe kaart van Hamburg.

Pearl Games (stand 4-319)
Deze nieuwe Belgische uitgever komt met zijn eerste bordspel Troyes [preview]. Iedere speler vertegenwoordigt een rijke Franse familie, die zijn militaire, religieuze en burgerlijke invloed probeert uit te breiden. De spelmotor bestaat uit het kiezen van setjes van 1-3 gelijkgekleurde dobbelstenen uit een pool van 18 stenen. Met de gekozen stenen kun je acties uitvoeren.

Pegasus (stand 12-01)
Duitse edities van de Dominionkloon Thunderstone en van de nieuwe editie van Kings & Things.
Junta: Viva el Presidente! [info] is een dobbelspel dat thematisch aansluit op het satirische bordspel Junta.
Firenze [info] is een bordspel van Andreas Steding. De spelers verzamelen materialen voor de bouw van torens in Florence. Als je eenmaal aan een toren bent begonnen, moet je elke ronde door blijven bouwen, anders stort de boel in. Je kiest de gewenste acties uit een rij met zes actiekaartjes. De eerste kaart is gratis, elke volgende kaart kost je een bouwsteen extra. Er zijn positieve en negatieve kaarten. Ook laatstgenoemden kunnen interessant worden, omdat je tevens de daarop afgelegde bouwstenen ontvangt.

Pfifficus Spiele (stand 5-110)
Een heruitgave van het bordspel Kaivai [info] in een kleiner formaat en met een nieuwe opbouw van de spelregels.
Het eerder aangekondigde bordspel Gold der Karibik is teruggehaald naar de ontwerptafel. In dit spel vervoeren handelaren goederen per schip tussen eilanden. Met de verkoop in de havens verdien je geld, dat nog niet veilig is voor de kanonnen van de medespelers. Met opdrachtkaartjes kun je geld verdienen dat wel meteen veilig is. Opmerkelijk detail: het schieten van de kanonskogels is een behendigheidspelletje.

Placentia Games (stand 9-09)
Florenza [info] leveren de spelers een bijdrage aan de ontwikkeling van Florence tijdens de Renaissance. De spelers huren beroemde kunstenaars in en financieren hun projecten. Voor de benodigde materialen en financiŽn zet je jouw arbeiders in op de juiste gebouwen. Lijkt me op het eerste gezicht een interessante pittige titel (met een fors regelboek).

Portal (stand 4-312)
Undead is een uitbreiding van het tweepersoons bordspel Stronghold. Het kasteel wordt nu belegerd door een Necromancer met een leger ondoden. Deze set bevat ook nieuwe invasiekaartjes en nieuwe kasteelgebouwen.
51st State [info] is een kaartspel, dat zich afspeelt in de Neuroshima speelwereld van deze uitgever. Je controleert een van de facties (mutants, traders, New Yorkers of Appalachians) en probeert jouw eigen land op te bouwen.

Prime Games (stand 5-55)
1860: Railways on the Isle of Wight [info] is een heruitgave van deze 18xx-variant.
The Great Fire of London 1666 [info] speelt zich af tijdens de verwoestende brand van 1666. De spelers bestrijden het vuur, terwijl ze af en toe een oogje dichtknijpen als de bezittingen van de tegenstanders gevaar lopen. Je krijgt punten voor jouw panden die het inferno doorstaan, maar ook voor de bluswerkzaamheden. Iedere speler heeft verder drie geheime doelen. Deze historische gebouwen moeten de brand zeker doorstaan.

Queen Games (stand 10-16/17)
German Railways (Preussische Ostbahn) is een zusterspel van Chicago Express. Uitbreidingen van Shogun en Fresko [info] staan ook op de releaselijst (die van Samarkand komt mogelijk later). Er komen verder heruitgaven van Dschunke en Show Manager. Suppenkasper van Michael Schacht, de nieuwe editie van Wallenstein en de uitbreiding verschijnen pas na Spiel.
Het Alhambra Kartenspiel [info] vertaalt het bekroonde spelsysteem terug naar een kaartspel. Alhambra begon ooit in Dirks eigen uitgeverijtje als het bordspel Capone, dat door Queen werd omgebouwd naar het kaartspel Stimmt so!. Er zijn zelfs speciale Nederlandse en Belgische uitvoeringen van dit Alhambra kaartspel.
Castelli
en Discover India zijn nieuwe bordspellen.

