Spellen > Recensies > Asterix & Obelix

Asterix & Obelix

Erwin Broens - aug 2006


Bij dit spel voor twee spelers gaat het van “Can’t Stop” bekende spelprincipe gehuld in een nog bekender Gallisch jasje. De beide spelers vertegenwoordigen Asterix en Obelix, die zich mogen uitleven op Romeinen en piraten. Je krijgt een speelfiguur en 15 vechtkaarten in 5 verschillende kleuren, die je als gedekte stapel neerlegt. Je neemt de bovenste 5 vechtkaarten in de hand. Er is verder een stapel met 40 Romeinenkaarten. Deze bevat niet alleen 30 Romeinen in vijf kleuren, maar ook piraten, dorpsfeesten, één everzwijn en één verrader. De bovenste 16 Romeinenkaarten worden gedekt in een vierkant van 4 * 4 kaarten neergelegd; dit is het speelveld.

De actieve speler zet zijn speelfiguur voor een van de rijen en draait de eerste Romeinenkaart in deze rij om. Als je over de juiste vechtkaart beschikt, kun je deze Romeinenkaart verslaan. Voor Romeinen heb je de juiste kleur vechtkaart nodig, piraten kun je met alle kleuren verslaan, de verrader versla je met twee vechtkaarten van dezelfde kleur. Als je het everzwijn draait, eindigt jouw beurt, maar mag je de deze beurt verslagen kaarten houden. Als je een dorpsfeest draait, leg je deze aan de kant en speel je gewoon door. 

Zodra je een Romeinenkaart verslaat, mag je passen en de deze beurt verslagen kaarten op jouw scorestapel leggen. Je kunt ook doorspelen en de volgende Romeinenkaart omdraaien. Als je een Romeinenkaart niet kunt verslaan, scoor je deze beurt geen punten en verdwijnen de verslagen kaarten uit het spel. Het is dus zaak om tijdig te stoppen en jouw score veilig te stellen.

Aan het einde van jouw beurt vul je jouw hand aan tot 5 kaarten. Ook het speelveld wordt dan weer aangevuld. Het spel eindigt zodra het vijfde dorpsfeest wordt omgedraaid. Dan worden de winstpunten per categorie (verrader, piraten en de vijf kleuren Romeinse soldaten) verdeeld. Uiteraard wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

Asterix & Obelix is helaas een typisch licentieproduct, speltechnisch stelt het namelijk weinig tot niets voor. Het speelveld en de kaarthand zijn willekeurig samengesteld, waardoor het spelverloop vanaf de eerste Romeinenkaart één grote loterij is. Daardoor mist dit spel de stijgende spanning en de charme van andere gokspelletjes. Dit spel is net zo leuk en sfeervol als een dorpsfeest met twee deelnemers. Spelers kunnen dit feestje beter overslaan, fans van Asterix & Obelix kunnen het spel – bij voorkeur ongeopend – naast de andere verzamelobjecten plaatsen.

Titel: Asterix & Obelix
Auteur: Michael Rieneck
Uitgever: Kosmos
Aantal spelers: 2
Speelduur: 20 minuten
Prijs: ong. € 12,-


Spellen > Recensies >
Asterix & Obelix


Top