Spellen > Recensies > 1655 Habemus Papam

1655 Habemus Papam

Erwin - 2012


Het kaartspel 1655 Habemus Papam was in oktober 2010 een van de aangename verrassingen van Spiel 2010. De Duitse uitgever DDD was er in geslaagd om veel speelplezier in een klein paars doosje te proppen. Van 999 Games zijn we al jaren gewend dat ze de Duitse markt goed in de gaten houden, dus verbaasde het mij niet dat dit kaartspel op hun radar verscheen. De Nederlandstalige editie liet toch even op zich wachten, maar in augustus 2011 kwam er eindelijk witte rook uit de schoorsteen. In dit kaartspel voor drie of vier spelers proberen de spelers de nieuwe Paus te worden door zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Het spelmateriaal bestaat uit vier stapels speelkaarten, vier soorten edelstenen (diamant, robijn, safier en barnsteen), geldkaartjes, opdrachtkaartjes, een startspelerfiguur en zichtschermpjes. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een scherm, twee opdrachtkaartjes en een startkapitaal van 10 edelstenen en 20 geld. Jouw geld en edelstenen bewaar je tijdens het spel achter jouw scherm.

Het kaartaanbod is verdeeld over vier stapels. De eerste stapel bestaat altijd uit één kaart, de kamerheer, die nieuwe edelstenen en de startspelerkaart oplevert. De tweede stapel bevat kardinaalkaarten, waarmee je bij de eindtelling stemmen verdient. De derde stapel bestaat uit politiekkaarten, een mix van notabelen en een dodelijke gebeurtenis. Sommige notabelen moet je goed in de gaten houden, omdat een speler met een complete set zeer veel stemmen kan verdienen. De vierde stapel bevat actiekaarten, waarmee je leuke voordeeltjes kunt bemachtigen of medespelers kunt dwarszitten. Het omkopen van kardinalen is bijvoorbeeld een geliefde methode om jouw score te verbeteren ten koste van een ander.

Elke ronde worden vier nieuwe speelkaarten aangeboden, waarop de spelers blind bieden met hun edelstenen. Voor het bieden mag iedere speler eerst één actiekaart spelen. Een bod bestaat uit 0-3 stenen. Wie de meeste stenen biedt, mag als eerste één van de actuele kaarten kiezen. Bij een gelijk aantal wint de bieder met de duurste edelstenen. Is de stand dan nog gelijk, dan is de positie van de startspelerfiguur bepalend.

Halverwege het spel duikt de zwarte rook op in de kardinaalstapel. Dan moeten de spelers een van hun opdrachten afleggen en krijgen ze geld voor hun verzamelde kardinalen. Als uiteindelijk de witte rook (een van de onderste kaarten in de kardinaalstapel) opduikt, is het spel voorbij en tellen de spelers hun stemmen. Je krijgt o.a. stemmen voor individuele kardinalen, voor bepaalde kaartcombinaties en voor een vervulde opdracht. Je kunt ook nog geld inwisselen voor stemmen, waarbij de ruilverhouding afhankelijk is van de hoeveelheid Mazarin-kaarten die je bezit. De speler met de meeste stemmen is de winnaar.

Ten slotte

Ik vind 1655 Habemus Papam een geslaagde combinatie van gokken, plannen en pesten. Uiteraard is blind bieden soms een tikje frustrerend, omdat je regelmatig meer biedt dan achteraf nodig blijkt. Maar als je jouw voorraad edelstenen met beleid beheert, het actuele kaartaanbod goed weet te wegen en op de juiste momenten een stevig bod op tafel legt, kun je de frustratie in toom houden. De waarde van het actuele aanbod wisselt sterk. Het is van groot belang te letten op het gevaar van bepaalde actiekaarten en de forse impact van sommige notabelen bij de eindtelling. Het is uiteraard net zo belangrijk om bij een voor jou oninteressante mix geen edelstenen te verspillen. De linke actiekaarten zorgen voor directe interactie, waarbij spelers soms in een heuse wapenwedloop verstrikt raken, die pas tegen het einde tot ontlading komt. 1655 Habemus Papam biedt inderdaad veel speelplezier in een klein doosje. Helaas werkt de fletse vormgeving van de doos niet uitnodigend, waardoor dit leuke spel vermoedelijk niet in grote hoeveelheden over de toonbank zal gaan.

Titel: 1655 Habemus Papam
Auteur: Christoph Bauer
Uitgever: 999 Games / DDD Verlag
Aantal spelers: 3 - 4
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 15,-
 


Spellen > Recensies >
1655 Habemus Papam


Top