Spellen > Recensies > Antics!

Antics!

Erwin - 2010


De Schotse broers Lamont hebben iets met dieren. In hun eerste spel sprongen kikkers over elkaar, gevolgd door panische schapen, hinderlijke ratten, bronstige herten, racende sledehonden en – miep miep – razendsnelle struisvogels. Ook dit najaar staat de dierenwereld centraal, maar op een veel kleinere schaal dan voorheen. Het nieuwe bordspel Antics! draait om enkele mierenkolonies. Ik ben geen liefhebber van deze nijvere kleine beestjes, sinds ze deze zomer hun best doen om mijn terrastegels te laten verzakken. Ik ben wel een liefhebber van bordspellen met frisse thema’s en vernieuwende spelmechanismen, dus zet ik mijn aversie tegen mieren – tijdelijk, ik krijg ze nog wel! – opzij.

Iedere speler controleert een mierenkolonie. Je stuurt jouw mieren op pad om smakelijke prooidieren en beschimmelde bladeren te verzamelen. De mieren ‘lopen’ over een centraal speelbord met paden in vijf verschillende terreinsoorten. Op een centrale heuvel plaatst iedere speler zijn eerste mier, de andere mieren komen later via jouw acties in het spel. Op gemarkeerde velden worden prooidieren (vijf soorten) en bladeren (twee soorten) gelegd. Aan de onderkant van het speelbord vind je zes broedplaatsen, waar nieuwe mieren in het spel worden gebracht. De eerste vijf broedplaatsen corresponderen met de terreinsoorten en zijn in feite een springplank naar het speelbord. De zesde broedplaats kweekt soldaten. Aan de bovenkant vind je zes genummerde rijen, waarnaast de voorraad beschikbare mierenheuveltegels komt te liggen. In de zesde rij worden drie miereneters klaargelegd. Laatstgenoemden doen mij en mijn terrastegels deugd! Iedere speler bezit 12 houten miertjes, drie actiepionnen en een mega-mier.

Iedere speler heeft een eigen mierenheuvel naast het speelbord. Aan het begin van het spel bestaat elke heuvel uit één starttegel, later worden het er veel meer. Elke mierenheuveltegel is een samenvoeging van twee zeszijdige tegeltjes. Op elk tegelveld vind je het symbool van een van de vijf actiemogelijkheden of van een schimmelcultuur. Laatstgenoemde speelt een rol bij de puntentelling, de vijf acties heb je nodig om deze punten te verzamelen. In de loop van het spel worden nieuwe tegels aan de mierenheuvel toegevoegd, waardoor deze in de breedte en de hoogte zal groeien. Actietegels op een hoger niveau zijn interessanter, omdat hierdoor de desbetreffende acties sterker worden.

Als je aan de beurt bent, mag je drie acties uitvoeren. Per actie kies je één eigen actieveld en plaats je daar één actiepion. Je mag één actie vervangen door jouw mega-mier. Met deze gemaskerde Vlaamse mier mag je één willekeurige actie op niveau 1 uitvoeren.

Verkenner. Met deze actie pak je één of meer mierenheuveltegels uit de beschikbare voorraad. Op niveau 1 pak je één tegel uit de eerste rij, op niveau 2 pak je één tegel uit de eerste en één tegel uit de tweede rij enzovoort.

Bouwen. Met deze actie voeg je nieuwe tegels toe aan jouw mierenheuvel. Het niveau van de actie bepaalt hoeveel tegels je in één actie kunt bouwen. Bouwen is lastiger dan het lijkt: een nieuwe tegel moet minstens één andere tegel raken, moet volledig ondersteund worden, mag niet volledig op één andere tegel liggen en mag nooit een actieveld met een actiepion of een prooifiche bedekken. De maximale hoogte van jouw mierenheuvel is vijf tegels. Uiteraard wil je jouw acties zo snel mogelijk versterken, maar hoogbouw met voldoende keuzemogelijkheden vereist een brede basis. Als je te snel de hoogte ingaat, zul je bepaalde acties immers moeten bedekken.

