Spellen > Recensies > Animalia

Animalia

Erwin - jan 2008


Dit schitterend uitgevoerde kaartspelletje was aanvankelijk bedoeld als een exclusieve premium voor de klanten van een Zwitserse verzekeraar. Het spel werd gebruikt voor de promotie van een huisdierenverzekering. De auteurs kregen in de loop van 2007 toestemming voor een commerciële release, waardoor Animalia op Spiel 2007 verkrijgbaar was. Deze recensie is gebaseerd op de ‘luxe’ uitvoering van het spel, de versie met fiches voor het bijhouden van de score. Er is ook een goedkope uitvoering, waarbij je de scores op een briefje moet noteren.

De speelkaarten tonen vijf verschillende diersoorten en een joker. Elke diersoort bestaat uit zeven kaarten met mooie en lelijke dieren, alsmede enkele speciale exemplaren. Met de speciale dieren kun je resp. een kaart van een ander stelen, een ongewenste kaart bij een ander lozen of de bovenste kaarten van de stapel bekijken en sorteren. 

Aan het begin van de ronde worden de kaarten geschud en als gedekte stapel klaargelegd. De actieve speler draait de bovenste kaart om en beslist of hij deze houdt of doorschuift. In het laatste geval kiest de volgende speler uit houden of doorschuiven, enzovoort. Zodra iemand de kaart pakt, voegt hij deze toe aan zijn open verzameling en schuift de rol van actieve speler één speler door. Als de kaart niet wordt gepakt, wordt er een tweede kaart getrokken en maakt dit duo het bekende rondje. Desnoods doen we dit nogmaals met een trio. Als niemand dit trio wil, eindigen deze kaarten in de verzameling van de actieve speler.

Een verzameling is vol als deze vijf kaarten bevat. Als alle verzamelingen zijn voltooid, krijgen de spelers met de mooiste dieren 2 resp. 1 bonuskaart(en), waarmee ze hun verzameling op een geschikt moment kunnen verbeteren. Daarna krijgt iedereen fiches voor paren, trio’s enzovoort in de eigen verzameling. Losse dieren leveren alleen iets op als je vijf verschillende diersoorten bezit. Dan krijg je een fiche van elke diersoort.

Na drie rondes levert elk dierenfiche 1 winstpunt op. Verder krijg je 5 bonuspunten als je vijf fiches van dezelfde diersoort bezit. Uiteraard wint degene met de meeste punten.

Ten slotte

Animalia een leuk en luchtig tussendoortje. Je bent vooral bezig met het versterken van jouw eigen verzameling. Daarbij moet je kiezen uit verschillende eigenschappen: de diersoort, het uiterlijk en de speciale vaardigheden. Alle eigenschappen zijn leuk en interessant, maar liggen uiteraard niet voor het grijpen. Bij het verzamelen mag je de eindtelling niet uit het oog verliezen, de bonuspunten voor vijf gelijke fiches zijn immers niet voor de poes. Let ook op de collecties van jouw medespelers. Af en toe krijg je de kans om ze te hinderen, het zou zonde zijn om zo’n plaagstoot te laten schieten. Uiteraard introduceert het trekken van kaarten een gelukselement, maar dit heb ik niet als storend ervaren. Ten slotte wordt het speelplezier verrijkt door de prachtige vormgeving. De dierenplaatjes van Mathieu Leyssenne zijn oogstrelend.

Titel: Animalia
Auteurs: Braff, Cathala & Pauchon
Uitgever: GameWorks
Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: ong. 15 minuten
Prijs: ong. € 20


Spellen > Recensies >
Animalia


Top