Spellen > Recensies > Attika

Attika

Erwin Broens - nov 2004


Attika is een bouwspel voor 2-4 spelers, dat zich afspeelt in de klassieke oudheid. De spelers vertegenwoordigen Griekse stadsstaten. Op het variabele speelveld plaatsen de spelers in de loop van het spel tientallen fiches met bouwwerken. Dit zijn bijvoorbeeld theaters, havens en wijngaarden. Aldus ontstaan op dit centrale speelveld meerdere ketens van gebouwenfiches. Als jij met een eigen keten twee tempels weet te verbinden, win je het spel. Je wint ook als jij als eerste jouw 30 gebouwen op het speelveld weet te plaatsen.

In jouw beurt trek je nieuwe gebouwenfiches van jouw eigen dichte stapels. Als je de bouwkosten betaalt, mag je deze fiches direct op het centrale speelveld plaatsen. Je mag de fiches ook eerst op jouw eigen spelbord bewaren. Op dit bord worden verwante gebouwensoorten in groepen aangegeven. Als je eerst de fiches van een groep verzamelt, kun je ze later in de juiste volgorde bouwen. Dit drukt niet alleen de bouwkosten, maar levert je ook nog een amforafiche op, waarmee je later extra acties kunt uitvoeren. Als je in jouw beurt minder fiches trekt of plaatst dan toegestaan, ontvang je ter compensatie één of meer landkaartjes. Deze kaartjes heb je nodig om de bouwkosten te betalen. Op elk gebouwenfiche is aangegeven hoeveel en met welke kaartjes je moet betalen. Als je een fiche op of naast de juiste landsoort bouwt, krijg je korting. Als je het handig aanpakt, kun je zelfs gratis bouwen.

Ten slotte

Attika is een boeiend tactisch spel, waarbij het denkwerk wordt gecombineerd met een vlot spelverloop en toegankelijke regels. Omdat je voor het verzamelen van de landkaartjes (het “speelgeld”) actiemogelijkheden moet inleveren, is het interessant om eerst gebouwen te sparen. Maar als je te lang spaart, loop je het risico dat de mooiste bouwplaatsen door medespelers worden ingepikt. Bij dit spel ben je dus steeds op zoek naar de balans tussen het tijdig claimen van aantrekkelijke bouwplaatsen en het beperken van de bouwkosten. Uiteraard ga je daarbij in eerste instantie voor een goede eigen positie, maar tussen de bedrijven door mag je niet vergeten om anderen de pas af te snijden. Het is immers niet de bedoeling dat een lepe medespeler twee tempels weet te verbinden. Het spelmateriaal ziet er op zich niet slecht uit, maar is helaas niet veel aantrekkelijker dan doorsnee “clip art”. Het is jammer dat men niet meer aandacht aan de vormgeving heeft besteed.

Titel: Attika
Auteur: Marcel-André Casasola-Merkle
Uitgever: 999 Games (NL) / Hans im Glück (D)
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 32,- 


Spellen > Recensies >
Attika


Top