Broeden. Nieuwe mieren worden uitgebroed op de zes broedplaatsen. Het niveau van de actie bepaalt hoeveel mieren je vanuit jouw voorraad op deze velden mag inzetten. De hier geplaatste mieren staan klaar om met de volgende actie het bord te betreden.

Bewegen. Met deze actie plaats je mieren vanuit de broedplaatsen op de paden of haal je mieren van het bord terug. Uiteraard bepaalt het niveau van de actie hoeveel mieren je kunt inzetten of weghalen. Je zet een mier uit een broedplaats op een pad van dezelfde terreinsoort. Je moet elke nieuwe mier kunnen verbinden met een andere eigen mier (op de centrale heuvel of een aangrenzend pad). Je mag bij het weghalen van mieren de verbinding met de centrale heuvel nooit verbreken. Mieren van verschillende spelers mogen hetzelfde pad delen.

De soldaten uit de zesde broedplaats hebben andere taken. Als een mier van een medespeler met een prooi of blad naast jouw mier staat, kun je één soldaat uit deze broedplaats verwijderen om dit fiche te stelen. Deze diefstal kost je geen actie. Met een bewegingsactie kun je een soldaat als lijfwacht naast een eigen mier op een pad plaatsen. Hij beschermt dat pad tegen diefstal. Met een bewegingsactie (niveau 3 of hoger) kun je met een soldaat ook de kloof naast de centrale heuvel overbruggen.

Sjouwen. Met deze actie kun je een prooidier of een blad van een naburig veld pakken en/of aan een volgende mier doorgeven. Als het voedselfiche via een keten van mieren de centrale heuvel bereikt, neem je het van het bord. Elke mier kan maar één fiche dragen. Je mag elke prooidiersoort in het gehele spel maar één keer pakken.

Aan het einde van jouw beurt haal je jouw actiepionnen weg. Als je deze beurt prooifiches hebt verzameld, moet je deze op vrije actievelden van jouw mierenheuvel leggen. Deze velden ben je de rest van het spel kwijt! Je mag maximaal drie niet gebouwde tegels op voorraad houden.

Als je mierenheuveltegels hebt gepakt, wordt de voorraad tegels na jouw beurt aangevuld vanuit een zak. Hierdoor schuiven de miereneters door in de richting van het eerste veld. Als de eerste twee miereneters het eerste veld bereiken, eten ze een vrij prooidier van dezelfde kleur. De derde miereneter doet zijn naam eer aan en eet alle mieren uit één broedplaats op. Hij begint in de broedplaats van zijn kleur, maar loopt pardoes naar de buren als deze leeg is.

Wanneer de mierenheuveltegels of de prooidieren bijna zijn verbruikt, wordt het einde ingeluid met een finale speelronde. Daarna krijg je winstpunten voor prooidieren (elk fiche is zoveel punten waard als het aantal fiches dat je hebt verzameld) en voor beschimmelde bladeren (elk met een blad bedekt schimmelveld levert zijn niveau aan punten op; een groen blaadje geeft een bonus van 2 punten).

Ten slotte

Deze preview is gebaseerd op een studie van de spelregels. Ik heb het spel niet gespeeld en het spelmateriaal niet gezien.

De spellen van Fragor vielen in het verleden vooral op door het thema en de koddige speelstukken. Ook deze nieuwe titel stelt ons op dit front niet teleur. Deze keer weet de inhoud mijn belangstelling nog meer te wekken. Het actiesysteem met de mierenheuvel is niet alleen innovatief, maar zorgt vermoedelijk ook voor een aangename mentale uitdaging. Antics! lijkt mij een toegankelijk en uitdagend tactisch ‘transportspel’, zonder noemenswaardige geluksfactor. Ik verwacht dat het lekker vlot speelt, al zullen trage rekenmeesters zich ongetwijfeld uitleven op het gepuzzel met de actietegels.

Titel: Antics
Auteur: Gordon & Fraser Lamont
Uitgever: Fragor Games
Aantal spelers: 3 - 4
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: € 35,-


Spellen > Recensies >
Antics!


Top