Quined Games (stand 5-41)
Era of Inventions [preview] is een economisch bordspel voor 3-5 spelers van de nieuwe Nederlandse auteur Anthony Daamen. De spelers zijn uitvinders, die roem en rijkdom nastreven met de patenten op hun uitvindingen. Met hun schaarse actieschijven kiezen de spelers hun acties, zoals het bouwen van fabrieken, productie van grondstoffen of het op de markt brengen van uitvindingen. Door een slimme inzet van acties, geld, grondstoffen en ontwikkelingen, probeer jij de meeste winstpunten te verzamelen.

Carson City: A New Beginning is een extraatje voor kopers van een Quined titel. Hiermee kun je jouw startpositie in het bordspel Carson City bepalen.

Ragnar Brothers (stand 5-55)
In Workshop of the World [info] staat de industriŽle revolutie in Engeland centraal.

Rallyman (stand 5-59)
In het racespel Rallyman [info] speel je de rol van een rallycoureur, die de aanwijzingen van zijn bijrijder moet volgen om zo snel mogelijk vooruit te komen zonder de controle te verliezen. Intrafin distribueert een editie met Nederlandstalige spelregels.

Ravensburger (stand 11-01)
Asara [preview] is een bordspel van Kramer & Kiesling. De spelers bouwen torens, waarvoor ze de beste bouwelementen proberen te verzamelen.
In het loopspel Krawall vorm Stall (Chicken Chase in Nederland) controleer je twee kippen, die je zo snel mogelijk naar de kippentop wilt brengen. Dit doe je door kuikens op de velden van het voederspoor te plaatsen. Daarmee verdien je renkaarten waarmee jouw kippen vervolgens de top kunnen bestormen.

R&D Games (stand 9-66)
Dit is het bedrijfje van de Britse spelauteur Richard Breese, bekend van de bordspellen uit de zogenaamde Key-serie (Keywood, Keydom, Keytown, Keythedral en Key Harvest). Dit jaar komt hij met een zesde spel in de serie, dat is ontworpen door een andere auteur, David Brain. In Key Market [info] controleer je een groepje werkers, waarmee je in acht seizoenen een winstgevend bedrijf opbouwt. In de fasen van elk seizoen voeren je werkers acties uit. Locatie, weer en seizoen beÔnvloeden de productie van gewassen, vee en luxe goederen. Op de markt kun je grondstoffen en goederen (ver)kopen. Je kunt werkers in een gilde onderbrengen, waar ze zich kunnen ontwikkelen. Het is uiteindelijk de bedoeling om de meeste pegels te verdienen. Key Market wordt uitgebracht in een oplage van 1.000 exemplaren. Je kunt een exemplaar reserveren bij de uitgever.

R&R Games (stand 4-229)
In het kaartspel Hey Waiter! [info] moet je de symbolen op jouw handkaarten handig combineren, om obers de juiste gerechten te laten serveren. Deze gerechten zijn pokerfiches in verschillende kleuren.
Er verschijnt verder een kleine uitbreiding van Masters of Venice [info].

Rebel.pl (stand 4-312)
In het tweepersoonsspel Basilica [info] werken twee meesterbouwers aan een kathedraal. Het bouwwerk bestaat uit tegels, met vier verschillende elementen. Op de tegels worden de speelstukken van de spelers geplaatst. Als de koning op bezoek komt, krijg je punten voor door jouw speelstukken gecontroleerde gedeelten.
In het bordspel K2 [info] bestuurt iedere speler een team van twee bergbeklimmers. Je probeert als eerste de top van de K2 te bereiken en vervolgens heelhuids terug te keren. Het spelsysteem is kaartgestuurd.

