Agenda > Verslagen > Spiel 1999

Internationale Spieltage
SPIEL '99
Deel II


Terug
komspiel.gif (6620 bytes)

Heel veel kaartjes

Het Duitse familiebedrijfje Adlung is gespecialiseerd in kaartspelletjes. Volgend jaar bestaan ze tien jaar en mogen ze trots terugkijken op een catalogus met meer dan 20 kaartspellen. Tijdens Spiel '99 pakten ze fors uit met maar liefst acht nieuwe titels.


heel veel kaartspelletjes

Bambuti is een kaartspel voor 2 spelers over Afrikaanse maskers. De maskers worden heen en weer geschoven. Wie heeft de beste collectie als de jungledrums stoppen? Dschungel is een kaartspel voor 2-4 spelers, die proberen in drie etappes een weg door de overwoekerde jungle te vinden. Lao Pengh is een kaartspel voor 2-6 spelers. De spelers proberen kraanvogels en draken op 3 stapels af te leggen. Pas op: als er 3 gelijke dieren, kleuren of getallen op elkaar liggen, mogen de andere spelers protesteren en moet je kaarten terugnemen. Ocean is een legspel voor 2-6 spelers, waarbij je punten verdient met het vissen in de oceaan. Grijp je kansen, want voor je het weet wordt de buit voor je neus weggevist. Pisa is een steekspel voor 3-5 spelers, waarbij je zelf bepaalt hoe goed of slecht je kaarten zijn. Niet helemaal zelf, de stem van de andere spelers is ook van belang. Puls is een stressverhogend spel voor 3-6 spelers in de traditie van spellen als Dots, waarbij snel reageren bepalend is. Pijlen bepalen wie mag afleggen, getallen en kleuren bepalen waar. 
Take off
is een kaartspel voor 2-4 spelers. Vliegroutes worden geveild en luchtvaartmaatschappijen proberen hun vliegtuigen winstgevend in te zetten.
NIX
is een mooi cadeau voor hen die niet weten wat ze willen: een wit doosje vol blanco speelkaarten!


da's inderdaad nix

999 Games

De boys van 999 Games waren als vanouds druk met hun vrolijke verkoopspektakel. Voorzien van Alpino- en andere petjes luidden ze met hun rinkelende bellen de ene na de andere stuntverkoop in. De leukste actie was een aanbieding van Vino, het nieuwe bordspel van Goldsieber. Als je een Vino kocht, mocht je ter plaatse een glaasje rode wijn opslobberen. Zo te zien hadden de mannen ook in de avonduren gepimpeld, de wallen onder de ogen werden dikker naarmate de beurs vorderde.

Vlak voor de beurs lag Andromeda, de nieuwe titel van Alan Moon, in de spellenwinkels. Dit is een geslaagd bordspel over de kolonisatie en ontginning van planeten. De spelers handelen (ruilen van kaarten), om de juiste combinaties te verkrijgen. Kaarten worden ingeleverd voor de ontwikkeling van ruimteschepen, technologische vooruitgang en de bouw van handelscentra. Een leuk onderdeel is de zogenaamde "planetenring", een plastic "asbak" die de rol van een dobbelsteen op waardige wijze overneemt. 

Tijdens de beurs werden ook twee nieuwe titels uitgeleverd. Stephensons Rocket, het legspel met treinen en aandelen van Knizia. Ik heb het zelf nog niet gespeeld, maar vernam enthousiaste geluiden van de speeltafel achter mij. Het doorlezen van de spelregels genereerde twee reacties: één van herkenning (een vleugje Acquire en Durch die Wüste) en één van afgrijzen (dit is een van de meest ontoegankelijke regelboekjes die ik ken). Elfenkoning is een kaartspel dat is gebaseerd op het bekroonde bordspel Elfenland. Alan Moon is uiteraard ook hier de auteur. Deze keer geen spelbord, maar wel gebiedskaartjes. Het "verhaal" is niet veranderd: scheur op allerlei aparte transportmiddelen door Elfenland. Na één keer spelen is me opgevallen dat je elkaar in Elfenkoning flink kunt naaien. Het spel barst van de hindernissen en andere gemene trucs. Dit kaartspel kan goed op eigen benen staan - een aanrader! Neem de vermelde speelduur wel met een grote korrel zout, dit kaartspel duurt langer dan Elfenland zelf.

