Spellen > Recensies > Adam & Eva

Adam & Eva

Erwin Broens - juli 2004


Dit kaartspel speelt zich af in een paradijselijke omgeving, waar twee spelers zich vermaken in een wereldberoemde appelboomgaard. Het speelveld bestaat uit vier bomen, waaraan appels in vier kleuren groeien. De spelers verzamelen deze appels tijdens de vier speelronden en proberen hiermee de meeste winstpunten te verdienen. Losse appels zijn 1-8 punten waard, setjes leveren een bonus op.

Aan het begin van een ronde bevat elke boom twee appels. Iedere speler begint de ronde met zes speelkaarten. De speelkaarten hebben een waarde van 3-9 punten in de kleuren rood, geel, blauw of groen. Er zijn drie jokers met een waarde van 2-4 punten en één kaart met een slang. Wie aan de beurt is, biedt zijn tegenstander één van zijn kaarten aan. De tegenstander beslist vervolgens wie de kaart krijgt. Als hij de kaart zelf neemt, legt hij deze aan zijn kant naast de boom met dezelfde kleur. Als hij de kaart aan de tegenstander laat, moet die speler de kaart aan zijn kant naast de passende boom leggen. Bij een joker mag je kiezen naast welke boom je de kaart aflegt. De kaart met de slang wordt ook op deze wijze uitgespeeld. Degene die deze kaart krijgt, neemt een aangelegde kaart van de tegenstander tezamen met de slang uit het spel.

Het aanbieden en plaatsen van kaarten gaat door totdat aan de kant van één speler 6 kaarten liggen (5 kaarten als de slang is uitgespeeld). Dan krijgt de andere speler automatisch alle overgebleven handkaarten, die hij aan zijn kant naast de passende bomen aflegt. Daarna volgt een puntentelling, waarbij per boom wordt vastgesteld hoeveel invloedpunten de spelers daar hebben uitgespeeld. De speler met de meeste invloedpunten krijgt de appel met de hoogste waarde, de tegenstander krijgt de overgebleven appel. De spelers bewaren deze appels op hun scoreborden. Elke appel levert het afgebeelde aantal winstpunten op. Als je sets van vier appels met dezelfde waarde verzamelt, verdien je per set 5-15 bonuspunten. De appels met de lagere waarden leveren dan de meeste bonuspunten op. Na vier speelronden zijn de spelers uitgeplukt en wint degene met de meeste punten.

Ten slotte

Het plaatje op de cover wekt mogelijk de indruk dat Adam & Eva een simpel kinderspelletje is. Dit is zeker niet het geval. Adam & Eva is een subtiel tweepersoonsspel, dat liefhebbers van de betere titels uit de reeks van Kosmos / 999 Games goed zal smaken. Het uitspelen van de kaarten is een feite een variant op het bied- en kiessysteem van San Marco en functioneert ook goed in dit spel. Het bieden en kiezen heeft hier voldoende pit, omdat je ook rekening moet houden met de scoremogelijkheden op de lange termijn. De bonuspunten voor de lagere appelfiches kunnen immers flink oplopen. Ten slotte sluiten thema en spelverloop uitstekend op elkaar aan. Je probeert immers de tegenstander te verlokken tot handelingen, waar hij achteraf mogelijk spijt van krijgt. Adam & Eva is een aanwinst voor de "fun for 2" reeks van Ravensburger.

Titel: Adam & Eva
Auteur: Aaron Weissblum 
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 14,-


Spellen > Recensies >
Adam & Eva


Top