Red Glove (stand 9-56)
Loch Ness is een kinderspel over het monster uit dit wereldberoemde meer. De spelers willen foto’s van ‘Nessie’ maken. Je plaatst jouw toeristen op de oever en probeert daarna met de dobbelsteen het monster naar de juiste plek te krijgen. Je trekt fototegels uit een zak, waarmee je de kop, rug en staart van ‘Nessie’ vormt. Een combinatie van handig spel en geluk levert de beste foto op.
Jerusalem [info] is een meerderhedenspel met leuke extraatjes, dat zich afspeelt ten tijde van de kruistochten. De spelers strijden om de macht in de wijken van Jeruzalem, waar ze versterkingen, geld en/of winstpunten kunnen verdienen. Ingrijpende gebeurtenissen vragen daarnaast om speciale aandacht, omdat hiermee met ťťn druk op de resetknop complete districten worden weggevaagd. Deze liefhebber van meerderhedenspellen is zeer te spreken over deze titel.

Repos (stand 12-07)
7 Wonders [info] is een vlot ontwikkelingsspel. In elk van de drie ronden worden in zes stappen zes kaarten gedistribueerd via een 'draft' systeem. Iedereen speelt per stap zijn gekozen kaart tegelijkertijd uit, waarna de gevolgen worden bepaald en afgewikkeld. Hiermee verzamel je grondstoffen, ontwikkel je jouw koninkrijk enzovoort. Op Spiel is ook een gelimiteerde oplage van 777 exemplaren beschikbaar. Deze bevat een achtste wonder, het Belgische rolmodel Manneken Pis (echt waar, ik neem je niet in de zeik). Voorbestelling is mogelijk vanaf 15 september.

Le Donjon de Naheulbeuk [info] is een op een Franse strip gebaseerd coŲperatief spel, waarbij een groep avonturiers een stelsel van kerkers onderzoekt op jacht naar schatten. De vaardigheden van de avonturiers worden regelmatig getest, waarbij de desbetreffende spelers allerlei behendige fratsen moeten uithalen.
Tadaaam!
is een heruitave van Monstermaler van 2F-Spiele.

Rio Grande Games (stand 10-33)
Dominion Prosperity [info] is een nieuwe uitbreiding van Dominion. De set voegt 25 nieuwe kaarten aan het spelsysteem toe. Het centrale thema is rijkdom. Er zijn schatten met actiemogelijkheden, kaarten die schatten beÔnvloeden en erg sterke dure kaarten.

Sandtimer (stand 4-416) (update: 19-10)
E5 is een nieuwe uitbreiding van het kaartspel Experiment [info].

Schmidt Spiele (stand 11-03)
Die verbotene Insel is de Duitse versie van Matt Leacock's coŲperatieve spel Forbidden island. Dit is in feite een vereenvoudigde en iets vlottere versie van het spelsysteem van Pandemie. Dit spel heeft een leuker thema en mooier spelmateriaal. White Goblin Games komt volgend jaar met een Nederlandse editie.
Qwirkle
[info] is de Duitse editie van het gelijknamige legspel.
Boxxy
[info] is een woordspel met dobbelstenen.
Take it or leave it
[info] is een dobbelspelletje, waarbij opdrachtkaartjes aangeven welke stenen je moet sparen.
Penta
[info] is een solitair puzzelspel van Knizia, waarbij je grillig gevormde speelstukken passend moet afleggen.

Sierra Madre Games (stand 9-31)
High Frontier [info] is Phil Eklund's bordspel over de exploratie en exploitatie van de melkweg. De spelers sturen hun ruimteschepen op pad, zoeken naar een goede balans tussen snelheid en brandstofverbruik, ontdekken en claimen nieuwe planeten, bouwen daar fabrieken en ontdekken aldus nieuwe technologieŽn. Met de High Frontier Expansion [info] kun je het spel meteen uitbreiden.

Sinonis (stand 4-225)
In het bordspel Show Business is iedere speler de manager van een band, die een van vijf verschillende muziekstijlen speelt. Je huurt muzikanten in, stimuleert ze om prachtige songs te schrijven, beinvloedt de media, probeert trends te voorspellen, saboteert de plannen van de concurrentie, boekt winstgevende concerten enzovoort.

Smiling Monster Games (stand 6-808)
Deze nieuwe Duitse uitgever presenteert Guided Lands [info], een spelsysteem voor veldslagen met miniaturen.

