Spellen > Recensies > Asterix

Asterix

Erwin Broens - maart 2004


De titel en de afbeelding op de doos laten geen twijfel bestaan over de hoofdpersonen van dit spel: de wereldberoemde Galliër, die ook hier optreedt als de nachtmerrie van Julius Caesar. Dit kaartspel vertoont enige verwantschap met Hol's der Geier. Iedere speler heeft een set biedkaarten (met afbeeldingen van Asterix, Obelix etc.), waarmee hij probeert om bonuskaarten (Romeinen in alle soorten en maten) te verzamelen. De spelers bieden elke ronde op een openliggende bonuskaart. De speler met hoogste bod wint de bonus, maar raakt wel zijn biedkaart kwijt. De andere spelers mogen hun biedkaart terugnemen. Er zijn ook negatieve bonuskaarten, in dit geval piraten. Ook piraten gaan naar de hoogste bieder, die zijn biedkaart dan wel mag houden.

Asterix bevat twee opvallende afwijkingen van het Hol's der Geier systeem. De eerste afwijking is de Idefixkaart. Als een speler als enige deze kaart uitspeelt, mag hij de volgende bonuskaart bekijken. Hij mag deze kaart dan zelf houden of weggeven. Onder bepaalde voorwaarden mag hij zijn Idefixkaart terugnemen. De tweede afwijking betreft de biedkaarten. De spelers hebben namelijk geen gelijkwaardige kaarten. De speler met de Asterix-set is hierdoor in het voordeel. Als je meerdere potjes speelt, is dit echter op te vangen: laat de biedkaarten rouleren.

Ook Asterix is een leuk kaartspel, eenvoudig, vlot speelbaar en voorzien van duidelijke (en grappige) regels. Grafisch is het spel mooi uitgevoerd, de tekeningen zijn bekend van de strips. Inhoudelijk is het net even iets minder, de krachtverschillen tussen de Galliërkaarten zijn storend.

Dit spel is al jaren uit productie, maar op de vlooienmarkt van Spiel kun je het nog wel vinden. In oktober 2001 heeft Amigo een nieuwe versie van dit spel uitgebracht. Dit spel heet Die Gnümies, de hoofdpersonen zijn koddige aliens.

Titel: Asterix
Auteur: David Parlett
Uitgever: FX Schmid
Aantal spelers: 2 -5
Speelduur: 20 - 30 minuten
Prijs: variabel


Spellen > Recensies >
Asterix


Top