Spellen > Recensies > De Beer is Los!

De Beer is Los!

Erwin Broens - maart 2002


Een paar jaar geleden introduceerde 999 Games een nieuw logo voor kinderspellen, een lachende clown in plaats van de bekende vals grijnzende joker. Een verstandige zet, want die Joker viel bij de kids niet in goede aarde (om nog maar te zwijgen over een bekende Utrechtse spellenwinkel, die zich door de 999 Games-joker "bestolen" voelde). Sindsdien is het logobeleid van 999 Games mij volstrekt onduidelijk. Eerst werd het kinderspel Isis & Osiris voorzien van de joker, een paar maanden later doen ze hetzelfde met De Beer is Los.

Een spelbord van 7 x 7 velden wordt aan het begin van het spel gevuld met 48 gedekte fiches, alleen het middelste veld blijft onbezet. Deze fiches hebben drie verschillende kleuren. De blauwe speler speelt met beren en vossen, de bruine speler met jagers en houthakkers, de groene fiches bevatten de neutrale bomen, eenden en fazanten.

Als je aan de beurt bent, kun je kiezen uit twee acties: een gedekt fiche omdraaien of een omgedraaid fiche van je eigen of de neutrale kleur verplaatsen. Beren en houthakkers mogen maar één veld bewegen, de andere fiches mogen over meerdere lege velden bewegen. Je mag alleen horizontaal of verticaal over vrije velden bewegen. Heen en weer zetten is verboden. Uiteraard mag je de bomen niet verplaatsen. Het is de bedoeling om de fiches van je tegenstander en de neutrale fiches te slaan. Dit doe je door een van jouw fiches naar het veld met het beoogde slachtoffer te bewegen. Het slaan van een fiche levert je 2 tot 10 winstpunten op. Niet alle fiches kunnen elkaar slaan: de houthakker kan uitsluitend bomen slaan; de jager slaat alle beesten, maar alleen in de richting van zijn geweer; de beer slaat jagers en houthakkers; de vos slaat eenden en fazanten.

Als alle tegels zijn omgedraaid, begint de eindfase, waarin iedere speler nog vijf beurten heeft. In de eindfase mag je eigen fiches van het bord bewegen. Vervolgens krijgt iedereen winstpunten voor de geslagen en de van het bord bewogen fiches. Volgens het regelboekje is het spel zo onrechtvaardig dat we meteen nog een potje moeten spelen, maar nu met omgedraaide rollen.

Ten slotte

Tot de komst van dit spel waren de 2-persoonsspellen van Kosmos c.q. 999 Games voor mij een verplichte aankoop. Die spellen waren misschien niet altijd even diepzinnig, maar ze leverden in ieder geval wel het nodige speelplezier op. De Beer is Los heeft in ieder geval bereikt dat ik die spellen in de toekomst voorzichtiger benader. Op zich is er natuurlijk niets mis met het tactisch rondschuiven van beren en jagers, maar helaas ben je volkomen afhankelijk van de willekeurige verdeling van de fiches aan het begin van het spel. Als je een beetje pech hebt, kijken je beren meteen in de loop van een geweer, word je geblokkeerd door bomen enzovoort. Dit spel is inderdaad onrechtvaardig, maar dit heeft weinig met de verschillende rollen te maken. Hier is de geluksfactor bij de startopstelling frustrerend hoog en dit ontneemt mij alle lust om braaf te wachten op de tactische tweede speelhelft. Misschien kunnen jonge kinderen nog enig plezier aan dit overbodige spel beleven (mijn neefje van 12 is blijkbaar al te oud, hij vond er afgelopen winter geen klap aan)? Ik vraag me overigens wel af of deze doelgroep het leuk vindt om snoezige eendjes overhoop te schieten.

Titel: De Beer is Los! / Halali
Auteur: Rudi Hoffmann
Uitgever: 999 Games / Kosmos
Aantal spelers: 2
Speelduur: 2 x 20 minuten
Prijs: ong. € 17,- (Duitsland € 12,-)


Spellen > Recensies >
De Beer is Los!


Top