Soylent Games (stand 6-217)
Deze nieuwe Duitse uitgever presenteert zijn eerste bordspel Interstellar Mayhem [info]. Iedere speler bestuurt een ruimteschip in een asteroÔdenveld en probeert zoveel mogelijk vijandelijke schepen neer te halen.

Sphinx Spieleverlag (stand 9-31)
Bij Im Bann der Mumie [info] speelt een speler een Egyptische mummie, die probeert om enkele grafrovers het leven zuur te maken.
Rotaris [info] is een abstract tweepersoonsspel. Zeg maar 'Vijf op een rij' met draaiende ringen op het speelbord.
Spiele entwickeln 2010 [info] is een boek van de Fachtagung Spieleautoren GbR.

Spielbox (stand 11-50)
Het tijdschrift Spielbox presenteert het zesde nummer van deze jaargang. De Duitse editie bevat twee extraatjes: Carcassonne: Die Pest (een uitbreiding met zes nieuwe tegels en chips voor ongedierte) en een kaart voor het kaartspel Wizard Extreme.

Spiele-Idee (stand 4-414)
Martin Schlegel's bordspel Key West [info] speelt zich af in de paradijselijke Florida Keys. Het is de bedoeling om toeristen, kunstenaars en ondernemers te lokken. Daartoe worden bruggen gebouwd, plantages aangelegd en sigarenfabrieken gesticht. Het is ook mogelijk om op zee naar schatten te duiken. Bonustegels worden elke ronde via een blinde veiling verdeeld, waarbij de laagste bieder geen tegel maar wel een financiŽle injectie ontvangt. Iedere speler kan aanvankelijk elke ronde twee acties uitvoeren, die je met bonustegels kunt versterken. In latere rondes is het lastiger om eerder gekozen acties opnieuw uit te voeren. Met de acties voer je de handelingen uit die je later veel punten moeten bezorgen. Update 16 oktober: Horst Rokitte, de eigenaar van deze eenmansuitgeverij, is begin oktober plotseling overleden. Zijn familie heeft besloten om zijn nagedachtenis te eren met een sobere aanwezigheid op Spiel.

Spieltrieb (stand 6-132)
In Der Blaue Kristall [info] staat duurzame energie centraal. De spelers leggen namelijk zonnepanelen aan.
In het abstracte tweepersoonspel Eynsteyn [info] probeer je beide zijden van het speelbord te verbinden.
Jets [info] is een dolle race met zwevende auto's, dat zonder speelbord wordt gespeeld.
Patolli [info] is een traditioneel spel van de Azteken.

Steffen Spiele (stand 11-61)
Findevier is een variatie op het spelprincipe van spellen als Memory, met vier diersoorten op houten schijfjes.
Scho K.O.
is een legspel voor twee spelers, waarbij witte en donkere chocoladetegels elkaar bestrijden. Je probeert zelf te groeien en de andere tegels weg te snoepen.
Sedici
is een abstract puzzelspel voor ťťn of twee speler(s). Je probeert jouw tegels zo te leggen, dat er voor de tegenspeler geen zet mogelijk is.

Stratelibri (stand 6-308)
Olympus is een nieuw bordspel van de auteurs van Kingsburg. De spelers heersen over Griekse stadstaten. In elke stad draait het om bevolking, cultuur, militaire macht en productie van graan, vlees en vis. Elke ronde stuur je jouw drie priesters naar de 10 goden, om daar steun te vragen. Daarbij krijgt de als eerste gearriveerde priester de meeste hulp van een god. Hulp is er in alle soorten en maten, waaronder ongerief voor medespelers. De laatstgenoemde bonus is ook te realiseren via militaire macht. Met de verzamelde grondstoffen bouw je gebouwen, die extraatjes en/of winstpunten opleveren. Dit is een kandidaat voor mijn verlanglijstje. Helaas is de verkrijgbaarheid op Spiel onzeker.

Stronghold Games (stand 9-10)
Een heruitgave van Code 777 van Alex Randolph.
Het tweepersoonsspel Confusion: Espionage and Deception in the Cold War.
Het bordspel Survive: Escape from Atlantis!.

