Update: 23-10-10

Agenda > Kalender > Spiel > Zaterdag

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2010
Messe Essen 21 - 24 oktober 2010
 

Spiel 2010 - impressie zaterdag

De zaterdagmorgen is mijn laatste dagdeel op de beurs. Ik sluit deze reeks impressies af met een paar spelindrukken van Niek, een paar losse flodders en enkele foto's. Begin november volgt hier een uitgebreider verslag.

De Duitse herfstvakantie heeft ook dit jaar voor een goede spreiding van bezoekers gezorgd. Het leek deze zaterdagmorgen zelfs rustiger dan donderdag.

Phalanx Games Nederland was dit jaar niet present met een stand. Het lijkt er sterk op dat deze tak van de 999-groep op ijs is of wordt gezet. Geplande nieuwe releases zijn uitgesteld, afgesteld of overgeboekt naar 999 Games. Gelukkig hebben ze de laatste route gekozen voor Automobile, Martin Wallace's uitstekende bordspel over de autoindustrie. Dit spel wordt gemaakt door de fabrikant die ook verantwoordelijk is voor bijv. Vinhos en de nieuwe spellen van Queen Games. De Nederlandse editie wordt nu in de loop van november verwacht.

999 Games is inmiddels meer dan een uitgever van licentietitels. Dit jaar hebben ze voor het eerst een licentie bij een buitenlandse uitgever ondergebracht, High Five! bij Kosmos. Ik begreep op de beurs dat er ook gegadigden in andere landen zijn. Volgend jaar komt 999 Games met meer eigen projecten, waaronder twee interessante titels van buitenlandse auteurs.

We hebben even gebabbeld met de Amerikaanse uitgever Stronghold Games. Die is duidelijk bezig met het veroveren van een plek in veelspelerland. Naast de licentie van Outpost heeft Stronghold voor 2011 een tweede collectors item in de pijpleiding: een nieuwe versie van McMulti.

Het nieuwe kaartspel Die Säulen der Erde van Kosmos kreeg bij ons een gemengde ontvangst. Aan de ene kant zijn ze erin geslaagd om de van het bordspel bekende veredelingsmotor (van grondstoffen naar winstpunten) te vertalen naar een kaartspel. Daar houdt het feest der herkenning eigenlijk wel op. Het kaartspel is namelijk een slagenspel, waarop je relatief weinig invloed kunt uitoefenen. Met drie spelers had ik nog een beetje gevoel van controle. Ik begreep van Det dat er met vier spelers weinig speelplezier overbleef.

Stinkend rijk worden met aandelen: dat is het doel van Schwarzer Freitag, een andere titel van Kosmos. Aandelen worden vertegenwoordigd door houten koffertjes. Er zijn vijf verschillende kleuren, die uiteraard elk een eigen koers bewandelen. Bij de start van het spel wordt de markt willekeurig gevuld met koffertjes. Koop je een aandeel, dan betaal je de huidige koers, pakt het koffertje achter je zichtscherm en legt dezelfde kleur koffer uit de markt apart. Liggen vijf koffers apart, dan veranderen de koersen. De markt wordt willekeurig aangevuld, en afhankelijk van het extra aanbod veranderen de koersen. Dit kan zowel naar boven als naar beneden. De fluctuaties zijn enorm. Aangezien je weinig geld tot je beschikking hebt (het is net het echte leven), kun je krediet opnemen (waarvoor je regelmatig rente moet betalen) of aandelen verkopen, terug aan de markt. Dat levert meteen geld op en devalueert de koers van het betreffende aandeel. Ook als er vijf aandelen verkocht zijn, worden markt en koersen weer bijgewerkt. De onzekerheid van de aandelen doet je verlangen naar iets betrouwbaarders. Dat is natuurlijk zilver. Hiervan weet je tenminste zeker dat de prijs alleen maar stijgt. Die kun je tussentijds ook verkopen, maar uiteindelijk eindigt het spel als de zilverkoers het plafond bereikt heeft en dan is de speler met het meeste zilver winnaar (al mag je dan nog wel al je aandelen verkopen en zilver inslaan). De totale grilligheid van het spel kon ons in de eerste kennismaking niet overtuigen. Misschien gaat het op de beurs ook zo, maar dan was ik liever met een minder waarheidsgetrouw spel aan de slag geweest. (tekst Niek)

