Spellen > Recensies > Take 5!

Take 5!

Erwin Broens - 1997


Take 5! (Duitse titel: 6 Nimmt!) bestaat uit 104 speelkaarten, genummerd van 1 t/m 104. Op de kaarten staan tevens een of meerdere runderen afgebeeld, in de zin van "je bent een rund als je met vuurwerk stunt". Deze runderen zijn strafpunten, die je zelf probeert te vermijden en je medespelers van harte gunt.

Iedere speler krijgt tien kaarten. Per beurt kiest iedereen een van zijn kaarten. Deze kaarten worden in oplopende volgorde aangelegd achter de op tafel liggende startkaarten. De speler met de laagste kaart begint enzovoort. Op deze wijze ontstaan oplopende reeksen van kaarten. De speler die de zesde kaart van een reeks neerlegt is de pisang: Take 5!, d.w.z. hij moet de eerste vijf kaarten van de rij tot zich nemen. De op deze kaarten afgebeelde runderen bepalen het aantal strafpunten dat hij voor zijn kiezen krijgt. Na tien ronden is het over en telt iedereen zijn strafpunten. Er worden meerdere potjes gespeeld, totdat iemand 66 of meer runderen heeft verzameld. Dit is de grote verliezer, degene met de minste runderen is de winnaar.

Take 5! is het leukst met veel spelers. Het spel is dan lekker wild, de strafpunten vliegen je om de oren. De ontwikkeling van de rijen is dan zeer onvoorspelbaar. Je denkt een veilige kaart te spelen, maar voor je het weet heb je een enorme veestapel te pakken. Bij minder spelers verloopt het wat rustiger. Als je dan met de volledige voorraad kaarten speelt, weet je niet welke kaarten wel en welke niet in het spel zitten. Het verdient aanbeveling om dan met minder kaarten te spelen. Take 5! is een van de leukste kaartspellen in mijn collectie. Het zit goed in elkaar, speelt lekker vlot en is zeer verslavend.

In 2001 was een Nederlandse versie van Amigo verkrijgbaar. Deze is in het najaar van 2002 vervangen door de editie van 999 Games. Van de Duitse versie van Amigo zijn in tien jaar tijd meer dan 1,3 miljoen exemplaren verkocht. In 2005 heeft Amigo een speciale jubileumeditie uitgebracht. Deze versie van het spel is verpakt in een tinnen doosje. Het regelboekje is aangevuld met acht varianten, waaronder een toernooispel.

Titel: 6 Nimmt! / Take 5!
Auteur: Wolfgang Kramer
Uitgever: Amigo / 999 Games
Aantal spelers: 2 - 10
Speelduur: 30 minuten
Prijs: ong. 7

Bijzonderheden:
Deutscher Spiele Preis '94Spellen > Recensies >
Take 5!


Top