Spellen > Recensies > Asara

Asara

Erwin - 2010


Asara is een nieuw bordspel van het befaamde auteursduo Wolfgang Kramer & Michael Kiesling. In het verleden heeft hun samenwerking, aangevuld met de tekenkunsten van Franz Vohwinkel, in het bijzonder bij Ravenburger enkele zeer interessante en succesvolle titels opgeleverd. In hun nieuwe spel Asara kruipen de spelers in de huid van bouwmeesters, die in een exotische stad de Kalief proberen te behagen. Dit doen ze door de stad vol te bouwen met de meeste, de hoogste en de mooiste torens. Op vier markten kopen ze daartoe torenelementen in allerlei kleuren. Sommige kleuren zijn erg duur, maar kunnen aan het einde van het spel veel punten opleveren.

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een zichtscherm, een handvol inkoperkaarten (7-9, afhankelijk van het speleraantal) en een stapeltje geld (20-23, afhankelijk van de speelvolgorde). Er zijn inkoperkaarten in vijf verschillende kleuren. Met deze kaarten kies je jouw acties, met het geld betaal je ze. Het achtzijdige speelbord toont een landschap met meerdere marktvelden in een aantal zones. De spelers spelen hun inkopers uit op deze velden, om daar de gewenste acties uit te voeren.

Een spelerbeurt bestaat uit twee handelingen:
- inkoper op pad sturen;
- actie uitvoeren.

Je speelt de inkoperkaart op een leeg veld in een van de marktzones. Als de zone nog leeg is, mag je elke kleur spelen. Als op een ander veld in deze zone al een kaart ligt, moet je die kleur bekennen. Als je dit niet kunt of wilt, moet je twee willekeurige kaarten uitspelen. Dit vermijd je bij voorkeur, omdat elke tweede kaart je deze ronde in feite een actie kost.

Er zijn vier marktzones waar je openliggende torenelementen kunt kopen: basiselementen, middenelementen, vensters en torenspitsen. Kies je de actie ´torenelement kopen´, dan mag je één openliggend torenelement naar keuze uit de voorraad van deze marktzone nemen. Je betaalt de afgebeelde kostprijs van de gekozen kleur. Torenelementen van dezelfde kleur kosten steeds evenveel. Je bewaart gekochte elementen achter jouw scherm.

Op de ronde marktzone in het midden van het bord kun je een bouwvergunning bemachtigen. Op de 7 velden van deze zone zijn de bouwkosten van 1-7 munten afgebeeld. Als je een inkoper op zo’n veld legt, moet je met dit aantal torenelementen nieuwe torens bouwen en/of bestaande torens verhogen. Hiervoor moet je de afgebeelde bouwkosten betalen. Als het gewenste veld is bezet, kies je het eerstvolgende vrije veld. Dan mag je toch minder torenelementen bouwen, maar moet je wel de volle bouwkosten van dit hogere veld betalen. Na het bouwen krijg je 1 winstpunt voor elk zojuist gebouwd element.

Je moet rekening houden met enkele bouwregels. Een toren moet uit één kleur materiaal bestaan. Een toren moet één basiselement en één torenspits bevatten. Het aantal middenelementen en vensters is vrij. Je mag aan een willekeurig aantal torens bouwen. Het is toegestaan om torens achteraf te verhogen met nieuwe middenelementen en vensters. De gebouwde torens bewaar je voor jouw zichtscherm.

Op de marktzone met de bank kun je met jouw inkoper 8, 10 of 12 extra munten bemachtigen. Er is ook een ‘troostveld’ waar je 5 munten kunt krijgen voor een willekeurige gedekte inkoper. Dit is het enige veld waar meerdere inkopers mogen liggen en waar je geen kleur hoeft te bekennen.

Op de twee velden van de zone met het ‘Huis van de spion’ mag je voor 3 of 5 munten een torenelement uit een van de gedekte voorraadstapels kiezen. Vervolgens betaal je de reguliere kostprijs van het gekozen element en leg je het achter jouw scherm.

Op het veld ‘De Gunst van de Kalief’ verdien je de startspelertegel, waarmee je in de volgende ronde als eerste mag beginnen.

De hiervoor genoemde marktzones vormen het basisspel. In de meegeleverde variant voor gevorderden zit nog een marktzone waar je op drie velden voor 0, 2 of 4 munten twee inkoopkaarten kunt kopen. Er is ook nog een marktzone waar je voor 4 of 10 munten 1 resp. 2 verlichte vensters kunt kopen. Een verlicht venster bouw je later over een normaal venster heen. De toren wordt hierdoor niet hoger, maar levert wel meer punten op.

Wanneer alle inkopers zijn uitgespeeld, is de ronde voorbij. Als je deze ronde dubbele kaarten moest spelen, moet je dus even wachten op de spelers die nog inkopers kunnen spelen. Dan volgt een puntentelling. Dan krijg je 1 winstpunt voor elke toren, voor elk torenelement met een gouden versiering, voor elk verlicht venster en voor de startspelertegel. Na de telling krijgt iedere speler 20 munten, worden de inkopers opnieuw verdeeld en worden de openliggende torenelementen aangevuld.

Na de telling van de vierde speelronde eindigt het spel met een slottelling, waarmee veel punten zijn te verdienen. Per torenkleur wordt vastgesteld wie de hoogste en de op één na hoogste toren heeft gebouwd. Dit levert voor de eerste plek 4-12 punten op, voor de tweede plek 2-6 punten. De allerhoogste toren levert vervolgens 8 punten op, de op één na hoogste toren nog 4 punten. De speler met de meeste torens krijgt 12 punten, de tweede plek krijgt hiervoor 6 punten. Bij deze tellingen worden eventuele gelijke standen gebroken ten gunste van de speler met de meeste verlichte vensters. Ten slotte krijg je voor elke 10 munten ook nog een punt.

Ten slotte

Deze preview is gebaseerd op een bestudering van de spelregels en 'anderhalf' proefpotje. Asara is een vlot en elegant ´worker placement spel´. De strijd om de schaarse actievelden krijgt een extra lading door het kleur bekennen. Hierdoor is handmanagement een wezenlijk spelelement. Een strijd om verschillende soorten meerderheden is een spelmechanisme dat mijn belangstelling altijd wel weet te wekken. Ook het bouwen vraagt enige planning. Eerst een beurtje oppotten en daarna een flinke bouwactie uitvoeren, kan helemaal geen kwaad. Asara is wat mij betreft een prima familiespel, dat ook dienst kan doen als een geslaagde middenklasser voor verwende veelspelers. Het geluk speelt meestal geen hinderlijke rol, maar soms kan de kaartverdeling je tijdelijk erg tegenzitten. Last but not least, dit spel is prachtig uitgevoerd!

Asara wordt in de loop van november ook in Nederland uitgebracht.

Bruno Faidutti organiseert elk jaar een conventie voor genodigden. Daar heeft hij eerder dit jaar een prototype van Asara gespeeld. Zijn zeer positieve indruk vind je hier.

Titel: Asara
Auteurs: Kramer en Kiesling
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ??


Spellen > Recensies >
Asara


Top