Spellen > Recensies > Babel

Babel

Erwin Broens - oktober 2002


Uwe Rosenberg heeft een goede reputatie als auteur van kaartspellen. Vanzelfsprekend wordt hij vooral geassocieerd met zijn uitstekende kaartspel Bohnanza. Deze associatie zal nog wel een tijdje voortduren, want aan de stortvloed expansies voor dit bonenspel lijkt maar geen einde te komen. Tussen de bonenbedrijven door heeft hij ook nog tijd voor de ontwikkeling van andere spelideeën. In samenwerking met Hagen Dorgathen trakteert hij ons op het geraffineerde 2-perssoonsspel Babel.

Het spelbord bevat voor iedere speler vijf bouwplaatsen in vijf verschillende kleuren. Hierop worden in de loop van het spel tempels gebouwd. Deze tempels worden vertegenwoordigd door kleine kaartjes met de waardes 1-6. Aan de rand van het bord is plaats voor de voorraad tempelkaartjes, 45 in totaal. Iedere speler heeft een eigen speelfiguur, waarmee hij aangeeft op welke bouwplaats hij actief is. Het spel bevat verder 60 volkenkaarten van vijf verschillende volken. Deze kaarten bepalen welke acties je kunt uitvoeren.

Een spelerbeurt begint met het trekken van drie volkenkaarten. Vervolgens mag je in willekeurige volgorde een aantal acties uitvoeren. Met uitzondering van de volksverhuizing mag je elke actie meerdere keren uitvoeren.

Reizen
Door het uitspelen van een volkenkaart mag je jouw speelfiguur naar de bouwplaats van de desbetreffende kleur verplaatsen. De aanwezigheid van jouw speelfiguur is een vereiste om op die bouwplaats de acties vestigen, tempelbouw en volksvaardigheid uit te voeren.

Vestigen
Met deze actie leg je een volkenkaart naast een bouwplaats. Aangelegde volkenkaarten spelen een rol bij de tempelbouw en vooral ook bij het benutten van de volksvaardigheid.

Tempelbouw
Babel is in eerste instantie een bouwspel. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk hoge tempels te bouwen. Afhankelijk van de hoogte levert elke tempel je namelijk 1-6 winstpunten op. Bij het bouwen moet je de numerieke volgorde aanhouden. Op een lege plaats begin je met een tempelkaart met de waarde "1", gevolgd door een kaart met de waarde "2" enzovoort. Je mag een tempel overigens alleen bouwen en verhogen als naast die bouwplaats voldoende bevolking is gevestigd. Het aantal daar aangelegde volkenkaarten moet minimaal gelijk zijn aan de waarde van de nieuw te bouwen verdieping. Aan het einde van een beurt moet je twee tempelkaarten van de stapel trekken en in de opslagplaats aan jouw kant van het bord neerleggen. Tijdens het bouwen mogen beide spelers telkens de laatste kaart uit beide opslagplaatsen gebruiken.

Volksverhuizing
Met deze actie mag je éénmaal per beurt de laatste drie volkenkaarten van de ene bouwplaats naar een andere verplaatsen. Die kaarten kun je daar bijvoorbeeld inzetten als ondersteuning bij de verhoging van een tempel.

Volksvaardigheid
Nu zijn we beland bij de gemene kant van Babel, de speciale vaardigheden van de volken. Hiermee kun je leuke trucs uithalen, meestal ten koste van je tegenstander. Ieder volk heeft een speciale eigenschap, die je kunt activeren zodra er drie kaartjes van dat volk achter elkaar bij een bouwplaats liggen. Dit is niet gratis, je moet één van de kaartjes inleveren als betaling voor je snode plan.
Met de blauwe Assyriërs sloop je een tempel van je tegenstander. Met de gele Hittiten steel je de bovenste verdieping van de tempel van je tegenstander. Je mag deze op je eigen tempel leggen als je daar voldoende volkenkaartjes hebt liggen. Met de groene Meden stuur je een compleet volk van je tegenstander naar de aflegstapel. Met de rode Sumeriërs laat je de kaarten van zijn laatst liggende volk naar jouw zijde overlopen. Met de grijze Perzen mag je bij de tempelbouw één verdieping overslaan. Alsof dit alles niet gemeen genoeg is, heeft ieder volk nog een generieke vaardigheid: je tegenstander mag de helft van zijn handkaarten op de aflegstapel deponeren. Dit is een nuttige spelregel die voorkomt dat de spelers te veel volkenkaarten sparen en daarmee te lang de kat uit de boom kijken.

Zo wordt er beurtenlang gebouwd en vooral ook geklierd. Zodra een speler met zijn tempels meer dan 15 punten heeft behaald, nadert het einde van het spel. Als de tegenstander op dat moment 9 of minder punten bezit, is het meteen afgelopen. In het andere geval speel je door tot iemand 20 punten haalt of iemand onder 10 punten zakt.

Ten slotte

Babel is alles behalve een rustig bouwspel. De speciale vaardigheden van de volken geven het een destructief karakter. Je moet niet alleen braaf aan je eigen ontwikkeling werken, maar vooral ook je tegenstander bestoken met een stortvloed aan rotstreken. Door de soms heftige effecten van de volksvaardigheden kan het spel zich verrassend ontwikkelen. Een indrukwekkende voorsprong verdwijnt als sneeuw voor de zon als een gewetenloze tegenstander zich op jouw tempels uitleeft. Babel is grillig en gemeen en bezet daardoor een unieke plaats in reeks 2-persoonsspellen van Kosmos c.q. 999 Games. Bij het trekken van de kaarten speelt het geluk uiteraard een rol, maar de geluksfactor is niet dominant. De spelregels zijn duidelijk en overzichtelijk. Het spelmateriaal is mooi uitgevoerd, al is het vrij slordig dat het plaatje op de achterzijde van de Nederlandse doos Duitse volkenkaarten toont. Als jij geen moeite hebt met een grillige en gemene speelstijl, kan ik je dit spel van harte aanbevelen.

Titel: Babel
Auteur: Rosenberg & Dorgathen
Uitgever: Kosmos / 999 Games
Aantal spelers: 2
Speelduur: 45-60 minuten
Prijs: ong. € 18,-


Spellen > Recensies >
Babel


Top