Spellen > Recensies > Age of Empires

Age of Empires III

Erwin - sept 2008


Age of Empires III is ontworpen door Glenn Drover, de voormalige eigenaar van de failliete uitgever Eagle Games. Glenn heeft via Eagle Games de nodige overdreven grote bordspellen met plastic speelstukjes op de markt gebracht, die mij eigenlijk nooit wisten te bekoren. De thema’s waren altijd goed verzorgd, het materiaal zag er prima uit, maar inhoudelijk rammelden zijn spellen aan alle kanten. Zo’n achtergrond is op zich geen goede introductie voor een nieuw bordspel. Gelukkig houdt bij Age of Empires III de kwaliteit niet op bij het thema en het materiaal, maar ligt er ook inhoudelijk een indrukwekkend spel op tafel. Het is een goede zet dat QWG Games deze mooie titel naar Nederland heeft gehaald.

Age of Empires III speelt zich af aan het einde van de vijftiende eeuw, het tijdperk van de grote ontdekkingsreizen. Het spel wordt gespeeld in drie fases, die uit drie c.q. twee speelrondes bestaan. De ene helft van het speelbord toont een landkaart van Amerika, van Brazilië tot aan Canada. Op deze landkaart vind je de regio’s die de spelers in de loop van het spel ontdekken en vervolgens koloniseren. De andere helft van het speelbord toont o.a. een achttal actievelden. Daar zetten de spelers aan het begin van een ronde hun speelfiguren in, om daarmee allerlei interessante acties te claimen.

Een speelronde start met het plaatsen van kolonisten en specialisten op de actievelden. Iedere speler begint de ronde met vijf kolonisten, aangevuld met eventuele extraatjes uit de vorige ronde. Een kolonist is een familielid van de arbeider uit het Franse stadje Caylus. Je zet hem op een actieveld en je mag later de bijpassende actie uitvoeren. Een specialist is een kolonist met bijzondere vaardigheden. De soldaat is nuttig bij het ontdekken van nieuwe gebieden en voor het afknallen van vijandelijke speelstukken. De missionaris zorgt voor extra zieltjes bij de kolonisatie. De koopman genereert extra inkomsten en verhoogt de kans op het verkrijgen van een handelsschip. Hetzelfde geldt voor de kapitein, die verder de gevechtskracht bij ontdekkingsreizen verhoogt.

Het actieveld “initiatief” bepaalt de speelvolgorde van de volgende ronde en levert bovendien een beetje geld op.

Het actieveld “kolonisten” biedt plaats aan een beperkt aantal kolonisten en/of specialisten, die vervolgens naar ontdekte gebieden worden gestuurd. Aan het begin van het spel is alleen de Caribische Zee ontdekt, later worden er meer gebieden actief. Als jij als eerste drie speelfiguren in een gebied bezit, levert dit je een gratis handelsgoed op. Bovendien is de combinatie van drie of meer speelfiguren en de meerderheid aan speelfiguren goed voor zes winstpunten aan het einde van elke speelfase (de tweede plek levert twee punten op). De spelers kunnen ook specialisten naar de kolonies sturen. Een missionaris is daar twee speelfiguren waard, een koopman levert vijf munten op en met een soldaat kun je later ongewenste gasten afknallen.

Op het volgende actieveld zijn vier handelsgoederen te verdienen. De eigenaar van de eerst geplaatste kolonist heeft de eerste keuze, enzovoort. Setjes handelsgoederen leveren elke ronde 1-6 munten op. Aan het einde van de spel zijn deze setjes winstpunten waard.

Op het actieveld “handelsschip” kun je elke ronde een handelsschip verdienen, als je daar de meeste invloed bezit. Een kolonist is 1 invloedpunt waard, een kapitein of een koopman 2 punten. Een handelsschip is een joker waarmee je een setje handelsgoederen kunt vergroten.