Michael Bruinsma was natuurlijk apetrots met het succes van De Kolonisten van Catan. Hij feliciteerde Teuber met het winnen van de Speelgoed van het Jaar verkiezing in Nederland en trakteerde hem op ons nationale product (denk de klederdracht erbij, dan lijkt Michael precies op Frau Antje :-).


Teuber & Bruinsma

Ik gun ze deze prijs van harte, maar ben en blijf van mening dat 999 Games betere spellen in het assortiment heeft (denk aan El Grande).

Een trip door de fantasyhal

Hal 6 is de laatste jaren het domein van de uitgevers van bijzondere spellen in allerlei soorten en maten. Hier vind je de meest exotische rollenspelsystemen, hardcore wargames, prachtige tinnen miniaturen en natuurlijk vooral veel verzamelkaartspellen. Het viel me dit jaar op dat Magic minder nadrukkelijk aanwezig was dan in voorgaande jaren. Natuurlijk waren er verkopers van losse kaartjes (waaronder de sympathieke heren van de Blue Troll), maar de grote hoeveelheden ruilende spelers van voorheen heb ik dit jaar niet gezien. Misschien werd dit veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de Amigostand in hal 11, misschien is het toch een teken aan de wand?

Door de grote hoeveelheid kleine stands loop je in hal 6 altijd het gevaar om allerlei leuke zaken over het hoofd te zien. Gelukkig zijn er nog aardige Belgische spelers (Johan Francois - bedankt!), die je op sleeptouw nemen richting een Franse uitgever met een grappig kaartspelletje. Zoon is een luchtig kaartspel in een "fantasysetting" van de Franse uitgever Yeti. Iedere speler krijgt een set kaartjes, die je in rijen op tafel legt. Vervolgens start je een spel op een denkbeeldig schaakbord. Het spel zelf doet sterk denken aan Stratego. Je probeert namelijk de "vlag" van je tegenstander te slaan. De kaartjes tonen eenheden c.q. monsters, waarmee je over het imaginaire spelbord beweegt. Ieder kaart toont een diagram met de bewegingsmogelijkheden van de desbetreffende eenheid, alsmede de gevechtskracht. Die gevechtskracht is overigens variabel, in elke kaarthoek staat in principe een andere waarde. Als je een kaart van je tegenstander "slaat", kiezen beide spelers een "kaarthoek" uit. De kaarten worden omgedraaid en de gevechtskracht wordt vergeleken. Zoon is geen diepgaande kost, maar speelt wel lekker weg. Het spel wordt uitgebracht in meerdere setjes, die elk twee legers bevatten.

In hal 6 kon je ook terecht bij Fantasy Flight Games, de uitgever van spellen als Twilight Imperium en het zeer populaire Disk Wars. Tijdens een gesprekje met een van de eigenaars, bleek dat ze in onderhandeling zijn met een Nederlandse distributeur. Wie weet, zit er een Nederlandse versie van Disk Wars in de pijplijn. Ze zijn trouwens zelf druk bezig met een "revised edition" van Disk Wars, de eerste expansie "Moon over Thelgrim" is ook bijna klaar. Ze presenteerden verder hun nieuwe bordspel Thunders Edge, net als Twilight Imperium en Battlemist een spel uit de "Hexplay" reeks (geen vast spelbord, maar losse zeskantige gebiedstegels). Thunders Edge is een strategisch spel, waarbij de spelers strijden om de controle over de gelijknamige planeet en elkaar o.a. bevechten met gevechtsrobots (dat ruikt een beetje naar Battletech). 

