Spellen > Recensies > Big City

Big City

Uit de Adam Spielt catalogus.


Een vrije vertaling van een spelbeschrijving uit de catalogus van Adam Spielt, een indrukwekkend Duitstalig naslagwerk vol informatie over gezelschapsspellen.

Dit is een spel voor stedenbouwkundigen, die dankzij de prachtige uitvoering met plezier aan hun werk zullen beginnen. 52 gebouwen en 17 trambanen moeten acht stadswijken leven inblazen. In elk van de acht wijken vind je acht of negen bouwkavels. Voor al deze kavels is steeds een passende perceelkaart beschikbaar. Deze 72 kaarten worden aan het begin van het spel per stadswijk gescheiden, de acht stapels worden goed geschud en naast elkaar op tafel gelegd. Alle spelers krijgen vervolgens één perceelkaart van elk van de eerste vijf stapels. Het centrum van de stad met de bouwkavels 11 t/m 19 ligt reeds op het midden van de tafel voor het spel begint. Om de beurt vergroten de spelers dit centrum met elk een stadswijk.


Spelmateriaal (foto: 999 Games)

Wie aan de beurt is, heeft de keus uit vijf mogelijke acties. Je kan een nieuw gebouw stichten, een tramlijn verlengen, de stad vergroten door het aanleggen van een nieuwe stadswijk, de kaarten in je hand omruilen of, als je dat wilt, passen. Vanzelfsprekend is het niet mogelijk om de stad uit te bouwen zonder rekening te houden met de bouwvoorschriften.

Wie een gebouw wil stichten, moet de passende perceelkaarten uitspelen. Je hebt pech als op deze kavels reeds parken of fabrieken zijn gebouwd (hiervoor zijn er speciale kaarten). Voor de bouw van woonblokken of kantoorcomplexen gelden geen bijzondere voorschriften. Alle andere gebouwsoorten zijn pas toegestaan zodra het raadhuis is gebouwd. De ligging van sommige grondstukken en de naburige bebouwing kunnen de bouw van sommige gebouwsoorten danig beperken. De inwoners van Big City zijn trots op hun stad, daarom is het slopen van gebouwen verboden. Elke plaatsing van een nieuw gebouw moet zorgvuldig worden gepland, om het maximale voordeel uit zo'n actie te halen. Op een overzichtsblad kan iedere speler zien hoe de basiswaarde van zijn gebouw daalt of stijgt door de ligging en de invloed van naburige percelen. Met de aldus berekende waarde verplaats je jouw pion op het scorespoor. Zodra het nieuwe bouwwerk staat, mag de bouwer zijn handkaarten weer aanvullen (maar daarbij niet meer dan 2 kaarten per stadswijk trekken).

Spelers met een voorkeur voor een goede infrastructuur kunnen zich op de uitbouw van de tramlijn concentreren. Zij mogen het bestaande spoor met een of twee stukken verlengen. De grondlegger van het tramnet heeft als voordeel dat hij bepaalt in welke stadswijk het tramnet begint. Ook het aanleggen van nieuwe wijken is aan bepaalde regels onderworpen. Minstens twee bouwkavels van de nieuwe wijk moeten grenzen aan een bestaande wijk. De acties vier en vijf, kaarten ruilen of passen, spreken eigenlijk voor zich.

Op een gegeven moment zal een speler het raadhuis bouwen, ook al levert de bouw zelf geen punten op. Hetzelfde geldt voor de uitbouw van het tramnet. Pas degenen die hier met hun nieuwe gebouwen aan grenzen, halen de punten binnen. Wanneer en hoe nieuwe wijken de stad vergroten, is afhankelijk van de perceelkaarten in je hand. Spelers die al te nadrukkelijk vooroplopen, worden door de anderen met plezier gehinderd, door de bouw van fabrieken en parken. Om de dan waardeloze perceelkaarten kwijt te raken, kun je de later in het spel onpopulaire actie “kaarten omruilen” gebruiken. Aan het begin kan deze actie zinvol zijn om daarmee goed bij elkaar passende kaarten te verzamelen. Bij je planning moet je altijd in de gaten houden welke van de 11 verschillende gebouwsoorten nog beschikbaar zijn en of het zinvol is de mogelijk voor andere spelers interessante kavels te "blokkeren" (bijv. kerken, die alleen op de kavels 11, 22 - 88 gebouwd mogen worden).

Zodra alle wijken zijn aangelegd en alle kavels zijn bebouwd, is het spel afgelopen. Dit is ook het geval als alle spelers twee rondes lang niets aan de infrastructuur toevoegen. Wie dan met zijn pion vooraan ligt op het scorespoor, heeft deze wedstrijd voor planologen gewonnen.

BIG CITY is een aanbevelingswaardig, interactief, strategisch spel. Laat je niet afschrikken door de tamelijk lange spelregels, want je hebt het logische spelsysteem zo onder de knie. De uitvoering van BIG CITY en de vele mogelijkheden in de ontwikkeling van de stad in te grijpen, dragen zeker bij aan het spelplezier. Ook het noodzakelijke toefje geluk hoef je niet te missen. Ten slotte biedt de variabele opbouw van de stad de planners elke keer een nieuwe uitdaging.

Titel: Big City
Auteur: Franz-Benno Delonge
Uitgever: 999 Games (NL) Goldsieber (D)
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: ong. 30 - 60 minuten
Prijs: ong. € 30,- (Duitsland: € 22)


Spellen > Recensies >
Big City


Top