Spellen > Recensies > Arkadia

Arkadia

Erwin - feb 2007


Arkadia is een nieuw bordspel van Rüdiger Dorn, de auteur van schitterende spellen als Die Händler von Genua en Goa. De spelers bouwen aan de huizen en het kasteel van de stad Arkadia. Voor hun bijdrage aan de bouw van deze huizen ontvangen ze zegels van vier families. Zodra een huis is voltooid, wordt er tevens een nieuw deel aan het kasteel toegevoegd. Tijdens het spel verandert hierdoor de waarde van de verzamelde zegels. Iedere speler kan meerdere keren tijdens het spel zegels inwisselen voor winstpunten. Wie aan het einde de meeste punten bezit, wint het spel.

Aan het begin van het spel beschikt iedere speler over 4 bouwmeestervaandels, 3 eigen arbeiders en 4 bouwkaarten. Het resterende materiaal bestaat o.a. uit 24 neutrale arbeiders, 28 kasteelstukken (lijken een beetje op de torens uit Torres) en 40 gebouwen in 7 vormen en groottes. Van de resterende bouwkaarten worden 3 kaarten open neergelegd; de overige kaarten vormen een gedekte stapel.

De actieve speler moet één van de volgende twee acties uitvoeren: A) een bouwkaart spelen, het afgebeelde gebouw aanleggen en een vervangende bouwkaart trekken of kiezen, of B) een willekeurige hoeveelheid eigen en/of neutrale arbeiders op lege velden naast een gekozen gebouw plaatsen. Aan het einde van je beurt mag je ook nog een van jouw bouwmeestervaandels inzetten.

Je moet wel rekening houden met een paar bouwregels. Een gebouw moet niet alleen op lege velden worden gebouwd, maar moet ook nog grenzen aan een ander bouwwerk en/of willekeurige arbeiders. Op het zojuist geplaatste gebouw wordt een zegel gelegd, in de kleur van de gespeelde bouwkaart. Hiermee wordt aangegeven welke kleur zegels je hier kunt verdienen. Het bebouwen van gemarkeerde velden levert je extra neutrale arbeiders op.

Een gebouw is voltooid zodra alle omringende velden zijn bezet met arbeiders, andere bouwwerken of de rand van het bord. Alle spelers met eigen arbeiders naast dit voltooide gebouw krijgen zegels: per eigen arbeider 1 zegel in de kleur van het gebouw. De actieve speler krijgt als bonus ook nog de zegel op het voltooide gebouw. Zegels bewaar je achter jouw zichtscherm. Vervolgens plaatst de actieve speler, voor elk gebouw dat deze beurt is voltooid, één kasteelstuk naar keuze op een kasteelveld. Als de 10 kasteelvelden zijn gevuld, worden de volgende kasteelstukken op de eerste laag geplaatst. Elk kasteelstuk toont bovenop een van de zegelkleuren. De zichtbare kasteelstukken bepalen de waarde van de zegelsoorten: 1 winstpunt per zichtbare zegel.

Aan het einde van jouw beurt mag je één van jouw vier bouwmeestervaandels inleveren. Hiervoor krijg je twee eigen arbeiders uit de voorraad. Vervolgens mag je een of meer gewonnen zegels inleveren voor winstpunten. Het is uiteraard zaak om zegels pas in te leveren wanneer er veel kasteelstukken van deze kleur zichtbaar zijn. Een snelle blik op het hierboven afgebeelde kasteel leert dat dit niet het juiste moment is om groene zegels in te leveren.

Zodra een speler het laatste kasteelstuk op de tweede verdieping van het kasteel plaatst, wordt het einde van het spel ingeluid. Deze speler beëindigt zijn eigen beurt op de gebruikelijke wijze, waarna iedere speler nog één keer aan de beurt komt. Daarna krijgen de spelers winstpunten voor hun resterende zegels. Degene met de meeste punten wint het spel.

Ten slotte

Het spelsysteem en de regels zijn eigenlijk zeer toegankelijk. Voor je het weet, heb je jouw eerste arbeiders ingezet en de eerste gebouwen gesticht. Aan het begin zoek je nog even naar het hoe en waarom, maar al vrij snel wordt de ware uitdaging duidelijk. Arkadia krijgt pit door de schaarste van grondstoffen, angst voor profiterende medespelers, de noodzaak van een goede timing en het manipuleren van de waarde van de verschillende kleuren. Dit is inhoudelijk een schitterend spel, over het uiterlijk van het materiaal heb ik ook niets te klagen. Ravensburger Nederland heeft met Arkadia een smakelijke traktatie op tafel gelegd. Arkadia is niet alleen geschikt voor familiespelers, maar is ook een lekker hapje voor de veelspeler. De Duitse editie verscheen op Spiel 2006, de Nederlandstalige versie in februari 2007.

Titel: (Die Baumeister von) Arkadia
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 45-60 minuten
Prijs: ong. € 30,-


Spellen > Recensies >
Arkadia


Top