Agenda > Verslagen > Spiel 10 > Verslag

Internationale Spieltage
SPIEL 2010
Messe Essen 21.-24. oktober 20
10

Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV - Deel V - Deel VI
komspiel.gif (6620 bytes)

Zondag 24 oktober sloot Spiel 2010 na vier dagen speelplezier de deuren. Volgens het slotbericht van de organisator heeft de 28e editie van de Internationale Spieltage 154.000 bezoekers uit alle werelddelen naar het beursgebouw gelokt. Dit is een stijging van 2.000 bezoekers ten opzichte van het record van vorig jaar. Ook op andere terreinen zijn records gesneuveld. Dit jaar waren er 786 standhouders uit 32 landen, die meer dan 650 nieuwe producten presenteerden. Een minder geslaagd record was het tempo waarmee de bezoekers donderdag naar binnen mochten. Door een defect kassasysteem stonden de bezoekers 60-90 minuten in de kou. Toen ik tussen de middag even naar buiten ging, stond er nog steeds een rij tot aan het metrostation. ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’…… het was donderdagmorgen lekker rustig in de hallen. In de loop van de middag werd het ouderwets druk. Dit gold helemaal voor de vrijdag, waarop je in de voorste hallen weer over de hoofden kon lopen.

Tijdens de persconferentie bleek dat de ‘traditionele’ gezelschapsspellen in 2010 uitstekend voor de dag komen in het totale marktsegment. De omzet in kinderspellen is dit jaar met 15% gestegen, de omzet in familiespellen met 11%. Voor de verzamelkaartjes is 2010 geen topjaar. Door het ontbreken van een hype, zit deze spelsoort in de min.

De gemiddelde verkoopprijs van nieuwe spellen heeft deze beurs vermoedelijk een recordhoogte bereikt. In Duitsland werden de prijzen van spellen jarenlang kunstmatig laag gehouden. De waardebeleving van de consument kende grenzen, die de grote Duitse uitgevers niet durfden te nemen. De eerste barst werd veroorzaakt door Days of Wonder. Deze Franse uitgever weigerde de prijs van Ticket to Ride te dumpen na de winst van het Spiel des Jahres in 2004. In de jaren daarna trok Spiel steeds meer buitenlandse uitgevers, die er helemaal geen moeite mee hebben om hun verkoopprijzen stevig neer te zetten. Met name de Fransen en de Italianen zitten nergens mee. Een kaartspel met een paar stukjes karton voor 40 euro, een bordspel in een gangbaar formaat voor 50 euro, het kan anno 2010 zomaar. Sinds Asmodee de meeste Franstalige touwtjes in handen heeft, hoef je geen scherpe prijzen meer te verwachten. Ook sommige Duitse uitgevers lijken hierdoor te worden geÔnspireerd. De meeste Nederlandse uitgevers vielen dit jaar in positieve zin op.

De keerzijde van de recordmedaille is het enorme overaanbod aan spellen. Er komen tegenwoordig zo waanzinnig veel titels op de markt, dat het overgrote deel bij voorbaat kansloos is. De economische levensduur van het gemiddelde spel lijkt tegenwoordig ťťn jaar te zijn. Dit zag je terug in de dumpstands, waar relatief recente titels voor een prikje werden verkocht. Daar kon je voor 100 euro zomaar 10-15 mooie bordspellen op de kop tikken. Als ik me niet geroepen zou voelen om via dit verslag veel nieuwe titels te presenteren, zou de financiŽle prikkel van geduld ook bij mij een rol spelen.

Het enorme spellenaanbod maakte het gevoelde gebrek aan speeltafels alleen maar groter. Door commerciŽle belangen zijn de zones met vrije speeltafels reeds in de jaren negentig gesneuveld. Sindsdien is het aantal kleine uitgevers met piepkleine stands flink gegroeid. Hierdoor is de balans tussen nieuwe spellen en speeltafels verstoord. Voor veelspelers met een exotische smaak kan de beurs het motto ‘Komm, spiel mit!’ steeds minder waarmaken.

Het kostte me dit jaar moeite om aan dit verslag te beginnen. De berg met nieuwe spellen voor veelspelers was dit jaar zo waanzinnig hoog, dat het onmogelijk is om in dit verslag ook maar in de buurt van volledigheid te komen. Het hoogteverschil tussen de berg en dit verhaal wordt zo groot, dat de verslaglegging in deze vorm onbevredigend begint te worden. Een heroverweging van mijn aandacht voor Spiel krijgt zeker een plek in de beschouwingen over de toekomst van deze website. Hoe dan ook, ik hoop dat ik ondanks de vele gaten ook dit jaar enig leesplezier kan bieden. Als dit is gelukt, is dit voor een groot deel te danken aan de hulp van Niek Ederveen, Bob Schubert en Det Wilmink.Lees verder in deel II van dit verslag

Agenda > Verslagen > Spiel 10 > Verslag


Top