Strothmann-Spiele (stand 4-404)
In het bordspel i9n [info] proberen de spelers rijke olievelden te ontdekken. Het olieboren wordt afgewikkeld via een vernuftig systeem met 'ponskaarten'. Gaandeweg wordt de kans op succes kleiner, omdat nieuwe ponskaarten eerdere openingen afdekken.

Surprised Stare Games (stand 4-116)
In het abstracte bordspel Totemo [info] bouwen de spelers op een houten speelbord totempalen uit losse speelstukken. De plaatsing van de stukken hangt af van de eigen en de naburige kleuren. Hiermee verdien je winstpunten en zo nu en dan een bonus als je op de juiste velden op het scorespoor landt.

Treefrog (stand 5-51)
Het bordspel Age of Industry [info] is gebaseerd op het spelsysteem van Brass. Diverse aanpassingen zorgen voor een vlotter spelverloop en een kortere speelduur. Bijkomend voordeel: de twee verschillende speelborden hebben een eigen karakter.
London
[preview] is een kaartspel over de geschiedenis van de Britse hoofdstad, vanaf de vernietigende brand uit de 17e eeuw tot aan het einde van de 19e eeuw. De spelers verzamelen speelkaarten, die ze vervolgens via een actie kunnen uitspelen. Deze kaarten beelden allerlei aspecten van Londen uit. Met een andere actie beheer je jouw stad. Dan activeer je jouw uitgespeelde kaarten, om o.a. winstpunten of geld te verdienen. Aankoop van land is ook belangrijk, voor winstpunten en reductie van armoede in de stad.

Twilight Creations
Bij deze uitgever werken vast geen vegetariŽrs. Twilight Creations brengt aan de lopende band spellen over zombies op de markt. In het bordspel Zombie Survival maak je een fort van jouw eigen huis, om de binnendringende zombies te weerstaan. Een goede bevoorrading is cruciaal. Het gevechtssysteem is een combinatie van dobbelen en behendigheid. Je dobbelt in de deksel, waar je bij voorkeur op het hoofd van de daar afgebeelde zombie wilt landen.

Vainglorious Games
In het kaartspel Armorica liggen twee reeksen met zes open kaarten op tafel: Romeinen en GalliŽrs. De spelers kiezen om de beurt eerst een GalliŽr, daarna een Romein. Je moet kiezen vanaf de rechterkant van de rij. Graansymbolen op eerder verzamelde kaarten bepalen uit hoeveel kaarten je mag kiezen. Andere symbolen geven je toegang tot exclusievere Romeinen, of leveren winstpunten of voedsel op. Aan het einde van elke ronde moet je 'ondervoede' kaarten afleggen. Omdat je grote setjes met verschillende kleuren wilt sparen (de score stijgt progressief), is het soms fijn om ongewenste kaarten te lozen. Een prima kaartspel, vlot, tactisch en met een toefje planning.

Valley Games (stand 5-99)
Bargain Hunter is een nieuwe versie van Uwe Rosenberg's kaartspel Schnšppchen Jagd.

Wattsalpoag Games (stand 5-02)
In Last Call: The Bartender Game [info] beheert iedere speler een cocktailbar met meerdere flessen drank. De flessen wisselen tijdens het spel regelmatig van eigenaar. Je hebt de juiste dranksoorten nodig om de cocktails op jouw kaartjes te maken. Missende dranksoorten compenseer je met ijsblokjes, maar dit is niet goed voor jouw score. Proost!

Whats your Game? (stand 12-89)
In het bordspel Vinhos kruip je in de huid van een Portugese wijnboer. Je legt o.a. wijngaarden aan, oogst druiven, koopt gebouwen en wijnkelders, laat de wijn rijpen en doet elke drie jaar mee aan een grote wijnbeurs, waar de wijnen worden gekeurd. Dan hoop je dat de keurmeesters juist op zoek zijn naar de kwaliteiten die jij in jouw wijn hebt verwerkt. Er zijn ook andere manieren om aan geld en/of punten te komen. Uiteraard is het leven van een wijnboer ook afhankelijk van de natuur. Geld en andere materialen zijn schaars. De acties kies je op een vierkant actiespoor (weer eens wat anders dan een 'Rondell'), waar je goed moet plannen. Volgens de eerste berichten is dit pittige economische bordspel een lekkernij voor veelspelers (die niet vies zijn van een fikse speelduur). Mijn verlanglijstje heeft dit spel alvast gehaald.

