Spellen > Recensies > Agricola

Agricola

Erwin - sept 2009


Ben jij een boer die een vrouw zoekt? Dan ben je hier op de verkeerde plek en moet je elders zijn. Ben jij een spelletjesliefhebber, die na al dat ruilen van graan, wol en andere grondstoffen op zoek is naar zijn innerlijke boer? Lees dan vooral verder. Agricola is een ontwikkelingsspel, waarbij de landbouw anno 1670 centraal staat. Aan het begin van het spel bezit jij een piepkleine boerderij. Dit is niets meer dan een houten hut met twee kamers, waarin jouw twee gezinsleden wonen. Dit bescheiden stulpje groeit in de loop van het spel uit tot een prachtig gemengd bedrijf, met akkers vol graan en groentes en weilanden vol vee.

Hoe maak je jouw middeleeuwse boerderij groter en lucratiever? Een centraal speelbord met actievelden biedt de spelers allerlei mogelijkheden om hun levensstandaard te verhogen. Elke speelronde komt er een nieuwe actiemogelijkheid bij. Hiermee verzamel je grondstoffen of zaaigoed, verbouw je jouw huis, ploeg je akkers, omhein je weilanden, zorg je voor gezinsuitbreiding en probeer je jouw gezin te voeden enzovoort. Je kunt ook ambachts- en investeringskaarten uitspelen. De laatstgenoemde kaarten bevatten allerlei nuttige voorwerpen, zoals een oven waarmee je brood kunt bakken.


een deel van het centrale speelbord met actievelden

Elke actie mag per ronde maar door één gezinslid worden uitgevoerd, waardoor de spelers elkaar regelmatig in de weg zitten en een goede planning en timing zeer belangrijk zijn. Je moet jouw gezin uitbreiden om van de extra actiemogelijkheden te profiteren. Je moet deze gezinsuitbreiding een beetje handig plannen, omdat je de nieuwe monden wel moet voeden. Na een aantal speelrondes vind er steeds een oogstfase plaats, waarin ieder gezinslid twee voedselfiches claimt. Als je dan onvoldoende voedsel bezit, moet je bedelen en bij de puntentelling veel winstpunten inleveren.

Na 14 speelrondes wint degene die zijn boerderij het beste heeft ontwikkeld. Dan krijgen de spelers winstpunten voor akkers, weiden, stallen, gewassen en de veestapel. Ze krijgen ook punten voor de verbouwingen van hun boerderij, voor hun gezinsleden en voor sommige uitgespeelde kaarten. Strafpunten krijgen ze onder meer voor ongebruikte velden op hun erfbordje, het ontbreken van veesoorten en gewassen en voor de bedelkaarten die de ondervoede gezinsleden hebben verzameld. Uiteraard wordt de speler met de meeste punten uitgeroepen tot superboer.

Ten slotte

Spelauteur Uwe Rosenberg kenden we in Nederland vooral van zijn kaartspel Boonanza. Agricola is echt iets anders dan een luchtig kaartspelletje over het telen en handelen van bonen. Dit is een indrukwekkend bordspel, waarbij je naar hartenlust aan het plannen en bouwen bent en met enige regelmaat leuke acties voor de neus van de buren wegkaapt. Door de vele ambachts- en investeringskaarten zal dit spel ook na tientallen potjes nog verrassingen opleveren. Deze kaarten heb je overigens niet nodig om plezier aan dit spel te beleven. Ik speel zelf meestal de zogenaamde familievariant en ben nog lang niet uitgespeeld.

999 Games heeft met Agricola een uitmuntend spel naar Nederland gehaald. Dit spel is niet alleen geschikt voor de serieuze spelliefhebber, ook een Kolonistenspeler met een beetje ervaring kan Agricola met een gerust hart op tafel leggen. Spelsysteem en thema passen zo goed bij elkaar, dat de meeste spelregels vanzelfsprekend lijken. Akkertje ploegen, zaaigoed kopen, inzaaien, oogsten en een paar broden bakken…. zo logisch zit dit spel in elkaar. De ontwerper heeft verder veel zorg besteed aan de ‘schaalbaarheid’ van het spelsysteem, waardoor Agricola met alle speleraantallen goed voor de dag komt. Ook als tweepersoonsspel werkt het naar behoren. Ben je een lompe boer zonder speelvrienden? Dan kun je altijd nog de soloversie proberen. Agricola is de terechte winnaar van de Nederlandse Spellenprijs van 2009.

Het enige minpunt lijkt de hoge winkelprijs, maar hiervoor krijg je zoveel mooie speelstukken en speelkaarten, dat het in vergelijking met andere spellen vanzelf een fatsoenlijke prijs wordt.

Dit najaar verschijnt de eerste grote uitbreiding: Veenboeren.

Titel: Agricola
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: 999 Games
Aantal spelers: 1 - 5
Speelduur: ong. 90 minuten
Prijs: ong. € 45,-

Bijzonderheden:
Nederlandse Spellenprijs 2009
Deutscher Spiele Preis 2008
International Gamers Award 2008Spellen > Recensies >
Agricola


Top