Spellen > Recensies > Big Shot

Big Shot

Erwin Broens - juli 2001


Alex Randolph is een van de veteranen onder de spelontwerpers. Deze bejaarde spelauteur ("bouwjaar" 1922) werd in de jaren zestig bekend door zijn strategische bordspel Twixt. Ook in de jaren daarna heeft hij de nodige interessante spellen bedacht, waarvan Sagaland in 1981 werd uitgeroepen tot Spiel des Jahres. In 2001 ligt er met Big Shot een nieuw interessant spel op tafel. Big Shot wordt uitgegeven door Ravensburger, een uitgever die de laatste jaren de spelkwaliteit weer hoog in het vaandel heeft.

Het spelmateriaal

Big Shot is een veilingspel, waarbij het draait om de controle over waardevolle stadswijken. Het spelbord toont een stad met elf wijken en twee parken. Elke wijk heeft een waarde, variërend van 9 - 21 punten. De parken hebben zelf geen waarde, maar verdubbelen de waarde van naburige wijken als ze in dezelfde handen zijn. De controle over de wijken wordt geregeld met gekleurde houten blokjes. Er zijn vier kleuren, met elk 18 blokjes. Die blokjes starten het spel in groepjes van vier op de veilingcirkels aan de rand van het bord. Nadat de blokjes zijn geplaatst, krijgt elke speler een kaartje waarop zijn spelerkleur wordt aangegeven. In de loop van het spel bepaalt een dobbelsteen de beweging van een makelaarspion en daarmee welke veilingcirkel deze beurt wordt geveild. Voor een veiling heb je uiteraard geld nodig, dus krijgen de spelers een startkapitaal van 10 miljoen dollar. Dat geld verdwijnt als sneeuw voor de zon, dus bevat de doos ook fiches voor geldleningen. Op verkochte wijken wordt een eigendomskaartje neergelegd, om aan te geven dat hier niets meer mag gebeuren. Het spel bevat ten slotte een meertalig regelboekje, waarin de regels op een duidelijke wijze worden uitgelegd.

Spelverloop

Het is de bedoeling om aan het einde van het spel veel geld te verdienen met de controle over parken en stadswijken. Om die controle te verkrijgen, moet je houten blokjes in jouw kleur op het bord plaatsen. Aan het begin van het spel bevatten de veilingcirkels aan de rand van het bord elk vier blokjes met twee of meer verschillende kleuren.

Een spelerbeurt begint met het gooien van een dobbelsteen. De worp bepaalt welke veilingcirkel deze beurt wordt geveild (later in het spel worden lege cirkels overgeslagen). De makelaarspion wordt naast deze cirkel geplaatst. De veiling start met een eerste bod van je linker buurman. De veiling gaat door tot er één hoogste bieder overblijft. Deze speler betaalt zijn bod aan de bank en mag vervolgens de vier blokjes naar eigen inzicht op het bord plaatsen. Bij het plaatsen van die blokjes moet je niet alleen op je eigen kleur letten. Als je slim speelt, kun je gemene trucs uithalen met blokjes van je medespelers. Het is de bedoeling om stadswijken in je macht te krijgen. De controle over een wijk wordt pas toegekend zodra iemand daar het zevende blokje neerlegt. In principe gaat de wijk dan naar de speler met de meeste blokjes. Als twee of drie spelers de meerderheid delen, gaat de wijk naar de speler die er met één blokje is vertegenwoordigd. Deze "patregel" staat allerlei manipulaties toe en maakt het vanzelf interessant om ook blokjes van je medespelers te plaatsen. De speler die een wijk controleert, markeert deze met een eigendomskaartje en een eigen blokje. De overige blokjes verdwijnen in de doos. In een eenmaal gecontroleerde wijk, mag je later geen blokjes bijplaatsen.

Na de eerste veilingen is je startkapitaal ongetwijfeld uitgeput en wordt het tijd voor de eerste geldlening (max. één lening per ronde). Je moet de rente overigens meteen betalen. Bij de eerste lening ontvang je 9 miljoen dollar, maar moet je aan het einde van het spel 10 miljoen terugbetalen. Bij latere leningen wordt de rente telkens met 1 miljoen verhoogd en ontvang je dus steeds minder.

Het spel eindigt nadat het laatste blokje op het bord is geplaatst. Op dat moment worden de laatste wijken aan de spelers toebedeeld. Nu is het overigens niet vereist dat er zeven blokjes liggen. Met een beetje geluk kun je een dure wijk inpikken met slechts één of twee eigen blokjes (al dan niet met hulp van de patregel). Dan volgt de eindtelling. De spelers tellen de waardes van de door hun gecontroleerde wijken en hun kasgeld bij elkaar op en verminderen dit subtotaal met hun leningen. De speler die dan het meeste geld (c.q. de minste schulden) bezit, is de winnaar. Het is overigens niet mogelijk het spel te winnen door niet aan de veilingen mee te doen. Om te kunnen winnen, moet je minimaal twee stadswijken controleren.

De spelregels eindigen met een aantal varianten (bijv. geheim vermogen) en speciale regels voor twee of drie spelers. Bij drie spelers doet er een "dummy" mee. De "dummy" heeft geen geld, neemt niet deel aan de veilingen en kan aan het einde geen geld verdienen. Je kunt zijn blokjes echter goed gebruiken om je medespelers dwars te zitten.

Ten slotte

Bij Big Shot draait het niet om pure strategie en planning op de lange termijn. De situatie op het bord is daarvoor te veranderlijk. Het is juist de bedoeling om elke beurt alert te blijven, kansen te herkennen als ze zich voordoen en vervolgens toe te slaan. Sla je slag bij de belangrijke veilingen, waarmee je de situatie op het bord wezenlijk kunt beïnvloeden. Let daarbij niet alleen op je eigen kleur, maar gebruik de patregel om je medespelers dwars te zitten. Het is juist deze patregel die het spel zo leuk maakt. In combinatie met de veiling maakt deze regel het spel tot een interactief feestje. Het enige minpunt is het feit dat het spel in de eerste rondes traag op gang komt. Omdat men aan het begin relatief weinig invloed kan uitoefenen op de situatie op het bord, houdt iedereen zich de eerste paar veilingen gedeisd. Maar na een aantal rondes begint het spel vanzelf te leven. Om even terug te komen op een eerdere opmerking, er is één strategisch aspect dat je wel in de gaten moet houden. Aan het einde van het spel gaan de overgebleven wijken naar degene met de meeste blokjes. Het is dan mogelijk om met een paar goed geplaatste blokjes een lading winstpunten te verdienen. Zorg er daarom voor dat je voldoende geld overhoudt om ook bij de laatste veilingen een rol te kunnen spelen.

Big Shot is een prima gezelschapsspel met toegankelijke regels, een vlot spelverloop en veel interactie tussen de spelers. Sommige spelmechanismen zijn misschien niet helemaal nieuw, maar het geheel past hier mooi in elkaar.

Titel: Big Shot
Auteur: Alex Randolph
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 22,-


Spellen > Recensies >
Big Shot


Top