Spellen > Recensies > Big Points

Big Points

Erwin - aug 2008


Afgelopen voorjaar startte de Duitse uitgever Schmidt Spiele de nieuwe spellenreeks “Easyplay”. Dit zijn toegankelijke gezelschapsspellen, in kleine doosjes en met vriendelijke verkoopprijzen. Bij Schmidt begrijpen ze dat de spelende wereld groter is dan het Duitse taalgebied. Het spelregelboekje legt dit spel uit in maar liefst zes talen, waaronder Nederlands. Mijn eerste kennismaking met deze reeks was Big Points. Dit spel is ontworpen door Brigitte en Wolfgang Ditt, bekend van het bordspel Nautilus.

Big Points is een tactisch loopspel voor 2-5 spelers. Het speelveld wordt opgebouwd uit losse houten schijfjes in 7 verschillende kleuren (10 stuks in de kleuren rood, blauw, groen, geel en paars, aangevuld met 5 zwarte en 5 witte schijfjes). Met 55 van deze stukken vorm je aan het begin van het spel een kronkelende ‘slang’, die eindigt bij een scorepodium met vijf etages (0-5 punten). Naast het podium liggen vijf gekleurde bonusschijfjes. Aan het begin van de slang staan vijf pionnen in de kleuren rood, blauw, groen, geel en paars. De ‘race’ kan beginnen.

De spelers hebben geen eigen speelstukken. De actieve speler kiest een pion en verplaatst deze voorwaarts naar de eerstvolgende vrije schijf met de kleur van deze pion. Daarna pakt hij het eerstvolgende vrije schijfje voor of achter de zojuist verplaatste pion en bewaart deze in zijn eigen geheime (!) voorraad. Zichtschermen worden niet meegeleverd, dus gebruik je een kleffe handpalm, een borstzakje of een - droog! - bekertje. De verzamelde schijfjes leveren aan het einde winstpunten op. De zwarte schijfjes zijn geen punten waard. Als je een zwarte schijf inlevert, krijg je een extra beurt, waarin je ook terugwaarts mag bewegen.

Als tussen de verplaatste pion en het scorepodium geen schijfjes met de juiste kleur liggen, zet je de pion op het bovenste vrije veld van het podium. Als beloning krijg je het bonusschijfje van deze kleur.

Als de vijfde pion op het podium staat, is het spel voorbij en worden de punten geteld. De gekleurde schijfjes leveren 0-4 winstpunten per stuk op, afhankelijk van de positie op het podium. Elke witte schijf is zoveel punten waard als de speler verschillende andere kleuren heeft verzameld. Voorbeeld: bezit je naast de witte alleen rode, groene en gele schijfjes, dan zijn jouw witte schijfjes drie punten waard. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ten slotte

‘Beweeg een pion naar het volgende vrije veld en pak een schijfje’, dit klinkt wel heel erg eenvoudig. Dit is op zich een juiste conclusie, maar soms verstopt de kracht van een spel zich achter eenvoud. Het echtpaar Ditt heeft ons met een minimum aan regels en poespas een smakelijk tactisch hapje voorgeschoteld. Je bent steeds op zoek naar de juiste balans tussen de te verplaatsen pion, de door jou gewenste schijfjes en de kansen die je de volgende speler biedt. Daarnaast moet je onthouden wat je medespelers verzamelen. De tactische elementen komen overigens beter uit de verf met twee of drie spelers, bij een volle bezetting wordt het mij wat te grillig.

Big Points is een aanwinst voor elke spellenkast. Dit spel wordt in Nederland door Selecta verspreid. Nederlandse speciaalzaken kunnen het dus zonder moeite in huis halen.

Titel: Big Points
Auteur: Brigitte & Wolfgang Ditt
Uitgever: Schmidt Spiele
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 20 minuten
Prijs: ong. € 12,-


Spellen > Recensies >
Big Points


Top