Spellen > Recensies > Australian Railways

Australian Railways

Erwin Broens - okt 2005


Australian Railways is een nieuw bordspel in de serie "Early Railways". Deze spellenreeks is niet breed bekend, omdat de spellen in een kleine oplage worden geproduceerd. Daarnaast is de vormgeving van Winsome Games dermate Spartaans, dat de meeste spelers niet naar deze spellen zullen omkijken. Australian Railways is een toegankelijk treinenspel, waarbij de spelers geld proberen te verdienen met het vervoer van goederen tussen Australische steden. In de steden worden 1-3 goederensoorten aangeboden en 1-3 andere goederensoorten gevraagd. De spoorverbindingen tussen de steden worden via veilingen verkocht.

Een speelronde bestaat uit een aantal fasen. In de eerste fase kun je leningen afsluiten, die je aan het begin hard nodig hebt om verder te komen. Vervolgens moet iedereen rente betalen, waarna je eventueel oude schulden mag aflossen. Daarna worden nieuwe goederen op het bord geplaatst. Vervolgens wordt een setje spoorverbindingen klaargelegd (één minder dan het aantal spelers), die in de volgende ronde worden geveild. Het setje uit de vorige ronde wordt aansluitend geveild, waarbij je overigens maar één verbinding kunt bemachtigen. Als je een spoorverbinding bemachtigt, gooi je twee dobbelstenen. Bij een goed resultaat mag je deze route gratis claimen. Als je te laag gooit, moet je het verschil bijbetalen of tot na de volgende vervoerfase wachten. Onder bepaalde voorwaarden wordt elke beurt ook nog een neutrale spoorverbinding aangelegd.

Nadat de verbindingen zijn geclaimd, worden de goederen vervoerd. De spelers die in de voorafgaande veiling geen verbinding hebben bemachtigd, mogen als goedmakertje ieder één goed vervoeren. Dit transport loopt via maximaal vijf willekeurige spoorverbindingen en eindigt in de eerste stad waar dit goed wordt gevraagd. Voor iedere gebruikte spoorverbinding krijgt de eigenaar van die verbinding 1 inkomen op het inkomenspoor. Nadat alle “pechvogels” van de veiling één goed hebben vervoerd, mogen alle spelers in volgorde (nog) één goed vervoeren.

Na het goederenvervoer is het tijd voor "belastingheffing". De startspeler gooit twee zeszijdige dobbelstenen en telt daar 1 bij op. Iedere speler deelt het inkomen van zijn maatschappij door dit getal en verliest de uitkomst aan punten op het inkomenspoor. Vervolgens ontvang je jouw actuele inkomen in geld. De speler met het hoogste inkomen wordt de nieuwe startspeler.

Als de laatste spoorverbinding is gebouwd, eindigt het spel. Aan het einde van deze ronde ontvangt iedereen de op zijn spoorverbindingen afgebeelde waarde in cash. Vervolgens worden de leningen afbetaald en wint de rijkste speler.

Ten slotte

Australian Railways is op zich een prima bordspel. Er wordt gestreden om de belangrijke routes en je moet jouw geldvoorraad zorgvuldig managen. Het spel lijdt echter onder de herkenbaarheid. Dit is het zoveelste spel met een bewerking van het "Early Railways" systeem. Voor verzamelaars van treinspelletjes is Australian Railways een leuke aanvulling, andere spelers kunnen beter Age of Steam op tafel leggen. Het laatstgenoemde spel is nog steeds de ultieme titel uit deze treintjesfamilie.

Titel: Australian Railways
Auteur: Martin Wallace
Uitgever: Winsome Games
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 90-120 minuten
Prijs: ong. € 25,-Spellen > Recensies >
Australian Railways


Top