Spellen > Recensies > Aloha

Aloha

Erwin Broens - juni 2006


Aloha is een luchtig legspel voor 2-5 spelers, dat in feite bestaat uit een combinatie van een meerderhedenspel en het "Can't stop" principe. De spelers bouwen in de loop van het spel aan een eiland van zeszijdige tegels. Het spel bevat 66 tegels, met een stukje land en een stukje zee, gescheiden door een strand. Zes tegels bestaan volledig uit zee resp. land.

De actieve speler verplaatst zijn speelfiguur naar de tegel, waar hij het eiland wil uitbreiden. Vervolgens trekt hij een nieuwe tegel van de gedekte stapel. Als hij deze tegel passend naast zijn vertrektegel kan aanleggen, plaatst hij een eigen strandstoeltje op zijn kant op het strand. Vervolgens mag hij stoppen of een nieuwe tegel trekken. Als hij stopt, zet hij de deze beurt gespeelde strandstoelen recht en doen ze mee bij de eindtelling. Als hij een nieuwe passende tegel trekt, gaat hij gewoon verder. Als de nieuwe tegel niet past, is zijn beurt voorbij en moet hij de deze beurt geplaatste strandstoelen weghalen. De niet passende tegel wordt conform de regels ergens anders aangelegd. Sommige tegels bevatten extra symbolen: vissen maken een strand virtueel langer; een haven verdubbelt de waarde van de daar geplaatste strandstoel (en is het onnozel dat de regels adviseren om de strandstoelen per strand te groeperen).

Het spel eindigt wanneer de stapel gedekte tegels is verbruikt. Dan worden op de tien belangrijkste stranden winstpuntenfiches gelegd (1-10 punten). Op het beste strand zijn uiteraard de meeste punten te verdienen. De speler met de meeste strandstoelen krijgt het winstpuntenfiche van het desbetreffende strand. Elke strandstoel in jouw voorraad is ook 1 winstpunt waard. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ten slotte

Als je Aloha beschouwt als een vlot en luchtig gokspel, kun je er voldoende plezier aan beleven. Dan is het zoeken naar een balans tussen gulzigheid en voorzichtigheid een interessante uitdaging en leidt het trekken van een nieuwe tegel tot een gezonde dosis spanning. Als je Aloha vooral beschouwt als een meerderhedenspel, kan de geluksfactor een afknapper zijn. Het is namelijk zeer wel mogelijk dat één “lucky draw” in de eindfase het spel compleet op zijn kop zet. Kies jouw eigen invalshoek, dan weet je of dit spel iets voor jou is. Helaas heeft de snijder van de tegels niet in alle gevallen goed opgelet, waardoor sommige tegels op het eerste gezicht niet lijken te passen. Als je deze afwijkingen van enkele millimeters negeert, resteert een leuk legspel voor gokkers.

Titel: Aloha
Auteur: Corné van Moorsel
Uitgever: Cwali
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ongeveer € 20,-


Spellen > Recensies >
Aloha


Top