Spellen > Recensies > Battleline

Battleline

Tom Alaerts - januari 2001


Veldslagen tijdens de oudheid volgens Knizia

Battleline is een kaartspel voor twee spelers van Reiner Knizia, uitgegeven door de Amerikaanse firma GMT Games. De kleine speluitgever GMT Games is in het wereldje voornamelijk bekend vanwege een gamma wargames (zie ook de review van Paths of Glory), maar wil zich diversifiŰren naar "Euro-games". De drie eerste meer familiegerichte spellen van GMT zijn herwerkte varianten van oudere Knizia-spellen: Galaxy is de opvolger van Titan The Arena (Avalon Hill), wat reeds een variant was van Grand National Derby; Battleline is gebaseerd op het mechanisme van Schotten-Totten, en Ivanhoe heeft de mosterd gehaald bij Attacke. Verwacht worden Formula One Racing en Rome (beide van Knizia) en een nieuwe versie van Alan Moon's Santa Fe Rails.

Thema en spelverloop

Het thema: zoals bij vele Knizia-spellen is het thema echt "geplakt" op een meer abstract mechanisme. In dit geval gaat het over strijdende legers uit de oudheid. De onderwerpkeuze is niet onverwacht: GMT is een specialist van historische wargames, en heeft als paradepaardje de verfijnde maar zeer complexe "'Great Battles of History"-reeks. In dit geval kon men heel wat illustraties van deze GBOH reeks hergebruiken. Je vind dus kaarten met olifanten, phalanxen (dragers van lange speren), skirmishers (schermutselaars) etc. De heldere tekeningen zijn van veteraan-illustrator Robert MacGowan, die indertijd ook heel wat Avalon Hill spellen mocht illustreren.

In dit spel draait het om 9 vlaggen die tussen de spelers op een rij worden geplaatst. Het komt er dan op aan ofwel drie vlaggen die naast elkaar staan te bemachtigen (doorbraak) ofwel 5 willekeurige vlaggen (omsingeling). Het leggen van de kaarten is vergelijkbaar met Lost Cities (elke speler legt aan zijn kant), maar heeft ondanks amper meer complexiteit heel wat meer pit. Zo zijn er verschillende prioriteiten, die verschillende troepenopstellingen voorstellen, bijv. 3 opeenvolgende van dezelfde kleur (een wig) komen voor drie willekeurige van dezelfde waarde (phalanx) die dan weer sterker zijn dan willekeurige van dezelfde kleur (Battalion) enz..


Battleline troepen en tactiekkaarten.

Tot zover is het nog een "puur" kaartspel, maar er zijn nog tien tactiekkaarten (dit element komt ook voor in Ivanhoe). Deze hebben invloeden als "verrader" (leg een kaart van de tegenstander aan jouw kant) , "mist" (de formaties doen er niet meer toe, enkel de somwaarde van de kaarten), Alexander (te gebruiken in kleur en waarde naar je keuze) enz. Deze kaarten maken het systeem onvoorspelbaar en extra spannend. Ze zorgen voor de extra spelkwaliteit ten opzichte van een vergelijkbaar spel als Lost Cities, en maken het ook een totaal andere (lees: betere) spelervaring dan Schotten-Totten.

Zoals je al kan raden, het thema is er wel echt bijgesleurd en hardcore "Great Battles Of History"-puristen zullen er van huiveren. Het spel zou eigenlijk overal over kunnen gaan (bijv. 2 bedrijven die 9 beloftevolle sollicitanten proberen te paaien met een reeks extralegale voordelen : actiekaarten als "bedrijfswagen", "GSM" etc...). Maar ik vond deze abstractie niet erg: Battleline is fijn en speelt vlot. Een prima aperitief om een gaming-avond te starten. En het oudheid-thema is charmant. Ik raad het spel speciaal aan voor wie na Lost Cities een haast even simpel spel zoekt, maar dan met meer "body". Denk er wel aan dat de Engelstalige tactiekkaarten een probleem kunnen zijn voor de jongste spelers.

Ik weet niet of het spel in de lage landen wordt ge´mporteerd, je kan het in ieder geval rechtstreeks bestellen via de GMT games website. Voor de ge´nteresseerden is een bezoekje aan de website in ieder geval de moeite: je kan ook nieuwe spelontwerpen "voorbestellen", deze worden pas gemaakt indien er 500 bestellingen binnen zijn. De vroege intekenaars krijgen dan een mooie korting.

Kwaliteiten
- Eenvoudige regels maar complexe situaties
- Speelt snel en is best spannend
- Tactiekkaarten zorgen voor extra pit en onvoorspelbaarheid
- Verzorgde uitgave (te vergelijken met de Kosmos 2-speler reeks)

Minpunten
- duur naar Europese normen ($16+verzendingskosten)
- speelkaarten zijn wat fragiel.

Titel: Battleline
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: GMT Games
Aantal spelers: 2
Speelduur: 20-30 minuten
Prijs: ong. $ 16,-


Spellen > Recensies >
Battleline


Top