Spellen > Recensies > Ballonrace

Ballonrace

Erwin Broens - september 2003


In het voorjaar van 2003 bracht 999 Games het nieuwe tweepersoonsspel Ballonrace op de markt. De titel slaat op het thema: ballonvaarders bezoeken tijdens een race verschillende locaties. Dit thema heeft verder weinig met het spelverloop te maken. Het uitspelen van kaartjes en verzamelen van blokjes gaf mij in ieder geval niet het gevoel een ballonrace na te spelen. Uiteraard is dit geen probleem als het spelsysteem zelf in de smaak valt.

In Ballonrace bestaat het speelveld uit vier dubbelzijdige tegels. De ene zijde toont laagland, de andere zijde hoogland. Aan het begin van het spel worden twee tegels als laagland klaargelegd, de andere twee als hoogland. Op de tegels liggen 1 – 4 gekleurde blokjes. Er zijn vijf verschillende kleuren, het aantal blokjes per kleur varieert van 5 – 13. In de loop van het spel proberen de spelers deze blokjes te verzamelen.

Het spel bevat verder 45 ballonkaarten met dezelfde vijf kleuren. Ook hier varieert het aantal van 5 – 13 kaarten per kleur. De kaarten hebben een waarde van 1 – 13 punten. De spelers beginnen het spel met 8 kaarten. Een spelerbeurt bestaat uit het verplicht spelen van één kaart en het trekken van een nieuwe kaart. Als je geen kaart kunt aanleggen, laat je jouw hand zien en mag je 1- 4 kaarten omruilen. De kaarten speel je uit naast de bovengenoemde tegels. Iedere speler bezit een eigen kant van de rij tegels. Je mag de kaarten aan jouw eigen kant aanleggen, maar ook aan de kant van de tegenstander. Zoals gezegd, bevatten de tegels 1 – 4 blokjes. Het aantal blokjes bepaalt hoeveel kaarten aan beide kanten van een tegel moeten worden aangelegd. De kleuren van de blokjes bepalen welke kleuren deze kaarten moeten hebben.

Zodra het vereiste aantal kaarten aan beide kanten van een tegel is gespeeld, wordt de winnaar van deze etappe bepaald. Bij laagland wint degene met de laagste waarde aan kaarten aan zijn kant, bij hoogland wint degene met de hoogste waarde. Omdat je niet alleen aan jouw eigen kant van de tegel hoeft aan te leggen, kun je tegenstander treiteren door te lage of te hoge kaarten aan zijn kant te leggen. De winnaar van de etappe pakt de blokjes, draait de tegel om en trekt het vereiste aantal nieuwe blokjes uit een stoffen zakje. De daar gespeelde kaarten worden afgelegd. Op deze tegel gaat dan een nieuwe etappe van start.

Als je de vereiste hoeveelheid blokjes van een kleur bezit, lever je ze in en ontvang je de bokaal van deze kleur. De vereiste hoeveelheid is per kleur verschillend. Bezit je blokjes van een kleur, waarvan de bokaal al is vergeven, dan kun je deze overbodige blokjes gebruiken als joker. Elk trio levert dan een virtueel blokje van een kleur naar keuze op. Degene die als eerste drie van de vijf bokaalkaarten bemachtigt, is de winnaar van het spel.

Ten slotte

De titel is misleidend, een ballonrace vind je in dit spelsysteem namelijk niet terug. Wat je er wel in terugvindt, is een vlot en toegankelijk spel voor twee spelers, dat liefhebbers van spellen als Lost Cities kan aanspreken. Het spel biedt je meer dan het simpelweg aanleggen en trekken van kaarten. Je moet ook plannen waar je jouw schaarse invloed wilt uitoefenen, met het doel zo snel mogelijk de juiste blokjes te verzamelen. Verder zoek je een balans tussen het versterken van jouw invloed en het verzwakken van de tegenstander. Uiteraard heb je ook een stevige portie geluk nodig. Af en toe heb je een hand vol foute kaarten en kun je tijdelijk weinig controle uitoefenen.

Helaas bevat dit op zich lollige spelletje een vervelende systeemfout. Als bepaalde blokjes in een ongelukkige samenstelling op de verkeerde tegels belanden, is het in theorie mogelijk dat het spel vastloopt. De kans op een complete vastloper is piepklein, de kans dat bepaalde tegels in feite geen rol meer spelen, is stukken groter. Als dit gebeurt, gaat een deel van het speelplezier verloren. Het is eigenlijk een aanfluiting dat ze dit bij het testen van het spelsysteem niet hebben geconstateerd. Inmiddels heeft de auteur een aanpassing van de regels voorgesteld, waardoor dit probleem wordt opgelost.

Titel: Ballonrace
Auteur: Stephen Glenn
Uitgever: Kosmos / 999 Games
Aantal spelers: 2
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 20,-


Spellen > Recensies >
Ballonrace


Top