Spellen > Recensies > De Bezeten Fles

De Bezeten Fles

Erwin Broens - juli 2005


Dit kaartspel voor 3-4 spelers is de Nederlandstalige versie van Flaschenteufel. Het spel wordt gespeeld met een set van 36 kaarten, met de getallen 1-37 (de 19 heeft een speciale rol). Iedere kaart bevat verder een van de drie kleuren rood, geel en blauw. Op elke kaart is verder afgebeeld hoeveel winstpunten je ermee kunt verdienen. De kaarten zijn ook nog voorzien van een plaatje of een tekst. Dit heeft niets met het spelverloop zelf te maken, maar is een verkorte weergave van het achtergrondverhaal: De Bezeten Fles van Stevenson. Om het literaire feest compleet te maken, is dit korte verhaal in het regelboek opgenomen.

De flessengeestkaart met de waarde 19 wordt op het midden van de tafel gelegd. Naast deze kaart leg je de houten speelfiguur van de flessengeest. De overige kaarten worden geschud en verdeeld. Iedere speler zoekt aan het begin één kaart uit en legt deze gedekt op tafel bij de flessengeest. Vervolgens geeft iedereen de twee naburige spelers één gedekte kaart.

Om de beurt spelen de spelers één open kaart uit, waarbij je kleur moet bekennen. Als je dit niet kunt, mag je een andere kleur spelen. Zijn alle gespeelde kaarten hoger dan de flessengeestkaart, dan krijgt de speler met de hoogste kaart deze slag. Zijn één of meer kaarten lager dan de flessengeestkaart, gaat de slag naar de speler die de hoogste van deze lagere kaarten heeft gespeeld. Met deze slag krijg je ook de speelfiguur van de flessengeest. De flessengeest moet je voor het einde van het spel zien te lozen, want de kaarten van de geest leveren minpunten op. De geest zorgt er verder voor dat jouw andere slagen geen punten opleveren. Het lozen van de flessengeest wordt steeds moeilijker, omdat hij telkens de (lagere) waarde van de kaart aanneemt waarmee hij is gewonnen.

Een ronde is afgelopen als alle kaarten zijn gespeeld. Dan noteren de spelers de met hun slagen behaalde punten. De laatste bezitter van de fles krijgt uitsluitend minpunten. Je speelt door tot een afgesproken aantal punten.

Ten slotte

Deze variatie op het bekende principe van "slagen halen" zal liefhebbers van traditionele kaartspellen zeker aanspreken. De rondreizende flessengeest, en vooral het feit dat het steeds moeilijker wordt om deze kwijt te raken, geeft dit spel voldoende pit. Uiteraard kun je in sommige potjes tegen een dramatische slechte kaarthand oplopen. Maar in het algemeen kun je ook met ogenschijnlijk slechte kaarten aardig uit de voeten, al is het maar door de kaarten met veel winstpunten uit de gulzige vingers van de concurrentie te houden. Als je een beetje handig speelt, kun je een extreem lage kaart meestal wel lozen zonder hiermee de fles te bemachtigen. Het meegeleverde verhaal voegt niets toe aan het spelverloop, maar is een leuk extraatje. Ik vrees overigens wel dat de vele verwijzingen naar de hel de verkoop op de Veluwe en omstreken niet ten goede zullen komen. Het zij zo, dit kostelijke kaartspel is een verrijking voor elke speeltafel.

Het regelboekje bevat ook nog twee varianten voor twee spelers. Bij de ene speel je met een "dummy", bij de andere met twee sets kaarten. Ik heb deze varianten niet getest.

Titel: De Bezeten Fles / Flaschenteufel
Auteur: Günter Cornett
Uitgever: University Games / Bambus
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 10,-


Spellen > Recensies >
De Bezeten Fles


Top