Je probeert in Verona invloed in bepaalde stadsdelen te verkrijgen. Iedere speler heeft een aantal opdrachtkaarten waar 3 verschillende wijken op staan. Lukt het om in elke wijk van een kaart een familielid te hebben, dan toon je je kaart. Die is winstpunten waard, en soms mag je ook nog een actie uitvoeren (zoals een familielid van een ander uit een wijk verwijderen). Om de familie te verspreiden, leg je om de beurt een fiche gedekt in een wijk. Daarna worden de wijken afgehandeld in een volgorde die de spelers bepalen. Alle fiches van de wijk worden opengedraaid. Een intrigefiche kan familieleden verplaatsen, met geweld kun je een rivaal de wijk uitwerken en met omkoping kun je een eigen familielid de wijk inkrijgen. Andere spelers die in de wijk aanwezig zijn, kunnen proberen dit tegen te gaan (het intrigegevolg voorspellen, met soldaten bieden aangevuld met dobbelstenen, of met geld bieden). Elke ronde is er ook nog een algemene opdrachtkaart voor de speler die het meest in bepaalde groepen wijken vertegenwoordigd is. Een degelijk spel, vol met vertrouwde elementen. Ons proefpotje met twee spelers kon echter niet bekoren - er was duidelijk teveel plek op het bord om de conflicten op te zoeken. (tekst Niek)

Lino is Chislaine van den Bulk's nieuwe abstracte bordspel voor twee spelers. In Lino leg je om de beurt een steen van je eigen kleur. Leg je de laatste steen in een rij (horizontaal, verticaal of diagonaal), dan scoor je evenveel punten als er stenen in die rij liggen. Met één steen kun je meer rijen sluiten en dus extra punten behalen, maar je moet je punten wel zelf claimen. Nadat alle stenen gezet zijn, krijg je nog eens 10 bonuspunten voor elke 4 op een rij in de eigen kleur, tot maar liefst 40 voor 7 op een rij. Vooral met deze punten wordt het spel beslist. Spelers met ervaring in 4 of 5 op een rij (go-bang of renju) hebben een duidelijk voordeel. Het variabele bord dat je aan het begin 'verbouwt', zorgt voor afwisseling. Nog meer afwisseling komt in het spel als je de andere kant van de bordtegels gebruikt. Nu leveren onbezette velden op het einde ook nog punten op, en kun je op sommige plaatsen ook scoren door er meer stenen omheen te leggen dan je tegenstander. (tekst Niek)


Chislaine demonstreert haar spel

Chislaine was tevreden over de belangstelling voor haar nieuwe spel. Ze vertelde me dat meerdere buitenlandse winkeliers Lino willen inkopen. Ook zou een belangrijke Duitse distributeur geïnteresseerd zijn. Een andere bron van tevredenheid was het winnen van de BDKJ Kinderspieletest, een verkiezing waarbij 1.454 Duitse kids zelf hun 'Lieblingsspiel des Jahres' hebben gekozen. In de categorie 5-9 jaar won haar kaartspel Mausgeflippt de hoofdprijs. De prijs wordt op 12 november uitgereikt tijdens de spellenbeurs Darmstadt spielt.

Ik heb zaterdag aan het begin van de middag nog even een blik op de ScoutAktion van Fairplay geworpen. Op dat moment stond het geweldige 7 Wonders bovenaan. Ik gniffel elk jaar weer over het gehijg dat deze lijst genereert. Een titel duikt op in de top, waarna volksstammen als een gek achter zo´n spel aan gaan rennen. Bijvoorbeeld de beursvoorraad van het Belgische Troyes is inmiddels op. Ik vind de lijst een leuke actie, maar neem de ranking meestal met een korreltje zout. Alhoewel, ik heb van de top 14 op de volgende foto 13 titels in huis. Ben ik dan toch een stiekeme scoutvolger?


halverwege de zaterdag: een Waalse staatsgreep

Martin Wallace's London staat bijvoorbeeld niet op deze lijst, maar lijkt zeer enthousiast te worden ontvangen. De speeltafels zitten vol, de op de beurs aanwezige exemplaren zijn inmiddels uitverkocht en de respons van de spelers lijkt zeer positief. Misschien wordt  tegen het einde van de beurs een eindsprint ingezet. Ik moet nog een weekje geduld betrachten. Door de problemen bij de fabrikant zijn de spellen zo laat uitgeleverd, dat mijn voorbestelde doosje pas na de beurs kan worden verstuurd.

Het lijkt erop dat de Goblins dit jaar goede zaken hebben gedaan. Rattus en Pied Piper waren uitverkocht. Om niet helemaal zonder te zitten, ging de speciale kleine uitbreiding los in de verkoop. Deze bevat de karakters Robin Hood, Dracula, Jeanne D’Arc en Merlijn. Als extraatje zit het kaartje van de rechter erbij.

Ik sluit af met een plaatje van mijn nieuwe spellen. In deze stapels ontbreken met name titels van de grote Duitsers en van de Franstalige uitgevers. De krenten uit die pap komen nog wel via andere routes binnen.

Bedankt voor jouw aandacht, begin november volgt er meer.

^

Foto's: Erwin


Agenda > Kalender > Spiel > Zaterdag


Top