85ste verjaardag Mens Erger Je Niet

Bij Schmidt Spiele vierden ze de 85ste verjaardag van hun klassieker Mens Erger je Niet. Het spel werd in 1907 ontwikkeld door Josef Friedrich Schmidt, waarna in 1914 een eerste productieserie volgde. De eerste oplage van het spel was bepaald geen hit. Schmidt doneerde deze exemplaren aan het Duitse leger. Na de eerste wereldoorlog verspreidde het spel zich over Duitsland, waarna het uiteindelijk doorbrak. Het jubileum werd o.a. gevierd met een luxe uitgave in een metalen doos. Deze set bevat naast allerlei varianten en extra regels ook exemplaren van twee van Mens Erger Je Niet afgeleide spellen: een dobbelspel en een kaartspel. De laatstgenoemde spellen waren commercieel (en inhoudelijk?) niet succesvol. Deze luxe doos lijkt een slimme manier om van onverkoopbare voorraden af te komen.

Niet spelen, maar lezen

Het klinkt misschien vreemd, maar mijn mooiste aankoop tijdens Spiel '99 was geen spel, maar een heruitgave van een boek van Erwin Glonnegger (mooie voornaam!). Das Spiele-Buch is een gebonden boek met informatie en foto's over bord- en legspellen uit alle delen van de wereld. In honderden boeiende artikelen vind je hier informatie over de oorsprong, regels en geschiedenis van talloze spellen. Dit boek is een ware spellenbijbel, een "must" voor iedereen die zich in de achtergrond van spellen interesseert. Das Spiele-Buch wordt uitgegeven door het Drei Magier Verlag (ISBN 3-9806792-0-9).


een prachtig boek

Intergame......?

De afgelopen jaren was Spiel het toneel van het spellentoernooi Intergame. Dit was in feite het EK gezelschapsspellen, waaraan spelers uit tal van landen deelnamen. Ze streden in teams van 4 spelers om de prijzen voor het beste team en voor de beste individuele speler. Het toernooi ging dit jaar niet door, omdat meerdere uitgevers blijkbaar geen trek hadden om de benodigde spellen ter beschikking te stellen.

Babes

Precedence is een Amerikaanse uitgever met een paar interessante licenties op zak. In Essen presenteerden ze Tomb Raider, een verzamelkaartspel dat is gebaseerd op het populaire computerspel. Het computerspel is vooral populair door het hoge "babe-gehalte" van hoofdpersoon Lara Croft. Deze digitale jongedame brengt het hoofd van menig puber op hol. Een andere licentie is een verzamelkaartspel over de uitstekende SF-serie Babylon 5. Een van de vrouwelijke hoofdpersonen was Susan Ivanova, gespeeld door de Amerikaanse actrice Claudia Christian. Deze aantrekkelijke en vriendelijk glimlachende dame was aanwezig en - tegen betaling - bereid foto's te voorzien van haar handtekening. Op sommige foto's was ze dermate spannend gekleed, dat ze Lara Croft van de troon stootte als "babe van de beurs" (sorry Karin :-). Claudia Christian siert ook de cover van Immortal: Millenium, een nieuw rollenspel over onsterfelijke wezens met bovennatuurlijke krachten die strijden met een buitenaardse levensvorm.

Spiel werd dit jaar voor het eerst gecombineerd met de nieuwe beurs Comic Action, een vooralsnog kleinschalig spektakel voor de liefhebbers van strips en comics. Vooraf hoorde je her en der bange geluiden van spelers, die vreesden dat Comic Action zou knagen aan de ruimte van Spiel. Niets bleek minder waar. De capaciteit van hallen 6 en 8 werd vergroot, waarmee de comics hun eigen plek kregen. Ik ben absoluut niet geïnteresseerd in comics en strips, maar heb toch met plezier door dit deel van de beurs gewandeld. De strips, posters en actiefiguren boden een visueel aantrekkelijk schouwspel. Over aantrekkingskracht gesproken, een van mijn vrienden liep op een stand met comics af: "wat zijn dat voor spellen? Die dozen heb ik nog nooit gezien". Ook de oren werden gekieteld, maar niet altijd in de positieve zin van het woord. In een hoek stond een podium, waarop o.a. een Duits bandje een nummer van de Chili Peppers verkrachtte, nota bene in de Duitse taal. Gelukkig was de bassist geen 100% kopie en werd ons een Duitse variant van de gebruikelijke naaktshow bespaard (een live gepresenteerde Bratwurst was me toch echt te ver gegaan).Lees verder in deel III van dit verslag

Agenda > Verslagen > Spiel 1999


Top