White Goblin Games (stand 5-01)
Pied Piper [preview] is een uitbreiding van het bordspel Rattus. Inca Empire [preview] is een bewerkte heruitgave van het bordspel Tahuantinsuyu. Norenberc [preview] is Andreas Steding's bordspel over middeleeuwse koopmannen en gildes. Khan [preview] is de vierde nieuwe titel. In dit tactische legspel worden Mongoolse generaals op pad gestuurd om nieuwe gebieden te 'veroveren'.

Deze spellen kun je tijdelijk voorbestellen tegen een gereduceerd tarief en met (beperkt voorradige!) exclusieve spelbonussen. Voor Inca Empire zijn dit vier extra zonnekaarten, voor Norenberc acht extra tegels, voor Khan vier gouden bonusfiches en voor Pied Piper vier bijzondere karakters (Robin Hood, Dracula, Jeanne D’Arc en Merlijn).

Winsome Games (stand 10-66)
SNCF is een vlot treinenspel van Winsome Games eigenaar John Bohrer. Het pittiger treinenspel West Riding Revisited is een inhoudelijk bewerkte heruitgave van West Riding van de Nederlandse auteur Han Heidema. Texas & Pacific is een vlot treinenspel van John Bohrer. Er verschijnen verder uitbreidingen van Baltimore & Ohio (Maine Lumber), PreuŖische Ostbahn (Oldenburg) en Age of Steam (Poland).

Ystari (stand 12-07)
Industry
[info] is een inhoudelijk en grafisch bewerkte heruitgave van Michael Schacht's intrigerende bied- en ontwikkelingsspel Industria [recensie].
Het bordspel Mousquetaires du Roy [info] is uiteraard gebaseerd op De Drie Musketiers van Alexandre Dumas. Een team van 1-4 musketiers strijdt tegen de gemeenschappelijke vijand Milady. Tijdens het spel moeten de musketiers allerlei samenzweringen op verschillende locaties verijdelen. Voor het einde van de rit moeten ze de juwelen van de koningin terugvinden. De musketiers hebben meerdere acties tot hun beschikking. Milady kan zichzelf blootgeven en Rochefort in de strijd werpen.

Z-Man Games (stand 9-28/68)
Inca Empire
is een bewerkte heruitgave van het bordspel Tahuantinsuyu [preview].
Cities [recensie] is een heruitgave van het gelijknamige leg- en puzzelspel van de Nederlandse spelauteur Martyn F. De spelers bouwen aan hun eigen stad vol tegels met gebouwen en andere bezienswaardigheden, waarop toeristen voor winstpunten zorgen.
Merchants of the Middle Ages is een heruitgave van Wolfgang Kramer en Richard Ulrich's handelsspel Die Hšndler.
Duel of the Giants [info] is een tactisch bordspel over tankslagen aan het oostfront tijdens WOII. Het spel bevat enkele plastic miniaturen van tanks een een Stuka.
De Vulgari Eloquentia [info] is een bordspel van Mario Papini, dat zich afspeelt in ItaliŽ tijdens de middeleeuwen. De spelers verdienen punten door het verzamelen van manuscripten, het lezen van documenten en het verbeteren van hun sociale status.
Merchants & Maurauders [info] is een bordspel over piraten, dat onder de naam Age of Piracy een paar jaar boven de markt heeft gehangen. De oorspronkelijke versie sneuvelde toen de Duitse uitgever Pro Ludo zijn bedrijfsvoering omgooide. In Merchants & Maurauders streef je als koopman of piraat naar het grootste fortuin. Een goed bewapend schip en een capabele bemanning zijn van groot belang. Er wordt namelijk regelmatig een robbertje gevochten. White Goblin Games komt volgend jaar met een Nederlandse editie.