Op de vijf velden van het actieveld “gebouwen” claimen de spelers het recht op een van de vijf openliggende gebouwen. De eigenaar van de eerst geplaatste kolonist heeft de eerste keuze, enzovoort. Deze gebouwen zijn een belangrijk onderdeel van dit spel. Ze zorgen voor de aanvoer van extra kolonisten of specialisten, genereren inkomsten, extra winstpunten of staan speciale acties toe. Er is een stapel gebouwen voor elk van de drie speelfases. De kostprijs stijgt per fase van 10, 14 naar 20 munten. Met name de gebouwen van de derde fase verdienen extra aandacht, omdat ze veel extra winstpunten kunnen opleveren als je tijdens het spel de juiste zaken hebt verzameld (denk als voorbeeld aan de grootste gebouwen uit Puerto Rico).


het speelbord van de Amerikaanse versie

Op het actieveld “ontdekking” verzamelen de spelers kolonisten, soldaten en kapiteins om nieuwe gebieden te ontdekken. Aan het begin van het spel zijn de meeste gebieden voorzien van een onbekende ontdekkingstegel. Hierop staat de gevechtskracht van de plaatselijke indianen, een opbrengst in munten en een hoeveelheid winstpunten. Als jouw invasiemacht sterk genoeg is, verdien je de afgebeelde opbrengst in geld en punten. Vervolgens plaats je één speelfiguur in deze regio en verdwijnen zijn collega’s in de voorraad. Als jouw invasiemacht te zwak is, eindigen al jouw expeditieleden in de voorraad. Als alle regio’s op het bord zijn ontdekt, worden nieuwe ontdekkingsreizen afgehandeld met speciale ontdekkingskaarten.

Op de vijf velden van het actieveld “specialisten” kunnen de spelers kolonisten inzetten om specialisten voor de volgende ronde in te huren. De eerste vier velden zijn gratis, het vijfde veld biedt tegen betaling meer keuze.

Het laatste actieveld draait om “oorlog”. Als je daar een speelfiguur plaatst, mogen jouw soldaten in de regio’s speelfiguren van medespelers afknallen. Een enkele aanval in één gebied is gratis, een totale oorlog tegen één medespeler kost 10 munten. Als de verdediger ook soldaten bezit, schiet hij overigens wel terug! Met deze actie maak je geen vrienden, soms kost het veel geld, maar het positieve effect op de meerderheden in de regio's maakt veel goed.

Na acht speelrondes eindigt het spel met een puntentelling. Dan verdien je voor de derde keer punten met meerderheden in de gebieden, krijg je punten voor ontdekkingsfiches en gebouwen en leveren de setjes handelgoederen nu ook punten op. Uiteraard wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

Liefhebbers van pittige spellen met schaarse actiemogelijkheden, resourcemanagement en moeilijke keuzes kunnen dit bordspel met een gerust hart aan de verzameling toevoegen. Het spelsysteem bevat meerdere strategische lijntjes, die je op een handige wijze moet combineren. Het is daarbij belangrijk om te anticiperen op de bonusgebouwen van de derde fase. Ondanks de aanwezigheid van soldaten is Age of Empires III geen veroveringsspel. De soldaten zorgen voor interactie bij de strijd om de meerderheden, maar dit is slechts één van de manieren om winstpunten te verdienen. Het spelmateriaal is ten slotte goed verzorgd; liefhebbers van plastic poppetjes komen volop aan hun trekken.

Ik bezit de Nederlandse uitgave niet, maar heb begrepen dat het speelbord enigszins is vergroot. Er zijn verder twee bonusgebouwen toegevoegd. Gezien de hoge kwaliteit van hun andere vertalingen, verwacht ik geen problemen met de Nederlandstalige regels van QWG Games.

Titel: Age of Empires
Auteur: Glenn Drover
Uitgever: Tropical Games / QWG
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 90-120 minuten
Prijs: ong. € 45


Spellen > Recensies >
Age of Empires


Top