Spellen > Recensies > Battle Cry

Battle Cry

Marc Benistant - oktober 2002


Dat de belangstelling voor de Amerikaanse Burgeroorlog nog lang niet is verdwenen, bewijst het verschijnen van weer een spel over deze omstreden oorlog: Battle Cry! Op de Ducosim zomerconventie heb ik het spel voor het eerst gespeeld. Ik was zeer gecharmeerd door de eenvoud, snelheid en dynamiek. De schitterende uitvoering van alle onderdelen draagt alleen maar bij aan het goed doordachte spelsysteem en maakt het spel tot een topper onder de wargames van de laatste jaren.

Onderdelen

In een mooie doos zit een prachtig bord, bedrukt met een 'bijenkorf'-raster (de bekende zeshoekige vakjes) en foto's van beroemde generaals uit de tijd van deze oorlog (1861-1865). Twee gedetailleerde miniatuurlegers vormen de speelstukken: blauw voor de Noordelijken ('Yanks') en grijs voor de Zuidelijken ('Rebels'). Deze worden gegroepeerd opgesteld aan de hand van diverse scenario's uit het mooi vormgegeven regelboekje. Elk scenario bootst een slag na en heeft een ander terrein, wat mogelijk wordt gemaakt door losse 'tegels' die bossen, heuvels, rotsen, rivieren en dorpjes voorstellen. Er zijn zelfs verdedigingswallen bij. Dit dynamische bord is een van de grote klappers van het spel (denk aan de Kolonisten van Catan, alleen heeft Battle Cry dus een vast bord met losse tegels). De oneindige mogelijkheden nodigen al vanzelf uit tot het bedenken van nieuwe scenario's. Geheel in stijl is er een mooie set kaarten, die instructies bevatten om een of meer eenheden te bewegen en/of mee te vechten. Dan zijn er nog acht speciale zeszijdige dobbelstenen met plaatjes i.p.v. cijfers, die voor de gevechten worden gebruikt. Op elke steen staan twee mannetjes, 1 paard, 1 man met kanon, 1 paar sabels en 1 vlag.

Doel en speelkaarten

Doel van het spel is zes vlaggendragers uit te schakelen. Elk legeronderdeel bevat één vlaggendrager en elke generaal draagt ook een vlag bij zich. Elke speler krijgt een aantal kaarten (afhankelijk van het scenario). Per beurt mag één kaart worden uitgespeeld en men vult weer aan met één kaart van de stapel. Het bord is onderverdeeld in drie zones, die op de kaarten met 'Centrum', 'Linker Flank' en 'Rechter Flank' worden aangeduid. Soms is een kaart niet meer bruikbaar omdat een zone onbemand is, of omdat je leger een bepaalde soort eenheid niet langer bevat. De kaarten bepalen dus waar en wat je mag bewegen en/of aanvallen. Er zijn ook speciale kaarten waarmee je op een willekeurige generaal mag schieten of versterkingen kan laten aanrukken. Er is in elk geval genoeg variatie aanwezig.

Bewegen/vechten/terrein

Infanterie en cavalerie mag bewegen EN vechten, artillerie mag bewegen OF vechten, indien geactiveerd door een uitgespeelde kaart. Infanterie en artillerie bewegen één vak, cavalerie en generaals maximaal drie vakken. Cavalerie mag alleen aangrenzende vakken aanvallen met drie dobbelstenen. De overige troepen hebben een groter bereik. Infanterie maximaal vier vakken verder, artillerie maximaal vijf. Het aantal dobbelstenen waarmee 'geschoten' wordt, neemt af naarmate de afstand toeneemt. Bij de maximale afstand is dit één dobbelsteen. Generaals mogen bij een eenheid gaan staan en verhogen de gevechtskracht van infanterie en cavalerie met één dobbelsteen. Voor Artillerie is er geen voordeel. Terrein kan effect hebben op bewegen en vechten. Zo moet bijv. een cavalerie-eenheid direct stoppen bij het bewegen naar een aangrenzend bos en worden troepen in heuvelachtig terrein met één dobbelsteen minder beschoten. Als de vijand niet wordt gezien (staat bijv. achter een bos), kan er ook niet op geschoten worden. Ook eenheden (zowel eigen als vijandelijke) kunnen het gezichtsveld blokkeren.

De dobbelstenen

Elk gegooid symbool, dat overeenkomt met de aangevallen eenheid, levert een treffer op. Elke treffer elimineert één soldaat. De vlaggendrager valt pas als laatste van de desbetreffende eenheid. Het symbool met de sabels fungeert als joker: je mag kiezen tussen soldaat, paard of kanon. Ook is dit het enige symbool dat een generaal kan treffen. Elke gegooide vlag betekent dat de aangevallen eenheid één vak terug moet. Eenheden die ingesloten zijn of aan de rand van het bord staan zijn compleet vernietigd bij het gooien van één enkel vlaggetje. Kijk dus goed uit waar je troepen staan!!

Conclusie

Battle Cry is een geweldig spel: simpel te leren, leuk om te spelen en een lust voor het oog! Oorlog voeren wordt weer leuk!! "Waarom ook moeilijk vechten als het ook makkelijk kan?", zul je denken! Zeer geschikt dus voor beginnende wargamers, maar ook getrainde veteranen zullen zich uitstekend vermaken (behalve misschien een enkele historische fanaat). Er zijn inmiddels meer spellen te koop met de formule van miniaturen in combinatie met een speelbord en speelkaarten. Denk bijv. aan de remake van History of the World (Hasbro/Avalon Hill), of de spellen van Eagle Games (The American Civil War, War! Age of Imperialism, Napoleon in Europe, Civilization). Volgens mij is dit een gouden formule, want men slaat hiermee vele vliegen in een klap! De prijs is wel even slikken: ongeveer € 70,- (in sommige winkels € 50,-). Voor menig veldslag is echter een hogere prijs betaald.....

Vormgeving: alles is mooi! Ik vind alleen de dobbelstenen minder van kwaliteit (het plakken van stickers op een steen is een goedkope oplossing). Ik gebruik zelf gewone dobbelstenen vanwege de kwetsbaarheid.

Geluk/tactiek: de geluksfactor is vrij groot, met name vanwege de kaarten die je trekt. Dit kun je beperken door sommige kaarten wat zwakker te maken en/of andere wat sterker.

Prijs/kwaliteit: het spel is duur, maar biedt de liefhebber wel waar voor zijn geld.

Speelwaarde: groot. De scenario's spelen telkens weer anders en er zijn d'r genoeg. Battle Cry speelt meestal lekker snel.

Op het internet zijn prachtige sites te vinden, boordevol scenario's, regelvarianten, nieuw terrein en achtergrondinformatie. Surf naar:

Titel: Battle Cry
Auteur: Richard Borg
Uitgever: Avalon Hill
Aantal spelers: 2
Speelduur: ong. 30-60 minuten
Prijs: tussen € 50,- en € 70,-


Spellen > Recensies >
Battle Cry


Top