Zoch (stand 11-15)
In het tactische behendigheidsspel Safranito [info] moet je de juiste munten in schalen werpen, om uiteindelijk de vereiste mix aan specerijen te verzamelen.
Flinke Stinker
[info] is weer zo'n lollig loopspel met een geheugenelement, waarop Zoch het patent lijkt te hebben. Stinkdieren lopen een race, waarbij ze last hebben van een puma en ander ongerief.
Heckmeck Junior
[info] is een kinderversie van het dobbelspel dat in Nederland bekend is als Regenwormen.
Fifty Fifty [info] is een kaartspelletje van Knizia. De spelers proberen de juiste gezichthelften te verzamelen.
Mord im Arosa [info] is een 'krimispel' in een driedimensionale uitvoering. Dit speelt zich af in een in spelerskringen bekend hotel.
In het bordspel Mille Grazie [info] is de actieve speler een edelman, die naar de stad op zijn reiskaartje wil reizen. De snode medespelers vertegenwoordigen de rovers, die hem op in het geheim gekozen plekken proberen te overvallen.
Husch Husch Kleine Hexe [info] is een geheugenspelletje voor kinderen. Gekleurde schijfjes zijn verborgen onder heksenmutsen.
Geistesblitz [info] is een reactiespelletje met twee varianten, waarbij speelkaarten aangeven welke voorwerpen je moet pakken.
Pig 10 [info] is een kaartspelletje voor kinderen, die cijferkaarten moeten afleggen en optellen.
Er verschijnt verder een mini-versie van Hoppladi Hopplada! in een blikje (999 Games brengt dit blikje uit onder de naam Konijnen Hokken).

Meer informatie volgt............

Zie de releasepagina's voor meer informatie over nieuwe spellen.

Comic Action 2010

Ook dit jaar wordt Spiel gecombineerd met Comic Action, een evenement voor liefhebbers van comics in alle soorten en maten. Je vindt er stands met strips, posters, video's en merchandise. Tientallen tekenaars signeren hun werk (waaronder Bill Morrison van The Simpsons), uitgevers presenteren gelimiteerde beursedities van nieuwe strips en comics. 

Gegevens Spiel 2010

Organisator: Friedhelm Merz Verlag GmbH & Co. KG.
Locatie: Messe Essen.
Data: donderdag 21 t/m zondag 24 oktober 2010.
Openingstijden: 10.00-19.00 uur, zondag 10.00-18.00 uur.
Entreeprijzen: 
- dagkaarten: € 11,50 (tot 12 jaar € 6,50).
- dagkaarten vanaf 10 pp: € 10,-- (tot 12 jaar € 5,50).
- passe-partout: € 27,-- (tot 12 jaar € 15,50).
- passe-partout vanaf 10 pp: € 24,-- (tot 12 jaar € 13,50).
- familiekaart: € 26,-- (2 volw. & 2 kids tot 13 jaar).

Kaarten zijn t.z.t. onder meer te bestellen via Eventim.

Routebeschrijving:
Per auto via Arnhem naar Autobahnkreuz Oberhausen, Autobahn 3 richting Düsseldorf en Köln, vervolgens heb je twee mogelijkheden:

  1. bij Autobahnkreuz Kaiserberg naar de A40 richting Essen, ten slotte afrit Essen-Holsterhausen, waarna je de borden "Messe/Gruga" kunt volgen. Deze route loopt door het centrum van de stad.
  2. bij Autobahnkreuz Breitscheid naar de A52 richting Essen, ten slotte afrit Essen-Rüttenscheid, waarna je de borden "Messe/Gruga" kunt volgen. Bij deze route rijd je een tikje om, maar vermijd je het centrum.

Meer informatie: routekaart.

Per trein via Oberhausen naar Essen Hbf, en dan verder met de U-Bahn (lijn 11) naar het Messe/Grugapark (halte: Messe Ost).

Het beursterrein ligt aan de Norbertstrasse.

Handige links:
Spielbox online: Duitstalig overzicht van de nieuwe spellen.
Essen: o.a. informatie over hotels en pensions.
Merz Verlag: de website van de organisator (incl. plattegronden).
Comic Action: de website van de organisator.
Spieltage Traveler's Guide: tips voor de spellentoerist.


Agenda > Kalender > Spiel > Preview


Top