Spellen > Recensies > In de Ban van de Ring

In de Ban van de Ring
Familiespel

Erwin Broens - juli 2003


In 2000 verraste Knizia de spelliefhebbers met zijn bordspel In de Ban van de Ring. De trektocht van het reisgenootschap door Midden-aarde werd vertaald naar een coöperatief spel, waarbij alles draait om samenwerking tussen de spelers. Niet iedereen houdt van coöperatieve spellen, maar het staat als een paal boven water dat Knizia een knap en origineel spelsysteem heeft afgeleverd. In 2003 reist hij in afgeslankte vorm verder door Midden-aarde, met een spel voor jonge kinderen.

In het In de Ban van de Ring Familiespel trekken 2-5 spelertjes door Midden-aarde. Het spelbord bevat een aantal sporen, waarover de spelers hun Hobbits van Balingshoek naar de Doemberg bewegen. Op het bord vind je verder een aantal locaties met ronde fiches, vrienden of vijanden. Deze fiches moet je "slaan" om verder te kunnen. De vrienden leveren in het basisspel winstpunten op. In het spel voor "gevorderden" kun je ze gebruiken om onheil af te weren. De vijanden leveren alleen maar winstpunten op.

Aan het begin van je beurt gooi je de dobbelsteen. Als je een cijfer (2-5) gooit, mag je jouw Hobbit maximaal dit aantal velden verplaatsen. Als je een Nazgūl gooit, mag je een van de drie Nazgūlfiguren naar een andere locatie verplaatsen. Als jouw beweging naast een locatie eindigt, moet je het daar aanwezige fiche "slaan". Als er ook een Nazgūl op de locatie staat, moet je deze eerst verslaan. Elke vijand bevat een aantal blokjes, de levenspunten van deze tegenstander. Om een vijand te verslaan, moet je deze blokjes in een of meer stappen verwijderen. Hiertoe geef je een slinger aan een draaipijl op een bordje. Als je pech hebt, eindigt de pijl op Sauron's Oog en is je beurt meteen voorbij. Als jij dan al een paar blokjes hebt verwijderd, kan een volgende speler deze vijand makkelijker verslaan. De vriendenfiches zijn eenvoudiger te winnen, maar ook hier betekent het Oog het einde van je beurt. Als je een fiche hebt verslagen, verplaats je jouw Hobbit naar het eerstvolgende veld. Op de zojuist gepasseerde locatie wordt een nieuw fiche gelegd.

De speler die het laatste blokje op het fiche van Sauron verwijdert, is de winnaar. Het is ook mogelijk om met winstpunten te spelen: 1 punt per fiche, 1 punt per verslagen Nazgūl en 5 punten voor het verslaan van Sauron.

Het spel bevat ook regels voor "gevorderden". Deze introduceren de zogenaamde donkere torens. Als je in de buurt van zo'n toren komt, heb je 50% kans dat je gevangen wordt genomen. Met enige pech moet je daarna een of meer beurten overslaan. Met de regels voor "gevorderden" mag je ook jouw gewonnen vriendenfiches inzetten om extra te mogen dobbelen, Sauron's Oog te negeren of om de opsluiting in een donkere toren te voorkomen.

Ten slotte

Volgens de doos is dit spel bedoeld voor spelers vanaf 6 jaar. Als waarschuwing voor oudere spelers adviseer ik een bovengrens van 9 jaar. De diepgang en de spelbeleving van het In de Ban van de Ring familiespel roepen namelijk herinneringen op aan de klassieker Ganzenbord. Dit is niet veel meer dan een wandeltocht van A naar B, die met hulp van een dobbelsteen en een draaischijf is voorzien van een stevige geluksfactor. Als de kids weinig tot geen behoefte hebben aan invloed op het spelverloop, is dit spel een redelijke introductie in Midden-aarde. Dan zorgen de mooie plaatjes voor enige sfeer, biedt de geluksfactor net genoeg spanning om ze een tijdje te vermaken en vind je een zekere mate van interactie in het verplaatsen van de vliegende Nazgūl. In tegenstelling tot het coöperatieve bordspel voor volwassenen, scoort dit "In de Ban van de Gans familiespel" in ieder geval geen hoge ogen op het gebied van originaliteit. Dit spel is geschikt voor niet al te kritische kinderen, maar waardeloos voor volwassenen.

Titel: In de Ban van de Ring Familiespel
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 15-30 minuten
Prijs: ong. € 30,-Spellen > Recensies >
In de Ban van de Ring


Top