Spellen > Recensies > Alles im Eimer

Alles im Eimer

Erwin Broens - juni 2002


Kosmos startte vorig jaar met de nieuwe spellenlijn Spiele fr Viele. Dit zijn bord- of kaartspellen in langwerpige doosjes, die je in het algemeen met drie of meer spelers kunt spelen. In 2002 zijn twee titels aan de reeks toegevoegd, waaronder Alles im Eimer van Stefan Dorra. Dit is een vlot kaartspel dat opvalt door het vreemde thema en daarnaast vooral door de plaatjes die de indruk wekken dat ze afkomstig zijn van een cd met tweederangs clip-art uit de dumpbak van een "knakenwinkel".

Het spelmateriaal bestaat uit 110 speelkaarten in vijf kleuren met de waardes 1-8 en een lading fiches met emmers in dezelfde kleuren. De spelers krijgen 15 emmers, drie van elke kleur. Met deze emmers bouwen ze een piramide. Op de speelkaarten zijn dieren afgebeeld, waarmee je de emmers van je medespelers omver probeert te kogelen. Hiermee hebben we het thema te pakken: dolle beesten die emmers omgooien. Hoe verzin je het?

Aan het begin van het spel krijg je 12 kaarten. Nadat je deze hebt bekeken, bouw je jouw piramide op. Doe dit bij voorkeur op zo'n manier dat je kwetsbare kleuren niet helemaal onderaan liggen. Vervolgens speelt de startspeler 1-3 kaarten van dezelfde kleur en mag hij n (!) kaart van de stapel trekken. Met de som van de uitgespeelde kaarten valt het desbetreffende dier de piramide van de volgende speler aan. Deze speler kan de aanval afweren door 1-3 kaarten van dezelfde kleur, maar met een hogere som, uit te spelen. Als dit lukt, stormt het woeste dier naar de daaropvolgende speler, die ook de kans krijgt om de aanval af te weren enzovoort. Uiteindelijk kan of wil iemand de aanval niet afweren. Deze speler moet dan een emmer van de desbetreffende kleur uit zijn piramide verwijderen. Als op deze emmer andere emmers steunen, worden ook deze verwijderd. Als je piramide in de loop van het spel gesplitst wordt, moet je een van de losse helften verwijderen. Het slachtoffer start vervolgens een nieuwe ronde door 1-3 kaarten uit te spelen.

Het spel eindigt als n of twee (bij 5-6 spelers) piramides compleet zijn gesloopt. De winnaar is degene die dan de meeste emmers bezit.

Ten slotte

Alles in Eimer is een vlot en eenvoudig kaartspelletje met een stevige geluksfactor. Als je uitsluitend lage kaarten van de stapel trekt, is je piramide zo verdwenen. Toch wordt ook enig tactisch vernuft gevraagd. Zo is het verstandig om je piramide niet al te kwetsbaar op te bouwen. Het kan verder geen kwaad om je defensieve inspanningen te doseren. Offer af en toe een emmer op om vervolgens een voor een medespeler gevaarlijke kleur uit te spelen. Houd in de gaten hoe je medespelers op bepaalde kleuren reageren en welke kaarten ze hebben gespeeld. Zo kom je mogelijk te weten wat hun kwetsbare kleuren zijn (als ze niet hebben gebluft). Het is overigens vrij lastig om spelers te belagen die verder van je af zitten, het betere pestwerk is meestal gericht op de linker buurman. Hierdoor zijn de mogelijkheden voor interactie nogal beperkt. Het is jammer dat de plaatjes op de speelkaarten zo'n goedkope uitstraling hebben, maar dit euvel heeft uiteraard geen invloed op het spelverloop. Irritanter is het feit dat men de cijfers op de speelkaarten niet gespiegeld heeft afgedrukt. Hierdoor moet je de kaarten steeds in de juiste richting draaien. Hoe dan ook, als je op zoek bent naar een lekker en vlot verteerbaar tussendoortje is Alles im Eimer een geschikte kandidaat (vooral met drie of vier spelers).

Titel: Alles im Eimer
Auteurs: Stefan Dorra
Uitgever: Kosmos
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. 15,-Spellen > Recensies >
Alles im Eimer


Top