Spellen > Recensies > Ars Mysteriorum

Ars Mysteriorum

Erwin Broens - juni 2006


Ars Mysteriorum is een bordspel voor 3-5 spelers. De spelers nemen deel aan een competitie voor alchemisten en proberen tijdens deze wedstrijd de meeste winstpunten te verdienen. Het speelveld bestaat uit vijf bordjes in vijf verschillende kleuren, waar ingrediŽnten (chips in dezelfde vijf kleuren) en twee recepten worden aangeboden. Op een receptkaart staat afgebeeld welke ingrediŽnten je moet inleveren om deze kaart te kopen. De spelers beginnen het spel met 1 winstpunt, 1 actiekaart en 2 chips van elke kleur.

Aan het begin van een ronde worden 3-5 actiekaarten omgedraaid, waarna de spelers een gedekte biedkaart uitspelen om de speelvolgorde te bepalen. Iedere speler heeft een eigen set met 6 biedkaarten (met 1-6 invloedpunten). De startspeler kiest als eerste een actiekaart enzovoort. Met deze actiekaarten kun je met name jezelf bevoordelen (bijv. gratis bewegen, een gratis ingrediŽnt of een extra recept kopen). Sommige actiekaarten kun je gratis spelen, voor andere kaarten moet je met winstpunten betalen.

Vervolgens leggen de spelers hun resterende biedkaarten gedekt bij de speelborden (per bord max. 3 kaarten per speler). Per bord worden daarna de meeste ingrediŽnten in de desbetreffende kleur uitgedeeld aan de spelers met de meeste biedpunten. Als je te weinig hebt geboden, vis je soms naast het net. De ingrediŽnten heb je nodig om jouw speelfiguur naar andere borden te bewegen c.q. te laten staan. Dit is een dure grap als op de plaats van bestemming veel andere speelfiguren staan. Je hebt de ingrediŽnten ook nodig om receptkaarten te kopen. Op het bord waar jouw speelfiguur staat, mag je elke ronde ťťn recept kopen. Gekochte recepten worden toegevoegd aan jouw receptenboek. Dit is een eigen bordje met meerdere rijen en kolommen. Recepten leveren elke ronde winstpunten op. Met meerdere exemplaren van dezelfde soort kun je veel punten verdienen. Hetzelfde geldt voor het vullen van de rijen en kolommen van jouw receptenboek met verschillende soorten.

Het spel eindigt wanneer er onvoldoende actiekaarten over zijn of de laatste receptkaart van een kleur is verkocht. Aan het einde van het spel krijgen de spelers bonuspunten voor meerderheden in de verschillende receptsoorten. Uiteraard wint de speler met de meeste winstpunten.

Ten slotte

Voor liefhebbers van spellen als Morgenland en Ys is Ars Mysteriorum deels bekende kost. Je beschikt over een beperkte hoeveelheid biedpunten, waarmee je niet alleen leuke dingen wilt verzamelen, maar ook de belangrijke speelvolgorde kunt beÔnvloeden. Er wordt blind geboden, waardoor de spelers kunnen bluffen en frustratie soms op de loer ligt. Het scoresysteem (extra punten voor sets en de bonuspunten bij de eindtelling) geeft dit spel een strategische lading, een goede planning is cruciaal. Ars Mysteriorum komt het beste tot zijn recht met een volle bezetting. Dan kan de speelduur oplopen (meer dan 2 uur ben je zo bezig), maar zorgen schaarste en harde concurrentie voor extra speelplezier. Na Tahuantinsuyu is ook deze titel van Hangman Games een aanrader voor veelspelers.

Titel: Ars Mysteriorum
Auteur: Alan D. Ernstein
Uitgever: Hangman Games
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 90-150 minuten
Prijs: ong. Ä 35,-


Spellen > Recensies >
Ars Mysteriorum


Top