Spellen > Recensies > Ahoy

Ahoy

Erwin Broens - april 2006


Het race- en geheugenspel “Ahoy - een race op de oceaan” is Cwali’s creatieve variatie op het spelprincipe van Jakkiebak Kippenkak. De overeenkomsten beperken zich tot het rondlopen en onthouden van de positie van bepaalde plaatjes, het dwarszitten van de medespelers heeft in Ahoy een eigen karakter.

Het circuit bestaat uit een cirkel van dubbelzijdige speelkaarten met de afbeelding van een haai, orka, dolfijn of schildpad. Op de achterzijde van elke kaart is één van de andere dieren afgebeeld. Het is de bedoeling om als eerste na zes rondjes precies op de finish te eindigen. Deze finish wordt gemarkeerd door een bootje. Als je deze boot passeert, ontvang je telkens een reddingsboei.

Voor de beweging gebruik je de speelkaarten op de vrije velden tussen jouw speelfiguur en het eerstvolgende achterliggende figuur van een medespeler. Draai één van deze kaarten om, bekijk het dier en beweeg jouw speelfiguur voorwaarts naar de eerstvolgende kaart met hetzelfde dier. Het is uiteraard zaak om te onthouden welke dieren waar liggen. Als jouw grijze cellen deze informatie goed opslaan, kun je af en toe een indrukwekkende sprint trekken. Door jouw speelfiguur dicht achter een medespeler te plaatsen, beperk je zijn keuzemogelijkheden. Als je direct achter iemand gaat staan, kan deze speler tijdelijk niet bewegen.

Ten slotte

Ik heb dit spel o.a. onder de meest extreme omstandigheden getest: om één uur ’s nachts, na een lange beursdag en enkele pullen bier in een Eindhovense hotelbar. Onder deze omstandigheden kan ik het spelen van Ahoy (en ieder ander geheugenspel) niet aanbevelen. In mentaal fitte staat is dit een lollig racespelletje, waarbij onthouden en pesten goed in balans zijn. Ahoy is uiteraard vooral leuk als interactief geheugenspelletje voor jonge spelers, maar ook als luchtig tussendoortje voor volwassenen komt het goed voor de dag.

Titel: Ahoy
Auteur: Corné van Moorsel
Uitgever: Cwali
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ongeveer € 15,-


Spellen > Recensies >
Ahoy


Top