Spellen > Recensies > Adel Verplicht

Adel Verplicht

Erwin Broens - mei 2004


Klaus Teuber was ook ruim voor zijn tophit De Kolonisten van Catan een succesvolle spelauteur. Zijn leukste "oudje" was het blufspel Adel Verpflichtet, het Spiel des Jahres van 1990. Dit spel heeft een bijzondere waarde, omdat het voor veel buitenlandse spelliefhebbers de eerste kennismaking met het betere Duitse gezelschapsspel was, onder meer dankzij een Engelstalige editie van Avalon Hill. Jumbo haalt in 2004 een bewerkte versie naar Nederland, die je nu ook met zes spelers kunt spelen.

Adel Verplicht is een blufspel voor 3-6 spelers, met een hoog "ik denk, dat jij denkt, dat ik denk"-gehalte. Het is de bedoeling om veel kaarten met kunstvoorwerpen en prullaria te verzamelen, deze kaarten in tentoonstellingen te tonen en daardoor als eerste het einde van het scorespoor rond het spelbord te bereiken. Iedere speler begint het spel met een bescheiden collectie van vier voorwerpen.

Elke ronde kiest iedere speler eerst in het geheim in welke locatie hij wil handelen: in het veilinghuis of in het kasteel. Vervolgens speelt iedereen in het geheim een tweede kaart, waarmee je in de desbetreffende locatie een bepaalde actie uitvoert.

In het veilinghuis kun je een nieuwe kunstkaart kopen, die je met een van jouw chequekaarten betaalt. Iedere speler heeft een eigen setje cheques. Deze sets hebben verschillende waardes. Zo valt de ene set op door een cheque met een hoge waarde en moet een andere set het meer hebben van sterke "middenmoters". De totale waarde van elke set is gelijk. In het veilinghuis kun je ook een diefkaart spelen, om de cheque van een medespeler te stelen. Als meerdere spelers een dief spelen, verhinderen te veel graaiende handen een snelle greep uit de kassa en kan niemand de cheque stelen.

In het kasteel kun je een tentoonstellingkaart spelen. Dan laat je een collectie kunstvoorwerpen zien en mag je een aantal velden vooruit op het scorespoor. De hoeveelheid stappen hangt af van de positie van de voorste speelfiguur. Zo'n tentoonstelling moet uit minimaal drie kaarten met dezelfde of opeenvolgende letters bestaan. Als meerdere spelers een tentoonstelling spelen, gaan alleen de twee grootste tentoonstellingen vooruit. Helaas lokken tentoonstellingen niet alleen kunstliefhebbers, maar ontmoet je met enige regelmaat ook dubieuze types in het kasteel. Als een andere speler een dief naar het kasteel heeft gestuurd, dan steelt deze één kaart uit elke tentoonstelling en voegt deze kaarten aan zijn eigen collectie toe. Een mooie manier om gratis jouw eigen collectie uit te breiden! Als iemand een detective heeft gespeeld, worden alle uitgespeelde diefkaarten in de gevangenis gesmeten, waar ze een aantal beurten blijven liggen. Als een detective dieven vangt, mag de desbetreffende speler een aantal velden vooruit op het scorespoor. Als je achteraan ligt, is een detective zeer interessant. De positie op het spoor bepaalt namelijk hoeveel velden je mag bewegen.

Het spel eindigt zodra een speler een van de vakken op het eindveld bereikt. Dan laat iedereen zijn grootste tentoonstelling zien en mogen de bezitters van de grootste en de op één grootste collectie acht respectievelijk vier velden vooruit. Daarna wint degene die vooraan ligt.

Ten slotte

Adel Verplicht is een prima bordspel, dat zich ondanks de ouderdom goed staande weet te houden tussen de nieuwe generatie gezelschapsspellen. De kern van het speelplezier wordt hier gevormd door bluffen, een beetje gokken en vooral het inschatten van jouw medespelers. Strategie en/of tactiek spelen een bescheiden rol. Het is prettig om in je eentje een locatie te bezoeken, zodat je met een lage cheque een mooi voorwerp kunt kopen of veilig een tentoonstelling kunt spelen. Of dit je lukt, hangt vaak af van de grilligheid van jouw medespelers, al kun je meestal aardig inschatten welke acties in meer of mindere mate zinvol zijn voor de concurrentie. Zorg er in ieder geval voor dat jouw twee dieven niet samen in de gevangenis belanden, want dan word je in het kasteel wel erg voorspelbaar. Kijk ook uit welke en hoeveel kaarten je in een door dieven bezochte tentoonstelling laat zien. Het is funest als een mooie reeks op een kwetsbaar punt wordt verbroken. 

Adel Verplicht is een aanrader voor liefhebbers van het betere blufwerk. Zorg dan wel voor voldoende medespelers, want dit spel komt het beste tot zijn recht met meer spelers. Men heeft regels voor twee spelers bijgevoegd, maar met dit spelersaantal kun je beter een ander spel uit de kast plukken.

Titel: Adel Verplicht
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: Jumbo  
Aantal spelers: 3 - 6
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 30,-

Bijzonderheden:
Spiel des Jahres '90
Deutscher Spiele Preis '90Spellen > Recensies >
Adel Verplicht


Top