Spellen > Recensies > Ave Caesar

Ave Caesar

Erwin - feb 2007


De hier besproken versie van Ave Caesar is een heruitgave van het gelijknamige Ravensburger bordspel uit 1989. De eerste editie was tot in de vroege jaren negentig volop verkrijgbaar. Daarna werd dit een gezochte en prijzige titel in het tweedehands circuit. Op de vlooienmarkt van Spiel betaalde je op een gegeven moment een veelvoud van de oorspronkelijke winkelprijs. De eerste editie was verpakt in de bekende grote Ravensburger doos. Het grote dubbelzijdige speelbord bevatte toen vier verschillende circuits. In de nieuwe versie uit 2006 is gekozen voor een bescheidener uitvoering: het dubbelzijdige speelbord heeft minder en kleinere velden en bevat maar twee circuits.

In de stijl van Ben Hur racen 3-6 spelers met hun strijdwagens over een circuit. De verplaatsing van de strijdwagens geschiedt niet met behulp van dobbelstenen, maar met speelkaarten. Iedere speler beschikt over een gelijke set kaarten, waarvan de waarde varieert van 1-6. Aan het begin van jouw beurt heb je drie bewegingskaarten in de hand, waarvan je er steeds één uitspeelt. Vervolgens trek je een nieuwe kaart. De waarde van de uitgespeelde kaart bepaalt hoeveel velden jouw strijdwagen moet bewegen. Als je de race leidt, mag je in principe geen kaart met de waarde ‘6’ spelen.

Het circuit bevat een paar nauwe passages, waar je tegenstanders kunt blokkeren. Het is namelijk niet toegestaan om door bezette velden te bewegen. Nog vervelender zijn de buitenbochten, waarmee je tegenstanders kostbare bewegingspunten kunt laten verspelen. Als iemand teveel buitenbochten moet nemen, zal hij de finish niet eens halen. In de oude versie hakten deze bochten er helemaal flink in.

Je wint een race door jouw wagen na drie racerondes als eerste over de eindstreep te sturen, mits je tijdens een van de vorige rondes door de keizerpassage hebt gereden en daar jouw munt hebt afgegeven. Elke race levert winstpunten op. Wie na vier races de meeste punten bezit, mag de lauwerkrans op zijn hoofd plaatsen.

Ten slotte

Ook in de nieuwe editie is Ave Caesar nog steeds een leuk, vlot en toegankelijk racespel. De geluksfactor is redelijk hoog, maar voelt niet storend. Ik vind het jammer dat men het nieuwe bord heeft verkleind; sommige velden zijn nu namelijk te krap. Verder is het jammer dat de circuits voor 3-4 spelers zijn verdwenen. Met minder spelers zijn de huidige circuits te 'braaf'. Ik mis verder de lange buitenbochten van de oude versie. Deze bochten nodigden namelijk meer uit tot het dwarszitten van medespelers. Dat was harde interactie, die hoorde bij een wagenrace in Romeinse stijl! Een pluspunt van de nieuwe editie is het prachtige artwork.

Titel: Ave Caesar 
Auteur: Wolfgang Riedesser
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: ong. 30-60 minuten
Prijs: ong. € 30,-


Spellen > Recensies >
Ave Caesar


Top