Update: 23-10-10

Agenda > Kalender > Spiel > Vrijdag

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2010
Messe Essen 21 - 24 oktober 2010
 

Spiel 2010 - impressie vrijdag

Goed nieuws voor de liefhebbers van Japanse spelletjes. De douane heeft de nieuwe spellen vrijgegeven, waardoor Japon Brand vanaf vrijdagmiddag kon beginnen met de verkoop c.q. het wegwerken van de stapel reserveringen.

Liefhebbers van Thunderstone hebben minder geluk. De promokaartjes voor dit deck building spelsysteem waren vrijdagmiddag nog niet gearriveerd. Over deck building gesproken. Het kaartspel Ascension is zeer populair. Spelers vallen in grote hoeveelheden voor deze vlotte en elegante vertegenwoordiger van het genre.

Michael Schacht organiseerde bij Abacus weer een zoektocht naar de naam voor een nieuw kaartspel. In een grijs verleden leidde zoiets tot de titel Coloretto.

Het stevige wijnspel Vinhos heeft de beurs niet gehaald, maar bij Eggert Spiele vond ik een smaakvol alternatief. Grand Cru bleek met vijf spelers (waarvan sommigen ruim de tijd namen om hun dingetje te overdenken) een hele zit, maar ik heb me geen moment verveeld. De opbouw en exploitatie van een wijngaard zorgen hier voor een aangename spelbeleving. Eggert had nog exemplaren van de gelimiteerde editie in de aanbieding. Blijkbaar was het plan om deze houten dozen alleen per post te versturen niet zo goed gevallen bij de veelspelende consument. Soit, plan aanpassen en overgaan tot verkoop op de beurs. Waarvoor dank!

Kaigan van Ascora Games is mij ook goed bevallen. Het mechanisme voor het kiezen van de acties leidt tot een leuk psychologisch spelletje tussen de spelers. Je wilt zo graag een lange rij met mooie acties, maar voor je het weet gaat een medespeler met de buit aan de haal. Het spel is smaakvol uitgevoerd, maar ik ben een beetje teleurgesteld over de keuze om van het tweede speelbord (waarop de landtegels liggen) een papieren kaart te maken. Aan de andere kant is dit wel weer zo passend voor een spel over het tekenen van een Japanse landkaart anno 1.800.

Japan is het einddoel van Navegador, de jongste telg uit de Rondellfamilie. Op een langwerpige wereldkaart bevaren Portugese ontdekkingsreizigers de oceanen van Portugal tot Japan, om daar nieuwe gebieden te ontdekken en kolonies te stichten. De actiemotor is de bekende Rondell, waarop de meeste acties maar ťťn keer voorkomen. Als je te veel acties overslaat, zinken jouw schepen bij bosjes, wat ook in dit spel geen goede zaak is. Het is dus zaak om de acties voorzichtig te plannen, wat botst met de constante wens om meer, meer en meer te willen. Ik ontdekte in mijn eerste potje dat verantwoord omgaan met de financiŽn geen kwaad kan. Ga je van start met een gat in de hand, loop je een paar ronden lang serieus achter de feiten aan. Het is zaak om snel een geoliede geldmachine op te zetten, waarna je kunt beginnen met het verzamelen van de gewenste zaken en de bijpassende 'winstpuntenverdubbelaars'. Navegador is meer een economisch groeispel dan een spel over exploratie van onbekende streken. De laatstgenoemde activiteit is namelijk niets meer dan het verzamelen van houten schijfjes voor punten en het incasseren van een financiŽle bonus. Niks mis mee, maar wel handig om te weten als je er iets anders van verwacht.


een vroege en origineel gespelde versie van de jaarlijkse ScoutAktion

 

Tot later...........

>>

Foto's: Bob & Erwin


Agenda > Kalender > Spiel > Vrijdag


Top